Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.10.2017 o 19:37, julekstep napisał(a):

i to pewnie jest osiągalne tylko przy wsparciu rodziny - w innym przypadku (tak zalecana tu praca na dwa etaty) zapewne ciężko ogarnąć specjalizację w tym czasie (tak sobie strzelam)

Tak + założenie, że dostajesz się na studia od razu za pierwszym razem + założenie, że nie zarabiasz wcześniej na studia tylko idziesz na nie prosto po maturze + założenie, że robisz egzamin lekarski z marszu + założenie, że dostajesz się na wybraną specjalizację też z marszu + nie robisz sobie przerw na dorabianie. Pewnie stąd ta średnia 37, gdy lekarze kończą

W dniu 13.10.2017 o 19:30, Luki napisał(a):

A w jakim wieku najszybciej da się wszystko do specjalizacji zrobić - tj. studia, staże, rezydentura etc? Zakładając, że kotś idzie na studia w standardowym wieku 18/19 lat.

Specjalizacji jest 77. Najkrótsze trwają 2 lata(ale chyba się ich nie da zrobić z marszu, a dopiero po jakiejś), najdłuższe 10. Takim typowym jest 6. 

Edytowane przez RappaR

W dniu 13.10.2017 o 19:38, RappaR napisał(a):

Zgadnij czyja córka w 2009 szła na rezydenturę. 

Mówisz o córce Ewy Kopacz, która w 2009 nie dostała się na rezydenturę, ale napisała odwołanie do minister zdrowia, a ta rozpatrzyła jej odwołanie pozytywnie i miejsce się znalazło? :smile:

Edytowane przez fluber

W dniu 13.10.2017 o 18:11, Artlan napisał(a):

Na wykopie tępione są głównie propozycje PiS.

bo PiS to w pewnej części również lewica. i jakkolwiek chcesz to skierować na niechęć wobec PiS, to wykop nijak tego ugrupowania nie utożsamia z liberalizmem czy prawicą i jak najbardziej przede wszystkim tępi lewicę.

Cytat

Kto mający IQ powyżej 100 idzie rozmawiać o polityce/komentować ją na youtube, skoro jest tyle miejsc bardziej się do tego nadających?

nie ma miejsca o lepszym zasięgu, a w polityce przecież miedzy innymi o to chodzi, aby jak największa ilość ludzi zrozumiała dlaczego dane idee są słuszne.

Cytat

Generalnie prawica (czyli w Europie głównie PiS i Orban) są za silnym państwem i przeciwko społeczeństwu obywatelskiemu. Serio uważasz, że to lepsze dla społeczeństwa?

przede wszystkim ja nie utożsamiam PiS z prawicą czy tym bardziej liberalizmem (cały czas mówię o tych dwóch aspektach, a ty próbujesz to skierować na PiS żeby osiągnąć lepszy efekt…).

i ponawiam prośbę o lewicowych logicznych ;] ideologów, których dyskusje można pooglądać.

W dniu 13.10.2017 o 19:40, fluber napisał(a):

Tak + założenie, że dostajesz się na studia od razu za pierwszym razem + założenie, że nie zarabiasz wcześniej na studia tylko idziesz na nie prosto po maturze + założenie, że robisz egzamin lekarski z marszu + założenie, że dostajesz się na wybraną specjalizację też z marszu + nie robisz sobie przerw na dorabianie. Pewnie stąd ta średnia 37, gdy lekarze kończą

btw - są jakieś drogi na skróty jeszcze?

przykładowo mój stryj kończył wojskową akademię medyczną (już nie działa) i dzięki temu:

1 - miał nieco ciekawszą ścieżkę kariery na początku (jakieś Afganistany i inne wesołe sprawy)

2 - miał kasę płaconą (też?) z wojska

W dniu 13.10.2017 o 19:42, julekstep napisał(a):

btw - są jakieś drogi na skróty jeszcze?

przykładowo mój stryj kończył wojskową akademię medyczną (już nie działa) i dzięki temu:

1 - miał nieco ciekawszą ścieżkę kariery na początku (jakieś Afganistany i inne wesołe sprawy)

2 - miał kasę płaconą (też?) z wojska

Obecnie nie ma już żadnego WAM, jest kierunek lekarski na wydziale wojskowym w Łodzi, dostaje się tam bodaj tysiąc złotych żołdu na miesiąc przez studia, ma się stuprocentową pewność zdania każdego roku(po oblanym egzaminie zabrana przepustka na wyjścia do zdania) i chyba trzeba przez pewien czas pracować w wojsku i tam robić specjalizację. Kiedyś słyszałem opinię, że mega c***owa opcja, bo w trakcie każdej specjalizacji musisz jeździć na ogólnopolskie szkolenia po kilka tygodniu i jak Ci sierżant nie da zgody, to...

W dniu 13.10.2017 o 19:42, lorak napisał(a):

bo PiS to w pewnej części również lewica. i jakkolwiek chcesz to skierować na niechęć wobec PiS, to wykop nijak tego ugrupowania nie utożsamia z liberalizmem czy prawicą i jak najbardziej przede wszystkim tępi lewicę.

nie ma miejsca o lepszym zasięgu, a w polityce przecież miedzy innymi o to chodzi, aby jak największa ilość ludzi zrozumiała dlaczego dane idee są słuszne.

przede wszystkim ja nie utożsamiam PiS z prawicą czy tym bardziej liberalizmem (cały czas mówię o tych dwóch aspektach, a ty próbujesz to skierować na PiS żeby osiągnąć lepszy efekt…).

i ponawiam prośbę o lewicowych logicznych ;] ideologów, których dyskusje można pooglądać.

Ekhm... A postulatów dotyczących szerokiego dostępu do broni i zakazu aborcji też nie uważasz za prawicowe? Bo nie wiem czy zauważyłeś, ale linki dotyczące tych kwestii też wrzuciłem.

PiS jest prawicą dla każdego (poza Korwinem i jego kucami), zatem również dla wykopowiczów.

Co twoim zdaniem jest prawicą?  Korwin, Ron Paul, młody Fridman i kilku randomów z youtube, a reszta świata to lewactwo? ;]  Bo jeżeli serio utożsamiasz prawicę z garstką mało znaczących ludzi, których postulaty nigdy nie zdobędą szerszego poparcia to trochę wtf. Ja jednak wolę ten bardziej upowszechniony podział sceny politycznej.

Roman Giertych i Jadwiga Staniszkis (since 2015). ;-]

Edytowane przez Artlan

W dniu 13.10.2017 o 20:11, Artlan napisał(a):

Ekhm... A postulatów dotyczących szerokiego dostępu do broni i zakazu aborcji też nie uważasz za prawicowe? Bo nie wiem czy zauważyłeś, ale linki dotyczące tych kwestii też wrzuciłem.

Wpisałem broń wykop:

https://www.wykop.pl/link/3766661/bandyta-wpada-z-bronia-do-sklepu-w-ktorym-wszyscy-klienci-sa-uzbrojeni/

Znalazłeś jakiś niszowy temat i na jego podstawie robisz wnioski. Naprawdę twoje manipulacje i znikanie, kiedy tylko ktoś zada Ci pytanie robią się nudne. 

W dniu 13.10.2017 o 20:16, RappaR napisał(a):

Wpisałem broń wykop:

https://www.wykop.pl/link/3766661/bandyta-wpada-z-bronia-do-sklepu-w-ktorym-wszyscy-klienci-sa-uzbrojeni/

Znalazłeś jakiś niszowy temat i na jego podstawie robisz wnioski. Naprawdę twoje manipulacje i znikanie, kiedy tylko ktoś zada Ci pytanie robią się nudne. 

Pisałem parę postów temu, że na wykopie jest podział 50-50 (mniej więcej) jeżeli chodzi o poglądy prawicowe i lewicowe i dla przykładu wrzuciłem parę wątków, w których dominują te drugie. Ty znalazłeś jedne w którym dominują te pierwsze i zarzucasz mi manipulację. xD

Jakie znikanie po pytaniu? Fluber ci podał o ile zwiększyła się kwota na rezydenturę to sobie darowałem odpowiedz. Zresztą ja pisałem ogólnie o lekarzach, a nie tylko o rezydentach. Lekarz ze specjalizacją ma obecnie lepiej niż 12 lat temu.

W dniu 13.10.2017 o 20:28, Artlan napisał(a):

Jakie znikanie po pytaniu? Fluber ci podał o ile zwiększyła się kwota na rezydenturę to sobie darowałem odpowiedz. Zresztą ja pisałem ogólnie o lekarzach, a nie tylko o rezydentach. Lekarz ze specjalizacją ma obecnie lepiej niż 12 lat temu.

Jak Ci zadam niewygodne pytanie, potem Cię nie ma przez 2 tygodnie zwykle.

Pisałem parę postów temu, że na wykopie jest podział 50-50 (mniej więcej) jeżeli chodzi o poglądy prawicowe i lewicowe i dla przykładu wrzuciłem parę wątków, w których dominują te drugie. Ty znalazłeś jedne w którym dominują te pierwsze i zarzucasz mi manipulację. xD

Nie jest. W twoim było 10 razy mniej uczestników. Nawet lewica z Razem i KP jedzie po wykopie jako wylęgarni kuców.

Edytowane przez RappaR

Tip - na gorze po lewej jest taka cyferka - liczba wykopow. Im wiecej tym popularniejszy watek (czyli lepiej pokazujacy "nastroje" na tym portalu).

W dniu 13.10.2017 o 20:51, RappaR napisał(a):

Jak Ci zadam niewygodne pytanie, potem Cię nie ma przez 2 tygodnie zwykle.

Nie jest. W twoim było 10 razy mniej uczestników. Nawet lewica z Razem i KP jedzie po wykopie jako wylęgarni kuców.

Masz inny wątek o broni, gdzie znowu kuce są w mniejszości:

https://www.wykop.pl/link/3772307/usa-strzelanina-w-orlando-jest-wielu-zabitych/najlepsze/

Zresztą ja utożsamiam prawicę głównie z PiSem a nie z kanapową partyjką i pod kątem poparcia dla ich działań oceniam nastroje na wykopie.

Moje przerwy na forum nie mają związku z twoimi ,,niewygodnymi" pytaniami (które zresztą niekoniecznie były ,,niewygodne" tylko np. głupie czy nieistotne). ;]   Zresztą na moje niewygodne pytanie ,,czemu twierdzisz, że siostra Pawłowicz jest fejkiem" odpowiedziałeś coś w stylu ,,bo pisała o niej tylko Wyborcza" (a kto miał k**** pisać - Gazeta NiePolska Codziennie?), także ten...

Proponuję ci obejrzenie ,,memów, które bawią do łez" niczym kabaret Pietrzaka:

http://niezalezna.pl/205874-internauci-skomentowali-wyniki-najnowszego-sondazu-te-memy-bawia-do-lez

W dniu 13.10.2017 o 23:16, Artlan napisał(a):

Moje przerwy na forum nie mają związku z twoimi ,,niewygodnymi" pytaniami (które zresztą niekoniecznie były ,,niewygodne" tylko np. głupie czy nieistotne). ;]   Zresztą na moje niewygodne pytanie ,,czemu twierdzisz, że siostra Pawłowicz jest fejkiem" odpowiedziałeś coś w stylu ,,bo pisała o niej tylko Wyborcza" (a kto miał k**** pisać - Gazeta NiePolska Codziennie?), także ten...

A mimo to nie potrafisz na nie odpowiedzieć. Co do siostry Pawłowicz - ponieważ nigdzie poza Wyborczą nie byłem w stanie znaleźć żadnego dowodu na jej istnienie. Część rodziny Dudy strasznie go nie lubi, a mimo to nie została wymazana z rejestru niczym u Orwella.

Głupie, nieistotne czy tam nie potrafisz na nie odpowiedzieć. Jak zwał, tak zwał.

Proponuję ci obejrzenie ,,memów, które bawią do łez" niczym kabaret Pietrzaka:

http://niezalezna.pl/205874-internauci-skomentowali-wyniki-najnowszego-sondazu-te-memy-bawia-do-lez

Ten z Kwachem i od Żabola nawet niezłe. Zresztą nie rozumiem Ciebie, nigdy nie widziałeś memów na wyborczej?

http://deser.gazeta.pl/deser/56,111858,22476982,maslo-ciagle-drozeje-a-bruksela-nie-pozwala-polsce-walczyc,,4.html 

Masz ubaw po pachy.

Zresztą ja utożsamiam prawicę głównie z PiSem a nie z kanapową partyjką i pod kątem poparcia dla ich działań oceniam nastroje na wykopie.

Które działania ekonomiczne PiSu uważasz za prawicowe przez ostatnie 2 lata rządu. Proszę, wymień je. 

PiS w sumie choć niewolnościowy to definicję prawicy kontynentalnej spełnia. Ale jak ostatnio to sprawdzałem to w Europie ogólnie, oprócz Anglii i reszty tamtejszych wysp, jest po prawej stronie straszny syf i magiel tj. właściwie jedynym łącznikiem jest stosunkowy konserwatyzm w zakresie spraw społecznych no i niechęć do lewicy. Reszta to właściwie skala od anarchizmu, przez libertynizm, libertarianizm, liberalizm, centryzm, socjalizm w kwestiach gospodarczych. 

Jakby jednak tego nie liczyć to prawica w polskim internecie na pewno jest powszechniejsza. Tak samo jeżeli chodzi o społeczeństwo. Po prostu zwykli ludzie najczęściej nie są w stanie pojąć debilizmów lewicy i jej coraz to nowych pomysłów na lepsze społeczeństwo i nawet jak nie lubią tego Kaczora i Krowina to i tak na nich głosują.

Ogólnie w Polsce i też w Europie żeby powiedzieć czy jest się bardziej prawicą czy lewicą wystarczy odpowiedzieć na następujące pytania:

1) Czy etyka/moralność judeochrześcijańska miała wpływ na sukces zachodniego świata?

2) Czy istnieją lepsze i gorsze cywilizacje?

3) Czy istnieje prawda obiektywna (materialna)?

4) Czy człowiek posiada swoją naturę związaną z biologią, której nie można dowolnie lub w dużym stopniu kształtować przy pomocy oddziaływań prawnych / socjologicznych?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.