Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysztof Stanowski ‏@K_Stanowski  26.01
Dopiero zobaczyłem: Młynarska pisze do obcej kobiety, że jej mąż jest otyły (Trump)? Pojebało ją? Muszę schudnąć, bo do mojej też napisze.

Sorry, ale kto to jest ta Młynarska? 

Dziwi mnie, że ty nie uważasz, skoro twoja partia bibliotekarza ma większość  :nevreness:

Tak daleko jeszcze nie odjechałem :nevreness: Kukiz jest chyba najbardziej kompetentny ze wszystkich ugrupowań. Poza tym nie podzielam Twojego entuzjazmu, co do partii doktora ekonomii :nevreness:

Sorry, ale kto to jest ta Młynarska? 

Dziennikarka

Tak daleko jeszcze nie odjechałem :nevreness: Kukiz jest chyba najbardziej kompetentny ze wszystkich ugrupowań. Poza tym nie podzielam Twojego entuzjazmu, co do partii doktora ekonomii :nevreness:

I pojawił się dopiero po długim czasie.

Lepsza Nowoczesna od jakiegoś LPR czy RP. Przynajmniej obecnie się rekrutuje w zdecydowanej większości pośród doktorów i ludzi z jakimiś osiągnięciami, a nie kurwiki w oczach. Wyjątki są, ale jakby mniej. 

ogólnie zejście z rozwoju na plus :grin:

Pierwsza część jest o wiele bardziej niepokojąca. Dość jasno wyłozone dlaczego kupowanie PEKAO było jednak błędem. Gigantyczny wzrost kursu sprzedajacego jest na to jasnym dowodem.

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/repolonizacja-bankow-cezary-mech-jest-niekorzystna-duzo-ryzyk/wy375v

Pierwsza część jest o wiele bardziej niepokojąca. Dość jasno wyłozone dlaczego kupowanie PEKAO było jednak błędem. Gigantyczny wzrost kursu sprzedajacego jest na to jasnym dowodem.

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/repolonizacja-bankow-cezary-mech-jest-niekorzystna-duzo-ryzyk/wy375v

W pierwszej części rzeczywiście jest dość krytyczny. Odnoszę wrażenie, że podziela pomysły PIS, ale nie podoba mu się sposób realizacji w większości przypadków.

ogólnie zejście z rozwoju na plus :grin:

Wpadnięcie w pułapkę średniego rozwoju, kiedy jest się krajem średniego rozwoju to nie zejście z rozwoju tylko utrzymanie tempa rozwoju. Ja wiem, że kto nie idzie naprzód ten się cofa, ale nie bądźmy takimi pesymistami. 

Dziennikarka

W wikipedii pisze, że polska aktorka, dziennikarka, prezenterka radiowa i telewizyjna, pisarka i felietonistka. Ponadto doczytałem na innych stronach, ze ma wykształcenie podstawowe. 

Przede wszystkim jest córką Wojciecha Młynarskiego i siostrą Agaty Młynarskiej, a ten list to nawet nie wiem, jak komentować

W pierwszej części rzeczywiście jest dość krytyczny. Odnoszę wrażenie, że podziela pomysły PIS, ale nie podoba mu się sposób realizacji w większości przypadków.

No tak. Popiera przejęcie banków przez Polskę, bo to jest konieczne. Natomiast nie popiera sposobu. faktycznie dużo lepiej było dać kase wydaną na PEKAO bankom które juz dziś sa polskie tak by one opanowały rynek, ekspansją kredytową, niskimi kosztami kredytów (gospodarka by skorzystała przy okazji) i dopiero wtedy po jakimś czasie ewentualnie przejmować jakieś PEAKO czy resztę banków za groszę, bo kosztowałyby grosze gdyby traciły rynek a ich właściele mieli takie kłopoty jakie mają.

W zamian kupiono PEKAO już teraz, czyli po prostu pozwolony wyjść włochom z tej inwestycji w PEAKO z ogromnym zyskiem. Ich zysk w tym przypadku to nasza strata. Przelaliśmy włochom na konta nasze miliardy i kurs byłego juz właściciela PEAKO eksplodował na tą informację.

PIS narzeka na kolonializm zachodu w stosunku do Polski a kupując PEAKO za ciężką kasę sam ten kolonializm usankcjonował.

Przecież Unicredit ma problemy finansowe więc nic dizwnego że przy takim zastrzyku gotówki rosną im akcje.

Nie jestem fanem idei repolonizacji ale tym bym się nie przejmował.

https://twitter.com/lis_tomasz/status/821852436239360000

Tomasz Lis@lis_tomasz
 Obserwuj
Więcej

Tomasz Lis podał/a dalej Ministerstwo Rozwoju

W Ameryce hasło "good night and good luck", oznacza polowanie na czarownice i zagrożenie dla wolności słowa. Geniusz od M.M. nie wiedział.

No tak. Popiera przejęcie banków przez Polskę, bo to jest konieczne. Natomiast nie popiera sposobu. faktycznie dużo lepiej było dać kase wydaną na PEKAO bankom które juz dziś sa polskie tak by one opanowały rynek, ekspansją kredytową, niskimi kosztami kredytów (gospodarka by skorzystała przy okazji) i dopiero wtedy po jakimś czasie ewentualnie przejmować jakieś PEAKO czy resztę banków za groszę, bo kosztowałyby grosze gdyby traciły rynek a ich właściele mieli takie kłopoty jakie mają.

W zamian kupiono PEKAO już teraz, czyli po prostu pozwolony wyjść włochom z tej inwestycji w PEAKO z ogromnym zyskiem. Ich zysk w tym przypadku to nasza strata. Przelaliśmy włochom na konta nasze miliardy i kurs byłego juz właściciela PEAKO eksplodował na tą informację.

PIS narzeka na kolonializm zachodu w stosunku do Polski a kupując PEAKO za ciężką kasę sam ten kolonializm usankcjonował.

Czyli to oznacza, że można było przejąć PEKAO taniej, ale trwałoby to dość długo? A rozumiem, ze kondycja finansowa banków zagranicznych, w których Polacy mają ulokowanie pieniądze, przecież i tak by się odbiła na tych pieniądzach. Kto inny by stracił na tej transakcji.

Kolonializm zostanie usankcjonowany, jak liberałowie dojdą do władzy w Polsce i sprzedadzą te banki z powrotem za złotówkę.

https://twitter.com/lis_tomasz/status/821852436239360000

Tomasz Lis@lis_tomasz
 Obserwuj
Więcej

Tomasz Lis podał/a dalej Ministerstwo Rozwoju

W Ameryce hasło "good night and good luck", oznacza polowanie na czarownice i zagrożenie dla wolności słowa. Geniusz od M.M. nie wiedział.

Clooney miał jakiś film o tym tytule, ale pierwsze słyszę, że hasło good night and good luck oznacza polowanie na czarownice. O co tu w ogóle chodzi?

Film ,,Good night and good luck" opowiadał o polowaniu na czarownice (senator McCarthy to taki amerykański odpowiednik Ziobry czy Macierewicza).

Nieprawda.

Nie wiem jednak czy samo hasło weszło w USA do powszechnego języka jako synonim tego polowania.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Good%20Night%20and%20Good%20Luck

Edytowane przez RappaR

O to, że Lis jest debilem.

Temat służby zdrowia rozumiem, że mamy już uzgodniony?

Tak własnie nie za bardzo rozumiałem, o co mu chodzi i poczułem się głupi, jak Morawiecki :nevreness:

Że w Singapurze jest taniej? Z tym się zgadzam. Wciąż nie jestem przekonany, czy przeniesienie tego rozwiązania 1 do 1 w Polsce sprawi, że będziemy płacić mniej niż teraz, ale tego w drodze dyskusji nie rozwiążemy, więc temat uznaję za zamknięty. Wygrałeś :nevreness:

Kijowski wybrany na szefa mazowieckiego KOD. Powstał ruch społeczny, w którym mogli się pojawić nieuczciwi ludzie, ale wybranie takiego człowieka na szefa, nie obciąża zarzutami tylko Kijowskiego, obciąża cały KOD. To chyba koniec tej śmiesznej organizacji, ciekawe, czy pojawi się na ich miejsce coś nowego.

Z przecieków z ekspertyz wynika, że w teczkach Kiszczaka są oryginalne podpisy Wałęsy. Ciekawe, co powie tym razem niezawodny Lechu :nevreness:

Edytowane przez fluber

Że w Singapurze jest taniej? Z tym się zgadzam. Wciąż nie jestem przekonany, czy przeniesienie tego rozwiązania 1 do 1 w Polsce sprawi, że będziemy płacić mniej niż teraz, ale tego w drodze dyskusji nie rozwiążemy, więc temat uznaję za zamknięty. Wygrałeś :nevreness:

To ja jeszcze w drodze ciekawostki napomnę, że powód dla którego się zachwycałeś, że nasza służba zdrowia jest najtańsza w regionie w wartościach nominalnych 2,5 razy tańsza niż singapurska wynika z tego, że mamy najmniej lekarzy wśród krajów rozwiniętych i to naprawdę z ogromną różnicą, na przykład 3 razy mniej niż w Grecji, podobnie sprawa tyczy się innego personelu medycznego, jak i mamy w stosunku do średnich zarobków najmniejsze zarobki lekarzy, nie mam teraz takiej ładnej tabelki obrazującej to, rzecz jasna podobnie sprawa się tyczy pozostałego personelu medycznego.

Czemu nieprawda?

Film generalnie opowiada o mediach, ale przecież dotyczy również polowania na czarownice w latach powojennych w USA.

Nawet na filmwebie masz opis filmu ,,grupa dziennikarzy CBS rzuca wyzwanie senatorowi Josephowi McCarthy'emu." McCarthy obsesyjnie tropił komuchów a Murrow (główny bohater filmu) często po nim jechał. 

Ale fakt, samo hasło (jak wynika z twojego linka) nie jest używane w USA jako synonim polowania na czarownice, więc w zasadzie to nie wiem o co Tomowi Foxowi chodziło. ;]

To ja jeszcze w drodze ciekawostki napomnę, że powód dla którego się zachwycałeś, że nasza służba zdrowia jest najtańsza w regionie w wartościach nominalnych 2,5 razy tańsza niż singapurska wynika z tego, że mamy najmniej lekarzy wśród krajów rozwiniętych i to naprawdę z ogromną różnicą, na przykład 3 razy mniej niż w Grecji, podobnie sprawa tyczy się innego personelu medycznego, jak i mamy w stosunku do średnich zarobków najmniejsze zarobki lekarzy, nie mam teraz takiej ładnej tabelki obrazującej to, rzecz jasna podobnie sprawa się tyczy pozostałego personelu medycznego.

W Polsce lekarzy jest, nie wiem, z 70 000. Niech każdy zarobi średnio 100 000 złotych rocznie, to wychodzi 7 miliardów złotych, a wydatki na służbę zdrowia w Polsce to 6,5% PKB Polski za 2014 rok za CIA World Factbook to 547 miliardów dolarów, czyli 6,5% z tego, to 35,5 miliarda dolarów. Licząc dolara po jakieś 4 złote, wychodzi 142 miliardy złotych, czyli udział pensji lekarzy w kosztach, na które się powołujesz wynosi jakieś 5%. Zwiększmy nawet te wydatki na lekarzy o połowę, czyli zatrudnijmy dodatkowe 50% lekarzy, to nam koszty wzrosną do 145 miliardów, czyli jakieś 2%, więc nie wiem, czy zwiększenie zatrudnienia w tej grupie zawodowej sprawiłoby, że koszty nam drastycznie wzrosną. 

Ten stosunek w Singapurze jest tak w ogóle jaki? Ilu jest tam lekarzy na 1000 mieszkańców?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.