Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Dajce spokój

Tak samo to wiarygodne jak wyrzucanie z pisu Hoffmana kurskiego czy Ziobry

Ci ludzie powiedzą/zrobią wszystko kiedy są opozycją

Darujmy sobie takie prowokacyjne pytania/stwierdzenia, bo nie każdemu płacą za pisanie o pisie

Edytowane przez josephnba

1. Małym krajom jest - co do zasady - łatwiej się rozwijać.

Czechy to kraj tak jak my - średniej wielkości. 

Zadłużenie Czech do PKB w 2006 to 27%, a Polski to 42%, w tej chwili Czechy mają 45%, a Polska ma 50%... A teraz porównaj to, co wrzuciłem wyżej o wzroście gospodarczym w tych latach. Paradoksalnie wychodzi na to, że Czesi się przez ostatnie 10 lat zadłużyli podwójnie, a efekty wzrostu gospodarczego były mizerne, czyli na tym jednym przykładzie można stwierdzić, ze masz rację, co do zależności, tylko podałeś zły przykład :nevreness:

Ty twierdisz, że długi=rozwój. W zeszłym roku Czechy miały nadwyżkę i wyższy wzrost od nas. A ty podajesz dane, że jak się od nas więcej zadłużały, to się się wolniej rozwijały. Weź i pomyśl trochę. 

To nie elitaryzm tylko logika mowi ze nie dajemy nikomu nic dlatego zeby mu bylo lepiej tylko zeby spoleczenstwo na tym skorzystalo

To społeczeństwo korzysta na większej liczbie dzieci. 

Ty twierdisz, że długi=rozwój. W zeszłym roku Czechy miały nadwyżkę i wyższy wzrost od nas. A ty podajesz dane, że jak się od nas więcej zadłużały, to się się wolniej rozwijały. Weź i pomyśl trochę. 

Przez ostatnie 10 lat Czechy się bardziej zadłużały i wolniej rozwijały od Polski. Dane za poprzedni rok to w przypadku Czech wyjątek, a nie reguła. Czesi obniżają wydatki nie dlatego, że dzięki temu się będą rozwijać tylko dlatego, że przekroczyli swoje progi ostrożnościowe

Krajem, który ostatnio regularnie obniża dług publiczny do pkb są Niemcy.81% w 2010 roku, aktualnie trochę poniżej 70% według szacunków

A to jest ich wzrost gospodarczy w tym czasie:

http://pl.tradingeconomics.com/germany/gdp-growth

Edytowane przez fluber

Czechy to kraj tak jak my - średniej wielkości.

Jeżeli przyjmiemy, że są tylko kraje duże, średnie i małe to oczywiście, że można te dwa państwa wrzucić do jednego worka.

Jednak to jest za duże uproszczenie, skoro Polska ma prawie 4 razy więcej mieszkańców i znajduje się 50 pozycji wyżej w rankingu światowym pod tym względem.

To społeczeństwo korzysta na większej liczbie dzieci.

Niby jak? Rozumiem po wojnie, ale teraz?

Co niby wniesie do społeczeństwa potomstwo tłuszczy z Nowej Huty, Pragi Południe czy forum Onetu? :nevreness:

Zresztą sam piszesz, że Czechy lepiej się rozwijają, a przecież (jak wyżej wykazałem) mają dużo mniej mieszkańców.

Poza tym zobaczymy za 5 lat jak duża będzie automatyzacja transportu, produkcji, handlu i budownictwa i jak to wpłynie na rynek pracy. Rozwój smogu nad miastami i korków na ulicach też nie jest bez znaczenia.

Hej jest tu ktoś dobry z prawa?

Jakie grożą mi konsekwencje, gdy "pozdrowie" przejezdzającą kolumne wojksa amerykanskiego środkowym palcem?

Liczę się z tym, że ktoś z nich może mi wpi*****ić, czy wtedy jest to atak obcego wojska na suwerennego obywatela?

Jak to wygląda? Pisze to bez jakiejkolwiek beki.

P.S Na WOSP jest do wylicytowania pilka do kosza Spalding z podpisem Jimmyego Butlera;D 

P.S Na WOSP jest do wylicytowania pilka do kosza Spalding z podpisem Jimmyego Butlera;D 

I ma dużo wyższą cenę niż piłka z autografem Marcina Gortata

http://aukcje.wosp.org.pl/pilka-dwoch-gortatow-i4100548

http://aukcje.wosp.org.pl/oficjalna-pilka-nba-z-podpisem-jimmy-ego-butlera-i4072757

A skoro już przy WOŚP jesteśmy, to czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, z czego wynika taki straszny hejt środowisk Ziemkiewiczowsko/Warzechowskich w stosunku do Owsiaka i jego organizacji? PIS mam wrażenie ma stosunek dość obojętny, lewica hurraoptymistyczny, ale środowiska prawdziwie prawicowe strasznie psioczą. Dlaczego?

Edytowane przez fluber

Jeżeli przyjmiemy, że są tylko kraje duże, średnie i małe to oczywiście, że można te dwa państwa wrzucić do jednego worka.

Jednak to jest za duże uproszczenie, skoro Polska ma prawie 4 razy więcej mieszkańców i znajduje się 50 pozycji wyżej w rankingu światowym pod tym względem.

I jakie z tego faktu są implikacje? 

Krajem, który ostatnio regularnie obniża dług publiczny do pkb są Niemcy.81% w 2010 roku, aktualnie trochę poniżej 70% według szacunków

http://www.tradingeconomics.com/germany/government-budget

Przez ostatnie 10 lat Czechy się bardziej zadłużały i wolniej rozwijały od Polski. Dane za poprzedni rok to w przypadku Czech wyjątek, a nie reguła. Czesi obniżają wydatki nie dlatego, że dzięki temu się będą rozwijać tylko dlatego, że przekroczyli swoje progi ostrożnościowe

O to to to. Bardziej się zadłużały i wolniej się rozwijały. Teraz one mniej się zadłużają i bardziej się rozwijają. 

Podczas gdy PiS spowolniło rozwój, zwiększyło wydatki po to, by dorwać się do koryta. 

Hej jest tu ktoś dobry z prawa?

Jakie grożą mi konsekwencje, gdy "pozdrowie" przejezdzającą kolumne wojksa amerykanskiego środkowym palcem?

Liczę się z tym, że ktoś z nich może mi wpi*****ić, czy wtedy jest to atak obcego wojska na suwerennego obywatela?

Jak to wygląda? Pisze to bez jakiejkolwiek beki.

Nie jestem dobry z prawa, ale się wypowiem

Moim zdaniem prawnie nic Ci nie grozi tylko że mozesz dostać wpiernicz a Ci którzy Ci manto spuszczą nie zostaną w zaden sposób ukarani bo będą ich "sądzić" amerykanie a nie Polacy.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/taksowkarz-z-sopotu-pobity-przez-amerykanskich-zolnierzy,74689.html

Tak było w 2008 i takich historii było chyba kilka, zawsze zabrani przez swoich w celu osądzenia i zawsze na niczym się kończyło.

Gorzej że w obecnych czasach i przy ruskim zagrozeniu możesz zostać też wrobiony w "ruskiego prowokatora".

Co do żołnierzy amerykańskich nie mam złudzeń, oni tu mogą wiele bo u nas będą mieli status nadludzi.

O to to to. Bardziej się zadłużały i wolniej się rozwijały. Teraz one mniej się zadłużają i bardziej się rozwijają. 

Podczas gdy PiS spowolniło rozwój, zwiększyło wydatki po to, by dorwać się do koryta. 

Przecież to nie działa tak, że w jeden rok obniżam zadłużenie i w tym samym roku wzrost gospodarczy mi się podwaja. Zresztą zostawmy już Czechy, chodzi o korelację. Nie ma jej. Możemy przeanalizować każdy kraj na świecie, sprawdzić czy się zadłuża, czy nie i czy rośnie gospodarczo, czy nie i w jakim tempie i NIE ZNAJDZIESZ KORELACJI. Możemy sobie mówić na przykładach Wenezueli, która się zadłuża i bankrutuje, Chin, które się zadłużają bardziej od Wenezueli i mają regularny wzrost na poziomie 7%, Niemiec, które się zaczęły oddłużać i wzrost gospodarczy jest u nich beznadziejny itd. itd. Mamy przykłady na każdą wersję. Wzrost zadłużenie + wzrost gospodarczy, wzrost zadłużenia + brak rozwoju gospodarczego, spadek zadłużenia i wzrost gospodarczy i spadek zadłużenia + brak rozwoju gospodarczego. Jest sto innych czynników, które wpływają na wzrost gospodarczy. 

Priorytetem dla PIS-u jest to, żeby Polacy mieli się lepiej, ale czy nie jest tak, że wzrost handlu detalicznego nie powinien za sobą pociągnąć ( z pewnym opóźnieniem) gospodarki?

Cały czas ciągnie

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/wplyw-500-na-wzrost-pkb,198,0,2138310.html

Skoro jednak spowolnienie w inwestycjach jest większe niz wzrost konsumpcji to wzrost PKB zwolnił

To, że mogą to ja wiem, ale nie do końca rozumiem ich argumentację i powody, dla których to robią.

Każdy ma wolną wolę i czy ktoś da na WOŚP czy nie to już jego indywidualna decyzja. Owsiak swoimi wypowiedziami publicznymi zniechęcił środowisko prawicy więc trudno się dziwić ,że go nie wspierają. Osobiście mam do tego neutralne podejście , dobrze że sprzęt pomoże uratować ludzi którzy znajdą się w potrzebie i trochę aktywizuje ludzi do działania. Z drugiej strony osoba Owsiaka bardzo mnie odpycha i taka pompa z tym związana. Zawsze pomoc kojarzyła mi się ze skromnością i nie muszą wszyscy na około wiedzieć ,że pomagam ( bo może być takie zachowanie odebrane jako na pokaz ) ba,niech lewa ręka nie wie co robi prawa jak było zdaję się w jednej przypowieści ;) 

Jest tyle osób potrzebujących,że każdy znajdzie coś dla siebie jeśli chodzi o pomoc. Wystarczy zobaczyć na stronie np siepomaga

Przecież to nie działa tak, że w jeden rok obniżam zadłużenie i w tym samym roku wzrost gospodarczy mi się podwaja. Zresztą zostawmy już Czechy, chodzi o korelację. Nie ma jej. Możemy przeanalizować każdy kraj na świecie, sprawdzić czy się zadłuża, czy nie i czy rośnie gospodarczo, czy nie i w jakim tempie i NIE ZNAJDZIESZ KORELACJI. Możemy sobie mówić na przykładach Wenezueli, która się zadłuża i bankrutuje, Chin, które się zadłużają bardziej od Wenezueli i mają regularny wzrost na poziomie 7%, Niemiec, które się zaczęły oddłużać i wzrost gospodarczy jest u nich beznadziejny itd. itd. Mamy przykłady na każdą wersję. Wzrost zadłużenie + wzrost gospodarczy, wzrost zadłużenia + brak rozwoju gospodarczego, spadek zadłużenia i wzrost gospodarczy i spadek zadłużenia + brak rozwoju gospodarczego. Jest sto innych czynników, które wpływają na wzrost gospodarczy. 

Znajdziesz wysokich kiepskich graczy i niskich zajebistych graczy w koszykówce. Na przykład Hasheem i Paul. Czy twierdzisz, że nie ma korelacji i wzrost nie pomaga w koszykówce?

Cały czas ciągnie

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/wplyw-500-na-wzrost-pkb,198,0,2138310.html

Skoro jednak spowolnienie w inwestycjach jest większe niz wzrost konsumpcji to wzrost PKB zwolnił

Ciekawe, bo nie dalej, jak w zeszłym miesiącu oglądałem na TVN 24 materiał, w którym wyraźnie twierdzono, że 500+ nie ma wpływu na wzrost PKB, ze rząd się przeliczył, pomylił itd.

Poza tym z Twojego linku wynika, że spowolnienie w inwestycjach nie wynika z działań rządu, tylko z chwilowego przestoju związanego z przejściowym zastojem w projektach dotowanych ze środków unijnych.

Czy strona, która linkujesz jest prorządowa, czy niezależna, bo nie za bardzo się orientuję w orientacji politycznej tego typu stron?

Każdy ma wolną wolę i czy ktoś da na WOŚP czy nie to już jego indywidualna decyzja. Owsiak swoimi wypowiedziami publicznymi zniechęcił środowisko prawicy więc trudno się dziwić ,że go nie wspierają. Osobiście mam do tego neutralne podejście , dobrze że sprzęt pomoże uratować ludzi którzy znajdą się w potrzebie i trochę aktywizuje ludzi do działania. Z drugiej strony osoba Owsiaka bardzo mnie odpycha i taka pompa z tym związana. Zawsze pomoc kojarzyła mi się ze skromnością i nie muszą wszyscy na około wiedzieć ,że pomagam ( bo może być takie zachowanie odebrane jako na pokaz ) ba,niech lewa ręka nie wie co robi prawa jak było zdaję się w jednej przypowieści ;)

Jest tyle osób potrzebujących,że każdy znajdzie coś dla siebie jeśli chodzi o pomoc. Wystarczy zobaczyć na stronie np siepomaga

Sam nie lubię Owsiaka, ale zniechęcanie do akcji WOŚP jest dla mnie, nawet mimo tej niechęci, kompletnie niezrozumiałe. Należy rozdzielić poglądy polityczne twarzy WOŚP od samej akcji, czego prawica jakoś nie chce uczynić i nie jest w stanie zrobić.

Znajdziesz wysokich kiepskich graczy i niskich zajebistych graczy w koszykówce. Na przykład Hasheem i Paul. Czy twierdzisz, że nie ma korelacji i wzrost nie pomaga w koszykówce?

Twierdzę, że nie ma korelacji pomiędzy zadłużaniem się, a wzrostem gospodarczym, a przejrzałem wykresy dla 1/3 krajów świata, a nie dla dwóch. Co ma do tego koszykówka, to nie wiem.

Twierdzę, że nie ma korelacji pomiędzy zadłużaniem się, a wzrostem gospodarczym, a przejrzałem wykresy dla 1/3 krajów świata, a nie dla dwóch. Co ma do tego koszykówka, to nie wiem.

Jak poszukałem najszyciej się rozwijające kraje rozwinięte, to miały albo nadwyżkę albo bardzo niski deficyt. Pokaż mi rozwinięty kraj w pierwszej 70 najszybciej rozwijających się krajów z deficytem takim jak Polska lub wyższym. 

Ciekawe, bo nie dalej, jak w zeszłym miesiącu oglądałem na TVN 24 materiał, w którym wyraźnie twierdzono, że 500+ nie ma wpływu na wzrost PKB, ze rząd się przeliczył, pomylił itd.

Poza tym z Twojego linku wynika, że spowolnienie w inwestycjach nie wynika z działań rządu, tylko z chwilowego przestoju związanego z przejściowym zastojem w projektach dotowanych ze środków unijnych.

Czy strona, która linkujesz jest prorządowa, czy niezależna, bo nie za bardzo się orientuję w orientacji politycznej tego typu stron?

Nie zauważyłem u nich jakiegokolwiek ideolgicznego skrzywienia, wiec nawet jeśli jest to niewielkie.

Co do konsumpcji. Na pewno wpływa na PKB, ponad 70% PKB USA to konsumpcja.

http://rynkinazywo.tv/2016/11/29/pkb-usa-w-gore-dzieki-konsumpcji/

W kapitaliźmie konsumpcja o wiele bardziej wpływa na PKB niż za komuny, bo za komuny to było jakieś 25% PKB, za Gierka 40% PKB (komuna nie dawała jeść bo wszystko pchała w inwestycje)

Obecnie w Polsce to chyba ze 60% a w Europie niewiele mniej:

"W 2014 r. spożycie w sektorze gospodarstw domowych oraz instytucji niekomercyjnych działających na rzecz gospodarstw domowych w cenach bieżących stanowiło 56,9 % PKB w UE-28 , natomiast udział spożycia sektora instytucji rządowych i samorządowych kształtował się na poziomie 20,9 %, a udział akumulacji brutto wyniósł 19,3 % "

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP/pl#Konsumpcja_i_inwestycje

Jak poszukałem najszyciej się rozwijające kraje rozwinięte, to miały albo nadwyżkę albo bardzo niski deficyt. Pokaż mi rozwinięty kraj w pierwszej 70 najszybciej rozwijających się krajów z deficytem takim jak Polska lub wyższym. 

Chociażby Chiny mają deficyt budżetowy na poziomie około 3% PKB i dług publiczny do PKB około 7%, chociaż musiałbyś mi wymienić listę krajów, które uważasz za rozwinięte i są jednocześnie w pierwszej 70-tce najszybciej rozwijających się krajów, bo mam wrażenie, ze Twoja "próba" obejmuje może 4 kraje.

Chociażby Chiny mają deficyt budżetowy na poziomie około 3% PKB i dług publiczny do PKB około 7%, chociaż musiałbyś mi wymienić listę krajów, które uważasz za rozwinięte i są jednocześnie w pierwszej 70-tce najszybciej rozwijających się krajów, bo mam wrażenie, ze Twoja "próba" obejmuje może 4 kraje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Developed_country

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.