Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętacie co pisałem o srebrze i KGHM?

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Deutsche-Bank-przyznal-sie-do-manipulacji-na-rynkach-zlota-i-srebra-7359930.html

Banki zaniżały cenę srebra i sobie to srebro od KGHM skupowały po tej zaniżonej cenie.http://finanse.gazetaprawna.pl/artykuly/675150,kghm-zawarl-umowe-na-sprzedaz-srebra-dla-hsbc-warta-1-67-mld-zl.html

I tak nas dymają właśnie, zaniżali przez lata wartość srebra na czym tracił KGHM i my wszyscy w we wpływach podatkowych, w koniunkturze i w bilansie handlowym. Sprawa wyszła bo ktoś komuś gdzieś na odcisk nadepnął, bez tego proceder by trwał w najlepsze.

Takich spraw jest wiele, wszystkie one razem składają się na to że w Polsce zarobki zawsze będa niższe niż na zachodzie

A co do srebra to nam się chyba trend zmienił i KGHM odbija od dna

http://stooq.pl/q/?s=xagusd&c=1y&t=c&a=ln&b=1

Oczywiscie u nas generalnie cisza w tym temacie. Gdyby to Putin nas okradał o wtedy by syreny alarmowe w mediach wyły od rana do wieczora, jak angole z niemiaszkami to wtedy cisza, im okradac Polaków wolno od 1989

Edytowane przez darkonza

Przecież jedno z głównych haseł szeroko pojętej prawicy brzmi "jesteśmy krajem neokolonialnym, zachód nas rucha jak im pasuje". Połowa społeczeństwa myśli tak jak mówisz, darknza, ale to jest ta połowa której bliżej do Twoich poglądów. :P

Szkoła w mieście powiatowym. Nauczycielka, radna PO pyta uczniów:

- Drogie dzieci, kto z Was popiera KOD?

Wszyscy oprócz Jasia podnoszą rękę.

- A Ty Jasiu dlaczego nie podniosłeś ręki?

- Bo ja jestem Narodowcem - odpowiada Jasiu.

- Dlaczego?

- Bo moja mama jest Narodowcem, mój tata jest Narodowcem, rodzeństwo ma poglądy narodowe. No to ja też!

- Ależ Jasiu - odpowiada Pani - przecież nie należy zawsze brać przykładu z rodziny. A gdyby np. Twoja mama była komunistką, tata złodziejem a brat homoseksualistą to co wtedy?

- To wtedy pewnie bym popierał KOD- odpowiada Jasiu.

Przecież jedno z głównych haseł szeroko pojętej prawicy brzmi "jesteśmy krajem neokolonialnym, zachód nas rucha jak im pasuje". Połowa społeczeństwa myśli tak jak mówisz, darknza, ale to jest ta połowa której bliżej do Twoich poglądów. :tongue:

No cóż, na moje poglądy właśnie powyżej przedstawiłem twarde fakty i dowody. Okazuje się ze Ci co wierzą w spiski i zmowy mają rację, a nie Ci co mówią ze to oszołomstwo.

Jak mówił Clausewitz "Wojna jest jedynie kontynuacją polityki innymi środkami"

Mało kto zauważa że powyższe zdanie oznacza również że "polityka jest wojną prowadzoną innymi środkami"

I na tej podstawie uważam że cały czas trwa wojna, kazdego z każdym, tylko taka inna, przez to ze nikt do nas nie strzela to jej nie zauważamy. Gdyby przyszli z karabinami i zabrali polskie srebro to wtedy wszyscy byśmy chwycili za broń, a tu nic z tego, oni to srebro zabierają po cichu a media o tym "zabieraniu" nie informują.

Pitolenie o przyjaźni między narodami to mydlenie oczu, dlatego anglicy mówią że nie mają przyjaciół tylko interesy, dlatego każdy podsłuc***e każdego. oficjalnie przyjaźń, nieoficjalnie szpiegostwo i knucie jak wydymac innych.

My z naszym przyjacielskim podejściem i ogromną satysfakcją odczuwaną gdy nas klepią po plecach jesteśmy zupełnie bezbronni w tej "wojnie"

p.s. Dziwne, wcześniej miałem wrażenie że jestem brany za lewaka :)

No cóż, na moje poglądy właśnie powyżej przedstawiłem twarde fakty i dowody. Okazuje się ze Ci co wierzą w spiski i zmowy mają rację, a nie Ci co mówią ze to oszołomstwo.

Jak mówił Clausewitz "Wojna jest jedynie kontynuacją polityki innymi środkami"

Mało kto zauważa że powyższe zdanie oznacza również że "polityka jest wojną prowadzoną innymi środkami"

I na tej podstawie uważam że cały czas trwa wojna, kazdego z każdym, tylko taka inna, przez to ze nikt do nas nie strzela to jej nie zauważamy. Gdyby przyszli z karabinami i zabrali polskie srebro to wtedy wszyscy byśmy chwycili za broń, a tu nic z tego, oni to srebro zabierają po cichu a media o tym "zabieraniu" nie informują.

Pitolenie o przyjaźni między narodami to mydlenie oczu, dlatego anglicy mówią że nie mają przyjaciół tylko interesy, dlatego każdy podsłuc***e każdego. oficjalnie przyjaźń, nieoficjalnie szpiegostwo i knucie jak wydymac innych.

My z naszym przyjacielskim podejściem i ogromną satysfakcją odczuwaną gdy nas klepią po plecach jesteśmy zupełnie bezbronni w tej "wojnie"

p.s. Dziwne, wcześniej miałem wrażenie że jestem brany za lewaka :smile:

Ależ oczywiście, że tak jest. Dlatego właśnie całe środowisko gazety wyborczej/lisweeka itd... jest tak bekowe bo oni niezmiennie od kilku lat lansują teorię przyjaźni narodów europy, które chcą bezinteresownie pomagać i kibicują rozwojowi Polski. Cały projekt UE, zwłaszcza teraz widać to dokładnie, jest próbą tworzenia jednego państwa pod berłem Reszy, czyli stworzenie czegoś co przy użyciu kija nie wyszło w latach 40. Smutne jest to, że tak wielu Polaków ma ogromne kompleksy względem europy i wciąż nie są w stanie racjonalnie spojrzeć na fakty.

A co do poglądów to zasadniczo Twoje poglądy są lewicowe, przynajmniej biorąc pod uwagę to co do tej pory pisałeś. Na szczęście lewicowość jest stopniowalna. :P

A co do poglądów to zasadniczo Twoje poglądy są lewicowe, przynajmniej biorąc pod uwagę to co do tej pory pisałeś. Na szczęście lewicowość jest stopniowalna. :tongue:

Lewicowość jest względna. Na takie SLD odcinające się od TR i im podobnych zboczeń pod wodzą Millera i Ogórek bardzo chętnie oddałbym głos. 

Lewicowość jest względna. Na takie SLD odcinające się od TR i im podobnych zboczeń pod wodzą Millera i Ogórek bardzo chętnie oddałbym głos. 

No ja chętnie to nie, ale porównując ich do Razem/TR rzeczywiście wyglądają solidnie. Z tym, że w pamięci pozostają ich rządy, które w kilku elementach były prawie tak złe jak PO (afery, przyznanie przywilejów niektórym grupom zawodowym).

No ja chętnie to nie, ale porównując ich do Razem/TR rzeczywiście wyglądają solidnie. Z tym, że w pamięci pozostają ich rządy, które w kilku elementach były prawie tak złe jak PO (afery, przyznanie przywilejów niektórym grupom zawodowym).

Sporo lepsze od PO i od PISu. 

A co do poglądów to zasadniczo Twoje poglądy są lewicowe, przynajmniej biorąc pod uwagę to co do tej pory pisałeś. Na szczęście lewicowość jest stopniowalna. :tongue:

Lewicowy spekulant giełdowy? :smile:

Myślę że prawdziwa definicja lewaka wygląda niestety naprawde tak:

"lewak - osoba mająca przekonania i poglądy przeciwne do naszych"

"Lewak" od dawna nie jest określeniem czyichś przekonań politycznych czy światopoglądowych a tak naprawdę sposobem by zawoalowany sposób nazwac kogoś głupcem lub durniem :smile:

Edytowane przez darkonza

Aktywność giełdowa nie ma nic do rzeczy. Juz wiele razy pisałem, że właściwie cała zachodnioeuropejska socjaldemokracja to magnaci siedzący na grubych pakietach akcji i dbający o interesy korporacji. Czy to sprawia, że nie są lewicą? Przynajmniej oficjalnie - nie.

Cały projekt UE, zwłaszcza teraz widać to dokładnie, jest próbą tworzenia jednego państwa pod berłem Reszy, czyli stworzenie czegoś co przy użyciu kija nie wyszło w latach 40. Smutne jest to, że tak wielu Polaków ma ogromne kompleksy względem europy i wciąż nie są w stanie racjonalnie spojrzeć na fakty.

Nie lubię obecnej UE ale jej tworzenie UE to jedyny wyjście w dzisiejszym świecie. Bez tego europa wypada z gry a świat dzielą chiny i amerykanie.

Stworzenie zjednoczonych stanów europy byłoby przeciwwagą dla dwóch wymienionych.

Dziwi mnie że najczęsciej UE rozpadu życzą ludzie gorący kibicujący USA, a przeciez USA jest unią ale w ameryce północnej. Czy Ci ludzie kibicowaliby gdyby Texas chciał z tej unii wyjśc - pewnie nie. Czy krytykują współną walutę - dolara - też nie.

Nie powinni więc krytykowąc prób utworzenia takiej unii w Europie ze wspólną walutą bo stają się hipokrytami.

Stworzenie UE w Europie jest trudniejsze ze względu na większa ilosc jezyków, narodów i kultur, ale efekt końcowy gdyby udało się uzyskac byłby podobny do efektu jakim jest USA.

Etap przejściowy - taki jak mamy obecnie zawsze jest bolesny i gorszy od tego co było przed nim i od tego co ma być na jego końcu (jedno państwo)

Aktywność giełdowa nie ma nic do rzeczy. Juz wiele razy pisałem, że właściwie cała zachodnioeuropejska socjaldemokracja to magnaci siedzący na grubych pakietach akcji i dbający o interesy korporacji. Czy to sprawia, że nie są lewicą? Przynajmniej oficjalnie - nie.

Jeszcze co do tej lewicy i lewackości.

Z punktu ludzi XV-wiecznych każdy kto popiera istnienie czegoś takiego jak sądy i policja jest lewakiem i socjalistą, bo kto to słyszał żeby jacyś policjanci zamiast pana feudalnego wymierzali sprawiedliwość?

Z punktu widzenia ludzi XIX wiecznych jestem na pewno lewakiem, ale myślę że kazdy tutejszy najradykalniejszy prawicowiec jest lewakiem z punktu widzenia ludzi XV wiecznych

Tylko jakiś dziwny wniosek mi z tego wychodzi, że lewactwo to postępowe zmiany których nie zdążyło się jeszcze zaakceptować :P

Za 200 lat prawica  będzie miała przekonania takiej jak dziś lewica, a ta lewica za 200 lat będzie jeszcze bardziej lewicowa

Nie porównuj UE do USA, bo to nigdy nie przejdzie. W USA mamy jeden naród od zawsze, jakąś mniej więcej wspólną mentalność. UE to mieszanka wielu narodów, kultur, historii i różnych konfliktów. Ja pierdolę, skąd takie pomysły.

UE skończyła się w momencie wyjścia poza swoje podstawowe zadanie, czyli dbanie o gospodarkę. 

No ja pierdolę. Jak można porównywać USA - gdzie żyje JEDEN naród. do UE...

UE to największe zaprzeczenie demokracji jakie można sobie wyobrazić, idealny przykład oligarchii we współczesnym świecie. 

Początkowo w USA narodowości było bardzo wiele. Szczęściem dla USA te narodowości od razu były ze sobą wymieszane. W Europie jesli granice pozostana otwarte z to z czasem tez jest szansa na duże wymieszanie narodów i wtedy będziemy miec taką sytuację jaka miała przy tworzeniu się USA

Nie lubię obecnej UE ale jej tworzenie UE to jedyny wyjście w dzisiejszym świecie. Bez tego europa wypada z gry a świat dzielą chiny i amerykanie.

Stworzenie zjednoczonych stanów europy byłoby przeciwwagą dla dwóch wymienionych.

Dziwi mnie że najczęsciej UE rozpadu życzą ludzie gorący kibicujący USA, a przeciez USA jest unią ale w ameryce północnej. Czy Ci ludzie kibicowaliby gdyby Texas chciał z tej unii wyjśc - pewnie nie. Czy krytykują współną walutę - dolara - też nie.

Nie powinni więc krytykowąc prób utworzenia takiej unii w Europie ze wspólną walutą bo stają się hipokrytami.

Stworzenie UE w Europie jest trudniejsze ze względu na większa ilosc jezyków, narodów i kultur, ale efekt końcowy gdyby udało się uzyskac byłby podobny do efektu jakim jest USA.

Etap przejściowy - taki jak mamy obecnie zawsze jest bolesny i gorszy od tego co było przed nim i od tego co ma być na jego końcu (jedno państwo)

Darkonza rzecz w tym, że my mamy za sobą 1000 lat (a zachód Europy nawet dużo więcej) wojen o nasze ziemie i kulturę. I mamy ponad tysiąc lat rozwoju narodów, które różnią się WSZYSTKIM - językiem, kulturą, historią, rozwojem. Mamy wspolne podstawowe wartości, czym europa rózni się np. od Azji czy Afryki i NA TYCH WARTOŚCIACH powinna być budowana UE. I tak było mniej więcej do naszego wejścia do UE - prawo było tylko harmonizowane, przez co było takie samo a nie "to samo". Potem doszły do władzy w europie kosmopolityczne ruchy lewicowe, które chcą dokonywać eksperymentalnych operacji na żywym organiźmie - i Brexit jest jednym ze skutków ubocznych. Ale jeżeli oni tego nie zauważą to wierze mi - na UK się nie skończy. Po prostu Europę przejmie SKRAJNA prawica, a wtedy lepiej żeby wszystkie Junkery i inni tego typu debile byli gdzieś bardzo daleko.

Jeszcze co do tej lewicy i lewackości.

Z punktu ludzi XV-wiecznych każdy kto popiera istnienie czegoś takiego jak sądy i policja jest lewakiem i socjalistą, bo kto to słyszał żeby jacyś policjanci zamiast pana feudalnego wymierzali sprawiedliwość?

Z punktu widzenia ludzi XIX wiecznych jestem na pewno lewakiem, ale myślę że kazdy tutejszy najradykalniejszy prawicowiec jest lewakiem z punktu widzenia ludzi XV wiecznych

Tylko jakiś dziwny wniosek mi z tego wychodzi, że lewactwo to postępowe zmiany których nie zdążyło się jeszcze zaakceptować :tongue:

Za 200 lat prawica  będzie miała przekonania takiej jak dziś lewica, a ta lewica za 200 lat będzie jeszcze bardziej lewicowa

Mieszasz pojęcia liberalizmu/konserwatyzmu z prawicą/lewicą - to nie to samo. 

A idąc Twoim tokiem myślenia komuniści i bolszewicy wyprzedzili swoje czasy o ponad sto lat, tacy byli postępowi. Oh wait....

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.