Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Takie czasy, że jedyny dziennik, który notuje aktualnie wzrost sprzedaży to...

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tylko-gazeta-polska-codziennie-ze-wzrostem-sprzedazy-w-i-polroczu-2016-wiekszosc-tytulow-z-najnizsza-sprzedaza-w-historii#

A najchętniej kupowanym tygodnikiem w Polsce jest Gość Niedzielny :nevreness:

Niby tak, ale liczby bezwzględne są nadal porażające (jeżeli chodzi o to jakie tytuły kształtują "mainstreamowe" poglądy). . 

klecha (księdzem bym go nie nazwał) o mega porytych, prawicowych poglądach, Jacek Międlar na swoim fejsie podpiera się cytatami z Orwella. Orwell walczył w Hiszpanii po stronie legalnego rządu i był trochę na lewo od komunistów.

Czyli ksiądz może mieć tylko lewackie poglądy? Kościół od zawsze dzieli się na lewo i prawoskrętny. Międlar trafił na takie czasy, że jest w mniejszości, ale czy to są takie bzdury to się dowiedzą pewnie dopiero nasze dzieci. Nie mogę powiedzieć, że gościa popieram bo tylko coś tam mi czasami wpada na fejsie i nie widziałem nigdy żadnej jego wypowiedzi w całości, ale jak takie ścierwo jak Wyborcza kreuje go na nazistę i zakałę to automatycznie podchodzę do krytyki gościa z niepewnością.

A Papież to nie jest święta krowa, w kwestiach politycznych papieże często odnajdywali się dość marnie. Czym innym jest nieomylność w kwestii wiary wyrażana ex cathedra a czym innym wypowiedzi w samolocie, a tego wielu nie rozróżnia. Z tymi drugimi jak najbardziej można dyskutować. Papież Franciszek to jak najbardziej "mój" papież ale nie jest to z pewnością mój ideał, do któego dużo bardziej zbliżał się poprzednik.

Edytowane przez andy13

Co do "gościa" przed wojną pisemko Kolbego miało chyba 1000000 nakładu. W kraju analfabetów. Więc katolicki potencjał wydawniczy jest. Jaka jest cena "gościa"?

Co do Orwella. Jak walczył w Katalonii gdzie silne bylo CNT i POUM to trudno żeby kochał Kraj Rad. On chyba był bardziej wolnościowy niż komunistyczna konserwa. Ale w Hiszpanii jest z tym problem, bo oni gloryfikują komunizm, co drażni sporą część lewicy wolnościowej.

Edytowane przez ptak

Co do "gościa" przed wojną pisemko Kolbego miało chyba 1000000 nakładu. W kraju analfabetów. Więc katolicki potencjał wydawniczy jest. Jaka jest cena "gościa"?

5 złotych :nevreness:

Czyli ksiądz może mieć tylko lewackie poglądy? Kościół od zawsze dzieli się na lewo i prawoskrętny. Międlar trafił na takie czasy, że jest w mniejszości, ale czy to są takie bzdury to się dowiedzą pewnie dopiero nasze dzieci. Nie mogę powiedzieć, że gościa popieram bo tylko coś tam mi czasami wpada na fejsie i nie widziałem nigdy żadnej jego wypowiedzi w całości, ale jak takie ścierwo jak Wyborcza kreuje go na nazistę i zakałę to automatycznie podchodzę do krytyki gościa z niepewnością.

A Papież to nie jest święta krowa, w kwestiach politycznych papieże często odnajdywali się dość marnie. Czym innym jest nieomylność w kwestii wiary wyrażana ex cathedra a czym innym wypowiedzi w samolocie, a tego wielu nie rozróżnia. Z tymi drugimi jak najbardziej można dyskutować. Papież Franciszek to jak najbardziej "mój" papież ale nie jest to z pewnością mój ideał, do któego dużo bardziej zbliżał się poprzednik.

Zobacz jego kanał na youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxOqelhdkXRpxEA8_q2F5mg

Edytowane przez fluber

Nigdy nie podważałem autorytetu papieża nawet jeśli głosił takie głupoty jak JPII.

Czye"gość" tani nie jest.chyba zakupię sobie jakiś numer.

Od tego roku można kupić też numery online. Nie jest to Gazeta Polska Codziennie, ani Tygodnik Powszechny. Są pośrodku, ale zawsze zgodnie z nauczaniem katolickim. W tym roku był nawet wywiad z Petru w jednym z numerów :nevreness:

Niby 130 tysięcy egzemplarzy sprzedawanych co tydzień to dużo, ale z drugiej strony w Polsce jest ponad 10 tysięcy parafii, więc ta liczba jest całkiem realna

Niby tak, ale świątynię opatrzności bożej musi budować państwo.

Bo Świątynia Opatrzności Bożej jest jednym z setek projektów, które finansują wierni. Te 150 milionów złotych, które wierni przekazali od momentu rozpoczęcia budowy, to i tak olbrzymia kwota.

No jak to o nic!

Jaki kuwa medal dla Gortata?!

Medal za zasługi u Siemoniaka dostali też Tomasz Zimoch, Roman Czejarek, Magda Jethon, Michał Olszański, czy Marek Niedźwiedzki. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek był wtedy czymkolwiek oburzony

Edytowane przez fluber

Ptaku, wg spisu powszechnego mamy tutaj ok 95% katoli. Akurat budowanie Świątyni Opatrzności Bożej to jednen z najlepszych pomysłów na wydanie zagrabionych ludziom pieniędzy. Chociaż wolałbym, żeby tak nie było i ludzie, których państwo nie okrada sami zrzucili się na budowę, rzecz oczywista. Ale skoro już nam się zabiera to niech idzie na to a nie na spłatę jakichś ziomków, co chcieli być sprytni i wzięli kredyt w obecej walucie.

Posłuchałem "Niedziela z antysemitą" i więcej nie mam ochoty. Cóż powiedzieć? Mało oryginalne, bezpośrednie i nic więcej. Taka sobie teoria spiskowa, nie on pierwszy o tym mówi. Dystans. Za takie rzeczy go szczują? :grin:

Pamiętam, że parę lat temu w przestrzeni medialnej zakrzyczano, wyśmiano i spłukano w kiblu powagę księdza, który wyjechał z hasłem, że przy produkcji szczepionek czasami wykorzystywane są płody abortowanych dzieci. Jakie on miał pleść bzdury bez pokrycia, straszyć ludzi i co nie tylko. Zapomniałem o sprawie. Jakiś czas temu na interdyscyplinarnej konferencji gadałem dość dużo w przerwach z biotechnolożką i zeszło na szczepionki, bo temat na czasie, którym jestem też zainteresowany jako ojciec. A ta mi niejako w nawiasie powiedziała, że np. niektóre firmy właśnie wykorzystują płody zachowane po aborcji xD No spoko. A jak jest z Międlarem? Nie wiem, nie będę gościa potępiał bo Wielowieyska z ziomkami z Wyborczej (było nie było gazety syna ukraińskiego Żyda) twierdzi, że tak jest xD

Fluber, wydalenie ze stanu kapłańskiego za poglądy polityczne? Pierwsze słyszę. Gościa mogą uciszyć medialnie, ale to wciąż będzie facet po święceniach, który będzie mógł udzielać sakramentów.

Edytowane przez andy13

Ptaku, wg spisu powszechnego mamy tutaj ok 95% katoli. Akurat budowanie Świątyni Opatrzności Bożej to jednen z najlepszych pomysłów na wydanie zagrabionych ludziom pieniędzy. Chociaż wolałbym, żeby tak nie było i ludzie, których państwo nie okrada sami zrzucili się na budowę, rzecz oczywista. Ale skoro już nam się zabiera to niech idzie na to a nie na spłatę jakichś ziomków, co chcieli być sprytni i wzięli kredyt w obecej walucie.

Moim zdaniem państwo powinno być świeckie, czyli pieniądze nie powinny iść na cele sakralne w takim sensie, że budujemy kościoły za państwowe pieniądze. Pieniądze na remonty kościołów, jako obiektów architektonicznych - jak najbardziej. Dofinansowanie muzeum prymasa Wyszyńskiego, czy muzeum Jana Pawła II też jak najbardziej, ale samo budowanie kościoła to raczej średni pomysł.

Posłuchałem "Niedziela z antysemitą" i więcej nie mam ochoty. Cóż powiedzieć? Mało oryginalne, bezpośrednie i nic więcej. Taka sobie teoria spiskowa, nie on pierwszy o tym mówi. Dystans. Za takie rzeczy go szczują? :grin:

Pamiętam, że parę lat temu w przestrzeni medialnej zakrzyczano, wyśmiano i spłukano w kiblu powagę księdza, który wyjechał z hasłem, że przy produkcji szczepionek czasami wykorzystywane są płody abortowanych dzieci. Jakie on miał pleść bzdury bez pokrycia, straszyć ludzi i co nie tylko. Zapomniałem o sprawie. Jakiś czas temu na interdyscyplinarnej konferencji gadałem dość dużo w przerwach z biotechnolożką i zeszło na szczepionki, bo temat na czasie, którym jestem też zainteresowany jako ojciec. A ta mi niejako w nawiasie powiedziała, że np. niektóre firmy właśnie wykorzystują płody zachowane po aborcji xD No spoko. Może podobnie jest z rewelacjami Międlara? Robi się z niego świra, antysemitę i idiotę, a może mówi do rzeczy? Ja tego nie wiem, nie będę gościa potępiał bo Wielowieyska z ziomkami z Wyborczej (było nie było gazety syna ukraińskiego Żyda) twierdzi, że tak jest xD

Mówienie o katocelebrytach promujących Boże miłosierdzie (ciekawe kogo miał na myśli), czy totalna krytyka postanowień soboru watykańskiego drugiego robią z niego nie świra, antysemitę, czy idiotę, ale schizmatyka. Jeżeli przysięgał posłuszeństwo papieżowi i biskupowi, a mając zakaz wypowiedzi w mediach zakłada taki kanał na youtube, no to sorry, ale księdzem to on zaraz być przestanie. 

Fluber, ponawiam pytanie, jak może przestać być księdzem z takiego powodu? Za krytykę medialnej działalności papieża? "Odświęcą" go? :D

Krytyka soboru to wcale nie jest taka niespotykana. Nie bez przyczyny nawet niektórzy księża mówią o nim żartem sobór protestancki. Nie jestem taki mądry, żeby krytykować jakikolwiek sobór, ale cieszy mnie np. pewna popularność Mszy Świętej w klasycznym rycie rzymskim. Kiedyś to były pojedyncze przypadki a teraz nie ma problemu chociażby z roratami.

Fluber, ponawiam pytanie, jak może przestać być księdzem z takiego powodu? Za krytykę medialnej działalności papieża? "Odświęcą" go? :grin:

Krytyka soboru to wcale nie jest taka niespotykana. Nie bez przyczyny nawet niektórzy księża mówią o nim żartem sobór protestancki. Nie jestem taki mądry, żeby krytykować jakikolwiek sobór, ale cieszy mnie np. pewna popularność Mszy Świętej w klasycznym rycie rzymskim. Kiedyś to były pojedyncze przypadki a teraz nie ma problemu chociażby z roratami.

Za nieposłuszeństwo wobec biskupa zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego grozi suspendowanie lub wydalenie ze stanu kapłańskiego. Takie są przepisy kościelne.

Albo zgadzasz się z nauczaniem papieża o miłosierdziu i z postanowieniami soborów, albo tworzysz jakiś nowy odłam, zgodny ze swoimi własnymi przekonaniami, sprawa jest prosta. Można być miłośnikiem klasycznej mszy, można chodzić na mszy odprawiane po łacinie (sobór tego nie zabronił), ale nie możesz stawiać się ponad postanowieniami soboru, jako duchowny katolicki. Jeżeli nauczanie papieży wyraźnie wskazuje na ekumenizm, to nie możesz jednocześnie szczuć na Żydów i uważać się za księdza katolickiego.

Cała sprawa skończy się suspendowaniem, jak w przypadku księdza Natanka, czy księdza Lemańskiego.

Edytowane przez fluber

A koleś szczuje? Serio pytam, bo w tym filmiku tego nie słyszałem, a to, że są Żydzi wysoko postawieni w światowej polityce i finansjerze to żadna tajemnica. Byle jaka biografia prezydenta USA zawiera sporo zwrotów "pochodzenia żydowskiego". Zdaje się, że w otoczeniu prezydenta USA dla porównania facet mający polskie pochodzenie był tylko jeden. Czym innym jest mówić "na stos z nimi" a czym innym namawiać do modlitwy, trwania przy Jezusie i do ewangelizacji, a o tym kolo pieje w filmiku.

Lemańskiego to zdaje się Wyborcza dla odmiany lubiła ;) Ekumenizm to próba walki o pozycję, która jednak mimo poklasku nie przynosi nic fajnego poza poklaskiem lewactwa i zintensyfikowanymi naciskami, żeby iść jeszcze dalej (kapłaństwo kobiet, homosie, antykoncepcja hormonalna). W gruncie rzeczy faktycznie różnice między protestantami i katolikami maleją, tylko to katole idą w stronę heretyków. Zobaczymy co się będzie działo dalej, bo mody mają to do siebie, że przemijają, a protenstantyzm się kurczy przez tą swoją miałkość i nijakość. W Szkocji (a pewnie i innych krajach) udziela się homosiom w "kościołach" ślubów. Zresztą robią to duchowni-otwarcie-geje. Tja. A papieże politycznie bywali tak pogubieni, że tylko historia objawi, który miał rację i jakie owoce przyniosły umizgi do lewactwa.

Edytowane przez andy13

95% to jest statystyka niezle przeklamana. Ksieza dziwnym trafem nie rejestruja apostazji i nie wypisuja takich ludzi z kosciola. Przez to wielu tego nie robi.

Bycie przeciwko 500+ i za budowaniem swiatyni opatrznosci to jakis hardkor lodżik.

Czym innym jest mówić "na stos z nimi" a czym innym namawiać do modlitwy, trwania przy Jezusie i do ewangelizacji, a o tym kolo pieje w filmiku.

Może nawet zrobić live z tego, jak odmawia różaniec, co nie zmienia faktu, że biskup zakazał mu jakiejkolwiek działalności w mediach, a on biskupa ma w dupie swoje przyrzeczenia ma w dupie i to już jest wystarczający powód, żeby go wywalić - nieposłuszeństwo.

Gnomie, to 95% nie jest przekłamane, to wola ludzi :grin: Wiesz co to spis powszechny? Idzie się do każdego ziomka i PYTA GO O WYZNANIE (między innymi). Tylko deklaratywnie, nic za tym nie idzie, czy chodzi do kościoła, czy mówi prawdę czy coś. Tylu gości musiało siebie określić jako katolików, co nie ma nic wspólnego np. ze statystyką chrztów.

W czasie studiów brałem udział w spisie żeby sobie dorobić i na moich ulicach 2 osoby na setki określiły się jako niewierzące, reszta 100% katole.

Bycie przeciwko 500+ i za budowaniem swiatyni opatrznosci to jakis hardkor lodżik.

No pewnie. Mniejsza szkoda ze świątyni niż z jakiegoś ogłupiającego socjalu. Ile z tego programu pożytku to teraz nikt nie oceni, zobaczymy za dekadę, dwie, trzy.

Fluber, jeżeli faktycznie kazali mu siedzieć cicho to pewnie tak będzie.

Edytowane przez andy13

A ja bym kutasiarza odstrzelil dla przykladu

Tak po prostu ;)

Andy po jednym filmiku piszesz głupoty aż oczy bolą

Wpisałem sobie na szybko w googla miedlara i pierwsze co mi wyskoczyło

Największą przeszkodą na drodze ruchu wolnościowego, zdążającego do umocnienia narodu, nie są oligarchowie, mafia, establishment czy wrogowie, ale jest zwykłe tchórzostwo, zwykła żydowska pasywność (...). Ciemiężyciele i pasywny żydowski motłoch będzie chciał was rzucić na kolana, przeczołgać, przemielić, przełknąć, przetrawić, a na koniec będzie chciał was wypluć, bo jesteście niewygodni - mówił wówczas ksiądz.

Ksiądz Międlar doniesienie w swojej sprawie skomentował wczoraj na Twitterze zdjęciem posłanki z opisem: "Konfidentka, zwolenniczka zabijania (aborcji) i islamizacji. Kiedyś dla takich była brzytwa! Dziś prawda i modlitwa?

To nie jest antysemityzm? to nie jest podzeganie?

Pomijam już poglądy polityczne, czy kwiestie wiary

Skopal bym mu ten prawilny ryj za samo użycie w zdaniu słowa patriotyzm, bo gówno ma z nim wspólnego

Edytowane przez josephnba

Gnomie, to 95% nie jest przekłamane, to wola ludzi :grin: Wiesz co to spis powszechny? Idzie się do każdego ziomka i PYTA GO O WYZNANIE (między innymi). Tylko deklaratywnie, nic za tym nie idzie, czy chodzi do kościoła, czy mówi prawdę czy coś. Tylu gości musiało siebie określić jako katolików, co nie ma nic wspólnego np. ze statystyką chrztów.

W czasie studiów brałem udział w spisie żeby sobie dorobić i na moich ulicach 2 osoby na setki określiły się jako niewierzące, reszta 100% katole.

No pewnie. Mniejsza szkoda ze świątyni niż z jakiegoś ogłupiającego socjalu. Ile z tego programu pożytku to teraz nikt nie oceni, zobaczymy za dekadę, dwie, trzy.

Wiem, wiem, skad te statystyki sie biora. I nawet wiem co to spis powszechny. Dlatego wlasnie uwazam, ze te sttaystyki sa superhiper zawyzone. Ale niewazne.

Ze swiatyni nie bedzie zadnego pozytku, bo jest ich juz miliard, no poza tym, ze kosciol ma kolejne dzialeczki warte grube melony. A z 500+ moze cos bedzie.

Są miejsca, gdzie kościoły są potrzebne i ja sobie z tego sprawę

U nas na Bialolece jest jeden mały drewniany kościółek (piekny Btw), ale nie będący w stanie pomieścić nawet 30% wiernych, przez co nawet zimą ludzie stoją na zewnątrz

Obok powstaje już nową świątynia i to jest zdecydowanie konieczna inwestycja, bo to część Warszawy ma najwikszy udzial w liczbie narodzin

Ale Świątynia Opatrznosci? Po co kolejny kolos w takim miejscu?

Nie lepiej by było zainwestować te pieniądze w Kościoły tam gdzie ich brak? Albo jeśli nie ma potrzeby przerzucić kasę na szpitale lub szkolnictwo?

Jest Częstochowa, Licheń, piękna Katedra w Gdańsku. Każda część kraju ma dużą Świątynię do której zjeżdżają się wierni, więc kasa wydana na ŚO to wg mnie kasa wywalona w błoto.

Edit

Właśnie czytam na fejsbuku że w miejscu czterech spiacych ma powstać pomnik wdzięczności narodowi ukrsinskiemu

Mozecmi coś umknęło, ale za co mamy być im wdzięczni?

Nie ch e dyskusji o banderowcach itd

Pytam poważnie

Za co mamy być wdzięczni?

No chyba że tylko za to, iż tym pomnikiem damy kolejnego pstryczka w nos niedzwiedziowi że wschodu (co uważam za największy debilizm polskiego rządu, który mkze nas kiedyś sporo kosztować)

Edytowane przez josephnba

Ale statystyka jest jednym wielkim kłamstwem... Ludzie podali może i te 95% tylko że kościół katolicki notuje coraz mniej ludzi w kościołach. Trend ten wyhamował za pontyfikatu Franciszka bo on przyciągnął znów ludzi do kościoła ale za JP II i Benedykta kościoły w Polsce pustoszały..

Poza tym badanie opinii społecznej wykazują że katolicy nie chcą finansowania świątyni opatrzności Bożej z własnych czy państwowych pieniędzy

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.