Skocz do zawartości

All Time Soccer Fantasy - Grupa A

SlaKB

Rekomendowane odpowiedzi

1. kily:

Pokaż ukrytą zawartość

2. kucio:

Pokaż ukrytą zawartość

3. Tyrion:

Pokaż ukrytą zawartość

4. havlicek:

7 - Ronaldo 96-98; Brazylia/Barcelona,Inter/N, 34 - Gheorghe Hagi 92-94; Rumunia/Brescia/OP(Ś), 47 - Edwin van der Sar 07-09; Holandia/Man Utd/BR, 74 - Lothar Matthaus 92-94; Niemcy/Bayern/O(Ś),DP, 87 - Lucio 09-11; Brazylia/Inter/O(Ś), 114 - Tony Adams 97-99; Anglia/Arsenal/O(Ś), 127 - Marco Reus 12-14; Niemcy/Dortmund/OP(L,P,Ś),N, 154 - Hulk 10-12; Brazylia/Porto/OP(L,P),N, 167 - Sinisa Mihajlovic 98-00; Serbia/Lazio/O(L,Ś), 194 - Glen Johnson 09-11; Anglia/Liverpool/O(P), 207 - Kily Gonzalez; Argentyna/???/P(L)

5. barcalover:

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez SlaKB

Kily ma bardzo mądrze wykorzystany skład. Robi na mnie wrażenie siła skrzydeł i to jak je sobą powinny współpracować. Zarówno Cristiano Ronaldo jak i Donadoni potrafią doskonale radzić sobie z lewej jak i prawej flanki i trener widać świetnie to stara wykorzystać w swoich założeniach taktycznych. Ta wymienność pozycji na skrzydłach to największa siła tego zespołu. 

W ataku biega tyran, szybki, mocny fizycznie Imperatore z szalenie potężnym strzałem lewą nogą. Mówimy o Adriano w prime, który wtedy wyglądał rewelacyjnie. Mam lekką słabość do tego gracza, więc siła rażenia z przodu wygląda bardzo dobrze.

Skrzydła w osobie dwóch wingerów są mocne, ale będzie im brakowało wsparcia od De Boera i Bergomiego. Holender to typowy defensor i pod bramkę rywala biegnie głównie przy stałych fragmentach gry. Włoch już jest w wersji past prime, ale nawet w najlepszych latach nie należał do graczy, którzy wspierają ofenyswnymi rajdami. Obaj mają zadanie defensywne i nie dziwi to przy takim środku obrony. Ani Samuel, ani Ramos to nie są wybitne jednostki jak na ATF. Hiszpan to dość gorąca głowa potrafiąca odstawić mega babola. Jeszcze w 2010 roku chciano się go pozbyć do Interu. Nie przekonuje mnie, także Walter Samuel. Defensywa to zdecydowanie najsłabsza formacja w tej drużynie. 

Tu sporo roboty będzie miał typowy destruktor Paul Ince i dyrygent środka pola Deschamps. Francuz mając wsparcie Anglika będzie dużym wsparciem dla Deco przy prowadzeniu gry.

Portugalczyk to solidna półka, jeśli idzie o rozegranie. Nie ma rewelacji moim zdaniem, ale dobry gracz. Jako tako na tym prawym skrzydle przy szalejącym między pozycjami Donadonim powinien się sprawdzać.

Kucio stawia na grę ultraofensywną. W pierwszej chwili rzuca się w oczy, że gramy dwójką obrońców wspieranych przez Makelele. Jarni i Zambrotta to pełnią tu bardziej role skrzydłowych i tu trzeba przyznać, że chociaż niewielu nawet jak na warunki ATFa jest bocznych obrońców którzy bez wsparcia nominalnych skrzydłowych mogą wiele wnieść w ofensywę tak Włoch i Chorwat wyglądają w tym elemencie szalenie przekonująco. Guardiola i Veron wydają mi się być bardziej wartościowi w ofensywie i zastanawiam się jak będzie wyglądać ich łatanie dziur po bocznych obrońcach. 

Zidane wydaje się być trochę cofnięty. Niby mały detal, ale jednak czuje się jakby ktoś próbował Francuzowi zabrać jego królestwo. Strefa środkowa jest na tyle bogata i zabezpieczona, że można było zrobić go głównym rozgrywającym i odciążyć od defensywy. W tym schemacie wydaje się grać środkowego, a w taktyce nie ma o Nim ani słowa. Cholera, a przecież to Zidane!

Nie przekonuje też para środkowych obrońców. Blind i Barzagli przy takim ustawieniu nie gwarantują spokoju, a Kucio nazywa ich wprost brutalami. Przy dobrych piłkach rywali z drugiej linii będzie problem dograć tutaj w 11.

Atak Eto - Aguero wydaje się być dość jednostajny, nawet jeśli Aguero gra cofniętego napastnika.

Mocne strony to na pewno zagęszczona środkowa formacja i Ci boczni obrońcy, którzy mogą sobie pozwolić na dużo i powinni dawać radę jako potencjalni skrzydłowi.

Tyrion stawia na dość tradycyjne ustawienie. Mendieta i Iniesta fajnie wyglądają jako środkowi pomocnicy potrafiący pograć na swoich skrzydłach. Wsparcie mają w Maiconie i Irwinie, którzy powinni być bardziej wartościowi z obu stron parkietu, ale chyba jednak większa ich wartość to defensywa. Bardzo solidnie wygląda środek obrony, a ubezpiecza to elegant Albertini, który potrafił zasłynąć niekonwencjonalnym zagraniem. Grę ciągnie Wesley Sneijder w swoich najlepszych latach, gdzie powinien dostać Złotą Piłkę. Dobrze rozgrywa, ma solidny strzał z dystansu. Holender cieszy się moją sporą sympatią.

Forlan mnie nie przekonuje jak na warunki ATFu, natomiast z Shevą zastanawiałem się chwilę czy dobrał te najlepsze lata. Nie wiem czy nie wolałbym go z czasów, tuż po Dynamie Kijów, ale pewnie ta Złota Piłka przeważyła i nie będę się mocno sprzeczał w tej kwestii. Sheva to goleador i bardzo szybki, skuteczny napastnik. Piłki od Sneijdera, Iniesty, Mendiety, Albertiniego, a nawet Forlana. Będzie miał Ukrainiec szansę potwierdzić swoje zdolności strzeleckie. Myślę, że jeden z lepszych napastników poprzedniej dekady.

Nie jest to team z jakąś wybitną postacią, ale też powiedziałbym, że bez słabych stron. Solidność to może być duża siła tego zespołu potrafiący bezlitośnie wykorzystywać błędy rywali.  

Havlicek nie przedstawił Nam swojego składu, ale już wcześniej pogubił się w swoich wizjach. Z Sinisy Mihajlovica chciał na siłę zrobić lewego obrońcę. Lothara chciał Nam przemycić jako DPŚa z najlepszych lat z Interu, chociaż wspominałem, że w Bayernie grywał już z lepszym i gorszym skutkiem jako środkowy obrońca, bo tam grali bardziej Wouters czy Jeremies, też zresztą nie byle jakie postacie w świecie futbolu.

Szkoda, że drużyna z najlepszym napastnikiem jakiego miałem przyjemność oglądać czy Reusem, którego już zdążyłem okrzyknąć tym trzecim nie doczekała się taktyki, a bardziej przeciętnych partnerów jak Hulk czy Glen Johnson.

Myślę, że w tej sytuacji będzie mu ciężko podjąć rękawice. Ale trzeba pamiętać, że gra tam Ronaldo...

Barcalover mi w pierwszym rankingu wyszedł na najgorszą drużynę zabawy, chociaż już wtedy podkreślałem, że rozpoczął od ważnych pozycji i to może zaprocentować. Jego środek obrony wygląda bardzo dobrze. Ulubieńcy rankingów pewnie powiedzą, że najlepsza w tej grupie, ale Stam i Hyypia jako chłopaki z prime mnie chyba bardziej przekonują. Boki obrony wydają się być zbilansowane, aczkolwiek fanem Gary'ego określić się nie mogę. Mimo to solidna opcja w defensywie, a przyda się to przy Di Marii, który nie specjalnie lubi wracać do defensywy.

Sporo zagrożenia niesie druga linia. Busquets, Pirlo, Totti to ciekawy zestaw dający sporo zagrożenia i mnóstwo otwierających podań, a jeszcze tam ma zbiegać kreatywny Aimar. Nie wiem czy nawet nie przesadzona jest ta strefa, zwłaszcza że Aimar nie grywał zupełnie jako lewoskrzydłowy. Alba będzie miał miejsce, ale czy będzie w stanie sam pociągnąć tam grę?

Zastanawiam się jak Busquets sprawdzi się jako wyrobnik. Cenię sobie Pirlo, ale to nie jest mistrz destrukcji i Hiszpan musi zdawać sobie sprawę, że sporo zależy tu od Niego.

W bramce Chilavert i tu spore propsy, ale trochę szkoda, że nie został też wyznaczony do wolnych i karnych ;)

Ano i warto wspomnieć, że ma w tej grupie największą rzeszę ekspertów, jeśli idzie o stałe fragmenty.

1. Barcalover ( obrona, dużo kreatywnych zawodników, stałe fragmenty. Mimo Shearera(!) i Tottiego uznałem, że masz najsłabsze wykończenie akcji w grupie, ale i tak moim zdaniem jesteś w grupie A najmocniejszy. )

2. Kily ( Podobała mi się taktyka i siła ognia zespołu. Do tego Deschamps i Ince solidnie zrównoważyli te dziury w obronie )

3. Tyrion ( Zbrakło lepszego bramkarza lub wykonawcy stałych fragmentów. Tu jakoś ciachnąłem punkty i poleciałeś mi w zestawieniu. )

4. Kucio ( Nie wykorzystałeś Zidane w pełni. Nie przekonuje mnie środek defensywy uznany najsłabszy w tej grupie i wykończenie akcji Eto - Aguero. )

5. Havlicek ( Myślę, że jakbyś podał taktykę to miałbyś szanse na awans. Był Ronaldo, Van Der Sar i bardzo wartościowa defensywa, chociaż trochę eksperymentalna. )

1. Kily

2. barcalover

3. Tyrion

4. kucio

5. havlicek

Kily ma bardzo dobry, dobrze dopasowany skład. Gdybym miał wskazać jakiś minus to chyba jednak skrzydłowych skazanych na samotność, boczni obrońcy nie będą dużym wsparciem. Atak pozycyjny moim zdaniem mógłby w tym zespole być cokolwiek ‘chropowaty’.

Pięć (sic!) ustawień barcalovera na wstępnie nieco mnie zraziło bo piłka nożna nie działa w ten sposób i ekipy (szczególnie czołowe, które mają wypracowany styl a nie grają kameleona) zazwyczaj grają jednym ustawieniem + ewentualnie alternatywa. Sam skład jest OK, ale lewa strona IMO nie bangla. Zacytuję fragment z opisu Alby:

“Najlepiej współpracuje mu się na lewej flance z zawodnikiem zajmującym mniej miejsca, ale świetnie wyszkolonym technicznie i potrafiącym dograć w tempo”

Delikatnie mówiąc, nie zgadzam się z tym. Alba praktycznie zawsze grał na swojej stronie z innym skrzydłowym, była wymienność pozycji albo współpraca. Tutaj dostaje Aimara, który chyba nigdy w życiu nie grał na lewej stronie, nigdy nie był typem schodzącego gracza. To są IMO dwa błędy bo nie dość, że Alba może być osamotniony to na dodatek Aimar nie będzie optymalnie wykorzystany, ale to tylko moja opinia. Pomimo tych zarzutów skład całkiem OK i w miarę zrównoważony.

Tyrion, bardzo fajny skład i w moim odczuciu wystarczyłby nieco lepszy DM niż Albertini, aby ocena była jeszcze wyższa. Bardzo sensownie to wszystko wygląda, balans jest IMO super i tylko wolałbym tam widzieć jakiegoś bardziej klasycznego czyściciela kosztem Włocha i nie jestem w pełni przekonany do tego Forlana, ale i tak bez trudu potrafię sobie ten organizm wyobrazić. Mimo wszystko daję na trzecim miejscu bo zawodnicy indywidualnie IMO gorsi od rozsądnego trenera z logicznym pomysłem. GM lepszy od ekipy.

Kucia moim zdaniem poniosła fantazja. Zabawa zabawą, ale skoro jesteśmy już na etapie ocen to nie mogę tutaj za mocno propsować tej wariackiej koncepcji. Nie chodzi nawet o superofensywne podejście jakim się zareklamował, dla mnie jest tam przede wszystkim dysfunkcyjna pomoc i pomysł na grę nie za bardzo pasujący do charakterystyki zawodników.

Gra ma być superszybka i bardzo kombinacyjna? Rany boskie, przecież to prawie jak przeciwieństwa. Im więcej kombinacji tym wolniejsze tempo, żeby przyspieszyć grę należy zmniejszać ilość podań albo przerzucać grę do zawodników robiących różnicę indywidualnymi akcjami. Poza tym autor pisze, że dużo gry idzie przez środek pola, to akurat miejsce gdzie gra się wolniej. Oczywiście od tego są elitarni pomocnicy, aby tempo mieć w garści i grę przyspieszać, ale bez przesady. Wizja superszybkiej i superkombinacyjnej gry przez środek przy takim składzie to moim zdaniem… bzdura, przepraszam za słowo, ale jednak bzdura.

W ogóle tercet Guardiola-Zidane-Veron to prawie archetyp pomocników, którzy wolą mądrze stać (bo są mądrzy i wiedzą gdzie stać) niż głupio biegać, niech Was nie zmylą wodospady potu spływające regularnie z łysiny Algierczyka, to nie był typ biegacza. To samo Pep, który uznawał, że nigdy nie przebiega dwa razy tej samej ścieżki bo po pierwszej rundzie powinien już znać skróty. Veron? La Brujita to oczywiście nie tylko technik z wizją, był pracowity i nieugięty w starciach, ale znowu mówimy o zawodniku, który różnicę robił z piłką przy nodze, im więcej piłki przy nodze tym gra wolniejsza a tymczasem na starcie wytyczne o superszybkiej grze…

Doceniam polot autora, ale nie mógłbym tej wizji ocenić wyżej. Nawet przyjmując szerszą grę, skrzydła będą zdane na siebie, nie widzę tego i tyle.

Havlicek przede wszystkim nie dodał opisu więc nie ocenię go wyżej od reszty, ale generalne wrażenie mam takie, że świetnie zaczął a słabo kończył.

Edytowane przez Mentor

1. Barcalover

2. Kily

3. Tyrion

4. Kucio

5. Havlicek

W moim odczuciu Barcalover wygrywa tą grupę zdecydowanie. Patrząc na jego skład widać, że miał plan jak ma on wyglądać, a nie brał tylko najlepszego dostępnego. Środek pola w postaci Busquetsa i Pirlo zapewni kontrolę w środku pola. Podoba mi się również zrównoważona gra na skrzydłach. Tzn, z lewej strony Aimar robi miejsce Albie, a z prawej strony atakować będzie Di Maria, a Neville będzie go ubezpieczał. Do tego dochodzi prawdziwy kiler w postaci Shearera, wspomagany przez Tottiego.

Kily fajnie ułożony skład, napędzany przez Deco, Ronaldo i Donadoniego. Solidny środek obrony, dobrze dopasowany środek pomocy, Wymienność pozycji, gdzie Ronaldo równie dobrze może partnerować Adriano na środku ataku. Jedynie można byłoby się przyczepić o brak pomocy bocznych obrońców a ataku, tak patrząc na świeżo to jedyny większy (bardziej zauważalny) problem. A, i jeszcze średnio podoba mi się fakt wypisywania osiągnięć poszczególnych piłkarzy

Tyrion ma fajne prawe skrzydło, gdzie Mendiete wspomaga świetny i wybiegany Maicon, natomiast nie bardzo wiem jak ma wyglądać lewe skrzydło. Na grafice wygląda na to, że Iniesta będzie skrzydłowym, natomiast z opisu, że będzie rozgrywał. Jeśli będzie skrzydłowym to dla mnie będzie to marnotrawienie Iniesty, który w swoim prime był jednym z najlepszych ofensywnych pomocników na świecie, jeśli natomiast będzie rozgrywającym to pusto zrobi się na lewej stronie i sam Irwin takiego pola nie zaorze.

U Kucia średnio podoba się fakt położenia tak dużego nacisku na środek pola, kosztem gry skrzydłami. Można zakładać, że będą tam wbiegać obrońcy ale nie zrobią oni takiej roboty jak klasyczni skrzydłowi. Duet środkowych obrońców (zwłaszcza Barzagli) nie należy do najpewniejszych. Za to można być pewnemu, że posiadanie piłki będzie w granicach 65% ;).

Havlicek ostatni za brak opisu.

1. Barcalover - ten team wyglada na taki w ktorym bedzie wielka chemia, fajne moze byc poloczenia praktycznie kazdego z kazdym, najmniej podobaja mi sie w tej druzynie boki obrony, ale środek w kazdej formacji jest bardzo, bardzo silny.

2. Tyrion - mimo chyba najslabszego bramkarza, uwazam ze ma najlepsza obrone, najmniej podoba mi się tu wybór Forlana, ale jednak jest siła w tej pomocy ktorą skonstruował. wszyscy sie wroca jak bedzie trzeba, troszke brakuje skrzydeł ale sa dwaj masakrycznie dobrze grajacy do przodu obrońcy.

3. Kily - nie podoba mi się Adriano przy CRerze, mysle ze moze byc sporo nieporozumien na tej lini. tez nie do końca mam przekonanie co do wspolpracy ince deco donadoni, obrona oczywiscie jest jak najbardziej ok i nie ma szans zeby tej druzynie duzo nastrzelac.

4. Kucio - bardzo mi tu brakuje kogos kto zrobi przeciąg, drużyna mocno spowolniona, przez ten srodek pola, w ktorym jest 4 graczy ktorzy mega szybcy nie byli. obrona jaka jest taka jest, jest dwoch defensywnych pomocnikow wiec tragedii nie bedzie, ale ta druzyna moze zostac zabita skrzydlami. srodek obrony na tle all time wyglada rzeczywiscie tak sobie. atak jest szybki bramkostrzelny, zidane nie powinien miec zadnego problemu w dostarczaniu im pieknych pilek.

5. Havlicek - troszke na koniec rzeczywiscie sie zagubil,kily hulk i glen mogli nie zostac w ogole wybrani i nie bylo by nawet o tym glosno. sam ronaldo w prime cudów nie zdziała, dwa dziadki w srodku pola moga nie pociągnac tego wszystkie tak jak trzeba vs. bardzo młode co niektore sklady.

1. Kily - świetny kwartet ofensywny, dobrze zabezpieczony środek, solidna obrona, w której jednak najsłabszym punktem jest Ramos i który pewnie wpadeczkę czy dwie zaliczy.

2. barcalover - Aimar na skrzydle nie pasuje, PIrlo ustawiony wyżej niż Di Maria też nie, ale cała ta pomoc będzie wypracowywać Shearerowi piękne okazje, których ten nie zmarnuje. Sympatyczna linia defensywna.

3. Kucio - bardzo dobry środek pola jeśli chodzi o defensywę. Zizou za głęboko. Ustawienie Eto'o-Aguero-Zizou w linii moim zdaniem słabe. Bardzo fajne skrzydła atakujące z głębi. Barzagli i Blind jako para środkowych obrońców (na warunki ATF) kiepska.

4. Tyrion - świetny atak, nie wiem czy nie najlepszy, choć Iniesta-Sneijder-Mendieta mogą sobie wchodzić w paradę. Ale każdy inne zespół będzie miał znaczną przewagę w środku, Albertini jest DM tylko z przymusu, dla mnie on jest zawodnikiem bardziej ofensywnym. Nie pomagają grający za nim Stam i Hyypia, którzy górne piłki wymiotą, ale zwrotnością nie grzeszą.

5. havlicek - Skład niekoniecznie najsłabszy, mógłby być wykorzystany zacnie, niemniej kilka picków pozostawia nieco do życzenia. Na końcu za brak opisu.

Moja opinia mało obiektywna gdyż po prostu tak jak to w fantasy patrze głównie na swoich ulubionych graczy a ze Killy ma ich kilku z Interu :) 

1. Killy. Adriano na szpicy i to mi wystarczyło :) To co się stało po tym okresie  to każdy wie ale te 2 lata to była bestia. Wszystko zaczęło się od bomby na Bernabeu, sinusoidalnie w górę i już po równi pochyłej na samo dno. Chłop niszczył swoją siłą techniką, szybkością jak na swój wzrost (mecz  z Valencią) a w tym okresie SerieA jeszcze była mocna. W obronie The Wall (tak wiem z okresu Romy) i Legenda Interu Bergomi, ten Ramos mi tylko nie pasuje :P Drużyna dobrze zbilansowana, silna obrona, Ince + Deschamps - mogą pracować za 3 żeby Ronaldo i Adriano mieli dużo swobody i nie musieli dokładać się do obrony.

Przepraszam ale reszta już bez opisu bo mi się wysypało forum jak już trochu opisałem :/ 

2. Tyrion. Za Maicon i Wesleya !

3. kucio. Zidane a za nim wymiatacz defensywny Makalele, długie piły od Guardioli i Verona a na szpicy Eto. To może namieszać.

4. barcalover. Głównie za Busquetsa :P Są Pirlo (MŚ) i Totti  ale nie wiem jakoś nie mogę sie przekonac.

5.havlicek. Solidarnie za brak opisu...

Mam nadzieję że sie nikt nie obrazi za mało "profesjonalny" opis ale to tylko tak na szybko bo tu trzeba jechać na Derby :) Forza Inter Forza Killy! :)

Miejsca 1, 2 i 5 były dla mnie oczywiste - trochę zagwozdki miałem z 3/4

1 - barcalover: Busquetsa nie kupuję i razi trochę to, że Chilavert został odsunięty od wszystkiego - nawet karnych (a to silna osobowość, więc powinno się go trochę 'ugłaskać'), ale i tak skład jest b.fajny

2 - kily: trochę za dużo PRu uprawiał kily poczas draftu, co na mnie przynajmniej zadziałało negatywnie + Deco to spory bust (po nim wziąłem sobie Laudrupa, który jest jakieś pierdyliard razy lepszy), ale poza tym fajny/zbilansowany skład bez słabszych punktów.

3 - kucio: Zidane i Makelele jednak robią robotę

4 - tyrion: draft tutaj przebiegł 'poprawnie' a to jednak za mało

5 - havilcek: był potencjał, ale odpuścił zabawę, więc whatever

• wiLQ zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.