Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem czy kupi bo nawet wyborcy Pisu uważają ,że Polska przegrała na tym durnym konflikcie Tusk vs Pis . No i ostatnie sondaże wskazują skokowy wzrost poparcia dla PO przy minimalnym spadku dla Pis

Ale sondaże mogą pokazać efekt tej porażki, co najwyżej za tydzień. W tej chwili zmniejszanie się różnicy musi wynikać z czegoś innego.

Ty stwierdziłeś, że prawnie jest w porządku a TK, że nie. Bez komentarza.

TK ma żadnego prawnego umocowanie, żeby decydować, czy może się stosować do ustawy o TK, czy nie. 

Nie stwierdzono żadnego przestępstwa w związku z tym z prawnego punktu widzenia jest w porządku. Prokuratura umorzyła śledztwa w tych sprawach, a nie ja.

Nie chodziło mi o naszą dyskusję a o to co się dzieje w Polsce.

Co do TK. Sprawdź sobie jacy sędziowie wydali opinie w sprawie wyboru tych trzech sędziów, których nie podpisał Prezydent. Sprawdź sobie kto ich wybierał w Sejmie. Sprawdź także czy były głosy odrębne.

Teraz porównaj dorobek naukowy i doświadczenie i zaangażowanie polityczne sędziów wybranych za rządów PO do tych wybranych za rządów PiS. Skomentuj.

Ale mam porównywać kwalifikacje? Kompetencje? Jakie kompetencje powinien mieć sędzia TK? Nie za bardzo rozumiem, co mam tu porównywać.

Sugerujesz, że nowa prezes TK nie jest apolityczna, a były prezes TK pan Rzepliński apolityczny jest? Przecież oni są tak samo apolityczni, jak Ty, czy ja. W USA przynajmniej nikt nie kryje się z tym, że sędziowie mają własne poglądy polityczne, a tutaj uważasz, że poglądy polityczne mają sędziowie wybrani przez PIS, a Ci wybrani przez PO, to już nie?

Przypomnij mi - obraziłem Cię kiedykolwiek? A Ty piszesz, że jestem idiotą, który nie potrafi sam myśleć. Kiedyś już o tym pisałem. Teraz jest taki czas, że osoby, które są za PiSem rozróżniają tylko dwa rodzaje ludzi. Tych, którzy są z nimi i Ci którzy są przeciwko. Ci którzy są przeciwko są albo zmanipulowani, albo są złodziejami i idiotami. Nie można mieć przeciwstawnego zdania.

Przepraszam, ale gdzie ja napisałem, że jesteś idiotą? Wszyscy ulegamy manipulacjom, począwszy od zakupów za 2,99 na polityce kończąc, więc uleganie manipulacjom nie oznacza, że ktoś jest idiotą. Chyba, że wszyscy nimi jesteśmy. W żaden sposób nie dzielę ludzi na takie dwie kategorie. W ten sposób dzieli ludzi tylko twardy elektorat i dzieli go tak samo po obu stronach sceny politycznej

Bo go lubię i bardzo dobrze przedstawia sposób myślenia polityków. Nie napisałem, że jest Kurskiego, choć domyślam się, że byłby w stanie to powiedzieć. To Ty manipulujesz moimi wypowiedziami i wstawiasz coś czego nie napisałem.

Przecież każdy orientujący się w polityce wie, komu ten cytat jest przypisywany i użyłeś go w określonym kontekście. Poza tym rozumiem, że to co napisałeś w żaden sposób nie wiąże się z PIS-em? Widocznie źle zrozumiałem to co napisałeś...

PiS rozpieprzył TK... Nie ma już TK, nie istnieje. Teraz PiS ma możliwość robienia co chce a ja jako obywatel się tego boję, bo nic ich nie zatrzyma w stwierdzeniu ...,,ciemny lud to kupi".

Czytanie ze zrozumieniem u mnie kuleje. Z pewnością jest to obiektywny cytat pokazujący stosunek całej obecnej klasy politycznej do obywateli bez wskazywania konkretnej grupy polityków, której miałby dotyczyć :nevreness:

A czy Ty czytasz ze zrozumieniem

Nie za brak głosowania na Tuska.. Skąd taka Twoja uwaga?

Przecież ta uwaga rzucona została po tym jak Szydło uznała że ona w życiu nie podpisze wniosków ze szczytu bo ma swoje zasady

Czy po głosowaniu coś takiego padło.? Nie . Padło dopiero po idiotycznej akcji Pisu. Więc mam prośbę byś nie tworzył alternatywnej historii

Teraz dopiero doczytałem.

Nie było żadnego głosowania, a cały wybór Tuska polegał na podpisanie wniosków ze szczytu ustalonych na podstawie tzw. "konsensusu". Odrzucono propozycję Polski w sprawie przedstawienia 2 kandydata, odrzucono propozycję Polski w sprawie głosowania. Tak naprawdę podpisanie dokumentu równało się zagłosowaniu za Tuskiem, prawda?

Edytowane przez fluber

A czy ja napisałem gdzieś, że PO robiło inwestycje kolejowe. Sęk w tym , że Pis po dojściu do władzy postanowił zatrzymać przetargi i zacząc je od nowa. I z tego co pisało choćby Puls biznesu to kierownictwo PKP przychodziło na te przetargi kompletnie nieprzygotowane.

Więc co jest nieprawdziwe w stwierdzeniu że nowy zarząd PKP nie zrobił inwestycji kolejowych?

Chcesz powiedzieć ,że je zrobił? Czy Tobie tylko chodzi o to że Pis zjebał ale PO tak samo? Tylko że jeśli tak to nie stoi to w sprzeczności z moim twierdzeniem

Chce powiedzieć że niecałe 2 lata to trochę mało żeby oceniać jak sobie radzi rząd z inwestycjami. Zamówienia publiczne to jest straszny syf pod względem formalnym i ze swojego doświadczenia wiem ile problemów jest zawsze nawet z głupią kanalizacją/wodociągiem w małych miejscowościach. Jeżeli po kilku lat będzie to samo co za PO, czyli przepłacone inwestycje, które są niekontrolowane a wykonawcy rządzą zamawiającym to będę pierwsza osobą, ktra będzie za to krytykowała PiS.

Chce powiedzieć że niecałe 2 lata to trochę mało żeby oceniać jak sobie radzi rząd z inwestycjami. Zamówienia publiczne to jest straszny syf pod względem formalnym i ze swojego doświadczenia wiem ile problemów jest zawsze nawet z głupią kanalizacją/wodociągiem w małych miejscowościach. Jeżeli po kilku lat będzie to samo co za PO, czyli przepłacone inwestycje, które są niekontrolowane a wykonawcy rządzą zamawiającym to będę pierwsza osobą, ktra będzie za to krytykowała PiS.

Ely odnosił się do danych z inwestycji zaplanowanych na 2016, więc nie niecałe 2 lata, tylko niecałe 2 miesiące chyba chciałeś napisać :nevreness:

Ale mam porównywać kwalifikacje? Kompetencje? Jakie kompetencje powinien mieć sędzia TK? Nie za bardzo rozumiem, co mam tu porównywać.

Sugerujesz, że nowa prezes TK nie jest apolityczna, a były prezes TK pan Rzepliński apolityczny jest? Przecież oni są tak samo apolityczni, jak Ty, czy ja. W USA przynajmniej nikt nie kryje się z tym, że sędziowie mają własne poglądy polityczne, a tutaj uważasz, że poglądy polityczne mają sędziowie wybrani przez PIS, a Ci wybrani przez PO, to już nie?

Sugeruję, że z 5 sędziów orzekających w sprawie o trzech sędziach wybranych do TK, na czterech z nich głosował też PiS a jednego nawet sam wybrał razem z LPR. O jakim upolitycznieniu tych sędziów mówimy?

Sugeruję, że dorobek naukowy i doświadczenie sędziów wybieranych podczas rządów PO jest o niebo większy niż tych za czasów PiS.

PiS wybierał na te stanowiska osoby z marnym dorobkiem lub żadnym, ze znikomym doświadczeniem, miernych ale wiernych. Nawet swoich posłów. Tu już nie było krycia się z apolitycznością tylko wkładanie ludzi podporządkowanym sobie. Im bardziej mierny tym bardziej będzie posłuszny, bo dotknął nieba i ma za dużo do stracenia. Najlepszy przykład to aktualna Pani Prezes Trybunału.

To zwyczaje żywcem wzięte z PRLu. Tam też na ważniejszych stanowiskach lądowały osoby mierne, ale wierne. Takimi łatwiej było sterować. Teraz powtarzamy to wszystko i psujemy podstawy Polski.

przeczytaj to zdanie jeszcze raz, prosze

Przejdź do sedna, jaki jest problem w tym zdaniu?

Sugeruję, że z 5 sędziów orzekających w sprawie o trzech sędziach wybranych do TK, na czterech z nich głosował też PiS a jednego nawet sam wybrał razem z LPR. O jakim upolitycznieniu tych sędziów mówimy?

Sugeruję, że dorobek naukowy i doświadczenie sędziów wybieranych podczas rządów PO jest o niebo większy niż tych za czasów PiS.

PiS wybierał na te stanowiska osoby z marnym dorobkiem lub żadnym, ze znikomym doświadczeniem, miernych ale wiernych. Nawet swoich posłów. Tu już nie było krycia się z apolitycznością tylko wkładanie ludzi podporządkowanym sobie. Im bardziej mierny tym bardziej będzie posłuszny, bo dotknął nieba i ma za dużo do stracenia. Najlepszy przykład to aktualna Pani Prezes Trybunału.

To zwyczaje żywcem wzięte z PRLu. Tam też na ważniejszych stanowiskach lądowały osoby mierne, ale wierne. Takimi łatwiej było sterować. Teraz powtarzamy to wszystko i psujemy podstawy Polski.

PIS powołał na stanowiska sędziego 8 osób, z czego 5 to profesorowie (!!!) nauk prawnych, 1 doktor habilitowany nauk prawnych, 1 adwokat i 1 sędzia. 6 teoretyków prawa i 2 praktyków. Niby dlaczego twierdzisz, że ich standard odbiega od sędziów wybranych przez PO? Piszesz, jakby byli tam jacyś przypadkowi ludzie z partii.

Zadam pytanie, czy profesor Rzepliński jest Twoim zdaniem apolityczny, czy nie? 

Edytowane przez fluber

Przepraszam, ale gdzie ja napisałem, że jesteś idiotą? Wszyscy ulegamy manipulacjom, począwszy od zakupów za 2,99 na polityce kończąc, więc uleganie manipulacjom nie oznacza, że ktoś jest idiotą. Chyba, że wszyscy nimi jesteśmy. W żaden sposób nie dzielę ludzi na takie dwie kategorie. W ten sposób dzieli ludzi tylko twardy elektorat i dzieli go tak samo po obu stronach sceny politycznej

Przecież każdy orientujący się w polityce wie, komu ten cytat jest przypisywany i użyłeś go w określonym kontekście. Poza tym rozumiem, że to co napisałeś w żaden sposób nie wiąże się z PIS-em? Widocznie źle zrozumiałem to co napisałeś...

Czytanie ze zrozumieniem u mnie kuleje. Z pewnością jest to obiektywny cytat pokazujący stosunek całej obecnej klasy politycznej do obywateli bez wskazywania konkretnej grupy polityków, której miałby dotyczyć :nevreness:

Uległeś manipulacjom, nie, sam myślę, nie - uległeś manipulacjom :)

Sam potrafię myśleć, więc już przestań o tym zmanipulowaniu. Ja traktuję Ciebie jako osobę, która sama myśli a Ty mnie jak zmanipulowaną osobę. Postaraj się zrozumieć, że też myślę. Pewnie gorzej od Ciebie, ale jakoś tam myślę. To, że tak myślę to oczywiście oznacza, że jestem zmanipulowany, bo tak, myśląca osoba, nie może myśleć :)

Oczywiście, że chodziło o podejście polityków PiSu, ale nie wkładaj mi do ust tego, że napisałem, że to Kurski powiedział, a później nie oskarżaj, że manipuluję, bo wcale tego Kurski nie powiedział. To jest dopiero manipulacja :)

Uległeś manipulacjom, nie, sam myślę, nie - uległeś manipulacjom :smile:

Sam potrafię myśleć, więc już przestań o tym zmanipulowaniu. Ja traktuję Ciebie jako osobę, która sama myśli a Ty mnie jak zmanipulowaną osobę. Postaraj się zrozumieć, że też myślę. Pewnie gorzej od Ciebie, ale jakoś tam myślę. To, że tak myślę to oczywiście oznacza, że jestem zmanipulowany, bo tak, myśląca osoba, nie może myśleć :smile:

Oczywiście, że chodziło o podejście polityków PiSu, ale nie wkładaj mi do ust tego, że napisałem, że to Kurski powiedział, a później nie oskarżaj, że manipuluję, bo wcale tego Kurski nie powiedział. To jest dopiero manipulacja :smile:

Każdy z nas myśli samodzielnie i każdy w różnym stopniu ulega manipulacjom. Nie uważam, że jesteś manipulowany, tak jak chociażby joseph. No i nie pisz, że myślisz gorzej, po prostu myślisz inaczej. Teza, że Pszczółkowski  i Przyłębska są ludźmi PIS-u w TK jest bardzo prawdopodobna, ale nie zgodzę się, że takie przypadki nie pojawiały się w poprzednich rządach, nawet wśród profesorów prawa. Jak dla mnie sędziowie Rzepliński, czy sędzia Zubik nie ukrywają swoich politycznych sympatii. Możesz mieć oczywiście na ten temat inne zdanie, a ja mogę przecież nie mieć racji.

Pisanie "ciemny lud to kupi" w kontekście PIS dwa razy w ciągu dwóch dni sprawia niekorzystne wrażenie. Tak samo, jak cytat o czarnym i białym, jakby był jakiś znaczący. Postawę "ciemny lud to kupi" można w równym stopniu przypisać do wszystkich partii politycznych. No może do Kukiza trochę mniej.

Edytowane przez fluber

tomasz lis co za forma na twitterze w ciągu ostatnich 24 godzin hahah

to też piekne wystąpienie - https://twitter.com/Gasiuk_Pihowicz/status/840167190020161537  no jaka???!!!!????

To co mówi prasa i eksperci, to dodać hajs. Pis gówno zmienia, ale że jest c***nia to od dawna. Najmniejszy % PKB to nie za PiSu, ale od dawna jest na służbę zdrowia. 

To co mówi prasa i eksperci, to dodać hajs. Pis gówno zmienia, ale że jest c***nia to od dawna. Najmniejszy % PKB to nie za PiSu, ale od dawna jest na służbę zdrowia. 

Choć trzeba przyznać, że budżet NFZ regularnie rośnie, nieco szybciej niż nasze PKB. W momencie obejmowania rządów przez PO budżet NFZ wynosił 49 miliardów złotych, po 8 latach rządów wynosił 67 miliardów złotych. PIS podniósł ten budżet o 2 miliardy w zeszłym roku i o 4 miliardy w tym roku (czyli podobnie do PO), a według zapewnień Radziwiłła w tej kadencji ma być procedowana ustawa zwiększająca nakłady na służbę zdrowia aż do 6% PKB w roku 2025. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.

Tylko że akurat w inwestycjach to akurat wygrywa niska cena i drogi i kolej jest robiona po taniości.. Problemem jest co innego że Pis po prostu zerwało wszystkie przetargi i zacżęło wszystko od nowa. Tzn nie tyle PIS co nowo mianowani dyrektorzy. A co gorszą byli kompletnie nieprzygotowani do przetargów

Efekt - nawet dziś PKP ma ogromne zaległości w inwestycjach

@ Fluber o jakich dwóch miesiącach piszesz? Chcesz powiedzieć że od 1 stycznia 2016 inwestycje ruszyły?

@ Fluber o jakich dwóch miesiącach piszesz? Chcesz powiedzieć że od 1 stycznia 2016 inwestycje ruszyły?

Chcę powiedzieć, że inwestycje na 2016 rok ustala się przed 2016 rokiem, a ja wrzuciłem artykuł z lutego 2016, że będziemy płatnikiem netto w Unii w 2016 roku. Stwierdziłeś, że to wina PIS, więc stwierdzam fakt, że to było po dwóch miesiącach ich rządów.

Z innej beczki Waszczykowski nawet nie zbliżył się do tego, co zrobiła wczoraj holenderska dyplomacja 4 dni przed wyborami...

Edytowane przez fluber

Choć trzeba przyznać, że budżet NFZ regularnie rośnie, nieco szybciej niż nasze PKB. W momencie obejmowania rządów przez PO budżet NFZ wynosił 49 miliardów złotych, po 8 latach rządów wynosił 67 miliardów złotych. PIS podniósł ten budżet o 2 miliardy w zeszłym roku i o 4 miliardy w tym roku (czyli podobnie do PO), a według zapewnień Radziwiłła w tej kadencji ma być procedowana ustawa zwiększająca nakłady na służbę zdrowia aż do 6% PKB w roku 2025. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.

Aż do 6% to nie żadne aż, to wynik sporo poniżej średniej krajów rozwiniętych. Po drugie to wzrost o jakieś 40 miliardów, gdy problemem jest znalezienie 18 mln na podwyżkę stażystom czy 200 milionów na rezydentury, a jak sprawdzałem ze strony nfz to przez ostatnie 6 lat budżet wzrastał o średnio poniżej 2,5%, więc chyba nawet poniżej wzrostu PKB. 

Aż do 6% to nie żadne aż, to wynik sporo poniżej średniej krajów rozwiniętych. Po drugie to wzrost o jakieś 40 miliardów, gdy problemem jest znalezienie 18 mln na podwyżkę stażystom czy 200 milionów na rezydentury, a jak sprawdzałem ze strony nfz to przez ostatnie 6 lat budżet wzrastał o średnio poniżej 2,5%, więc chyba nawet poniżej wzrostu PKB. 

W ciągu ostatnich 10 lat budżet NFZ wzrastał średnio o nieco ponad 4% biorąc pod uwagę, jaki był budżet NFZ na 2008 rok i jaki budżet NFZ jest na rok 2017. 

Widać skutki socjaldemokracji przez ostatnie lata Clintona i Obamy. 

Bogacą się właściciele firm i ci którzy dają pracę. Efektem jest zmniejszenie pensji przeciętnych i biednych. Może to skutki złych działań polityków socjaldemokratycznych, ale faktem jest, że ten artykuł orze wolnorynkowców.

W ciągu ostatnich 10 lat budżet NFZ wzrastał średnio o nieco ponad 4% biorąc pod uwagę, jaki był budżet NFZ na 2008 rok i jaki budżet NFZ jest na rok 2017. 

Ale to w ostatnich 5 latach już znacznie wolniej. 

Bogacą się właściciele firm i ci którzy dają pracę. Efektem jest zmniejszenie pensji przeciętnych i biednych. Może to skutki złych działań polityków socjaldemokratycznych, ale faktem jest, że ten artykuł orze wolnorynkowców.

Bogacą się właściciele firm związanych z państwem i gwiazdki celebryci popierający establishment, a biednieje reszty chociażby przez imigrantów, którzy zapobiegają podwyżkom cen. Nie ma ochrony rodzimego rynku pracowniczego, dlatego właśnie mamy tego konsekwencje. 

Dla mnie to się wiaże ze startem ideologii neoliberalnej, deregulacją rynków itp.

US_productivity_and_real_wages.jpg

A jak było za czasów dzikiego kapitalizmu przed FDR w latach 20-tych?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.