Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Misiaczek bombowego Antka podobno szaleje

Ciekaw jestem czy partia wyciągnie konsekwencje jesli rewelacje z tabloidów okażą sie prawdziwe

Ten ciołek nie ma nawet wyższego wykształcenia? Prawda to?

Wszystko przeczytane w poczekalni do dentysty wiec moge być lekko przymroczony

Misiaczek bombowego Antka podobno szaleje

Ciekaw jestem czy partia wyciągnie konsekwencje jesli rewelacje z tabloidów okażą sie prawdziwe

Ten ciołek nie ma nawet wyższego wykształcenia? Prawda to?

Wszystko przeczytane w poczekalni do dentysty wiec moge być lekko przymroczony

Ciekawy jestem, na ile to prawda, a na ile wymysły Faktu, którzy już nieraz tworzyli fantastykę. Misiewicz ma chyba tylko skończony licencjat (który podobno robił przez 7 lat) i robi jakiegoś magistra zaocznie. Im więcej materiałów o nim powstaje, tym bardziej mam wrażenie, że musi mieć jakiegoś haka na Macierewicza...

bardziej mnie ciekawi Stonoga i jego news o Kurskim oraz siostrze Dudy

Mnie też ciekawi, bo gdyby to się potwierdziło to byłaby poważna sprawa. Natomiast Stonoga już tyle razy opowiadał takie dyrdymały, że moim zdaniem jego wiarygodność jest zerowa.

Reżim PIS tworzy własną alternatywną wersje historii Polski   

Macierewicz na wczorajszych obchodach powstania styczniowego był myślami widocznie gdzie indziej.

no własnie Stonoga to zjeb, ale teraz w rękach specjalistów ocenia czy materiał z tej rozmowy to fejk czy jednak nie

Z afery podsłuchowej Pis Zrobił (słuszną) broń w wyborach, a jesli sie okaże że to samo zrobili sobie kręcąc bat na PO...

500+ moze nie wystarczyc

no własnie Stonoga to zjeb, ale teraz w rękach specjalistów ocenia czy materiał z tej rozmowy to fejk czy jednak nie

Z afery podsłuchowej Pis Zrobił (słuszną) broń w wyborach, a jesli sie okaże że to samo zrobili sobie kręcąc bat na PO...

500+ moze nie wystarczyc

Myślę, że wyborcy mają takie afery już głęboko w dupie i nawet, jak wydarzy się coś serio, to już opozycja tyle mordy nadarła, że koniec świata, że nikogo to nie ruszy. Wśród moich znajomych po ostatnich akcjach wielu przerzuca się z opozycji na PIS. Ostatni sondaż IBRIS zresztą to potwierdza:

http://www.parlamentarny.pl/sondaze/ibris-pis-z-wynikiem-38-proc-deklasuje-rywali-w-walce-o-sejm-po-i-nowoczesna-pod-20-proc,132.html

ale pis do tej pory poza osmieszaniem sie kazdego 10go i powoływaniem misków i innych półidiotów (czyli standard w polskiej polityce niezaleznie od opcji) nie odwała niczego w tej skali, tym bardziej ze uderza to w ich najlepszego polityka (mowa o Dudzie nie o Kurewskim), a z nim jko twarza PiS duzo firmował zmian. Jeśli ta akcja uderzy w Prezydenta sytuacja PiSubardzo sie skomplikuje, bo wsród przecwniików PiSu jest wielu ludzi, którym prezydentura sie (mniejlub bardziej) podoba, wliczając mnie

przypomonam ze ostatnio popłynli jak głupiej Begerowej dali sie nagrać, a teraz sprawa wydaje sie duzo bardziej złożona

Edytowane przez josephnba

Ciekawy jestem, na ile to prawda, a na ile wymysły Faktu, którzy już nieraz tworzyli fantastykę. Misiewicz ma chyba tylko skończony licencjat (który podobno robił przez 7 lat) i robi jakiegoś magistra zaocznie. Im więcej materiałów o nim powstaje, tym bardziej mam wrażenie, że musi mieć jakiegoś haka na Macierewicza...

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1645116,1,bartlomiej-misiewicz-kim-jest-rzecznik-macierewicza.read

Według niego samego nie ma licencjatu.

PKB PPP to jest dobry trop, gdyby były na podobnym poziomie, co w Niemczech, a Gini byłby niewielki, to myślę, że zatrzymałoby to emigrację, nawet gdyby w Niemczech płacili dwa razy tyle.

Nawet gdyby gini był duży(Szwecja ma znacznie niższy od takiej Francji, a jednak Francuzi nie wyjeżdżają masowo na północ), i tak by to zatrzymało emgirację. Przy obecnych założeniach to za jakieś 85 lat, więc

Gratuluję, właśnie znalazłeś sposób, jak zatrzymać w kraju nasze PRAprawnuki.

ale pis do tej pory poza osmieszaniem sie kazdego 10go i powoływaniem misków i innych półidiotów (czyli standard w polskiej polityce niezaleznie od opcji) nie odwała niczego w tej skali, tym bardziej ze uderza to w ich najlepszego polityka (mowa o Dudzie nie o Kurewskim), a z nim jko twarza PiS duzo firmował zmian. Jeśli ta akcja uderzy w Prezydenta sytuacja PiSubardzo sie skomplikuje, bo wsród przecwniików PiSu jest wielu ludzi, którym prezydentura sie (mniejlub bardziej) podoba, wliczając mnie

przypomonam ze ostatnio popłynli jak głupiej Begerowej dali sie nagrać, a teraz sprawa wydaje sie duzo bardziej złożona

No przepraszam, przecież Duda jest bezpartyjny

Gdzieś tam czytałem chyba w grudniu, że w końcu po 7 latach skończył, ale nie pamiętam źródła i właściwie to nieważne, bo kwalifikacje tak czy siak ma poniżej standardów, a na pewno miał poniżej w momencie zatrudniania. Od prawie 10 lat kręcie się koło Macierewicza od 5 jako członek PIS i takie są efekty.

Nawet gdyby gini był duży(Szwecja ma znacznie niższy od takiej Francji, a jednak Francuzi nie wyjeżdżają masowo na północ), i tak by to zatrzymało emgirację. Przy obecnych założeniach to za jakieś 85 lat, więc

No dobra, punkt dla Ciebie :nevreness:

Ale konkretnie, to w jaki praktyczny sposób mielibyśmy przejść na jeszcze większy kapitalizm? 

Z tym Dudą to oczywiście żart, joseph (choć i prawda)

Edytowane przez fluber

No dobra, punkt dla Ciebie :nevreness:

Ale konkretnie, to w jaki praktyczny sposób mielibyśmy przejść na jeszcze większy kapitalizm? 

Podwyższyć wiek emerytalny, ograniczyć wydatki socjalne takie jak 500+, powywalać urzędników, zwiększyć ilość możliwych nadgodzin, zlikwidować deficyt, nowym, małym firmom dawać ulgi podatkowe(na osobę), zmniejszyć ilość kontroli, zlikwidować opłaty na autostradach(to akurat straszny i szkodliwy bezsens), zreformować służbę zdrowia na wzór singapurski.

Nawet gdyby gini był duży(Szwecja ma znacznie niższy od takiej Francji, a jednak Francuzi nie wyjeżdżają masowo na północ)

We francji socjal nie jest zły, zarobki również, a ogromną przewaga jest klimat. Nie można rozważać Giniego w oderwaniu od innych bardzo waznych spraw.

Podwyższyć wiek emerytalny, ograniczyć wydatki socjalne takie jak 500+, powywalać urzędników, zwiększyć ilość możliwych nadgodzin, zlikwidować deficyt, nowym, małym firmom dawać ulgi podatkowe(na osobę), zmniejszyć ilość kontroli, zlikwidować opłaty na autostradach(to akurat straszny i szkodliwy bezsens), zreformować służbę zdrowia na wzór singapurski.

Mój program jest lepszy, proponuję oprócz tego wszystkiego nie likwidowc deficytu tylko zrobić 10% nadwyżkę, co sobie będziemy żałować.

Podwyższyć wiek emerytalny

Do jakiego poziomu? Powrót do 67? 70? 

ograniczyć wydatki socjalne takie jak 500+

Oraz? Wiek emerytalny 67 i brak 500+ mieliśmy od 2013 do 2015 roku...

powywalać urzędników

Jakich urzędników? Zlikwidować jakieś działy, czy po prostu wyrzucić połowę, a drugiej połowie dać dwa razy tyle pracy w tym samym czasie, czy masz na myśli uproszczenie jakichś procedur? 

zwiększyć ilość możliwych nadgodzin

W ustach przyszłego lekarza brzmi to niepokojąco :nevreness:

małym firmom dawać ulgi podatkowe(na osobę)

W porządku, to ma sens

zmniejszyć ilość kontroli

To nie ma najmniejszego sensu, przynajmniej w Polsce

zlikwidować opłaty na autostradach(to akurat straszny i szkodliwy bezsens)

Tego się prawnie chyba nie da zrobić

zreformować służbę zdrowia na wzór singapurski.

Czyli składka 9% pensji (czyli tyle mniej więcej co teraz) obowiązkowa + ubezpieczenie prywatne + opłaty za każdą wizytę. Akurat tutaj dużych oszczędności nie będzie, bo w Polsce wydaje się podobny procent PKB do Singapuru (chyba 5% w Singapurze i 6,5% w Polsce)

Nadal nie widzę jak zredukować deficyt, czy mieć nadwyżkę.

Poza tym rezygnacja z 500+ to wzrost kosztów systemu emerytalnego ( w Singapurze składka na emeryturę to 35% pensji). Mieszkanie + to żywcem wyjęty system singapurski z dzierżawieniem mieszkań ( tam wszystkie lokale są własnością państwa).

Edytowane przez fluber

We francji socjal nie jest zły, zarobki również, a ogromną przewaga jest klimat. Nie można rozważać Giniego w oderwaniu od innych bardzo waznych spraw.

Więc problemem Ukrainy jest klimat? :D

Liczy się hajs, ludzie idą tam gdzie jest go więcej.

Do jakiego poziomu? Powrót do 67? 70? 

Najlepiej do takiego, do którego osoba jest zdolna pracować. Już nawet abstrahując od gospodarczych spraw, praca do późnego wieku jest zdrowa. Często po zaprzestaniu aktywności zawodowej rozwija się alzheimer. Mózg, szczególnie w późnym wieku, potrzebuje bodźców. 

W ustach przyszłego lekarza brzmi to niepokojąco :nevreness:

Czemu? Akurat dyżury, SORy i POZy akurat w PSZ funkcjonują na porządku dziennym. Znajomy lekarz ma w miesiącu po 350-400 godzin, jak robiłem praktykę w wakacje, to ordynator zaliczył 3 dyżury w weekend - piątek, sobota, niedziela. I to nie są jakieś odosobnione przypadku, tylko norma. Tzn rozumiem, że to może brzmieć niepokojąco, ale z tego co wiem nie mówimy o czasie przyszłym, ale o przeszłym jak daleko pamięcią sięgnąć. 

To nie ma najmniejszego sensu, przynajmniej w Polsce

Kontrole to czas i pieniądz, więc w sumie dwa pieniądze

Oraz? Wiek emerytalny 67 i brak 500+ mieliśmy od 2013 do 2015 roku...

I tempo wzrostu było dużo szybsze.

Czyli składka 9% pensji (czyli tyle mniej więcej co teraz) obowiązkowa + ubezpieczenie prywatne + opłaty za każdą wizytę. Akurat tutaj dużych oszczędności nie będzie, bo w Polsce wydaje się podobny procent PKB do Singapuru (chyba 5% w Singapurze i 6,5% w Polsce)

To nie są podobne liczby. Jedna liczba jest o 30% wyższa od drugiej. Jakbyś chciał wiedzieć jakie to oszczędności w przypadku Polski - ~25 mld złoty. Rocznie. Za wydajniejszy i efektywniejszy system.

Tego się prawnie chyba nie da zrobić

A wprowadzić winiety za 50 złoty rocznie?

ystem. 

Najlepiej do takiego, do którego osoba jest zdolna pracować. Już nawet abstrahując od gospodarczych spraw, praca do późnego wieku jest zdrowa. Często po zaprzestaniu aktywności zawodowej rozwija się alzheimer. Mózg, szczególnie w późnym wieku, potrzebuje bodźców. 

Wieku 67 lat nie dożywa 1/3 mężczyzn... Myślę, że to nie pracujący głową mieli problem z pracą do 67 roku życia.

Kontrole to czas i pieniądz, więc w sumie dwa pieniądze

A brak kontroli to dziesięć pieniędzy, straconych. Po co w sklepach kasjerzy o ochroniarze. przecież to koszty. Każdy mógłby sobie wejść, zapłacić i wyjść, a tak sklep traci na kontrolach. Sorry, ale w tym momencie pieprzysz głupoty. PIS wziął się za kontrolę i rachunek ekonomiczny wyszedł mu na plus, a nie na minus.

I tempo wzrostu było dużo szybsze.

W latach 2013-2015? 2,8%?

To nie są podobne liczby. Jedna liczba jest o 30% wyższa od drugiej. Jakbyś chciał wiedzieć jakie to oszczędności w przypadku Polski - ~25 mld złoty. Rocznie. Za wydajniejszy i efektywniejszy system.

To tak nie działa. Poza tym musielibyśmy płacić składkę, taką jak teraz, wykupić ubezpieczenie, żeby się w ogóle leczyć + płacić za każda wizytę. To jest tylko inny podział kosztów pomiędzy państwem, a obywatelami. Nie mówiąc o tym, że 5% PKB Singapuru nie równa się 5% PKB Polski. Może system byłby lepszy, ale na pewno nie tańszy.

A wprowadzić winiety za 50 złoty rocznie?

Jak to wymusisz, jak autostrady mamy głównie prywatne?

Więc problemem Ukrainy jest klimat? :grin:

Liczy się hajs, ludzie idą tam gdzie jest go więcej.

Każdy ma swoje problemy, problemem szwecji jest w zasadzie głównie klimat ale odczują to bardziej ludzie z Francji niż np. z Polski, nam to będzie mniej przeszkadzało.

Problemem Ukrainy jest nie tylko bieda, ale też wojna.

Myślę że współczynnik o którym mówiliście to mniej wpływa na sprawy zwiazane z emigracją (bardziej liczy się hajs o którym mówisz) a bardziej na stabilność danego kraju. W razie zbyt dużych wartości wpierw pojawia się rosnąca przestępczość, później głosowanie przeciwko elitom, a później ewentulanie może dojśc do jakichś przewrotów. Przy czym oczywiście wpływają na to wszystko jeszcze inne sprawy. Nie ma tak że jedna sprawa typu ten współczynnik, albo zadłuzenie, albo socjalizm, wszystko tłumaczy.

To jest wypadkowa bardzo wielu sprawa i pewnie tak wielu że nie wszystkie ogarniamy, bo gdybyśmy wszystkie ogarniali to można by napisac wzór gdzie w roku 2017 wybuchnie rewolucja a gdzie kto niespodziewanie przegra wybory.

Każdy ma swoje problemy, problemem szwecji jest w zasadzie głównie klimat ale odczują to bardziej ludzie z Francji niż np. z Polski, nam to będzie mniej przeszkadzało.

Problemem Ukrainy jest nie tylko bieda, ale też wojna.

Myślę że współczynnik o którym mówiliście to mniej wpływa na sprawy zwiazane z emigracją (bardziej liczy się hajs o którym mówisz) a bardziej na stabilność danego kraju. W razie zbyt dużych wartości wpierw pojawia się rosnąca przestępczość, później głosowanie przeciwko elitom, a później ewentulanie może dojśc do jakichś przewrotów. Przy czym oczywiście wpływają na to wszystko jeszcze inne sprawy. Nie ma tak że jedna sprawa typu ten współczynnik, albo zadłuzenie, albo socjalizm, wszystko tłumaczy.

To jest wypadkowa bardzo wielu sprawa i pewnie tak wielu że nie wszystkie ogarniamy, bo gdybyśmy wszystkie ogarniali to można by napisac wzór gdzie w roku 2017 wybuchnie rewolucja a gdzie kto niespodziewanie przegra wybory.

Oczywiście, że nie wpływa jeden i nigdy nie twierdziłem tego. Jednak są pewne tendencje jak podawany przykład przeze mnie z koszykówką. Wzrost to nie wszystko, ale przydaje się.

Głosowanie przeciwko elitom zdarza się i przy bardzo niskim gini i wysokim bogactwie, zresztą w niektórych krajach tzw. faszyści byliby centrum w innym.

Podobnie jak i przestępczość przy niskim gini, jak i jej brak przy wysokim.

Generalnie jednak ja zauważam takie relacje, że lepiej się nie zadłużać, bo chociażby Polska musi płacić 45 mld rocznie odsetek - byłoby na 1000+ bez tego. Lepiej nagradzać ludzi za pracę niż za wyłudzanie kasy socjalnej jak proponuje Darkonza. Lepiej pozwalać ludziom decydować, niż odgórnie decydować jak proponuje Fluber.

Wieku 67 lat nie dożywa 1/3 mężczyzn... Myślę, że to nie pracujący głową mieli problem z pracą do 67 roku życia.

A sporo 65 latków na emeryturze lezie działać na działce. Praca fizyczna obecnie to nie praca fizyczna sprzed 50 lat, nie jest tak wyniszczająca i raczej będzie pomagać. Jak ktoś pracuje fizycznie jako listonosz, to ruch w wieku 65 lat mu nie zaszkodzi, a wręcz pomoże jeśli jako emeryt rozsiądzie się przed telewizorem. Wszystko zależy od kontekstu, bo sport to zdrowie jeśli sobie biegasz dla zdrowia kilka razy w tygodniu, niszczenie organizmu jeśli uprawiasz to wyczynowo w NBA.

W latach 2013-2015? 2,8%?

http://www.bankier.pl/wiadomosc/GUS-wzrost-PKB-w-2014-r-wyniosl-3-3-7233439.html

http://wyborcza.biz/biznes/1,147752,19535040,gus-w-2015-roku-pkb-w-gore-o-3-6-proc.html

To tak nie działa. Poza tym musielibyśmy płacić składkę, taką jak teraz, wykupić ubezpieczenie, żeby się w ogóle leczyć + płacić za każda wizytę. To jest tylko inny podział kosztów pomiędzy państwem, a obywatelami. Nie mówiąc o tym, że 5% PKB Singapuru nie równa się 5% PKB Polski. Może system byłby lepszy, ale na pewno nie tańszy.

Singapur ma 4,8%, Szwecja 9,6%. Dwukrotnie więcej. I ma gorszą służbę zdrowia. Już nie mówiąc o tym, że w Polsce nie będzie się z miejsca robić hoteli 5-gwiazdkowych ze szpitali i wypłacać i płacić po 15 tysięcy dolarów miesięcznie lekarzom. 

Jak to wymusisz, jak autostrady mamy głównie prywatne?

Nowe budując uczciwie, bo jak czytam jakie opłaty inkasuje Kulczyk i jakie koszty budowy, to powinno się odpowiedzialnych dosłownie rozstrzelać.

Przede wszystkim drogi to jedna z rzeczy, których się nie da za bardzo robić prywatnie, bo ograniczenia miejsca itd i powinien być dobry system dróg. Czas to pieniądz i Niemcy czy Amerykanie pokazują jak to dobrze działa. A że zawsze ktoś próbuje uciułać na bieżący socjal i długi, to jest jak jest. Nawet państwo opiekuńcze, które uważam za zły pomysł, można zrobić lepiej i gorzej. Lepiej nie robić, ale już na pewno nie robić źle, bo się kończy Wenezuelą czy oby nie Polską. 

Jedyny powód dla którego w sumie chciałem Sandersa, to by patrzeć jak USA pierdolną. 

Generalnie jednak ja zauważam takie relacje, że lepiej się nie zadłużać, bo chociażby Polska musi płacić 45 mld rocznie odsetek - byłoby na 1000+ bez tego. Lepiej nagradzać ludzi za pracę niż za wyłudzanie kasy socjalnej jak proponuje Darkonza. Lepiej pozwalać ludziom decydować, niż odgórnie decydować jak proponuje Fluber.

Gdyby budżet by zadłużony w polskich bankach i u prywatnych polskich inwestorów, to te 45 mld odsetek które są kosztem dla budżetu byłoby równocześnie zyskiem Polaków posiadających obligacje.

Dług sam w sobie nie jest zły, zły jest tylko dług który posiada zagranica.

Jeśli dług byłby wewnętrzny to bez znaczenia byłoby czy wynosi od 30% czy 300% bo koszty odsetkowe są wtedy zyskami kapitałowymi Polaków.

Realne ocenianie sytuacji państw nie powinno więc polegać na porównaniu zadłużenia lecz na porównaniu tylko zadłużenia zagranicznego i jego efektów czyli ile odsetek wędruje za granicę, no i jeszcze trzeba uwzględnić po drugiej stronie równania jakie aktywa ma np. bank centralny i duże banki i ile one ściągają zza granicy.

Wtedy się nagle okaże że nie wszystkie panstwa sa zadłużone, a niektóre mają więcej wpływów niż płacą na zewnątrz odsetek z długu.

Polska jest oczywiscie na minus bo oddała swoje banki, wiec nie czerpie tego typu dywidendy z innych krajów, albo czerpie ich niewiele

Edytowane przez darkonza

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.