Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, ze w USA jest większy dym z ich odpowiednikiem naszego TK niż u nas :nevreness: 

Dym może i podobny, ale sam spór to zupełnie co innego niż u nas.

W USA zmarł sędzia Supreme Court prawie rok przed końcem kadencji Obamy i teraz dwie partie się kłócą czy prezydentowi wypada nominować jego następcę czy lepiej żeby to zrobił już nowy prezydent. To jest typowy spór polityczny, w którym można znaleźć argumenty za każdym z tych rozwiązań. Żadna ze stron nie grozi jednak, że jak nie skończy się po jej myśli to będzie ignorować wyroki SC.

U nas natomiast PiS zrobił burdel nie mający wcześniej precedensu w cywilizowanym świecie. :) Serio nie wiem jak te dwie sytuacje można w ogóle ze sobą porównywać.

U nas natomiast PiS zrobił burdel nie mający wcześniej precedensu w cywilizowanym świecie. :smile: Serio nie wiem jak te dwie sytuacje można w ogóle ze sobą porównywać.

Cała ta sytuacja, od czasu nominacji pięciu sędziów przez PO nie ma precedensu w cywilizowanym świecie.

Z drugiej strony konflikt jest wciąż prawnie niejednoznaczny. Prezydent nie przyjął ślubowania od 5 sędziów nie dlatego, że zostali wybrani niezgodnie z Konstytucją, tylko dlatego, że zostali wybrani niezgodnie z regulaminem, czego TK w ogóle nie badał. 

Dym może i podobny, ale sam spór to zupełnie co innego niż u nas.

W USA zmarł sędzia Supreme Court prawie rok przed końcem kadencji Obamy i teraz dwie partie się kłócą czy prezydentowi wypada nominować jego następcę czy lepiej żeby to zrobił już nowy prezydent. To jest typowy spór polityczny, w którym można znaleźć argumenty za każdym z tych rozwiązań. Żadna ze stron nie grozi jednak, że jak nie skończy się po jej myśli to będzie ignorować wyroki SC.

U nas natomiast PiS zrobił burdel nie mający wcześniej precedensu w cywilizowanym świecie. :smile: Serio nie wiem jak te dwie sytuacje można w ogóle ze sobą porównywać.

1) A u nas jaki jest?

2) Akurat w sprawie amerykańskiej jakie arguementy można znaleźć po stronie republikanów?

a co dobrego sobą reprezentuje?

Nie wiem po co odwracać pytanie. Fanem Winnickiego i RN nie jestem, ale facet reprezentuje sobą chociażby tyle, że w odróżnieniu od wielu postaci kreowanych w mediach na oświecone i wiarygodne on nie wypowiada się niezgodnie z naszym interesem. W tym środowisku sprzedawczyków i korupcjonistów, ludzi kompletnie spalonych jako wiarygodne jednostki, to dla mnie już dużo.

Edytowane przez andy13

To jest tylko luźne spostrzeżenie, że istnieje korelacja pomiędzy częstym oglądaniem TVN-u, a uzależnianiem sensu wypowiedzi wyłącznie na podstawie tego, kto jest ich autorem.

to zdanie jest bez sensu (przecież joseph nie odnosił się do żadnych wypowiedzi)

proponuję jednak pójść w prostotę, żeby unikać takich rzeczy

Edytowane przez julekstep

Julek, ale nie uważasz, że polskie media (po jednej i po drugiej stronie) uprawiają character politics? W znaczeniu - przekaz jest nastawiony przeciwko/za daną osobą, w niewielkim stopniu skupiając się na tym co mówi (albo oceniając go przez pryzmat tego co kiedyś powiedział, no chyba ze zmienia linię o 180 stopni - wtedy jest faza oczyśzczenia i wywyższenia).

Ale Winnicki oczywiście żadnym autorytetem nie jest. Równie często jak coś mądrego plecie głupoty, sam jest karierowiczem i w sumie na niczym się dobrze nie zna.

Julek, ale nie uważasz, że polskie media (po jednej i po drugiej stronie) uprawiają character politics? W znaczeniu - przekaz jest nastawiony przeciwko/za daną osobą, w niewielkim stopniu skupiając się na tym co mówi (albo oceniając go przez pryzmat tego co kiedyś powiedział, no chyba ze zmienia linię o 180 stopni - wtedy jest faza oczyśzczenia i wywyższenia).

Ale Winnicki oczywiście żadnym autorytetem nie jest. Równie często jak coś mądrego plecie głupoty, sam jest karierowiczem i w sumie na niczym się dobrze nie zna.

oczywiście TVPiS zjebane w jedną a TVN w drugą*... tylko dla mnie takie Winnickie i Bosaki gdziekolwiek by nie byli to wkurwiają :>

* swoją drogą to akurat dobrze bo w końcu jest jakaś (zjebana) równowaga :D

a ja i tak wolę polsatowskie paradokumenty :D

Winnicki oczywiście żadnym autorytetem nie jest. Równie często jak coś mądrego plecie głupoty, sam jest karierowiczem i w sumie na niczym się dobrze nie zna.

Racja. Tylko który z tych łebków na czymś się zna? :) Ilu posłów prowadziło chociażby własną działaność gospodarczą? Potem mamy takie kwiatki jak np. ten (i wiele innych):

male-i-srednie-firmy-upadaja-bo-podatki-

Racja. Tylko który z tych łebków na czymś się zna? :smile: Ilu posłów prowadziło chociażby własną działaność gospodarczą? Potem mamy takie kwiatki jak np. ten (i wiele innych):

Spokojnie, posłowie są od politykowania, a prawdziwą pracą zajmują się sekretarze i podsekretarze stanu w ministerstwach.

To jest tylko luźne spostrzeżenie, że istnieje korelacja pomiędzy częstym oglądaniem TVN-u, a uzależnianiem sensu wypowiedzi wyłącznie na podstawie tego, kto jest ich autorem.

w kategorii debilizmow właśnie wytyczyles nowe granice

Gdzie ja kiedykolwiek napisałem że oglądam TVN

Ja rozumiem twój tok myślenia skoro młodzież niepolska i pseudonarodowcy kumaja sie z krzyzowcami Jezusa króla czy jak się ta sekta nazywa, ale ludzi swoimi kategoriami nie oceniaj

Racja. Tylko który z tych łebków na czymś się zna? :smile: Ilu posłów prowadziło chociażby własną działaność gospodarczą? Potem mamy takie kwiatki jak np. ten (i wiele innych):

Wbrew pozorom większość polityków jest nieźle wykształconych. Ale w mediach istnieje odwrotna proporcjonalność w ich występowania do posiadanej wiedzy.

Gdzie ja kiedykolwiek napisałem że oglądam TVN

Ja rozumiem twój tok myślenia skoro młodzież niepolska i pseudonarodowcy kumaja sie z krzyzowcami Jezusa króla czy jak się ta sekta nazywa, ale ludzi swoimi kategoriami nie oceniaj

nie musiałeś pisać, to po prostu widać po twoich wypowiedziach w tym temacie. Pogrubione zdanie to bardzo dobry przykład ;]

Luki, no i co z tym wykształceniem? Każdy z nas ma, tu na forum są chociażby nieźle wykształceni ludzie. Ja też jakieś tam mam, jestem matematykiem, pracuję na uczelni ALE dopóki nie wziąłem się za działalność gospodarczą to miałem o tym takie pojęcie jak o robieniu filiżanek z porcelany (czyli żadne, ale umiem z nich pić kawę). Koszty pracy to też były tylko liczby średnio trafiające do wyobraźni zanim nie dostałem nimi po ryju. Taki fakt. Nie sądzę, że tylko ja tak mam. Mam znajomych ekonomistów, ekonometryków i oni też mają żadne pojęcie o realnych bolączkach przedsiębiorców bo nigdy nimi nie byli. Zresztą po brexicie jeden kolo, którego spotkałem na uczelni po radzie wydziału panikował, żeby na już, na szybko sprzedawać funty bo zaraz będzie katastrofa, ich gospodarka się wali. Cały blady był bo córka ma oszczędności w funtach czy tam coś xD Dr hab. nauk ekonomicznych xD A jak było panie doktorze hab. o mało co już profesorze?

Poza tym kto k*** sprzdaje jak wartość leci na łeb na szyję?

Edytowane przez andy13

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.