Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Chociażby Chiny mają deficyt budżetowy na poziomie około 3% PKB i dług publiczny do PKB około 7%, chociaż musiałbyś mi wymienić listę krajów, które uważasz za rozwinięte i są jednocześnie w pierwszej 70-tce najszybciej rozwijających się krajów, bo mam wrażenie, ze Twoja "próba" obejmuje może 4 kraje.

Irlandia, Luksemburg, Islandia i Czechy. 

Ja piszę, że nie ma korelacji, a Ty wrzucasz próbę 4 krajów do porównania? :nevreness:

Zresztą Irlandia ma deficyt 1,3%PKB, Czechy 1,2% PKB, a Polska miała planowany dużo wyższy, ale za ten rok wyjdzie około 1,5% PKB. Szwecja, czy Niemcy mają jeszcze mniejszy deficyt budżetowy. Nie ma korelacji.

Edytowane przez fluber

Hej jest tu ktoś dobry z prawa?

Jakie grożą mi konsekwencje, gdy "pozdrowie" przejezdzającą kolumne wojksa amerykanskiego środkowym palcem?

Liczę się z tym, że ktoś z nich może mi wpi*****ić, czy wtedy jest to atak obcego wojska na suwerennego obywatela?

Jak to wygląda? Pisze to bez jakiejkolwiek beki.

P.S Na WOSP jest do wylicytowania pilka do kosza Spalding z podpisem Jimmyego Butlera;D 

Na moje to oni skwitowaliby to max uśmiechem. Gdybyś miał szczęście, to może popukaliby się w głowy. 

Co do żołnierzy amerykańskich nie mam złudzeń, oni tu mogą wiele bo u nas będą mieli status nadludzi.

original_138810_278c27bf4bf93110e684ffc5

Edytowane przez matek

Ja piszę, że nie ma korelacji, a Ty wrzucasz próbę 4 krajów do porównania? :nevreness:

To pokaz mi chociaż 4 kraje na poparcie swojej tezy wedle warunków jakie dałem. Nie takie łatwo, co?

Zadłużanie się na socjal nie jest jedynym powodem spowolnienia wzrostu, ale generalnie jest czynnikiem, który to powoduje. Podobnie jak wzrost to nie jedyny powód dla którego jest się dobrym w kosza, ale pomaga. 

To pokaz mi chociaż 4 kraje na poparcie swojej tezy wedle warunków jakie dałem. Nie takie łatwo, co?

Zadłużanie się na socjal nie jest jedynym powodem spowolnienia wzrostu, ale generalnie jest czynnikiem, który to powoduje. Podobnie jak wzrost to nie jedyny powód dla którego jest się dobrym w kosza, ale pomaga. 

Chłopie, dałeś warunki, które spełniają 4 kraje na świecie i mam spośród nich znaleźć 4 kraje na poparcie czego?  

Wrzuciłeś mi listę 50 najbardziej rozwiniętych krajów świata i drugą listę 70 najszybciej rozwijających się krajów świata i okazało się, że w obu grupach znajdują się 4 kraje. CZTERY. 112 krajów znajduje się albo na jednej liście, albo na drugiej, czyli albo się szybko rozwija, albo jest rozwinięta i jakość życia tam jest wysoka. O czym to świadczy? Jak myślisz? Że albo masz super wzrost gospodarczy i ludzie nie mają za co żyć, albo masz mniejszy wzrost gospodarczy, ale ludzie jako tako sobie radzą.

Wrzucanie przykładu Islandii jest już w ogóle szczytem wszystkiego, gdzie oni niedawno byli bankrutem i wyszli z tego kosztem obywateli, inflacja 20%, brak podwyżek, bankructwo banków. Obywatele strasznie dostali w dupę. Teraz mają deficyt budżetowy prawie zerowy, ale parę lat temu było to regularnie 10-15%, więc co to w ogóle za przykład?

Fluber przecież woelu czołowych polityków pisu również ostro atskuje i atakowało w przeszłości wosp, zresztą wspomniany wczorsj Kurski ostatnio też siebie i TVP osmieszyl kiedy po raz pierwszy chyba w historii nie ma wosp w tv publicznej, a potem zrobił swoją jakąś pseudoakcje promocyjną Caritasu której ta organizacja wcale nke potrzebuje

Fluber przecież woelu czołowych polityków pisu również ostro atskuje i atakowało w przeszłości wosp, zresztą wspomniany wczorsj Kurski ostatnio też siebie i TVP osmieszyl kiedy po raz pierwszy chyba w historii nie ma wosp w tv publicznej, a potem zrobił swoją jakąś pseudoakcje promocyjną Caritasu której ta organizacja wcale nke potrzebuje

Nie przesadzajmy z ośmieszaniem. Do transmisji z WOŚP regularnie trzeba było dokładać kupę kasy, TVP jest publiczna, więc trudno mieć do niej o to pretensje. Po drugie, szefem TVP 2, która zawsze pokazywała finał WOŚP,  jest Marcin Wolski, a Jerzy Owsiak powiedział, cytuję: "Drugim program TVP rządu gostek, który kiedyś publicznie nazwał mnie ludzką glistą, więc trudno, żebym miał ochotę robić cokolwiek z takim człowiekiem". Myślę, że rolą TVP nie jest błaganie Owsiaka, żeby zrobił TVP łaskę i pozwolił jej włożyć kupę kasy w realizację finału WOŚP.

Krytykę WOŚP trudno nazwać pisowską. Część polityków PIS wspiera WOŚP, część krytykuje, nie ma w tej kwestii jednoznacznego przekazu. Chociażby prezydent z żoną wspierają orkiestrę. Poza tym raczej atakowali Owsiaka, a nie WOŚP i trzeba przyznać mieli ku temu powody. 

Twój atak na Kurskiego i TVP pokazuje dość błędną logikę, którą serwuje nam lewica, że jak ktoś nie wspiera WOŚP to jest zły, niedobry itd. Nie rozumiem krytyki WOŚP, rozumiem krytykę Owsiaka, ale nie rozumiem również krytyki ludzi, którzy WOŚP nie wspierają. Są tysiące akcji charytatywnych, którym TVP nie poświęca całego dnia ramówki, studia, setek kamer i reporterów i nie masz z tego powodu do Kurskiego pretensji, więc czemu masz pretensję o niepokazywanie akurat tej jednej akcji.

Kurski jest zły nie dlateg że nie wspiera wosp, a dlatego, że dla kasy zrobi laske każdemu

Nawiązując do waszej ostatniej dyskusji o możliwościach prezesa to po co mu żona skoro na podoredziu ma tskiego ssaka?

TVP to gówno za kurskiego czego dowodem jest też exodus prezenterów

Tego tworu nic nie jest w stanie obronić, mierni ale wierni z Republiki i trwam tego nie naprawia

Dobrze że mają jeszcze skoki, bo bym już nic nie oglądał

Tu nie chodzi o TVP, bo to zawsze była tuba partii rządzącej, chodzi o wiarygodność pisu, który taka gnide wsadził na stołek

Szacunek dla Prezydenta za zachowanie na skoczni! Z tym szalikiem super miły gest

Edytowane przez josephnba

Tego tworu nic nie jest w stanie obronić, mierni ale wierni z Republiki i trwam tego nie naprawia

O ile rozumiem, że do Kurskiego, jako człowieka możesz mieć pretensje (tak jak wiele osób ma do Owsiaka), to dlaczego twierdzisz, że TVP to gówno? Poziom TVP za rządów PIS się zdecydowanie podniósł to raz, TVP jest mniej proPIS-owska teraz niż proPO-wska była za poprzedniej władzy.

Chętnie się dowiem, jakie zmiany Ci się podobają, a jakie nie podobają. Odchodzą prezenterzy silnie związani z poprzednią władzą, to nie świadczy o spadku jakości programów w TVP.  

nie oglądam dużo tv ale co przełączam kanały i trafie na tvp to coś tam jest kościelnego, a to arka noego a to ksiądz a to msza , ogólnie nie dziwie się że oglądalność poleciała. czekam na prywatyzacje tego gówna

Oglądalność spada wszystkim stacjom, bo ludzie oglądają coraz mniej telewizji. Po początkowym spadku spowodowanym zmianą władzy, sytuacja się zdecydowanie poprawiła. Od października Wiadomości znowu są liderem wśród programów informacyjnych i regularnie powiększają przewagę nad faktami.

No i msze były w TVP zawsze i nie wiem skąd wniosek, ze nagle jest ich więcej. Chyba, że oglądałeś TVP tylko podczas pielgrzymki Franciszka i ŚDM w tym roku

Wspominałem już ze tv praktycznie nie oglądam, bo szkoda mi czasu, ale z tego co oglądałem a przestałem to przede wszystkim teleekspress

Poza tym rezygnacja z wosp po 25 latach, gdzie jest to największa i najpopularniejsza impreza tego typu to jednak jest dość wymowne i nie ważne ile Ci zaplaca- tego nie obronisz i nikogo nie przekonasz, daje to jasny sygnał co władza myśli o tej akcji, nie zabrsniam im tego, ale nie pisz, że to nie jest decyzja polityczna

Nie podoba mi się że tak ważna akcję robi TVN, a pisanie że ktoś do tego dokłada, przy takiej medialnej mocy i tyłu reklamach przy okazji to nawet nie jest argument

Wspominałem już ze tv praktycznie nie oglądam, bo szkoda mi czasu, ale z tego co oglądałem a przestałem to przede wszystkim teleekspress

Poza tym rezygnacja z wosp po 25 latach, gdzie jest to największa i najpopularniejsza impreza tego typu to jednak jest dość wymowne i nie ważne ile Ci zaplaca- tego nie obronisz i nikogo nie przekonasz, daje to jasny sygnał co władza myśli o tej akcji, nie zabrsniam im tego, ale nie pisz, że to nie jest decyzja polityczna

Nie podoba mi się że tak ważna akcję robi TVN, a pisanie że ktoś do tego dokłada, przy takiej medialnej mocy i tyłu reklamach przy okazji to nawet nie jest argument

No to nie pisz, że TVP to gówno, skoro nie oglądasz. Przestałeś oglądać, bo prezesem jest ktoś kogo nie lubisz, co nie ma nic wspólnego z jakością programów.

Po drugie przecież wyżej zacytowałem Ci Owsiaka, który w wywiadzie stwierdził, że nie chce mieć nic o czynienia z szefem TVP 2, Wolskim, która to co roku organizuje finał WOŚP, to kto z kogo zrezygnował przepraszam. TVP z Owsiaka, czy Owsiak z TVP?

Kto komu zapłaci? TVP co roku dopłacała do realizacji finału, choć nie musi to być oczywiście dla Ciebie argument.

Kurski jest zły nie dlateg że nie wspiera wosp, a dlatego, że dla kasy zrobi laske każdemu

Nawiązując do waszej ostatniej dyskusji o możliwościach prezesa to po co mu żona skoro na podoredziu ma tskiego ssaka?

Dobrze że mają jeszcze skoki, bo bym już nic nie oglądał

Tu nie chodzi o TVP, bo to zawsze była tuba partii rządzącej, chodzi o wiarygodność pisu, który taka gnide wsadził na stołek

Szacunek dla Prezydenta za zachowanie na skoczni! Z tym szalikiem super miły gest

Jak się odniesiesz do wpisu na twitterze Róży Thun europosłanki PO , która po śniadaniu Prezydenta z kadrą Skoczków napisała tak : (,,Uważajcie na tego pana on przynosi pecha" ) ? A potem będą w mediach płakać ,że Polacy są podzieleni 

Oglądalność spada wszystkim stacjom, bo ludzie oglądają coraz mniej telewizji. Po początkowym spadku spowodowanym zmianą władzy, sytuacja się zdecydowanie poprawiła. Od października Wiadomości znowu są liderem wśród programów informacyjnych i regularnie powiększają przewagę nad faktami.

No i msze były w TVP zawsze i nie wiem skąd wniosek, ze nagle jest ich więcej. Chyba, że oglądałeś TVP tylko podczas pielgrzymki Franciszka i ŚDM w tym roku

kiedyś wydawało mi się że w niedziele były msze, teraz może to świętami było spowodowane. ogólnie szkoda kasy na te tvp.

Dzisiaj obejrzałem bardzo ciekawy program w tvp info Istota, dzisiaj poruszany był problem geopolityki, gościem był dr Bartosiak, którego bardzo cenię :) Aby podnieść poziom trzeba wywalić ludzi , którzy nie znają się na telewizji i wziąć fachowców. Dla każdej ekipy rządowej to nie na rękę więc nie ma co się łudzić na jakieś zmiany. 

Na + w publicznej zaliczam : Sondę, W tyle wizji, NHL ( tvp sport)

Może jakiś serial wojenny np mógłby przykuć uwagę większej liczby widzów ? 

z długiem który ogranicza wzrost PKB jest cos na rzeczy ale to nie takie proste jak gadają w TV.

Czy ogranicza wzrost PKB gdy milion polaków zaciągnie dług u innego miliona Polaków?

Nie ma powodu by tak się działo. Sumarycznie bilans wychodzi na zero.

Jeśli więc państwo zaciąga dług u Polaków (budżet państwa to też my Polacy bo tam trafiają nasze podatki) to jest tak samo jakbyśmy sami zaciągali dług od siebie.Jakbyśmy z lewej kieszeni wyjęli i włożyli do prawej. To żaden problem. Później sami sobie płącimy odsetki, Bilans na zero.

Problem zaczyna się wtedy gdy zaciągamy dług za granica lub w Polsce ale w instytucjach nalezacych do zagranicy.

Teraz już wyciągamy z lewej kieszeni i chowamy nie do prawej tylko do obcej, rezydującej w obcym kraju.

Odsetki też płacimy obcym, teraz już nie jest bilans na zero, bilans staje się ujemny.

Ważne jest oprocentowanie.

Jeśli jest niskie, a najlepiej równe zero, to nie ma problemu bo skoro odsetki nie istnieją to nie płącimy nic obcym.

Im jednak wyższe odsetki tym więcej naszego bogactwa musimy oddac zagranicznym.

Problem może być utrzymywany pod kołderką tak długo jak Ci obcy zarobione odsetki reinwestują w Polsce. Do czasu bo reinwestujac niejako znów nam pożyczają, coraz więcej, aż przychodzi moment gdy jednak zaczynaja odbierąc to co zainwestowali i zabierac do siebie. Zaczyna się ssanie kapitału i nastaje kryzys (u nas bo nie u nich).

Własnie stąd mogą brać się najczesciej kryzysy w takich krajach jak Argentyna, Węgry czy Polska

To właśnie stało się w Grecji. Zapożyczyli się mocno u obcych i w momencie gdy oprocentowanie było wysokie Ci obcy szeroko otwarli swoje kieszenie i kapitał musi płynąc do nich, a przez to brakuje kapitału w kraju i zaczyna się spadek PKB, bezrobocie, bo kasa która by mogła napędzac gospodarkę Grecji jest wysysana na zewnątrz.

Japonia ma dużo wyższy dług niż Grecja ale on im kuku nie robi, bo zapożyczjaa się w 95% we własnym kraju, wiec kasa z odsetek od japończyków trafia do japończyków.

Naszym problemem jest to ze oddaliśmy 80% sektora bankowego obcym, więc jak pożyczamy za granica to pożyczamy od obcych, a jak pożyczamy w Polsce, to też pożyczamy od obcych i dlatego wysoki dług publiczny moze zabić nasz wzrost PKB, bo wysokie odsetki popłyna za granice obniżajac inwestycje i konsumpcje w naszym kraju.

O wiele wyższy dług publiczny japonii nie musi im przeszkadzać we wzroście PKB (wzrost jest niski z powodów demograficznych) bo ewentualne odsetki i tak zostają w japonii i napędzają japońską gospodarkę

Ufff...

Edytowane przez darkonza

Dzisiaj o 20:20 na TVP1 będzie leciał dokument pod tytułem "Pucz". Obejrzyj i sam oceń, czy pokazuję prawdę, czy kłamstwa. Większej porcji propagandy niż w takim filmie nie da się umieścić, więc zobaczysz sobie ekstremum.

Nijak się nie odniosę

Mało mnie interesują wpisy ludzi z którymi się nie utożsamiam

Jak ktoś chce się kompromitowac droga wolna

Fluber to że praktycznie nie oglądam knicks nie,znaczy że nie wiem jak kijowo grają, albo ze skoro nie oglądam Warriors to że uznaje ich styl za beznadziejny

Albo że skoro nie oglądam polskiej piłki, nie wiem że grają miernie

Praktycznie to nie to samo co wcale

I jeszcze jedno

Za rezimowej po Pospieszalski, który nie jest raczej zwolennikiem miał swój progrsm. A ilu zwolenników opozycji ma teraz w PUBLICZNEJ tv swój program?

Pucz? Jaki k**** Pucz?

Pucz był niedawno w Turcji chyba

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.