Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Beata Szydło nie podpisała konkluzji szczytu.

Tak serio, to co co chodzi. Przez półtora roku PIS robił mniej lub bardziej agresywne ruchy, ale wszystkie miały sens, a w tym co teraz zrobili nie widzę najmniejszego sensu. Można protestować, nie zgadzać się, zwracać uwagę na niejasne procedury wyboru, ale stawać okoniem wobec całej Europy?! Jaki plan stoi za tym działaniem? 

akurat DoRzeczy nie jest jakoś mocno pro PIS jak niezależna.pl czy wSieci, więc możesz rozbić o kant dupy swoją gadke, a dlaczego mi to przeszkadza? Nie przeszkadza mi to, dziwi mnie po prostu, że ludzie sie cieszą z powodu re-elekcji faceta, który dużo więcej im zabrał niż dał. I mógłbys juz przestać byc taki dyplomatyczny i pokazać swoje prawdziwe oblicze(tak joseph to do Ciebie też) bo chyba wszyscy to w temacie widzą, że chciałbyś pocisnąć kilku osobom, ale się wstydzisz

Nie wstydzę się, jestem po prostu dobrze wychowany.

Jak już nawet Fluber nie wie co zrobił dzisiaj PiS, to znaczy, że naprawdę zjebali. Nie wiem co chcą teraz ugrać. 

Jeśli chodzi o Tuska, to Jarosław przestaje myśleć i zawsze idzie w zaparte...

Edytowane przez Cloud

Z tym Tuskiem to jest kilka kwestii.

1 primo. Co on może jako szef Rady? Jest raczej urzędnikiem, który co najwyżej może lobbować itp. Nie jest to imperator co może własnoręcznie sterować unią. Przypisywsnie mu całego zła unii jest grubą przesadą.

2 primo. Co mogli ugrać? Niewiele. Ich kandydat był po prostu za słaby, a i Unia po prostu chciała klepnąć wybór i tyle, brać się za ważne sprawy. Po ostatnich wyborach w kilku krajach unia jako całość postawiła wewnątrz na jakąś tam stabilizację.

I po 3 primo. Co dalej? Mam nadzieję, że będą po prostu normalnie pracować wewnątrz rady i innych struktur. Bez cyrków typu wetowanie co się da, nie podpisywanie konkluzji z kplejnych szczytów itp. To tylko na śmieszność nas narazi.

Powiedzcie mi jak funkcja szefa KE czy innej europejskiej funkcji przebija funkcje premiera kraju i powiedzcie mi czemu dopingujemy kapitanowi ktory opuscil tonaca lajbe ?

Czego jak czego, ale okoliczności odejścia Tuska z urzędu premiera raczej nie ma co się czepiać. Przecież on odszedł po 7 latach  rządzenia i nadal miał stosunkowo wysokie poparcie (w porównaniu np. do Buzka czy Millera).

Powtórzę po raz kolejny w tym wątku, minister daje tylko twarz. Jest politykiem. Za zmiany odpowiadają głównie sekretarz stanu oraz wiceministrowie

Bez przesady, za poważniejsze decyzje odpowiadają ministrowie. Taki Handke to główny architekt reformy edukacji a plan Hausnera czy plan Balcerowicza nie przypadkiem tak się nazywały. Urzędasy są tylko i aż od opracowywania szczegółów.

Inny dobry przykład to Reagan. On przecież intelektualnie nic specjalnego nie reprezentował, ludzie go lubili bo był znanym aktorem i dobrze odczytywał przemowy. Ale był na tyle inteligentny, że oparł swoją politykę o to czego chcieli doradcy, którzy mieli dobre pomysły. I teraz jest uznawany za jednego z lepszych prezydentów USA w historii.

Obama z kolei był whui mądry i inteligetny na wielu poziomach (społecznie, medialnie), ale co z tego skoro miał ciulowe pomysły. Na jego szczęście ludzie go w sumie nigdy nie przestali lubić.

Reagan startował na prezydenta jako urzędujący gubernator Kaliforni, więc w sumie się łapie jako koleś z doświadczeniem.

Natemat.pl to jakies lewackie pisemko/strona? 

ależ natemat pełni bardzo ważną role. Jest przeciwwagą dla posuniętej do absurdu proPIS wpolityce, ponieważ sama jest absurdalnie antyPIS. Czytasz obie strony, wyciągasz rzeczy wspólne i juz mniej wiecej wiesz co jest prawdziwe. Cała reszta to marzenia dziennikarzy, domysły bądz urojenia. Zresztą dziennikarze których walczą miedzy sobą to temat na oddzielną dyskusje chyba, od paru lat to ja bardziej już szanuje polityków

PS. Lisek nie wycofał sie z natemat jakis czas temu? tak z rok?

Co do spraw, ze tak powiem bieżących. Co to jest polityka? stawianie sobie celów i ich realizacja. A Polska co osiągnęła? Przegrane głosowanie 1-27 i udawanie ze można podskakiwać. Nawet orban sie odwrócił( na jego FB dzieją sie niezłe jaja). I jeszcze ta gatka ze nie podpiszemy dokumentów po szczycie. No jebne, co za amatorzy. A wystarczyło ogłosić ze nie popierają Tuska, ale za to i za to go poprą. I też by coś ugrali w kraju, a za granicą nie wyszli by na idiotów. Ale może sie nie dało 

Edit

jeszcze jedna wypowiedz pana ministra z dziś rana

Witold Waszczykowski: nie musimy być liderem Grupy Wyszehradzkiej, musimy być rzecznikiem tego regionu

Edytowane przez iglo13

Dlaczego opozycja nie uderza tutaj? Przecież tu aż się prosi o merytoryczną krytykę rządu. Zupełnie tego nie rozumiem. Czy w zeszłym roku, kiedy rezydentur było więcej, to zostały zajęte wszystkie miejsca, czy były braki? Zupełnie nie rozumiem przesłanek MZ w tej sprawie. Jest jakieś logiczne wyjaśnienie?

http://m.onet.pl/biznes/branze/medycyna,b2tv88

http://wyborcza.pl/7,155287,21477927,bedac-mlodym-lekarzem-zarobisz-3-zl-ponizej-placy-minimalnej.html

A jednak, nawet dali to w wydaniu papierowym, a komentarze nie ze strony samych frustratów.

Edytowane przez RappaR

Jak już nawet Fluber nie wie co zrobił dzisiaj PiS, to znaczy, że naprawdę zjebali. Nie wiem co chcą teraz ugrać. 

Jeśli chodzi o Tuska, to Jarosław przestaje myśleć i zawsze idzie w zaparte...

Widzę, że jestem tutaj papierkiem lakmusowym PIS-u :nevreness:

JSW wrzucił wczoraj coś takiego:

https://twitter.com/JSaryuszWolski/status/839904745540186113

Być może jest jakiś długoterminowy plan, którego jeszcze nie widzimy, JSW nie poszedłby na pożarcie bez żadnego planu, to bardzo doświadczony polityk, być może najlepiej zaznajomiony z unijnymi realiami polski europoseł. Ja nadal nie widzę żadnego planu. Nie wiem, gdzie jest korzyść.

Z tym Tuskiem to jest kilka kwestii.

1 primo. Co on może jako szef Rady? Jest raczej urzędnikiem, który co najwyżej może lobbować itp. Nie jest to imperator co może własnoręcznie sterować unią. Przypisywsnie mu całego zła unii jest grubą przesadą.

2 primo. Co mogli ugrać? Niewiele. Ich kandydat był po prostu za słaby, a i Unia po prostu chciała klepnąć wybór i tyle, brać się za ważne sprawy. Po ostatnich wyborach w kilku krajach unia jako całość postawiła wewnątrz na jakąś tam stabilizację.

I po 3 primo. Co dalej? Mam nadzieję, że będą po prostu normalnie pracować wewnątrz rady i innych struktur. Bez cyrków typu wetowanie co się da, nie podpisywanie konkluzji z kplejnych szczytów itp. To tylko na śmieszność nas narazi.

1 primo Polska opozycja kreuje go właśnie na takiego imperatora, od którego wiele zależy, który ma wpływ na bardzo wiele decyzji ( a prawda jest taka, że nie ma żadnej, wiele razy jako szef RE wypowiadał się zupełnie przeciwnie do tego, co mówił, jak był premierem w kraju). Być może PIS zniżył się do poziomu opozycji i gra na sankcje dla Polski, które nałoży na nas unijny imperator.

2 primo Oni na pewno nie grali na JSW, bo jego szanse były mniejsze niż 1%, praktycznie żadne. Być może grali na przełożenie wyborów, być może chcieli żeby UE wystawiła trzeciego kandydata.

3 primo Decyzja Szydło jest chyba konsekwencją kretyńskiej wypowiedzi WW. Jak od rana gadamy, że nie podpiszemy konkluzji, jeżeli UE wybierze Tuska, to gdybyśmy teraz podpisali, wyszlibyśmy na jeszcze większych idiotów, których już nikt nie traktowałby poważnie. Szczerze współczuję Pani Premier. No niestety, UE to nie polski parlament, tutaj nie da się zablokować wydrukowania wyniku głosowania i nie da się w nocy zaprzysiąc JSW na szefa RE, jak to dowcipnie zaproponował aszdziennik.

Powiedzcie mi jak funkcja szefa KE czy innej europejskiej funkcji przebija funkcje premiera kraju i powiedzcie mi czemu dopingujemy kapitanowi ktory opuscil tonaca lajbe ?

Nie przebija, to stanowisko prestiżowe, ale nie decyzyjne. Natomiast dopingujemy z powodu naszych polskich kompleksów w stosunku do zachodnich sąsiadów. Wiele osób ma poczucie, że Polak rządzi Europą, a tak naprawdę relacja Kaczyński - Szydło jest niczym w porównaniu do relacji Merkel - Tusk.

No i gwoli ścisłości kapitan nie opuścił tonącej łajby. Łajba zaczęła tonąć, jak kapitan sobie poszedł.

Bez przesady, za poważniejsze decyzje odpowiadają ministrowie. Taki Handke to główny architekt reformy edukacji a plan Hausnera czy plan Balcerowicza nie przypadkiem tak się nazywały. Urzędasy są tylko i aż od opracowywania szczegółów.

To zależy od rządu. Chociażby na Węgrzech w 1994 rządzili postkomuniści i w randze ministra nie mieli żadnego specjalisty, wyłącznie polityków. W 1998 roku do rządów doszedł 35-letni Orban i do rządu powołał 9 specjalistów, żeby nie było poczucia, że krajem rządzi niedoświadczona grupa.

Powoływanie specjalistów ( oprócz tego, co wymieniłeś chociażby Belka, czy Gilowska) jest częstą praktyką w różnych krajach, ale najczęściej na stanowiska ministra powołuje się polityka, a nie specjalistę, natomiast specjaliści są sekretarzami stanu, podsekretarzami, wiceministrami itd.  Ministrowie wskazują kierunek polityczny, a eksperci próbują wcielać ich wizje w życie.

ależ natemat pełni bardzo ważną role. Jest przeciwwagą dla posuniętej do absurdu proPIS wpolityce, ponieważ sama jest absurdalnie antyPIS. Czytasz obie strony, wyciągasz rzeczy wspólne i juz mniej wiecej wiesz co jest prawdziwe. Cała reszta to marzenia dziennikarzy, domysły bądz urojenia. Zresztą dziennikarze których walczą miedzy sobą to temat na oddzielną dyskusje chyba, od paru lat to ja bardziej już szanuje polityków

Wiele mediów propis sa tak naprawdę pismami wolnorynkowymi sympatyzującymi również z Kukizem, Korwinem i Kowalskim. Nie sądzę, żeby na tym polu była w tej chwili rónowaga. Wyborcza, gazeta, natemat itd Zdecydowanie więcej mediów jest antypis niż propis. Aktualnie media antypis budują narrację, że wychodzimy z UE, co jest bzdurą. Nie wystarcza im, że PIS zrobił z siebie idiotów i muszą pisać kolejne bzdury?

Co do spraw, ze tak powiem bieżących. Co to jest polityka? stawianie sobie celów i ich realizacja. A Polska co osiągnęła? Przegrane głosowanie 1-27 i udawanie ze można podskakiwać. Nawet orban sie odwrócił( na jego FB dzieją sie niezłe jaja). I jeszcze ta gatka ze nie podpiszemy dokumentów po szczycie. No jebne, co za amatorzy. A wystarczyło ogłosić ze nie popierają Tuska, ale za to i za to go poprą. I też by coś ugrali w kraju, a za granicą nie wyszli by na idiotów. Ale może sie nie dało 

Poprzeć Tuska nie mogli z uwagi na politykę wewnętrzną, ale wystarczyło się wstrzymać od głosu, a przynajmniej nie odwalać szantażu.

Mi tam wygląda ze nie było zadnego genialnego planu, mógł być ale nie było i końcówka to udowadnia.

Po prostu Jarek nienawidzi Tuska za wiele lat porażek wyborczych i gotów jest podpalić Polskę i Europę by mu zrobic na złość.

Szydło i Waszczykowski mówili co mówili bo tego oczekiwał Jarek, walka do końca bez względu na ofiary - typowy rozkaz jaki wydaje fuhrer i jaki wierzący w fuhrera wykonują lojalnie do końca.

Gdyby PIS odpuścił po wybraniu Tuska to dużo by ugrał bo Tusk jest spalony w Polsce. Nie dało sie do niego dorobić dziadka z wermachtu, ale teraz jest jeszcze lepiej bo ma niemiecką mamę Angelę.

Geniusz Jarka to mit, w kazdym nawet bezrozumnym jego postepownaiu ludzie doszukują sie drugiego albo i trzeciego dna a jak będzie mało to czwartego dna aż w końcu sie okaże że właśnie to miał na myśli, oto mu chodziło i jakie to było genialne.

Mi tam wygląda ze nie było zadnego genialnego planu, mógł być ale nie było i końcówka to udowadnia.

Po prostu Jarek nienawidzi Tuska za wiele lat porażek wyborczych i gotów jest podpalić Polskę i Europę by mu zrobic na złość.

Szydło i Waszczykowski mówili co mówili bo tego oczekiwał Jarek, walka do końca bez względu na ofiary - typowy rozkaz jaki wydaje fuhrer i jaki wierzący w fuhrera wykonują lojalnie do końca.

Pewnie nienawidzi, ale Kaczyński nie jest aż tak głupi, żeby robić coś takiego. Przecież to co się wydarzyło od wczoraj rano, to nie jest zrobienie na złość Tuskowi, tylko za przeproszeniem obrobienie mu gały.

Pewnie nienawidzi, ale Kaczyński nie jest aż tak głupi, żeby robić coś takiego. Przecież to co się wydarzyło od wczoraj rano, to nie jest zrobienie na złość Tuskowi, tylko za przeproszeniem obrobienie mu gały.

Nienawiść zaślepia.

Znam ja podobnego wodza, tyle że uczelnianego.

Jak się uprze na coś to wszystko może płonąc byle kogoś uwalić, albo komuś zaszkodzić, wbrew interesom wszystkich.

I ten facet też nie jest głupi, powiedziałbym że jest zajeb...e inteligentny, ale co z tego jak emocją biorą górę nad rozumem

Edytowane przez darkonza

Problem Fluber jest taki że tylko Ty chyba wierzyłeś że to co robi PIS ma sens. To od początku śmierdziało aferą. Oni nawet rozwalili sobie relację z Orbanem

Ba jest to co pisałem -na szczycie do Szydło Hollande rzucił Wy macie swoje zasady a my mamy fundusze. Przecież jeśli Unia zacznie szczegółowo sprawdzać na co wydajemy kasę i czy zgodnie z przepisami to masz blokadę połowy środków

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.