Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Polska służba zdrowia jest jedną z najefektywniejszych na świecie.

Wykres śmiertelnosci niemowląt (oś Y) w stosunku do nakładów na łebka (oś X) w danym państwie według danych OECD. Powinniśmy być w okolicach Turcji i Meksyku a jesteśmy jednak w okolicy państw "cywilizowanych".

HC-wydatki-per-capita-i-smiertelnosc-nie

Edytowane przez darkonza

przypierdalać się do służby zdrowia akurat u nas to kurestwo. a jakieś nepotyzm czy załatwianie na boku jest i było i będzie wszędzie od policji , po sądy po Panią sprzedawczynię w sklepie . ludzie są ludźmi i jeszcze minie elitOM jak nas zamienią w numerki czy roboty bo natura zawsze się odezwie

Edytowane przez Koelner

Polska służba zdrowia jest jedną z najefektywniejszych na świecie.

Wykres śmiertelnosci niemowląt (oś Y) w stosunku do nakładów na łebka (oś X) w danym państwie według danych OECD. Powinniśmy być w okolicach Turcji i Meksyku a jesteśmy jednak w okolicy państw "cywilizowanych".

HC-wydatki-per-capita-i-smiertelnosc-nie

Smiesznie w sumie to sie nie zgrywa z rankingiem Bloomberga, gdzie Meksyk jest przed Polska. Turcja niewiele dalej. Jedyne co jest wspolne to to, ze USA sa w czarnej dupie pod kazdym katem i dobrze byloby nie isc ich droga.

przypierdalać się do służby zdrowia akurat u nas to kurestwo. a jakieś nepotyzm czy załatwianie na boku jest i było i będzie wszędzie od policji , po sądy po Panią sprzedawczynię w sklepie . ludzie są ludźmi i jeszcze minie elitOM jak nas zamienią w numerki czy roboty bo natura zawsze się odezwie

W sumie cholernie dziwne, ze ktos sie przypierdala do nepotyzmu za publiczne pieniadze. Nic tylko zaakceptowac i nie narzekac. Tak sfojo drogo, to przy okazji odkad dodartkowo loze na prywatna sluzbe zdrowia, to sie okazuje, ze jednak jak cos trzeba zrobic w szpitalu, to sie srodki w NFZ magicznie znajduja. Cos, na co wczesniej trzeba bylo czekac 3 lata, nagle mozna zrobic w miesiac etc. (ale to pewnie tez gdzies zaslyszalem).

I dalej twierdze, ze sluzba zdrowia jest niedofinansowana. I dalej twierdze, ze mimo, ze jest niedofinansowana, to w huk srodkow jest marnotrawionych.

W sumie cholernie dziwne, ze ktos sie przypierdala do nepotyzmu za publiczne pieniadze. Nic tylko zaakceptowac i nie narzekac. Tak sfojo drogo, to przy okazji odkad dodartkowo loze na prywatna sluzbe zdrowia, to sie okazuje, ze jednak jak cos trzeba zrobic w szpitalu, to sie srodki w NFZ magicznie znajduja. Cos, na co wczesniej trzeba bylo czekac 3 lata, nagle mozna zrobic w miesiac etc. (ale to pewnie tez gdzies zaslyszalem).

I dalej twierdze, ze sluzba zdrowia jest niedofinansowana. I dalej twierdze, ze mimo, ze jest niedofinansowana, to w huk srodkow jest marnotrawionych.

oczywiście, że można narzekać tylko jestem ciekaw jakbyś się zachował jako lekarz i miałbyś matkę chorą ;]

Długośc życia jest gorszym wskaźnikiem niż śmiertelnosc niemowląt bo bardzo mocno wpływa na ten wskaźnik np. tryb życia, co się gdzie je i ile uzywek stosuje, ale nie zaszkodzi spojrzeć

HC-wydatki-per-capita-i-dlugosc-zycia.pn

Myślę że te dwa wykresy pokazują że nie mamy co wymagac lepszej efektywnosci, a po prostu więcej kasy, z tej jaka jest do dyspozycji obecnie nic wiecej sie nie wyciśnie. Nie chodzi o reformowanie tylko o nakłady.
Gorzej ze wyższe nakłady połaczone ze złymi reformami mogą dać efekt jak w USA.
Lepiej wiec nie reformowac i zostawić jak jest (bezpieczniej) a liczyć na rosnące wpływu do budżetu i dzieki temu wyzsze nakłady na zdrowie

Do tego wskaźnik długości życia wolno się szmienia i podlega dużej inercji. Argentyna 20 lat temu wydawała na osobę jakieś 650$, a Polska 210$. To, że teraz mają mniej kwestią jest tego co sobie pobudowali wtedy, gdy w Polsce najlepszy sprzęt w latach 90-tych to był wtedy, kiedy dzwonił kumpel z Włoch czy Niemczech d ordynatora czy nie chcą od nich, bo robią remont i wywalają stary, bo się już nie nadaje do niczego.

Mamy bodaj najszybciej rosnąca średnią życia wśród krajów rozwiniętych.

Edytowane przez RappaR

@fluber

"wydaje mi sie ze wiekszosc ma przekonania polityczne wynikajace z oceny programu"

słusznie - wydaje ci się :]

"jakie ustawy zostaly wprowadzone [dla moherow, klęczonów i 65+ na wschodzie].

pisałem o stylu uprawiania polityki, o np. wałowaniu sprawy "Zamachu Smoleńskiego", o języku itp.

ale chodzi mi np. o makijażowanie trupa górniczego, za pomocą włożenia cięzaru finansowania tego sektora 

przez energtyke, co za moment dla mnie oznaczać będzie wyższe rachunki,  ale dla całego górnictwa - zachowanie

miejsc pracy i przywilejów. Czy to się wzajemnie wyklucza, bo częśc z "17 %' będzie niezadowolona ? cóż, jest

to możliwe, ale oni to sobie, tak sądzę, dobrze wyliczyli i uznali, że im się opłaca.

Inna rzecz : twardy sprzeciw wobec uchodźców, wbrew niemal całej UE. Nie wezmą nawet paru tysięcy. A jednocześnie jadą na całego z propagandą, że uchodźcy będą bombami dzieci zabijać i Polskę na islam przerabiać. To cyniczna gra pod właśnie te "17 %", a niewykluczone, że nawet 17%+.

reforma edukacji, to ten sam numer : poprze nas 30 % ? świetnie. 70 % może sobie być przeciw, nam te 30 wystarczy, zeby dołożyć do reszty i mieć ok 40 % w wyborach i znów rządzić.

ale zdecydowanie najbardziej chodzi tutaj o język : wykluczanie, obelgi i zaczepki pod adresem większości, które - jak PIS mniema - podobają się pozostałym. Jak PIS mówi o "Polakach", "patriotach" etc., to np. ja doskonale wiem,  że nie mówi o mnie.

"w jaki sposob robienie kolejnych referendów ma podnosic ich frekwencje ?"

odpowiedni dobór zagadnień.

lepsza informacja i edukacja społeczna.

podnoszenie swiadomości obywateli.

ty chcesz zamykać budę po pierwszym dniu, bo utarg był kiepski.

zainwestuj w reklamę, popraw ofertę, bądź cierpliwy i poczekaj na efekty.

"jedno kosztuje 100 milionow"

tyle co fundusz emerytalny dla kleru.

"nowy zadaje inne pytanie"

ale na ten sam temat i tej samej, de facto, treści.

"czy jestes za reforma czy nie"

nonsens.

"reforma" w tym ujęciu nie oznacza tej konkretnej, a jakąkolwiek, więc pytanie byłoby nie na temat.

chodzi o TĘ co ma wejść "od 1 września", więc pytanie jest sformułowane prawidłowo.

"17 miliardow rocznie 500+. 12 mld w pierwszych trzech miesiacach rok do roku"

ale co z tymi zwrotami, które są opóźniane i w ten sposób powstaje bajka, że chodzi o "uszczelnienie" ?

przecież to kreatywna ksiegoowość, a nie realne pieniądze.

"W Danii 90 % zadowolona z pracy sadow"

Dania, to w ogole nienormalna jest, uchodźców mają, islamistów przysposabiają. Dzicz normalnie.

Trzeba by przyjrzeć się szczegółom badań tych postaw.
Mogłoby się okazać, ze w Danii zadano inne pytania, albo w innej formie, niż w Polsce, więc gdyby zadać identyczne pytania i

użyć tej samej metodologii - wyszłoby, że generalnie odczucia, oceny i postawt są dośc podobne.

bez wglądu do kwestionariusza nie sposób ocenić tych wyników.

"zrobiono badania..."

róznice są w granicach błędu statystycznego, tu 2 dodać, tam 2 odjąc i wychodzi na to, ze 1/4 elektoratu każdej partii ocenia

sądy źle.

ja nie jestem wyborcą żadnej z parti ujętych w tym zestawieniu.

I podtrzymuję, ze niezadowolenie z sądów jest czymś normalnym w cywilizowanym państwie.

zawsze będą ludzie, którzy przegrywają w tych sądach, a z przegranej trudno być zadowolonym, więc

narzekanie na sąd jest całkiem ludzką reakcją.

nie twierdze, ze sensowną, bo trzeba umieć powiedzieć : słusznie dostałem karę/przegrałem, sąd miał rację, ale

ludziom przychodzi to zwykle z bardzo dużym trudem, w Polsce zwłaszcza.

Edytowane przez vasquez

Timmermansa popierdoliło do reszty. Co on wygaduje?

• Frans Timmermans zapowiedział, że jeśli ustawa o sądach powszechnych wejdzie w życie, Komisja uruchomi artykuł 7.

W przypadku odwołania sędziów SN lub przeniesienia ich w stan spoczynku, KE jest gotowa uruchomić art. 7 traktatu unijnego - podkreślił Timmermans.

KE uważa, że zapisy, które pozwalają ministrowi na odwoływanie sędziów, naruszają niezawisłość wymiaru sprawiedliwości.

Duda zawetował dwie z czterech ustaw?????

Gościu nie wie o co chodzi, a wysuwa poważne groźby wobec Polski. Niech ktoś w UE się zastanowi nad zmianą ziomka na bardziej ogarniętego

Edytowane przez fluber

pisałem o stylu uprawiania polityki, o np. wałowaniu sprawy "Zamachu Smoleńskiego", o języku itp.

Czyli opowiadanie bzdur bez żadnych ustawowych konsekwencji Cię tak boli? Ja jestem klenczonem, wiem że zamachu nie było, zupełnie mnie to nie razi, dopóki za słowami nie pójdą czyny. A tych brak

ale chodzi mi np. o makijażowanie trupa górniczego, za pomocą włożenia cięzaru finansowania tego sektora 

przez energtyke, co za moment dla mnie oznaczać będzie wyższe rachunki,  ale dla całego górnictwa - zachowanie

miejsc pracy i przywilejów. Czy to się wzajemnie wyklucza, bo częśc z "17 %' będzie niezadowolona ? cóż, jest

to możliwe, ale oni to sobie, tak sądzę, dobrze wyliczyli i uznali, że im się opłaca.

A jaką mamy tańszą alternatywę od węgla? Żadnej? A ile miejsc pracy w Polsce zapewnia górnictwo? 2 miliony?  Nagle kopalnie stały się rentowne, a szkoły górnicze otwierają nabory. I wcale nie trzeba wychodzić z porozumienia paryskiego, jak najstarsza demokracja świata.

"w jaki sposob robienie kolejnych referendów ma podnosic ich frekwencje ?"

odpowiedni dobór zagadnień.

lepsza informacja i edukacja społeczna.

podnoszenie swiadomości obywateli.

ty chcesz zamykać budę po pierwszym dniu, bo utarg był kiepski.

zainwestuj w reklamę, popraw ofertę, bądź cierpliwy i poczekaj na efekty.

To może lepiej poćwiczyć na parlamentarnych i samorządowych? Je i tak trzeba przeprowadzić, a przynajmniej nie będziemy tracić kupy kasy. W Polsce nie ma zwyczaju chodzenia na referenda i nie będzie, to nie ten model demokracji.

"17 miliardow rocznie 500+. 12 mld w pierwszych trzech miesiacach rok do roku"

Może inaczej, pomijając "kreatywną księgowość", jest uszczelnienie. Ten przyrost nie będzie oczywiście wynosił 48 miliardów w skali roku, ale 17 się spokojnie uzbiera. A kreatywnej księgowości PIS nie uprawia rok do roku, tylko miesiąc do miesiąca. W zeszłym roku budżet był dużo niższy niż zakładany i albo wynikało o z kreatywnej księgowości i w tym roku nie da się zrealizować budżetu albo będziemy 10 miliardów poniżej zakładanego deficytu.

nonsens.

"reforma" w tym ujęciu nie oznacza tej konkretnej, a jakąkolwiek, więc pytanie byłoby nie na temat.

chodzi o TĘ co ma wejść "od 1 września", więc pytanie jest sformułowane prawidłowo.

Pytanie jest sformułowane nieprawidłowo. Z 60%, które nie są za wprowadzeniem reformy od 1 września, połowa jest za tym, żeby wprowadzić tę samą reformę za rok. To jak możesz twierdzić, że są przeciwko reformie? Są za reformą, tylko chcą jej wprowadzenia rok później.

"zrobiono badania..."

róznice są w granicach błędu statystycznego, tu 2 dodać, tam 2 odjąc i wychodzi na to, ze 1/4 elektoratu każdej partii ocenia

sądy źle.

ja nie jestem wyborcą żadnej z parti ujętych w tym zestawieniu.

I podtrzymuję, ze niezadowolenie z sądów jest czymś normalnym w cywilizowanym państwie.

zawsze będą ludzie, którzy przegrywają w tych sądach, a z przegranej trudno być zadowolonym, więc

narzekanie na sąd jest całkiem ludzką reakcją.

nie twierdze, ze sensowną, bo trzeba umieć powiedzieć : słusznie dostałem karę/przegrałem, sąd miał rację, ale

ludziom przychodzi to zwykle z bardzo dużym trudem, w Polsce zwłaszcza.

Dokładnie tak napisałem, ze w kadzej partii wygląda to podobnie.

TYlko Ty pisałeś, że w normalnym kraju połowa jest zadowolona, a połowa nie. Są kraje, gdzie 90% jest zadowolona, a 10% nie, a są kraje takie, jak Polska, gdzie 25% jest zadowolona, a 50% nie. Twoja teza jest błędna.

Inna rzecz : twardy sprzeciw wobec uchodźców, wbrew niemal całej UE. Nie wezmą nawet paru tysięcy. A jednocześnie jadą na całego z propagandą, że uchodźcy będą bombami dzieci zabijać i Polskę na islam przerabiać. To cyniczna gra pod właśnie te "17 %", a niewykluczone, że nawet 17%+.

reforma edukacji, to ten sam numer : poprze nas 30 % ? świetnie. 70 % może sobie być przeciw, nam te 30 wystarczy, zeby dołożyć do reszty i mieć ok 40 % w wyborach i znów rządzić.

70% Polaków jest przeciwko przyjmowaniu uchodźców:

https://wiadomosci.wp.pl/najnowszy-sondaz-cbos-wiekszosc-polakow-przeciw-przyjmowaniu-uchodzcow-6128546572019329a

25 milionów ludzi jest przeciwna, to dlaczego PIS miałby wbrew ich woli ich przyjmować? 

Szanowanie głosu większości, to jest cyniczna gra?

Nie mówiąc o tym, że Kościół oficjalnie nakazuje przyjmowanie uchodźców, zarówno słowami papieża, jak i całego polskiego episkopatu. Znowu PIS jest przeciwko klęczonom.

Edytowane przez fluber

Nie. Ale za to wiem, że z 7 ustaw 4 zawetował za czasów poprzednich rządów, więc obiektywnie patrząc...

Więc obiektywnie zawetował 7 ustaw, bo takie są fakty.

Twoje zaś interpretacje, które z nich się liczą, a które nie to już właśnie czysty subiektywizm. 

Długośc życia jest gorszym wskaźnikiem niż śmiertelnosc niemowląt bo bardzo mocno wpływa na ten wskaźnik np. tryb życia, co się gdzie je i ile uzywek stosuje

Czyli tryb zycia, co sie gdzie je i ile uzywek stosuje matka w czasie ciazy (i pewnie w jakims duuuzo mniejszym stopniu ojciec i osoby z otoczenia matki) nie ma wplywu na wskaznik smiertelnosci u niemowlat? Ba w tym przypadku mysle wrecz ze, ze wzgledu na pietyzm z jakim w wiekszosci przypadkow podchodzi sie do macierzynstwa w naszym kraju, mocno zyskujemy (ba! mysle ze ten pietyzm jest tez obecny w sluzbie zdrowia - jako osoba ze swiezym doswiadczeniem polozniczym musze przyznac ze wygladalo to mega - szczegolnie w porownaniu do standardowyh wizyt medycznych)

Edytowane przez julekstep

Czyli tryb zycia, co sie gdzie je i ile uzywek stosuje matka w czasie ciazy (i pewnie w jakims duuuzo mniejszym stopniu ojciec i osoby z otoczenia matki) nie ma wplywu na wskaznik smiertelnosci u niemowlat?

Ma sporo mniejszy. Przynajmniej jeśli chodzi o używki. Takie nie do odratowania zwykle są poronione we wczesnym okresie. Do tego to co się je w czasie ciąży ma bliski zera wpływ i nie spotkałem się jeszcze by ktoś się skupiał na tym. Inna sprawa, że przy tych hormonach mało kto by się poważyłem.

A jeśli faktycznie ma taki znaczący wpływ, to tym lepiej przy naszej kulturze alkoholowej i tytoniowej świadczy to polskiej służbie zdrowia. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.