Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.10.2018 o 07:23, Cardi napisał(a):

Czyli jest tak dobrze, że spokojnie możemy zadłużać się dalej, bo o spłacaniu nikt raczej nie myśli. Jednocześnie pompuje się do głów, że "Unia daje", a zysk netto z UE nie wystarcza nawet na pokrycie obsługi długu publicznego.

Dokładnie. Kredyt jest od ponad 200 lat podstawowym środkiem gospodarki, który dał dominację dwóm najsilniejszym supermocarstwom w historii. Firmy prywatne także masowo biorą kredyty.

Dług jest problemem w tylko jednym wypadku - kiedy zyski z inwestycji są mniejsze od kosztów obsługi długu. 

Zamiast skupiać się na spłacie, celem jest wzrost gospodarki, by dług nie miał znaczenia i wzmocnienie podstaw gospodarki, by obsługa długu była jak najniższa. Czesi czy Japończycy na swoim długu wręcz zarabiają. 

W dniu 5.10.2018 o 07:28, RappaR napisał(a):

Dokładnie. Kredyt jest od ponad 200 lat podstawowym środkiem gospodarki, który dał dominację dwóm najsilniejszym supermocarstwom w historii. Firmy prywatne także masowo biorą kredyty.

Dług jest problemem w tylko jednym wypadku - kiedy zyski z inwestycji są mniejsze od kosztów obsługi długu. 

Zamiast skupiać się na spłacie, celem jest wzrost gospodarki, by dług nie miał znaczenia i wzmocnienie podstaw gospodarki, by obsługa długu była jak najniższa. Czesi czy Japończycy na swoim długu wręcz zarabiają. 

Inwestycjami nazywasz powiększanie deficytu?

W dniu 5.10.2018 o 10:22, RappaR napisał(a):

Aha. Czyli taki milioner pożycza pieniądze, których nigdy ma nie odzyskać. 

Jak dla mnie państwo robi doskonałą robotę, oby w ten sposób pożyczało jak najwięcej.

Dopóki obligacje skupowane głównie przez niemieckie banki są coś warte to wszystkim się to podoba, jedno tąpnięcie i mieszkamy w Grecji.

Znów o długu, więc znów coś wkleję

http://dylewski.com.pl/dlug-publiczny/

Spłacenie długów skutkowało by zniknięciem pieniędzy a w efekcie największa katastrofa gospodarczą w historii.

https://www.bankier.pl/gospodarka/wskazniki-makroekonomiczne/podaz-pieniadza-m3-pol

Edytowane przez darkonza

W dniu 6.10.2018 o 14:55, darkonza napisał(a):

Znów o długu, więc znów coś wkleję

Nie przejmuj się, kolega po prostu nie rozumie, jak działa gospodarka:)

Z innej beczki, Sąd Najwyższy jest do zaorania, wyciekają akta sprawy i taśmy i to jeszcze do obu stron konfliktu jednocześnie. Czuć, że wybory coraz bliżej.

W dniu 8.10.2018 o 05:07, fluber napisał(a):

Stasiu Michalkiewicz jest autorem najbardziej obrzydliwej wypowiedzi tego roku. A jako że jest felietonista u rydzyka to oczywiście znowu cały kk oberwie za jednego nie powiem kogo żeby tu bana nie dostać.

ja do kościoła nie mam w tej sprawie pretensji

Ale to się idealnie wpisuje w retorykę rmaryja

Jeśli Rydzyk nie podejmie decyzji o rozwiązaniu z nim współpracy to będzie dowód że krytyka radia i Tadka nie jest bezpodstawna

W dniu 8.10.2018 o 06:29, josephnba napisał(a):

ja do kościoła nie mam w tej sprawie pretensji

Ale to się idealnie wpisuje w retorykę rmaryja

Jeśli Rydzyk nie podejmie decyzji o rozwiązaniu z nim współpracy to będzie dowód że krytyka radia i Tadka nie jest bezpodstawna

Na pewno nie podejmie, zwłaszcza że Michalkiewicz wykłada u niego na uczelni.

Ja też nie rozumiem wyroku sędzi w tej sprawie (tzn. nie rozumiem, czemu ma płacić zakon tego księdza, skoro nie miał z tym zupełnie nic wspólnego, a nie sprawca tego czynu), ale takie komentarze wobec ofiary to jest absolutny szczyt chamstwa.

szkoda tej wypowiedzi ponieważ ja Stanisława Michalkiewicza bardzo cenię i jakby miał umiejętności przebicia się , popracowałby nad PR-em , mógłby być naprawdę gościem, który miałby wpływ na polską politykę, nadzwyczaj inteligentny i mądry

ale jak w sytuacji Korwina Mikka mają problem z przekazem

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.