Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

55 minutes ago, josephnba said:

Idź pokrzyczec jak cię unia skrzywdziła 

W tym roku już chyba szósty raz o tym piszesz. Zupełnie bez sensu. Przejdź się na plaże Białołęka za Aluzyjną i tam szukaj weny twórczej. Jak na razie słabo ci to wychodzi. 

41 minutes ago, fluber said:

@DeltaCenter jutro ponoc kolejna bomba wyborczej, szykuj sie:)

Poważna mina Czuchnowskiego, o zgrozo. Jutro rana przeczytam komentarze Giertycha i Lisa I będę wszystko wiedział. Im większe u nich podniecenie tym bomba stawać się będzie kolejnym kapiszonem. 

Edytowane przez DeltaCenter

7 hours ago, josephnba said:

Dlaczego nie jestem zdziwiony wydźwiękiem twojego wpisu?

Po wpisach twitterowych autora tekstu dochodzi się do wniosku, że główną przyczyną samobójstw wśród młodzieży jest homofobia. No przepraszam bardzo, ale gość sam tak pisze. 

Poważny problem wykorzystuje się w wiadomym celu. Ja to znam, ja już to na Zachodzie przerabiałem kilkanaście lat temu. Ten sam mechanizm, te same historie. 

Już kilka lat temu, na chama - po trupach do celu - Biedroń i reszta wykorzystała śmierć nastolatkach w swojej kampanii. 

13 godzin temu, josephnba napisał:

Człowieku temat dotyczy samobójstw dzieci a ty wpadasz z tekstami o tym że nie możesz skrytykować bieronia!

Zero

Oby nigdy twojego dziecka nie spotkała taka przykroac

Też życzę, mu by nie spotkała jego dziecka przykrość w stylu pobicia przez dwudziestu patusów.

Ale dlatego też pewnie pośle je do liceum, gdzieś gdzie nie przyjmują każdego zera.

2 godziny temu, RappaR napisał:

Ale dlatego też pewnie pośle je do liceum, gdzieś gdzie nie przyjmują każdego zera.

najpierw spytaj go jak to się robi

47 minut temu, fluber napisał:

To miłe że Wyborcza potwierdziła że podpisów było nawet więcej niż trzeba, @Tecu mozesz byc juz spokojny:)

Wyborcza już nawet sport ma słaby

I ruch #MeToo szlag trafił. 

W sprawie sądów to teraz TVP Info będzie grzać temat sędziego, który gościowi - co zgwałcił i skatował 3-latka - zmniejszono wyrok z 25 do 15 lat. Czekać tylko jak teraz Bodnar a zanim Quevas wezmą go w obronę. 

32 minuty temu, DeltaCenter napisał:

W sprawie sądów to teraz TVP Info będzie grzać temat sędziego, który gościowi - co zgwałcił i skatował 3-latka - zmniejszono wyrok z 25 do 15 lat. Czekać tylko jak teraz Bodnar a zanim Quevas wezmą go w obronę. 

nie trzeba na nic czekać, lecz jak zwykle w takich przypadkach wystarczy się zapoznać z uzasadnieniem sądu:

"Jak uzasadnił przewodniczący składu sędziowskiego Krzysztof Eichstaedt, wymierzona wcześniej kara 25 lat więzienia była karą o charakterze szczególnym i rażąco niewspółmiernie surową.

– Sąd Apelacyjny nie ma najmniejszych wątpliwości co do sprawstwa oskarżonego w zakresie przypisanego mu czynu, jednakże uznaliśmy, że kara 25 lat pozbawienia wolności, podobnie jak i kara dożywotniego pozbawienia wolności, jest karą szczególną. Przestępstwo, jakiego dopuścił się oskarżony, zasługuje na bardzo duże potępienie, ale można sobie wyobrazić przestępstwo popełnione w sposób o wiele bardziej brutalny i dla takich przestępstw zastrzeżone są kary szczególne – tłumaczył sędzia.

Zwrócił uwagę, że oskarżony wcześniej nie był karany, a sprawa nie dotyczyła zabójstwa, lecz pobicia ze skutkiem śmiertelnym.

Mord na Pradze: kilkadziesiąt ran na ciałach matki i dziecka
Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zabójstwa matki i jej dziecka, których odnaleziono martwych na warszawskiej Pradze. Zlecono sekcję zwłok....

– Uznaliśmy, że nie ma podstaw, żeby przyjąć, że oskarżony dopuścił się zbrodni zabójstwa, czy to z zamiarem bezpośrednim, żeby chciał jej dokonać lub zamiarem ewentualnym. Jeśli ktoś chce dokonać zabójstwa lub godzi się z tym faktem, nie zachowuje się jak oskarżony, nie powiadamia matki dziecka, nie asystuje jej przy udzielaniu pomocy. Mamy też do czynienia z jednym ciosem, gdyby tych uderzeń w głowę było więcej wtedy mogliśmy rozważać, że mamy do czynienia z zabójstwem z zamiarem ewentualnym – zaznaczył sąd."

https://www.tvp.info/46514793/zgwalcil-i-zabil-trzylatka-sad-zmniejszyl-mu-wyrok-z-25-do-15-lat-wiezienia

Godzinę temu, lorak napisał:

nie trzeba na nic czekać, lecz jak zwykle w takich przypadkach wystarczy się zapoznać z uzasadnieniem sądu:

"Jak uzasadnił przewodniczący składu sędziowskiego Krzysztof Eichstaedt, wymierzona wcześniej kara 25 lat więzienia była karą o charakterze szczególnym i rażąco niewspółmiernie surową.

Według tego, co w tej sprawie twierdzi prokuratura:

1) oskarżony znęcał się nad dzieckiem przez 10 dni

2) w szczególności podczas tych 10 dni to dziecko zgwałcił

3) dziecko trafiło do szpitala z "licznymi obrażeniami ciała", więc ten fragment jest dla mnie niezrozumiały:

Godzinę temu, lorak napisał:

Mamy też do czynienia z jednym ciosem, gdyby tych uderzeń w głowę było więcej wtedy

bo wyraźnie wynika z opisu prokuratury, że ciosów było więcej, choć tylko jeden był w głowę, ten, który okazał się być śmiertelny. Nie wiem czemu akurat jakby więcej było uderzeń w głowę, a nie w inne części ciała, to można by było rozważyć utrzymanie wyroku.

Zresztą prokuratura wnioskowała o zaostrzenie kary, a skończyło się na złagodzeniu.

Nie znam szczegółów tej sprawy, nie wiem, co zawierają akta sprawy, nie znam się na tyle, by twierdzić, że sędzia popełnił błąd w tej sprawie, natomiast informacje, które przeszły do mediów są wstrząsające.i myślę, że w poczuciu większości obywateli oskarżony jak najbardziej kwalifikuje się do kary szczególnej. 

1 godzinę temu, DeltaCenter napisał:

W sprawie sądów to teraz TVP Info będzie grzać temat sędziego, który gościowi - co zgwałcił i skatował 3-latka - zmniejszono wyrok z 25 do 15 lat. 

Powinni grzać coś innego, dzisiaj padły wyroki w sprawie Wprost i akcji ABW w tamtejszej redakcji. Dwóch dziennikarzy został skazanych na karę grzywny, odpowiednio 16 i 20 tysięcy złotych. To jest dopiero skandal.

Ponad 75% Polaków uważa, że sędziowie powinni odpowiadać dyscyplinarnie przed niezależnym od nich organem

43 minuty temu, RappaR napisał:

Jeśli za zabójstwo 3 osób damy dożywocie, to co wtedy można dać za zabójstwo 4 osób?

przecież to ja się pytam.

11 minut temu, fluber napisał:

bo wyraźnie wynika z opisu prokuratury, że ciosów było więcej,

a adwokat twierdził, że oskarżony jest niewinny.... tą są strony w sporze, a sędzia jest od rozstrzygnięcia.

poza tym chyba nie ciosy, lecz siniaki - które zresztą matka widziała.

12 minut temu, fluber napisał:

bo wyraźnie wynika z opisu prokuratury, że ciosów było więcej, choć tylko jeden był w głowę, ten, który okazał się być śmiertelny. Nie wiem czemu akurat jakby więcej było uderzeń w głowę, a nie w inne części ciała, to można by było rozważyć utrzymanie wyroku.

masz to wyjaśnione w cytacie wyżej: 

"Uznaliśmy, że nie ma podstaw, żeby przyjąć, że oskarżony dopuścił się zbrodni zabójstwa, czy to z zamiarem bezpośrednim, żeby chciał jej dokonać lub zamiarem ewentualnym. Jeśli ktoś chce dokonać zabójstwa lub godzi się z tym faktem, nie zachowuje się jak oskarżony, nie powiadamia matki dziecka, nie asystuje jej przy udzielaniu pomocy. Mamy też do czynienia z jednym ciosem, gdyby tych uderzeń w głowę było więcej wtedy mogliśmy rozważać, że mamy do czynienia z zabójstwem z zamiarem ewentualnym – zaznaczył sąd."

czyli gdyby ciosów było więcej, to by oznaczało, iż chciał zabić, a tak to był wypadek/pobicie ze skutkiem śmiertelnym.

40 minut temu, fluber napisał:

Według tego, co w tej sprawie twierdzi prokuratura:

1) oskarżony znęcał się nad dzieckiem przez 10 dni

2) w szczególności podczas tych 10 dni to dziecko zgwałcił

3) dziecko trafiło do szpitala z "licznymi obrażeniami ciała", więc ten fragment jest dla mnie niezrozumiały:

Zresztą prokuratura wnioskowała o zaostrzenie kary, a skończyło się na złagodzeniu

jakie zadania na prokuratura ?

23 minuty temu, lorak napisał:

czyli gdyby ciosów było więcej, to by oznaczało, iż chciał zabić, a tak to był wypadek

Wypadek, no przecież, po zgwałceniu, po 10 dniach znęcania się, uderzenie w głowę tak silne, że skończyło się śmiercią tego dzieciaka, to wypadek.

Ja nie wątpię, że sędzia działał zgodnie z prawem i miał jakieś powody, żeby ten wyrok złagodzić, ale coś takiego fundamentalnie uderza w moje poczucie sprawiedliwości. I podejrzewam, że w poczucie sprawiedliwości większości ludzi. Dla takich osób nie powinno być miejsca w społeczeństwie. 

2 minuty temu, Koelner napisał:

jakie zadania na prokuratura ?

Nie wiem, kłamać o tym, że dziecko zostało zgwałcone i przedstawić fałszywy raport o obrażeniach ofiary?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.