Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

teraz przyznaj czy uważasz, że reprezentant trzeciej siły w Polsce Ryszard Petru nie ma ze sobą grupy lobbystów? nawet kiedyś w tvn24 mówiono o tym że lobby bankowe jest bardzo mocne w Polsce

to samo tyczy Platformy Obywatelskiej która reprezentowała Stronnictwo Pruskie w Polsce 

pieniędzmi z budżetu państwa nie przekupisz nikogo 

Taka luźna myśl

Ciekawe jest to, że w Polsce słowo lobbysta ma pejoratywne znaczenie. Biorąc pod uwagę, że media tłukły nam do głowy połączenie Marek D "znany lobbysta" w areszcie śledczym czy coś w tym stylu to w sumie nic dziwnego.

Taka luźna myśl.

W Sejmie jest bodajże 12 lobbystów. Każde spotkanie posła z lobbystą musi zakończyć się sporządzeniem notatki. 

Definicja lobbingu ( z dedykacją dla Koelnera): wywieranie wpływu na władze publiczne

To jak ma mi się kojarzyć to słowo, skoro wszystkie większe podmioty wywierają wpływ na władze publiczne w inny sposób niż dopuszcza prawo, bez żadnych notatek i jawnych informacji?

"Otóż program 500 plus ma w 2017 kosztować nieco ponad 20 miliardów złotych. Tymczasem dochody podatkowe państwa rosną w ciągu roku o prawie 16 miliardów złotych. Z tego wynika, że prawie cały koszt 500 plus w przyszłym roku można sfinansować po prostu ze wzrostu wpływów z obowiązujących podatków. Czyli mówiąc inaczej: ze wzrostu gospodarczego. Albo jeszcze inaczej: możliwe, że nas jako państwo na to stać."

http://next.gazeta.pl/next/7,151245,20435177,rzad-bedzie-miec-z-czego-finansowac-500-plus-zobaczcie-jak.html

może być tak że wielu Polaków przejdzie przyśpieszony kurs ekonomii z którego będzie wynikac ze jednak istnieja darmowe obiady a nawet że dobrobyt w ograniczonej skali da się drukować

"Otóż program 500 plus ma w 2017 kosztować nieco ponad 20 miliardów złotych. Tymczasem dochody podatkowe państwa rosną w ciągu roku o prawie 16 miliardów złotych. Z tego wynika, że prawie cały koszt 500 plus w przyszłym roku można sfinansować po prostu ze wzrostu wpływów z obowiązujących podatków. Czyli mówiąc inaczej: ze wzrostu gospodarczego. Albo jeszcze inaczej: możliwe, że nas jako państwo na to stać."

http://next.gazeta.pl/next/7,151245,20435177,rzad-bedzie-miec-z-czego-finansowac-500-plus-zobaczcie-jak.html

może być tak że wielu Polaków przejdzie przyśpieszony kurs ekonomii z którego będzie wynikac ze jednak istnieja darmowe obiady a nawet że dobrobyt w ograniczonej skali da się drukować

teraz wiadomo, że Kopacz dała dupy. nie wierzę że ludzie Kaczora nie obliczyli, że i tak mogą dać te 500+ wiedząc jaka będzie koniunktura gospodarcza.

gdzie tego uczą? 

No problem w tym że nie uczą, w zamian próbują to przed Tobą ukryć. :grin:

Ta ograniczona skala dotyczy tylko naszego obecnego systemu pieniężnego.

Gdybyś go zmienił na inny system, taki w którym pieniądz jest oprocentowany ujemnie to mógłbyś prawie do woli drukować dobrobyt.

I żeby nie było śmiechów chichów, to jest coś co zostało teoretycznie opracowane przez pewnego ekonomistę, a później praktycznie sprawdzone z rewelacyjnym skutkiem

http://rossakiewicz.pl/demokracja/df17_silvio_gesell.html

teraz wiadomo, że Kopacz dała dupy. nie wierzę że ludzie Kaczora nie obliczyli, że i tak mogą dać te 500+ wiedząc jaka będzie koniunktura gospodarcza.

Ta koniunktura na pewno nie byłaby taka bez informacji o poluzowaniu kasy.

Kumpel sprzedaje buty mając kilka sklepów i on wzrost obrotów odnotował już w marcu, a więc w zasadzie jeszcze przed 500+ ale tez wtedy gdy już było wiadomo że ta kasa ma się pojawić.

Do tego jestem przekonany że było sporo takich co wyłudzali VAT korzystając ze znajomości z władzą na różnych szczeblach.

Teraz to się pourywało i potrzeba czasu aby się utworzyły nowe układy które zaczną skutecznie VAT wyłudzać

Jak rosły wyłudzenia VAT

http://4.bp.blogspot.com/-I-NUeq55tLM/Vn6XzYxzlYI/AAAAAAAAI8o/Nj87vSNIMhY/s400/pwc3.PNG

Edytowane przez darkonza

„Prof. Henryk Zieliński umożliwił mi dostęp do prohibitów i z zapartym tchem siedziałam w bibliotece i czytałam. To były przedwojenne gazety i książki historyczne z okresu międzywojennego. Stamtąd czerpałam wiedzę o Katyniu czy układzie Ribbentrop-Mołotow” – mówi posłanka o swoich studiach na Uniwersytecie Wrocławskim."

Element humorystyczny na weekend

Fake czy prawda?

oho to już wiadomo skąd się wzięły te wcześniejsze głupoty o przetargach na spadki :smile:

Nie nie, to zupełnie inny temat, to jest tylko poprawianie obecnego systemu.

Coś jak grzebanie przy polonezie, wstawianie jakiegoś turbo czy turbinki kowalskiego by poprawić osiągi albo spalanie.

Teoria Pana Gessella to jak zamiana poloneza na porsche. Owszem można dalej kombinowac z turbinkami kowalskiego i to może też się przydać tylko to już mało potrzebne skoro teraz mamy porsche

„Prof. Henryk Zieliński umożliwił mi dostęp do prohibitów i z zapartym tchem siedziałam w bibliotece i czytałam. To były przedwojenne gazety i książki historyczne z okresu międzywojennego. Stamtąd czerpałam wiedzę o Katyniu czy układzie Ribbentrop-Mołotow” – mówi posłanka o swoich studiach na Uniwersytecie Wrocławskim."

Element humorystyczny na weekend

Fake czy prawda?

Prawda, ale to jest sprzed lat już :P

Spokojnie, to tylko jakieś świry. Niemiecka policja podaje, że nie ma przesłanek ku temu, że zamachowcy byli islamistami. Biedni, ciągle ich podejrzewają. 

ISIS już potwierdziło, że to nie oni. Paru wariatów postanowiła uczcić 5 rocznicę zamachów Breivika i powystrzelać muzułmanów. Według świadków byli to biali mężczyźni i krzyczeli pewne nieprzyjemne epitety w kierunku Turków, do których podobno strzelali.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.