lorak Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Joseph przypomniał mi o tym temacie, więc wrzucę coś z wczoraj, z czym wcześniej się nie spotkałem (a ten rok temu przegrzebałem mnóstwo materiałów): https://www.youtube.com/watch?v=3VghOCX1u8I 43:35 i 30 sekund później, gdy mówi o tym, co jest w dokumentach prokuratury z ekshumacji (a one nie zostały upublicznione!): "znaleziono kule w ciele". Edytowane 29 Czerwca 2016 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 bardzo dobry materiał Swojacdroga trochę zmieniając temat Za tej złej po Pospieszalski, przeciwnik po miał swój progrsm w TVP Teraz za PiS wszystkich inaczej myślących wykluczono z TVP Mi to nie przeszkadza bo TVP nie oglądam od lat, ale fskt pozostaje faktem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Skoro w zasadzie nie da się ustalić prawdziwej wersji wydarzenia sprzed 70 lat to jaką mamy pewność, że zdarzenia sprzed 200 czy 500 lat opisywane przez jakichś gallów anonimów faktycznie miały miejsce? Swoją drogą ta sprawa jest nie mniej ciekawa i nie mniej tajemnicza niż Jedwabne: http://www.echodnia.eu/podkarpackie/artykuly-archiwalne/art/8267410,gdy-sie-chrystus-rodzil,id,t.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawa_po%C5%82aniecka Jak pierwszy raz o tym czytałem (tak z kilka lat temu) to dosłownie mózg rozje***y. Hardcorowe zabójstwa, zmowa milczenia świadków, przysięgi podpisywane własną krwią, jakieś dziwne lokalne układy i milicjanci z powiatowego komisariatu dochodzący żmudnie do prawdy. Gdybym taką historię zobaczył w filmie to bym pomyślał, że scenarzystę poniosła fantazja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Film jest Bardzo dobry btw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Film właśnie dość średni. Smarzowski mógłby nakręcić nową wersję z Dziędzielem jako ,,Królem Zrębina" oraz Jakubikiem i Topą jako jego przydupasami. No i przydałoby się żeby scena łamania czaszki była nakręcona w sposób realistyczny. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Pamketaj ile to było lat temu W sensie film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Zawsze powtarzam ze historia to dziwka. Jak sie chce dojść jak było naprawdę to nie wolno czytać interpretacji historyków bo oni interpretują zgodnie ze swoimi przekonaniami lub zgodnie z przekonaniami tego kto za interpretowanie zapłacił, czy tez tego kto wykorzystuje władze i na odpowiednią interpretację naciska. Jedyne wyjście to samemu znaleźć te fakty które są pewne inne odrzucając (np. relacje świadków najczęściej można sobie w tyłek włożyć) i na ich podstawie logiką i rozsądkiem wyciągnąć z nich co było możliwe i co się mogło wydarzyć a co się wydarzyć nie mogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 No ale kiedy chcesz dojść jak było i szukasz faktów, to podobnie jak historycy interpretujesz je wg własnych przekonań Czym się różni interpretacja Twoja i historyka? Z żadną z nich inni mogą się nje zgadzać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 No ale kiedy chcesz dojść jak było i szukasz faktów, to podobnie jak historycy interpretujesz je wg własnych przekonań Czym się różni interpretacja Twoja i historyka? Z żadną z nich inni mogą się nje zgadzać! ??? Sam interpretuje zgodnie z logiką a nie zgodnie z przekonaniami. Chce dojść prawdy a nie sam siebie oszukać. Jeśli dzisiejszy historyk pisze jak było w PRL to najczęsciej z załozenia ma na celu dopierdzielić komunie i dopasowuje fakty do tego założenia. Jak komuna wróci to nowe pokolenie historyków zacznie pisac prace że w PRL-u nie było źle i będą dopasowywać fakty do tego co chcą wykazać. Jak sobie sam sprawdzam jak było w komunie to nie che jej dopierdzielić czy też ją pochwalić ale ocenić jak to wyglądało naprawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 No ale skąd pewność że twoje wnioski nie są opatrzone "błędem poglądów" Masz aż tyle tupetu, żeby twierdzić, że przekonania/uprzedzenia nie wpływają na twój osąd rzeczywistości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braveheart22 Opublikowano 17 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Przeglądałem sobie dzisiaj jakieś starsze wątki i trafiłem na ten interesujący temat, już sprzed dobrych kilku lat. Choć w pewnym momencie trochę się zniechęciłem czytaniem z powodu wojenki na linii Ely-Rappar, to jednak z racji małej ilości stron, postanowiłem dojść do końca. No i dobrze się stało, bo @lorak tym świetnym wpisem z poprzedniej strony pięknie uratował temat. Podrzucam powyżej, bo pewnie jest więcej osób, które do tej pory nie miały pojęcia o tym wątku, a z chęcią, by przeczytały. Warto! ps. Oczywiście lata mijają, a wznowienia ekshumacji dalej nie było. Ciekawe też, kiedy jakaś kolejna durna publikacja/wypowiedź ponownie zaogni temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice-rezerwa-rezerwy2 Opublikowano 18 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2024 tyle w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi