Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem co powiedziała reporterka, ale na nagraniu widać, iż drugi samochód nie miał włączonego koguta, a tym samym wina leży po stronie BOR i żałosne jest tak PiS od razu próbował z tego chłopaka zrobić kozła ofiarnego (swoją drogą jego tłumaczenie w świetle tego nagrania ma jak najbardziej sens, bo nic dziwnego, że puścił pierwsze auto, a drugiego już nie zauważył, skoro jechało ono kilkadziesiąt metrów dalej oraz nie MIAŁO PRAWA wyprzedzać na podwójnej ciągłej).

Policja wczoraj wrzuciła coś takiego:

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/138883,Uprawnienia-pojazdow-uprzywilejowanych.html

Jest tam rzeczywiście napisane, że "pojazd uprzywilejowany, to pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych..."

Jest tam jednak także napisane także:

Określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego. Wówczas wszystkie pojazdy poruszające się pomiędzy nimi, nawet jeżeli nie wysyłają żadnych sygnałów, uważa się za uprzywilejowane. Przepisy zabraniają również wjeżdżania między znajdujące się w kolumnie pojazdy.

W świetle materiału TVN mamy dokładnie taką sytuacją, jak powyżej. Pierwszy i ostatni pojazd wysyła odpowiednie światła błyskowe, a pojazd w środku nie ma takiego obowiązku. To co wrzuciła policja wskazuje wyraźnie, że pojazd pani premier nie musiał mieć niebieskich świateł błyskowych, gdyż znajdował się w kolumnie, na początku i końcu której znajdowały się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego. 

Więc albo policja kłamała wczoraj w swoim oświadczeniu, albo nie masz racji w tej sprawie.

Wskazywanie, że auto pani premier jechało kilkadziesiąt metrów dalej też jest chybione, bo jak wykazałem wyżej, 30 metrów to jest całkiem normalna odległość pomiędzy samochodami jadącymi 50 km/h, a moim zdaniem nawet ciut za niska. To zamykający kolumnę samochód jechał za blisko, a nie samochód z Szydło za daleko.

Nawet na wikipediii jest napisane dokładnie to samo, co wrzuciła wczoraj policja:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_uprzywilejowany

Edytowane przez fluber

Policja wczoraj wrzuciła coś takiego:

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/138883,Uprawnienia-pojazdow-uprzywilejowanych.html

Jest tam rzeczywiście napisane, że "pojazd uprzywilejowany, to pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych..."

Jest tam jednak także napisane także:

Określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego. Wówczas wszystkie pojazdy poruszające się pomiędzy nimi, nawet jeżeli nie wysyłają żadnych sygnałów, uważa się za uprzywilejowane. Przepisy zabraniają również wjeżdżania między znajdujące się w kolumnie pojazdy.

W świetle materiału TVN mamy dokładnie taką sytuacją, jak powyżej. Pierwszy i ostatni pojazd wysyła odpowiednie światła błyskowe, a pojazd w środku nie ma takiego obowiązku. To co wrzuciła policja wskazuje wyraźnie, że pojazd pani premier nie musiał mieć niebieskich świateł błyskowych, gdyż znajdował się w kolumnie, na początku i końcu której znajdowały się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego.

jeśli to rzeczywiście prawda, to jaka jest podstawa prawna?

Wskazywanie, że auto pani premier jechało kilkadziesiąt metrów dalej też jest chybione, bo jak wykazałem wyżej, 30 metrów to jest całkiem normalna odległość pomiędzy samochodami jadącymi 50 km/h, a moim zdaniem nawet ciut za niska. To zamykający kolumnę samochód jechał za blisko, a nie samochód z Szydło za daleko.

co wydaje ci się normalną odległością nie musi mieć zastosowania do tego typu kolumn. pytanie więc znowu czy są przepisy regulujące odległość między pojazdami w kolumnie, a po drugie tak czy inaczej wygląda na to, że przyczyną wypadku nie było jakieś zaniedbanie tego 21latka lecz brak koguta oraz zbyt duża odległość samochodu Szydło.

poza tym tak czy inaczej, abstrahując nawet od kwestii kto jest winny, to postępowanie PiS jest tutaj karygodne.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1339,title,Adwokat-21-letniego-kierowcy-zostal-zmanipulowany-w-sprawie-wypadku-Beaty-Szydlo,wid,18700658,martykul.html

Edytowane przez lorak

jeśli to rzeczywiście prawda, to jaka jest podstawa prawna?

Sprawdziłem i podstawą prawną jest:

Artykuł 53, ust. 2 punkt 1 b kodeksu drogowego - prawa o ruchu drogowym, który mówi o tym, że pojazd BOR uczestniczący w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych nie musi stosować się do przepisów o ruchu pojazdów:

http://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-ii-ruch-drogowy/rozdzial-5-porzadek-i-bezpieczenstwo-ruchu-na-drogach/art-53

Definicja kolumny pojazdów uprzywilejowanych znajduje się w artykule 2 punkt 38 kodeksu drogowego - prawa o ruchu drogowym:

http://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-i-przepisy-ogolne/art-2

Nie ma wątpliwości, że pojazd z panią premier był pojazdem uprzywilejowanym w świetle kodeksu drogowego i nie musiał mieć włączonych świateł.

co wydaje ci się normalną odległością nie musi mieć zastosowania do tego typu kolumn. pytanie więc znowu czy są przepisy regulujące odległość między pojazdami w kolumnie.

Nie znalazłem żadnych przepisów na ten temat, więc prawdopodobnie takich przepisów nie ma i obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Mnie na prawie jazdy uczono zasady 2 sekund, czyli 2 sekundy odstępu ( przy prędkości 50km/h 2 sekundy odstępu to 28 metrów. Znam też inną zasadę, która mówi o tym, że odstęp powinien wynosić tyle w metrach, ile km/h na godzinę masz na liczniku. Przy tej zasadzie to jest 50 metrów przy 50km/h.

To trzeci pojazd jechał za blisko, bo chyba nie uważasz, że są jakiekolwiek przepisy, które każą zachowywać odstęp 3 metrów między samochodami jadącymi 15 metrów na sekundę? To jest bardzo częste na drogach, karambol pod Toruniem z Macierewiczem też był spowodowany niezastosowaniem się do tej reguły.

a po drugie tak czy inaczej wygląda na to, że przyczyną wypadku nie było jakieś zaniedbanie tego 21latka lecz brak koguta oraz zbyt duża odległość samochodu Szydło.

Przepisy przytoczyłem powyżej, wynika z nich jednoznacznie, że pojazd nie musiał mieć koguta. 2 sekundy odstępu również wyjaśniłem wyżej. Przyczynę wypadku wyjaśni postępowanie.

j

poza tym tak czy inaczej, abstrahując nawet od kwestii kto jest winny, to postępowanie PiS jest tutaj karygodne.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1339,title,Adwokat-21-letniego-kierowcy-zostal-zmanipulowany-w-sprawie-wypadku-Beaty-Szydlo,wid,18700658,martykul.html

Czemu akurat postępowanie PIS? Raczej postępowanie policji. Nie brałem udziału w wypadku, ale trudno mi uwierzyć w to, że przy każdej takiej sytuacji policja informuje o adwokacie. Takie małe zaniedbania to codzienność w służbach publicznych i w tym przypadku nie ma, co zwalać na PIS. Policja, czy sądy to nie jest PIS. Bodajże dzisiaj uniewinniono 4 lekarzy, których Zbigniew Ziobro oskarżył o to, że zawinili w przypadku śmierci jego ojca, więc, jak widać, nadal są to instytucje niezależne. 

C.S.I e-nba

Trzeba odkręcać takie rzeczy, ely pisze, że spółki skarbu państwa padają, joseph, że mamy reżim Korei Północnej, a lorak o tym, kto jest winny wypadku premier i jak karygodnie jest traktowana młoda ofiara wypadku. Takie rzeczy staram się odkręcać podając rzetelne dane. No i rzeczywiście można się poczuć jak Horatio Caine :nevreness:

Inflacja najwyższa od 2012 a wszyscy rozmawiają o limo Pani Premier. Jeszcze można myśleć, że oni celowo to drzewo zaatakowali, kolejny dystraktor xD

No nie mów, że wolisz deflację? Przecież w Polsce przez 4 lata w ogóle nie było inflacji. Ceny z 2016 roku były niższe niż 4 lata temu. 

Poza tym:

W Niemczech inflacja najwyższa od 4 lat (1,9%)

We Francji inflacja najwyższa od 4 lat (1,6%)

W Wielkiej Brytanii inflacja najwyższa od 4 lat. (1,7%)

W Polsce inflacja najwyższa od 4 lat (1,8%)

Gospodarka Europy się wali :nevreness:

Dzisiaj UE podała prognozy gospodarcze dla UE i dla Polski w przyszłym roku przewiduje się wzrost gospodarczy 3,2% i jest to 4 najlepsza prognoza w całej UE i awans o dwie lokaty w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Edytowane przez fluber

Ja ogólnie to bym chciał co by ludzie którzy w naszej przestrzeni publicznej reprezentują poglądy chrześcijańskie (od duchownych przez dziennikarzy po polityków) mówili tak merytorycznie jak u nas Fluber(serio). Moim zdaniem jest u nich (jak na ludzi prezentujacych takie a nie inne poglądy) za dużo agresji i nienawiści. Mocno ogólnie mnie to kłuje w oczy. Nie podoba mi sie wystepująca często u nich retoryka "wybaczymy jak ukarzemy i zgnoimy"

W sumie racja. Fluber nawet na pytania kolesi z Pyta.pl odpowiedziałby merytorycznie i jeszcze się uśmiechnął na końcu na przykład tak: :nevreness:

Według mnie całkiem w porządku z pisiaków są Cymański i Ujazdowski, a z pisiaków w szerokim znaczeniu może jeszcze Ziemkiewicz. Natomiast reszta ma taki strasznie wredny charakter i zacięte ryje plujące jadem. Taka ciekawostka - Kamiński (ten od CBA i służB) to akurat ateista, nie katol.

Swoją drogą już zaczęło się bredzenie o kolejnym zamachu. Jako propozycja do obejrzenia w youtube wyskoczył mi filmik Wypadek premier Beaty Szydło! Przypadek czy celowe działanie? Niebywała patologia służb! niejakiego Macieja Roli (nie wiedziałem co to za koleś, dopiero google podpowiedziało). Kolo zarzeka się, że nie jest pisowcem, ale hipotetycznie zakłada, że w seicento siedział zamachowiec.  :panda:  Oczywiście mnóstwo komentarzy różnych oszołomów popierających tą teorię, sporo jadu i chamstwa, a merytoryczne komentarze piszą właściwie tylko ludzie niepopierający PiS. 

W ogóle da się gdzieś zmienić ustawienia tych propozycji na youtube? Obejrzałem kiedyś ze dwa tego typu filmiki dla beki i teraz cały czas mi proponują kolejne a już przestały mnie śmieszyć. :nevreness:

W sumie racja. Fluber nawet na pytania kolesi z Pyta.pl odpowiedziałby merytorycznie i jeszcze się uśmiechnął na końcu na przykład tak: :nevreness:

Według mnie całkiem w porządku z pisiaków są Cymański i Ujazdowski, a z pisiaków w szerokim znaczeniu może jeszcze Ziemkiewicz. Natomiast reszta ma taki strasznie wredny charakter i zacięte ryje plujące jadem. Taka ciekawostka - Kamiński (ten od CBA i służ B) to akurat ateista, nie katol.

Swoją drogą już zaczęło się bredzenie o kolejnym zamachu. Jako propozycja do obejrzenia w youtube wyskoczył mi filmik Wypadek premier Beaty Szydło! Przypadek czy celowe działanie? Niebywała patologia służb! niejakiego Macieja Roli (nie wiedziałem co to za koleś, dopiero google podpowiedziało). Kolo zarzeka się, że nie jest pisowcem, ale hipotetycznie zakłada, że w seicento siedział zamachowiec.  :panda:  Oczywiście mnóstwo komentarzy różnych oszołomów popierających tą teorię, sporo jadu i chamstwa, a merytoryczne komentarze piszą właściwie tylko ludzie niepopierający PiS. 

W ogóle da się gdzieś zmienić ustawienia tych propozycji na youtube? Obejrzałem kiedyś ze dwa tego typu filmiki dla beki i teraz cały czas mi proponują kolejne a już przestały mnie śmieszyć. :nevreness:

to bardzo merytoryczny post był!

a co do propozycji youtuba - przeklikaj sobie x-filmików z kategorii jaka Cie interesuje i będziesz miał takie propozycje (+ te sponsorowane zapewne)

a ten rola w sumie niezły zjeb - jakiś czas temu latał z takim nieudanym raperem też :>

Edytowane przez julekstep

A jakże :nevreness:

Według mnie całkiem w porządku z pisiaków są Cymański i Ujazdowski, a z pisiaków w szerokim znaczeniu może jeszcze Ziemkiewicz. Natomiast reszta ma taki strasznie wredny charakter i zacięte ryje plujące jadem. Taka ciekawostka - Kamiński (ten od CBA i służ B) to akurat ateista, nie katol.

Nie wiem, czy to było celowe, ale Cymański jest w Solidarnej Polsce, z PIS go wyrzucili parę lat temu, choć rzeczywiście jest aktualnie z PIS w koalicji, Ujazdowski wystąpił niedawno z PIS, a Ziemkiewicz to taki pisiak, jak i andy :nevreness:  oczywiście wszyscy trzej to bardzo porządni ludzie na poziomie i też uważam, że są bardzo w porządku. Myślę, że biorąc pod uwagę, jakiego klucza użyłeś, to Marka Jurka też powinieneś uważać za kogoś w porządku.

O Kamińskim nie wiedziałem, ale jak widać można zrobić karierę w PIS będąc ateistą, a nawet zostać ułaskawionym przez prezydenta :nevreness:

W internecie jest naprawdę wszystko :nevreness:

Taka ciekawostka, za czasów PIS BOR wcale częściej nie ulega wypadkom i kolizjom. W 204 roku były ich 24, w 2015 roku było ich 26, a w 2016 roku kolizji z udziałem BOR było 25, więc albo teraz bardziej się grzeje ten temat, bo jest nowa władza, albo te kolizje są bardziej spektakularne.

Nie wiem czy wszystko przy tym wypadku było ok (ta odległość między autami chyba jednak była lekko zbyt duża), ale np. gadanie że zgodnie z procedurami trzeba było tą ogromną betką staranować seicento (w sytuacji gdy ten skręcał w lewo więc najprawdopodobniej chłopaczyna byłby nieźle pokiereszowany) jest po prostu niedorzeczne. Jeżeli gdzieś trzeba nagiąć (albo złamać) procedury to właśnie w takich przypadkach.

Nie wiem czy wszystko przy tym wypadku było ok (ta odległość między autami chyba jednak była lekko zbyt duża), ale np. gadanie że zgodnie z procedurami trzeba było tą ogromną betką staranować seicento (w sytuacji gdy ten skręcał w lewo więc najprawdopodobniej chłopaczyna byłby nieźle pokiereszowany) jest po prostu niedorzeczne. Jeżeli gdzieś trzeba nagiąć (albo złamać) procedury to właśnie w takich przypadkach.

Procedura jest taka, że rzeczywiście kierowca nie powinien omijać Seicento, tylko je staranować.

Najprawdopodobniej przy takiej masie i prędkości auta chłopak by nie przeżył. Zgadzam się w tym przypadku z Kolonko, który mówił, ze kierowca to bohater, bo złamał procedury ratując chłopakowi życie.

Jaka powinna być Twoim zdaniem odległość między autami w kolumnie? Przecież przewiduje się, że sam czas reakcji wypoczętego kierowcy to jedna sekunda, czyli przy tej prędkości około 15 metrów. Ja wiem, że kierowcy notorycznie nie stosują się do zachowywania bezpiecznej odległości między samochodami, ale to nie powód, żeby kierowcy BOR również tak robili.

Tak w ogóle to odległość z monitoringu to jakieś 500 metrów przed wypadkiem, a po drodze były jeszcze dwa ronda. Właściwie to nie mamy żadnych danych na temat tego, jaka była odległość w momencie wypadku. Wiemy tylko, że uczestniczący w wypadku pojazd był pojazdem uprzywilejowanym i to właściwie tyle.

Edytowane przez fluber

No nie mów, że wolisz deflację? Przecież w Polsce przez 4 lata w ogóle nie było inflacji. Ceny z 2016 roku były niższe niż 4 lata temu. 

I co w tym złego?

Ziemkiewicz to największe bydło w polskiej scenie około prawicowej, przy którym Kowalski i Natanek się wydają inteligentni. 

Nie odpowiedziales na pytanie. Spoko, przywyklem  :playful:

Najlepiej kiedy wskaźnik inflacji/deflacji jest bliski zera. Dużo lepiej jak jest deflacja, niż wysoka inflacja. Więc tak - deflacja jest dobra dla gospodarki w porównaniu do wysokiej inflacji. Masz odpowiedź na swoje pytanie. 

Jakbys jeszcze zaznaczyl kiedy zaczyna sie wysoka inflacja, to moze i bys mi odpowiedzial. A tak to nie wiem czy 2% to juz wysoka czy jeszcze nie. I naturalna koleja rzeczy jest, że im dluzsza deflacja, tym pozniej wyzsza inflacja. 

Według definicji inflacja do 5% to inflacja pełzająca, od 5 do 10% umiarkowana, więc podejrzewam, że za wysoką można uznać inflację powyżej 10%. Inflacja  w Polsce jest na tym samym poziomie, co w większości krajów na świecie. Do niedawna w wielu krajach była deflacja bądź byliśmy na granicy deflacji i to jest naturalne, kiedy gospodarki wychodzą z małych kryzysów. Mamy taką inflację, jak Wielka Brytania, jak Niemcy, jak Francja, jak USA, jak Czechy.

Deflacja jest krótkoterminowo dobra, bo mniej płacimy za to samo, ale jak działa na inwestycje? 3 lata deflacji bądź zerowej inflacji w UE i cała gospodarka UE ma problemy z inwestycjami, nie tylko Polska.

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem ( od 2003 roku) celem NBP jest utrzymywanie inflacji na poziomie 2,5% (z dokłądnością do 1%, czyli w zakresie 1,5%-3,5%), gdyż jest to w ocenie Rady Polityki Pieniężnej optymalny poziom inflacji dla rozwoju gospodarczego Polski.

Przez ostatnie 10 lat inflacja w zakresie 1,5-3,5% była 2 razy. W 2009 3,5% i w 2010 2,6%. Teraz jest po raz trzeci. Ceny na koniec 2012 były wyższe niż na koniec 2016, więc pisanie, że inflacja jest najwyższa od 4 lat, to prawda. Z drugiej strony po raz pierwszy od 6 lat inflacja w Polsce jest w normie zgodnie z zaleceniami NBP.

@Fluber

Wiem jaka jest definicja, ale definicje nie maja wielkiego znaczenia, bo Rappar moze miec na ten temat inne zdanie (vide Meksyk kraj III swiata). Dlatego chce, zeby doprecyzowal (takie tam na zasadzie jak powie za pol roku: "a nie mowilem" co mozna dopasowac do wszystkich niedopowiedzianych postow).

Ale co do tego, ze jest pierwszy raz w normie od 6 lat, to pls poczekajmy z rok. Bo wcale nie jestem przekonany, ze w grudniu 2017 bedzie on dalej w normie.

Edytowane przez polskignom

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.