Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

mam w robocie znajomka ktory jst tak "wierzący" ż mówi, iz księdziu trzeba wiecej wybaczyc niz innym, bo on jest "natchniony przez Boga" ma dar którego my ni mamy i tylko z tego powodu moze wiecej

zeby było ciekaweij

Zyj w nieformalnym związku z babką, która ma w wczesniejszym partnerem dziecko (bez slibu)

Krytykuje kolezanke rozwódkę i twierdzi że zyje w grzechu, a o sobie tweirdzi ze wszystko jest ok, bo jego partnerka nie miała slubu wiec wszystko w porządku, gdyby była po rozwodzie nigdy by z nią nie był

i wcale nie ściemniam, po prostu przestałem siadać z nim przy jednym stole bo niestety w pracy walić w ryj nikogo nie mozna

Twój kolega jest prędzej opętany niż wierzący. Weź mnie nie stawiaj w jednym rzędzie z takimi świrami :nevreness:

jak to nie moga? jakas blokada jest?

chyba chciales napisac 'nie powinni'

katolicy daza do jakiegos idealu, ale z tego powodu chyba nie powinno sie mowic o nich hipokryci kiedy nie udaje im sie to w takich nieszkodliwych sytuacjach (jak ruchando bez slubu)

myślę, że jak najbardziej powinno

czemu tak myslisz, drogi kulfonie?

Myślę, że kulfonowi chodzi o nazywanie katolików hipokrytami w tego typu sytuacji, gdzie widzę drzazgę w cudzym oku, a nie widzą belki w swoim. Podejrzewam, że nie chodzi o sytuacje, w których ktoś zgrzeszy, ale wie, że zgrzeszył i tego żałuje, bo to z hipokryzją nie ma nic wspólnego.

Myślę, że kulfonowi chodzi o nazywanie katolików hipokrytami w tego typu sytuacji, gdzie widzę drzazgę w cudzym oku, a nie widzą belki w swoim. Podejrzewam, że nie chodzi o sytuacje, w których ktoś zgrzeszy, ale wie, że zgrzeszył i tego żałuje, bo to z hipokryzją nie ma nic wspólnego.

ruchando bez slubu (obie osoby chca, nie maja zobowiazan itp) nie jest zadna drzazga (oczywiscie jeali robi to pojebany-katol-moralista to inna sprawa - jak w przykladzie jozefa)

ruchando bez slubu (obie osoby chca, nie maja zobowiazan itp) nie jest zadna drzazga (oczywiscie jeali robi to pojebany-katol-moralista to inna sprawa - jak w przykladzie jozefa)

Z punktu widzenia katolicyzmu jest. Co to znaczy, ze nie mają zobowiązań? Ruchando bez ślubu niezależnie od stopnia zabezpieczeń zawsze grozi tym, że w konsekwencji będą jakieś zobowiązania, a te powinno się podejmować po ślubie, a nie przed. 

Moim zdaniem akurat to, że seks powinno się uprawiać dopiero po ślubie jest jedną z najlepszych zasad w KK i ma bardzo wiele sensu.

Natomiast z punktu widzenia świeckiego państwa nie ma w tym oczywiście nic złego, ale skoro ktoś deklaruje się, jako katolik to powinien przestrzegać zasad, a każde ich złamanie będzie właśnie tą drzazgą. 

jak któreś kogoś ma to faktycznie - ale napisałeś tylko 'dzieciata' - a to samo w sobie chyba nie jest jakieś złe?

mi to nie przeszkadza, nie jestem zwolennikiem slubu dla samego slubu.

Napisałęm o tym, bo ten idiota jest święcie przekonany ze bardziej grzeszy babka, która odchodzi od zjeba alkoholika niz on, który puka bez slubu babkę, która ma dziecko z innym mężczyzną

a to tylko dlatego ze ta pierwsze wzięła rozwód a ta druga jest "panną"

Druga sprawa to wspomniane pukanie bez slubu- cudzołóstwo chyba mowią na to w Kościele. Jest to jeden z najcieższych grzechów, a ten niezrównoważony debil ma czelnośc pouczać innych

Edytowane przez josephnba

Z punktu widzenia katolicyzmu jest. Co to znaczy, ze nie mają zobowiązań? Ruchando bez ślubu niezależnie od stopnia zabezpieczeń zawsze grozi tym, że w konsekwencji będą jakieś zobowiązania, a te powinno się podejmować po ślubie, a nie przed. 

no to rozliczajmy ich z tych nowych zobowiązań, kiedy one się pojawią

Natomiast z punktu widzenia świeckiego państwa nie ma w tym oczywiście nic złego, ale skoro ktoś deklaruje się, jako katolik to powinien przestrzegać zasad, a każde ich złamanie będzie właśnie tą drzazgą. 

powinien jako słowo klucz z mojego pierwszego posta w tej sprawie

Napisałęm o tym, bo ten idiota jest święcie przekonany ze bardziej grzeszy babka, która odchodzi od zjeba alkoholika niz on, który puka bez slubu babkę, która ma dziecko z innym mężczyzną

Druga sprawa to wspomniane pukanie bez slubu- cudzołóstwo chyba mowią na to w Kościele. Jest to jeden z najcieższych grzechów, a ten niezrównoważony debil ma czelnośc pouczać innych

fluber jedziecie na tym samym wózku, obaj macie wiare nad rozsądkiem i zrozuminiem, dla was wystarczy sie pomodlić i jest załatwione

sprawdziłem - i faktycznie każdy seks pozamałżeński w KK to grzech ciężki - słabooooo

to przekaż to temu ziomkowi :D (jak rozwinąłeś o nim myśl i piszesz prawdę - to faktycznie zjeb - o well, wszędzie tacy są  (i wszędzie Ci najgłośniejsi są często największymi :>)

Cudzołóstwo akurat to seks z cudzą żoną, albo cudzym mężem, natomiast w Kościele rozróżnia się tylko grzechy lekkie i ciężkie, seks bez ślubu, czy zdrada małżeńska to grzech ciężki, więc w tym konkretnym przypadku mamy remis.

Samo odejście od męża alkoholika w ogóle nie jest grzechem, więc jeżeli ta rozwódka nie jest w innym związku, to w ogóle nie ma żadnego grzechu.

fluber zdobadź sie na szczerość przed samym soba i przyznaj ze pukałeś przed slubem

jak to mówią mechanicy jazda próbna obowiązkowa ;)

Muszę Cię rozczarować :nevreness:

Właściwie to kto zakazuje seksu pozamałżeńskiego, Biblia czy ktoś tak wymyślił?

Pytam bo nie wiem, a nie ze chce się powyzłośliwiać.

Mi tam się wydaje że skoro nie ma cudzołożenia (czyli seksu z kimś kto juz jest w usankcjonowanym związku) to wszystko jest ok, bo "kocham bliźniego swego jak siebie samego." Ewentualne konsekwencje trzeba wtedy przyjac na klatę :)

Właściwie to kto zakazuje seksu pozamałżeńskiego, Biblia czy ktoś tak wymyślił?

Pytam bo nie wiem, a nie ze chce się powyzłośliwiać.

Mi tam się wydaje że skoro nie ma cudzołożenia (czyli seksu z kimś kto juz jest w usankcjonowanym związku) to wszystko jest ok, bo "kocham bliźniego swego jak siebie samego." Ewentualne konsekwencje trzeba wtedy przyjac na klatę :smile:

Kościół katolicki tak wymyślił. Jest to też w Biblii, ale nie zapominaj o tym, że to co jest w Biblii ustalił KK, więc nie wiem co za różnica dla Ciebie :nevreness:

Kochasz bliźniego, jak siebie samego, a nie **chasz. Trzeba odróżniać te dwie rzeczy :nevreness:

nerdy faktycznie nie pukają ;)

Katole to nie nerdy, a zwłaszcza młodzi katole, to ich zupełne przeciwieństwo. Chyba, że chcesz mnie przekonać, że największe spotkanie towarzyskie na świecie to Światowe Dni Nerdów :nevreness:

Edytowane przez fluber

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.