Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.02.2016 o 17:17, Przem napisał(a):

Kolejne ogranioczone myślenie

tak samo Rosjanie uważali się za obrońców Słowian a ostatnie badania genetyczne dowodzą , że są mało słowiańscy i mają około 70% genów jak ugrofinowie ;] a słowiańskie jakąś resztkę.

odnośnie szumu medialnego wystarczy sobie poczytać prasę ,chociaż przedwojenną aby zdać sobie sprawy, że dane , fakty nie zawsze muszą być adekwatne do rzeczywistości ale ciężko jest często wytłumaczyć osobom, które myślą, że wiedzą ;]

W dniu 12.02.2016 o 17:26, fluber napisał(a):

Nie wiem, jak Lukiemu, ale mi się wydaje, ze Ty nie rozumiesz, czym się różni wiedza od wiary, dowód od przypuszczenia, czy przesłanki. Albo podałeś zwyczajnie zły przykład z tą ziemią. Albo kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. 

Kiedy stało się faktem że Ziemia jest okrągła?

Kiedy stało się faktem , że Jezus Zmartwychwstał?

/chyba lepszych pytań odnosnie pobudzenia myślenia w kirunku o co mi chodzi nie ma / :D

W dniu 12.02.2016 o 17:30, Przem napisał(a):

Kiedy stało się faktem że Ziemia jest okrągła?

Kiedy stało się faktem , że Jezus Zmartwychwstał?

/chyba lepszych pytań odnosnie pobudzenia myślenia w kirunku o co mi chodzi nie ma / :grin:

Jakie to ma znaczenie, kiedy coś się stało faktem?

Zgodnie z definicją fakt zaistnieje w momencie wydarzenia, odpowiadają na Twoje pytania. Ziemia jest okrągła odkąd jest okrągła, a Jezus zmartwychwstał w momencie zmartwychwstania. Dalej nie rozumiem, o co Ci chodzi. Być może ktoś ze śledzących dyskusję rozumie i wytłumaczy?

Edytowane przez fluber

W dniu 12.02.2016 o 18:15, Luki napisał(a):

Myślę, że Przemowi może chodzić o to, że kiedyś będziemy w stanie empirycznie sprawdzić, że Jezus zmartwychwstał lub nie.

Trafiłem bingo?

W sumie tak. Ale tego nie wiemy i to jest właśnie najciekawsze. 

Bo nie wiem jak wy , ale ja sporo razy weryfikuję to co kiedyś uważałem za pewnik i mimo, iz zawsze chciałem sam sprawdzić co jest prawdą czy jak działa to bnadal ja z przyszłości mogę wytknąć błedy tamtemu Przemowi. 

tak jak się 'smiejemy' z ludzi i co wyprawiali 50 lat temu w medycynie tak za 50 lat bedą z nas się śmiać a za 300lat to tym bardziej.

Dlatego nie wiemy jakie jeszcze możemy wykształcić mechanizmy czy też narzedzia poznawcze do weryfikacji naszych obecnych poglądów i aby za gęboko nie wchodzić w filozofię to po prostu warto kwestionować wszystko co się da. nawet tok myślenia co nie jest łatwe.

Sam się tego uczę non stop i czasami wkurwiam się że za wcześnie się urodziłem:) Lub też szkoda , iż nie mam ponadprzeciętnego umysłu aby mieć więcej wiedzy.

Ogólnie więc zatem jeśli ktoś mi mówi że Ruski zaatakowały Tupolewa to nie wierzę w to, ale nie wykluczam takiej ewentualności.

Tak samo jak z tym bieganiem - jeśli ktoś wysnuje teorię to ja MUSZĘ sprawdzić co gdzie dlaczego i jak to działa. 

A już z tym felernym przykładem jezusa - więcej dowodów jest na to że nie zmartwychwstał, ale moc tej wiary jest większa i tu jest pytanie dlaczego.

Okay koniec oftopu - bo te tematy są na forum zagrzebane.

Więc ogólnie ogłaszam powrót do polityki i kłótni pomiedzy PO i PIsem i innymi Wc*** WAŻNYMI RZECZAMI. CO NIE? 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.