Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.12.2019 o 15:52, eF. napisał(a):

Nie wiem do czego miałbym się odnieść, do tych 'zaczepek' o poziomie, czy podstawówce? 

Tak swoją drogą, to miłe że bronisz chłopaka. Już zaczynam rozumieć o co tu chodzi. Elita.

Rozwiń  

W przypadku Rappara do tego ze pieniadze z koperty byly juz wczesniej opodatkowane a w stosunku do mnie dlaczego chcesz opodatkowac darowizny tylko w kosciele?

Co zaczynasz rozumiec???

W dniu 3.12.2019 o 15:58, julekstep napisał(a):

Liza sie po jajach?

Rozwiń  

Od 9 roku zycia:)

W dniu 3.12.2019 o 11:39, eF. napisał(a):

Być może masz szerszy obraz tego wszystkiego. Ja w tym wieku czekałem na "Wojownicze Żółwie Ninja" na dwójce i grałem w piłkę na boisku, a nie podniecałem się dzięki 'innym osobom'. 

Rozwiń  

Moze nie miales skilla?:)

Gość StaryFan
  W dniu 3.12.2019 o 11:44, julekstep napisał(a):

Kurla, kiedys to bylo (i nawet w tamtych czasach juz jakos w 4 klasie przemycalem zdjecia golych dup z dyskietek kolegi do ukrytego kataligu na 386 mamy i podniecalem sie nimi, mimo ze nie wiedzialem nawet co znaczy 'trzepac kapucyna')!

Teraz jest troszke inaczej (mogles nie zauwazyc).

Rozwiń  

No ba...

W dniu 3.12.2019 o 16:10, fluber napisał(a):

Jakie widzisz analogie?

Rozwiń  

Myślę, że sam byś do tego doszedł.

Czym się różni koperta wypełniona pieniędzmi dla księdza 'po kolędzie' od tej, którą przekazuje np. lekarzowi? Przecież jedno i drugie można uznać za darowiznę. Tutaj jest ten haczyk, że jedno się nazywa darowizną, a drugie przekupstwem, tylko to w sumie jeden c***, że tak to kolokwialnie spuentuje. O ile możesz komuś udowodnić przekupstwo, o tyle nie możesz mi zagwarantować, że 'darowizna' nie idzie do kieszeni. Dlaczego więc łapówki są karalne? Wystarczy nazwać je darowizną. I tak w końcu wyszłoby, że nie przekupiłem tego lekarza, to była tylko darowizna. Analogie są cholernie widoczne, kwestia interpretacji. Bóg zapłać i do przodu.

W dniu 3.12.2019 o 16:26, eF. napisał(a):

Czym się różni koperta wypełniona pieniędzmi dla księdza 'po kolędzie' od tej, którą przekazuje np. lekarzowi? Przecież jedno i drugie można uznać za darowiznę. Tutaj jest ten haczyk, że jedno się nazywa darowizną, a drugie przekupstwem, tylko to w sumie jeden c***, że tak to kolokwialnie spuentuje. O ile możesz komuś udowodnić przekupstwo, o tyle nie możesz mi zagwarantować, że 'darowizna' nie idzie do kieszeni. Dlaczego więc łapówki są karalne? Wystarczy nazwać je darowizną. I tak w końcu wyszłoby, że nie przekupiłem tego lekarza, to była tylko darowizna. Analogie są cholernie widoczne, kwestia interpretacji. Bóg zapłać i do przodu.

Rozwiń  

To sa takie same analogie jak ppmiedzy lapowka dla lekarza a koperta dla owsiaka:)

W dniu 3.12.2019 o 16:29, fluber napisał(a):

To sa takie same analogie jak ppmiedzy lapowka dla lekarza a koperta dla owsiaka:)

Rozwiń  

Przecież jedno i drugie może być darowizną, zależy jak chcesz to zinterpretować, bo równie dobrze darowizna dla lekarza może być efektem tego, że świetnie wykonuje swoją pracę, a nie ewentualnych korzyści. :)

W dniu 3.12.2019 o 16:36, eF. napisał(a):

Przecież jedno i drugie może być darowizną, zależy jak chcesz to zinterpretować, bo równie dobrze darowizna dla lekarza może być efektem tego, że świetnie wykonuje swoją pracę, a nie ewentualnych korzyści. :)

Rozwiń  

Nie, to nie zalezy od tego jak chce to interpretowac. Lapowka ma okreslona definicje. I chociaz ma analogie np z wyplata to jednak nie sa one tym samym niezaleznie od interpretacji;)

W dniu 3.12.2019 o 16:46, quevas napisał(a):

cytowane pytanie są  żenujące, ale każdy dzieciak, który otarł się o kontakty z klerem, przynajmniej raz słyszał takie teksy w konfesjonale, z którego na dodatek regularnie zajeżdzało brymuchą

Rozwiń  

No popatrz, mnie sie nie zdarzylo.

W dniu 3.12.2019 o 16:37, fluber napisał(a):

No tym ze ksiadz placi podatek ryczaltowy za mozliwosc zbierania kopert a lekarz nie:)

Rozwiń  

Taa? To dobrze, że jest przedsiębiorczy, ale o ile wiem to koperty 'księgują' sami księża. ;)

Ogólnie czuję, że jesteś blisko kościoła, więc może darujmy już sobie tę dyskusję.

W dniu 3.12.2019 o 16:49, eF. napisał(a):

Taa? To dobrze, że jest przedsiębiorczy, ale o ile wiem to koperty 'księgują' sami księża. ;)

Ogólnie czuję, że jesteś blisko kościoła, więc może darujmy już sobie tę dyskusję.

Rozwiń  

Co to ma do placonego przez nich podatku ryczaltowego?;) 

Przeciez i tak placa od " glowy " a nie od koperty:)

A dla sensu rozmowy nie ma znaczenia czy ksiadz uczciwie przekazuje kase na kurie czy nie:)

To kto jest blisko czego nie ma znaczenia przy merytorycznej dyskusji na argumenty:)

W dniu 3.12.2019 o 16:52, fluber napisał(a):

kto jest blisko czego nie ma znaczenia przy merytorycznej dyskusji na argumenty:)

Rozwiń  

Troszkę jednak ma, bo dotyczy instytucji, do której nie pałam sympatią, a Ty wręcz przeciwnie, więc w pewnym momencie może dojść do niemiłej wymiany zdań, bo zarówno Ty, jak i ja, nie jesteśmy do końca obiektywni. Dla Ciebie to przedsiębiorcy i świeccy ludzie, niech tak zostanie. 

W dniu 3.12.2019 o 16:26, eF. napisał(a):

Rozwiń  

Ależ oczywiście, że możesz dać lekarzowi darowiznę. Nie ma ku temu żadnych obostrzeń.

To czego nie możesz, to dawać mu pieniądzy za leczenie związane ze świadczeniem usług w ramach NFZ. I ksiedzom, którzy są lekarzami (a tacy istnieją) także nie możesz dawać w takich sytuacjach łapówek.

W dniu 3.12.2019 o 17:16, quevas napisał(a):

w przyszłym roku PIS najpierw przerżnie z kretesem wybory prezydenckie, a potem straci władzę w wyniku wcześniejszych wyborów, ludzie już naprawdę mają dosyć tej jazdy

Rozwiń  

W przyszlym roku PiS w cuglach wygra kolejne wybory a vasquie przepowie ich porazke w jszeszcze nastepnych.

Tak to widze.

W dniu 3.12.2019 o 17:16, quevas napisał(a):

w 100 miastach i miejscowościach, jak Polska długa i szeroka [wg TVP - tylko przed Ministerstwem Sprawiedliwości] ludzkość demonstruje przeciw PISowskim represjom wobec niezależnych sędziów, a co na to rząd ?

Rozwiń  

W tysiacu! Nie zaluj!

W dniu 3.12.2019 o 17:15, julekstep napisał(a):

lolz

@fluber ustosunkuj* sie

* slowko z dedykacja dla @Koelner i czworokatow 😘

Rozwiń  

To bzdura bo ja generalnie traktuje ksiezy jak slugi Boze ktore moga wiecej i ktore ucza innych zycia dlatego ze nie roznie sie niczym od fanatycznych wyznawcow islamu, no moze poza tym ze nie mam latwego dostepu do wszelkiego rodzaju broni:)

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.