Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

No ale to jest dość radosna definicja bo rdzenni Arabowie stanowili w Egipcie 1% reszta to rdzenni Egipcjanie z dziada pradziada.. Zwłaszcza że znam kilku Egipcjan i przynajmniej dwóch prawie pobiło kolesi za to że nazwali ich Arabami więc ciekawi mnie czy sami Egipcjanie znają tą definicje

są kolesie, którzy za nazwanie ich głupimi będą bić - czy to znaczy, że nie są głupi? :)

Kiedyś ekspansję świata zachodniego prowadziła europa zachodnia, w po II wojnie światowej wzięły to na siebie USA, nazywane na bliskim wschodzie przez to "szatanem". Mówienie że swiat zachodu dorósł i przestał byc krwiożerczy a Islam taki jest to tylko punkt widzenia zależny od punktu siedzenia.

Wystarczy spojrzec na to z boku by widzieć ze prawie na całym świecie wciąz miesza USA, wojenki, przewroty, malwersacje itp.

Później jak się pojawiają zamachy to prezio w USA mówi że terroryzm jest bardzo be i będziemy walczyć, ale nie, to my (znaczy on) walczył i zabijał jako pierwszy.

Z naszego dzisiejszego punktu widzenia polskie powstania to był wszystko nieumiarkowany, okrutny terroryzm.

Obiektywnie patrząc USA jest bardzo zbliżone do III rzeszy, do niedawna traktowali murzynów prawie tak samo jak III rzesza żydów, no i wojenek to chyba rozpętują nawet więcej przeliczajac na jednostkę czasu

Już chyba wklejałem ale wkleję jeszcze raz co mówi o tym myślący amerykanin.

Mało kto to widzi ale ten wstrętny ZSRR dopóki istniał bardzo ograniczał działania USA na świecie. Nie pozwalali na szybkie podboje jak w wietnamie, to wykrwawiało potencjał amerykanów i ograniczało ich możliwości.

Tylko ZSRR zaczął sie chylić ku upadkowi od razu amerykanie ładowali się w jedną wojnę po drugiej bo juz nie było nikogo kto im się postawi pomagając napadniętemu. Ruskie odpuszczały wszystkie strefy wpływów, początkowo ze słabosci, później dlatego iż wierzyli że moga byc partnerem dla USA. Ostatnie co sie dali nabrac to z Kadafim, po nim zrozumieli jak jest i Syrii już nie chca odpuścić. To od czasów Syri przestali się dogadywać

http://img.dunyanews.tv/news/2015/September/09-29-15/news_big_images/301203_44149083.jpg

I od tego czasu USA są znów na maksa wrogiem Rosji i pewnie dlatego im zrobili przewrocik na Ukrainie, chcą ich osłabić by znów mogli bezkarnie robić porządki i by w takiej Syrii nikt im nie przeszkadzał.

są kolesie, którzy za nazwanie ich głupimi będą bić - czy to znaczy, że nie są głupi? :smile:

Ale chodzi mi o ot że Ty podajesz mi polską definicję a jak wchodze na angielsko języczne strony Egipskie ( np ichniejszego instytutu statystycznego) to tam podział etniczny

jest następujący

Egipcjanie - Beduini Arabscy - Nubijczycy .

Jakoś Egipcjanie sami siebie nie uważają za Arabów a chyba oni wiedzą lepiej od polskiej encyklopedii czy nimi są czy nie

Ale chodzi mi o ot że Ty podajesz mi polską definicję a jak wchodze na angielsko języczne strony Egipskie ( np ichniejszego instytutu statystycznego) to tam podział etniczny

jest następujący

Egipcjanie - Beduini Arabscy - Nubijczycy .

Jakoś Egipcjanie sami siebie nie uważają za Arabów a chyba oni wiedzą lepiej od polskiej encyklopedii czy nimi są czy nie

to nie jest definicja polska lol

znasz angielski - brawo

https://www.britannica.com/topic/Arab - pierwsze z brzegu

to co egipcjanie uważają o sobie to spoko (tylko nawiązywanie do tradycji jednej z najważniejszych cywilizacji ever jest dość zrozumiałe nawet jeśli związek jest tylko geograficzny):

mówią po arabsku? mówią

dominuje (zdecydowanie) islam? dominuje

nawet jeśli nie są to 'czystej krwi' arabowie to jest to naród podbity/zislamizowany (7 wiek) - w sumie dla nich jeszcze gorzej

Edytowane przez julekstep

Nie bądźmy hipokrytami i nie zwalajmy całej winy na Amerykę

Europa kolonizowala czarny ląd na długo przed powstsniem USA. To my pierwsi palilismy im domy, zabijalismy rodziny pacyfikowalismy całe miasta.

Byliśmy bogatsi, lepiej uzbrojeni i tepilismy ich kulturę

Teraz oni mają kasę na finansowanie swojej wojny i robią to samo co my setki lat temu

Co oczywiście nie zmienia jednego- bez wahania odstrzelilbym każdego terroroste jaki wpadlby mi w ręce

Europa kolonizowala czarny ląd na długo przed powstsniem USA. To my pierwsi palilismy im domy, zabijalismy rodziny pacyfikowalismy całe miasta.

Teraz oni mają kasę na finansowanie swojej wojny i robią to samo co my setki lat temu

Co oczywiście nie zmienia jednego- bez wahania odstrzelilbym każdego terroroste jaki wpadlby mi w ręce

Nie, oni zaczęli to robić na długo zanim Europa wynalazła statki pozwalające tam dopłynąć.

To nie my, to Europa Zachodnia.

A USA to ta bardziej energiczna część ludzi z Europy zachodniej.

Lubimy mówić o sobie my myślac o Europie zachodniej a prawda taka że to "my" nie ma zadnego sensu.

O wiele wiekszy sens ma mówienie "my" gdy gadamy o Ukrainie i Białorusi.

to nie jest definicja polska lol

znasz angielski - brawo

https://www.britannica.com/topic/Arab - pierwsze z brzegu

to co egipcjanie uważają o sobie to spoko (tylko nawiązywanie do tradycji jednej z najważniejszych cywilizacji ever jest dość zrozumiałe nawet jeśli związek jest tylko geograficzny):

mówią po arabsku? mówią

dominuje (zdecydowanie) islam? dominuje

nawet jeśli nie są to 'czystej krwi' arabowie to jest to naród podbity/zislamizowany (7 wiek) - w sumie dla nich jeszcze gorzej

No to wróćmy do początku

Na pytanie Rappara co sie stało z liczną niearabsko ludnośćią w Egipcie i Anatolii odpowiedziałem że nic się nie stało żyje i dominuje

Więc jak rozumiem teraz zgadzasz sie z tym że poza tym że zmienili język to nadal jest ten sam naród egipski ( oczywiście nie w 100% tak i każdy Polak ma w sobie domieszkę krwi czy to niemieckiej czy to ukraińskiej czy inszej)

PS Wg podanej przez Ciebie definicji religia nie określa Araba bo Koptowie wg niej też są Arabami

No to wróćmy do początku

Na pytanie Rappara co sie stało z liczną niearabsko ludnośćią w Egipcie i Anatolii odpowiedziałem że nic się nie stało żyje i dominuje

Więc jak rozumiem teraz zgadzasz sie z tym że poza tym że zmienili język to nadal jest ten sam naród egipski ( oczywiście nie w 100% tak i każdy Polak ma w sobie domieszkę krwi czy to niemieckiej czy to ukraińskiej czy inszej)

PS Wg podanej przez Ciebie definicji religia nie określa Araba bo Koptowie wg niej też są Arabami

definicja mówiła o pochodzeniu semickim - check i języku arabskim - check

i nie mówimy o jakichś domieszkach ale o narodzie, który został podbity prawe 1,5 tys lat temu (Polski jeszcze nie było!) i od tego czasu poza jakimiś tam zrywami (oczywiste jeśli geografia pozwala im na odwołania do przekozackiej cywilizacji) jest częścią świata 'arabskiego'

i wracając do początku:

Rappar napisał o narodach arabskich a Ty napisałeś, że nie bo to semici

w związku z tym, że 'arabowie' należą do zbioru 'semici' to napisałeś bzdurę (zamierzoną czy nie)

Zabijać się, robić niewolników, palić miasta etc

ale robili to naxswoim podwórku

Później przyjechali oswoeceni chrześcijanie i zrobili im z dupy jesień średniowiecza

Darkomza masz rację, to nie my w sensie Polacy, ale skoro to nie "my" to i (jsk na razie) nas nikt nie atakuje

I skoro tsk to my Polacy nie mamy prawa rzadac od nich żeby spadali do siebie

Widzesz absurd w swoim tradycyjnym już upraszczaniu

Terroryści mają w dupie to czy masz na nazwiisko Kowalski i twój przodek pasal krowy a nie podbijal jego ziemię

W nas, niewiernych widza zagrożenie

I widzieliby je niezależnie od tego czy USA by ich zaatakowalo czy też nie, Bush to jedynie przyspieszył

Edytowane przez josephnba

ale robili to naxswoim podwórku

Później przyjechali oswoeceni chrześcijanie i zrobili im z dupy jesień średniowiecza

A potem nauczyli ich pisać i czytać i zakazali niewolnictwa.

Btw twierdzenie, że jak czarny zabija czarnego to jest dobrze, a jak biały czarnego to jest źle, to ekstremalny przypadek rasizmu. 

jesli chcesz rozszerzac porownanie do 1000 lat to rowniez chrzescijanstwo pod wzgledem ofiar zdecydowanie przebija islam.

obawy sa nakrecane przez niewiedze i media, bo komus zalezy na tym, aby ludzi opanowal strach i na wywolaniu konfliktu.

jak przedstawisz jakas metode pomiaru, to mozemy sprawdzic czy ten wzrost agresji jest faktem, a po drugie oddzielna sprawa jest przeciez przyczyna...

Problem w tym, że my przez ten 1000 lat się rozwinęliśmy, a muzułmanie zostali tam, gdzie byli. Podczas krucjat muzułmanie zabili więcej swoich niż krzyżowcy zabili muzułmanów. Co jest zupełnie niezwiązane z tematem, bo radykalnych ruchów chrześcijańskich już praktycznie nie ma.

Komu zależy na tym, żeby ludzi opanował strach? Nie wiem. Może ludzie z natury boją się wrzeszczących brodatych obcinających głowy cudzoziemców? 

Nawet nie skomentuję.

@fluber

A zastanowiłeś się może jaka jest geneza zamachów?

1 To najpierw Francja zaatakowała ISIS a nie odwrotnie..zapomnij źe w nalotach giną tylko wojskowi.. Giną cywile i uwierz ich ginie od bomb amerykańskich i francuskich niż od bomb terrorystycznych..no ale lotników nie nazwiemy terrorystami

2 uderzono bo bano się wzrostu ISIS

3. ISIS zaś urosło bo Arabia Saudyjska z Kuwejtem wpompowały miliardy w nich Al Kaide itp.. Religijnie Arabia to ISIS tyle że zamiast robić zamachy to sponsorują terror ale Saudyjczycy to przyjaciele USA więc są nietykalni

wojna w Syrii była ok bo hezbollah naoarza Al Kaide a ci ISIS

po co sie Europa wtrącała to nie wiem

Zastanowiłem, ale nie wiem, co to ma do rzeczy. Dobrze Panie Terrorysto, rozumiem, jest Pan na mnie zły, proszę tu przyjechać i mnie wysadzić, to oczyszcza, poczuje się Pan lepiej. 

Nie widzisz różnicy między celowym zabijaniem cywilów, a przypadkowymi ofiarami działań wojennych?

Ofiarą jest podobno Polka

Problem w tym, że my przez ten 1000 lat się rozwinęliśmy, a muzułmanie zostali tam, gdzie byli. Podczas krucjat muzułmanie zabili więcej swoich niż

Zastanowiłem, ale nie wiem, co to ma do rzeczy. Dobrze Panie Terrorysto, rozumiem, jest Pan na mnie zły, proszę tu przyjechać i mnie wysadzić, to oczyszcza, poczuje się Pan lepiej. 

Nie widzisz różnicy między celowym zabijaniem cywilów, a przypadkowymi ofiarami działań wojennych?

Po pierwsze jak pamiętam Ty porównałeś że więcej ISIS zabija ludzi w Syrii niz w USA ginie od broni

To raz

A dwa że jakby nie spojrzeć wojnę z ISIS pierwsza zaczęła Europa... Wcześniej ISIS nie robiła zamachów w Europie... Ba oni Europe mieli dosłownie gdzieś bo ich największym wrogiem byli inni muzułmanie wg nich niewystarczająco bogobojni

Przecież o wiele skuteczniejsze od tych zamachów byłoby gdyby USA wpłyneła na Saudyjczyków by ci w końcu przestali dawać miliardy każdej mocno radykalnej grupie.... Saudyjczycy pompują ogromne pieniądze w Bałkany by zradykalizować tamtejszych muzułmanów... Pompowali duże pieniądze w Al-Nusra i Państwo Islamskie bo nie lubią Asada a poza tym u nich jest szariat jako obowiązujące prawo,,, Jedyna różnica między Saudyjczykami a Państwem Islamskim to kwestia tego że oficjalnie Saudyjczycy nie mordują innych religii ale światopoglądowo to jest ta sama półka

Największym złem w tamtym rejonie są Saudyjczycy i poniekąd Kuwejt.. Oni są największym sponsorem terroru na świecie... JAkby mieli kim to by wywołali wojnę domową w Iranie... Sęk w tym , że Obama ma czelność przyjechać do Polski i nas pouczać za to Saudyjczykom nie piśnie słówka

Po prostu uważam że największy błąd jaki zrobiła Europa to wmieszanie sie w wojnę domową w Syrii ..... To było najlepsze co mogło spotkać Europę.... Wszystkie terrorystyczne bandy zajęte same sobą .. Hezbollah co wybił Al Kaide na pograniczu libańskim, I to wybił dosłownie..

A poza tym skąd się wziął wysyp imigrantów? A bo USA z FRancją pospołu pomogła obalic Kadafiego... Jakby nie rozwalenie armii KAdafiego nalotami to dziś Libia byłaby może dyktaturą za to spokojna... A tak mamy wojnę domową i ogromną falę imigrantów z tamtego kierunku.. Ale nawet Libia Kadafiego nigdy nie była taką dyktaturą jak są państwa zatoki perskiej

Cały syf który mamy od kilku lat to wina polityki Francji USA i Arabii Saudyjskiej....

Właściwie od 5 lat jedyny prawidłowy ruch to wparcie rządu malijskiego dzięki czemu udało się rozwalić Al Kaide w tamtym rejonie...

No i może wsparcie dla reform w Tunezji

Po pierwsze jak pamiętam Ty porównałeś że więcej ISIS zabija ludzi w Syrii niz w USA ginie od broni

To raz

A dwa że jakby nie spojrzeć wojnę z ISIS pierwsza zaczęła Europa... Wcześniej ISIS nie robiła zamachów w Europie... Ba oni Europe mieli dosłownie gdzieś bo ich największym wrogiem byli inni muzułmanie wg nich niewystarczająco bogobojni

Dokładnie tak jest to raz.

A dwa ISIS powstało w 2013 roku, więc nie wiem o jakim wcześniej piszesz. O tym, że ISIS nie robiła zamachów w Europie jak nie istniało?

Wcześniej zamachy robiła Al-kaida (Londyn, Madryt)

Wcześniej Kaddafi (Lockerbie)

Zamachowiec z Monachium planował atak przez ponad rok i nie wzorował się na Breiviku (najnowsze info niemieckiej policji)

Edytowane przez fluber

Dokładnie tak jest to raz.

A dwa ISIS powstało w 2013 roku, więc nie wiem o jakim wcześniej piszesz. O tym, że ISIS nie robiła zamachów w Europie jak nie istniało?

Wcześniej zamachy robiła Al-kaida (Londyn, Madryt)

Wcześniej Kaddafi (Lockerbie)

A jeszcze wcześniej RAF ,,, IRA czy bojówki Ulsterskie...

No to skoro porównujesz obszar wojenny z obszarem pokoju i uważasz że muzułmanie są źli bo w czasie wojny zabijają więcej ludzi niż Amerykanie no to gratuluje porównania..

Co ciekawe oburza Ciebie kiedy się porówna że ISIS nie ma na swoich rękach nawet połowy tego co amerykańscy i francuscy lotnicy.... Choć dokładnie tak jest ,,, Wszystkie zamachy łącznie w Iraku Turcji i Afganistanie ( bo Europa to raptem niecałe 10 % ofiar) nie zabiły tylu cywilów co te naloty

Więc albo albo --- zdecyduj się w końcu czy to żle że w czasie wojny ginie więcej osób czy to jednak nie powinno się porównywać

A jeszcze wcześniej RAF ,,, IRA czy bojówki Ulsterskie...

No to skoro porównujesz obszar wojenny z obszarem pokoju i uważasz że muzułmanie są źli bo w czasie wojny zabijają więcej ludzi niż Amerykanie no to gratuluje porównania..

Co ciekawe oburza Ciebie kiedy się porówna że ISIS nie ma na swoich rękach nawet połowy tego co amerykańscy i francuscy lotnicy.... Choć dokładnie tak jest ,,, Wszystkie zamachy łącznie w Iraku Turcji i Afganistanie ( bo Europa to raptem niecałe 10 % ofiar) nie zabiły tylu cywilów co te naloty

Więc albo albo --- zdecyduj się w końcu czy to żle że w czasie wojny ginie więcej osób czy to jednak nie powinno się porównywać

To nie ja zacząłem porównywać wojnę z pokojem ely, tylko Ty.

Jeszcze raz, porównujesz działania wojenne do celowego mordowania cywili.  Czy Ty serio nie czujesz różnicy?

To co piszesz jest jednym z argumentów, dlaczego nie chcę muzułmanów w Europie. Europejscy żołnierze biorąc udział w działaniach wojennych na tym terenie przypadkowo zabijają tysiące osób, a potem sprowadzają ich rodziny do swoich krajów. 

Nadal nie wiem, czemu uważasz, że islam nie zabija skoro istnieje ISIS, czyli państwo islamskie. Państwo, które ma własną walutę, które ma własne struktury, które uważa, że należy zabić wszystkich niewiernych. Państwo, którego liczebność armii jest dwa razy większe niż liczebność armii polskiej. Nie mówiąc o liczbie sympatyków poza granicami tego państwa. Oczywiście, że większość muzułmanów nie chce nam poobcinać głów, ale istnieje bardzo znacząca mniejszość, której musimy się obawiać i która nie jest wcale taka mała, jak Ci się wydaje.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.