venglas Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 witam. Od 3 lat gram w koszykówkę i dokłanie tyle samo chodzę na siłownię mam 176 cm wzrostu, waże 74 kg a mój wyskok mierzy sobie ok 75 cm Wkładam piłkę do ręcznej na 3,05 Ile ok brakuje mi cm do zrobienia dunka nromalną piłką o rozmiarze 7 ? czemu z jednej nogi wyżej lece niż z obydwóch ? ;/ Dita oczywiście masa 3 tyś. kcal, 300 g węgli, 140 białka, 70 tłuszczów odżywki: B-alanina, białko wpc 80 % Ma ktoś jakiś plan trenigowy na sprinty ?ponoć bardzo dobrze wpływają na wyskok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kelly Bagget's Vertical Jump Bible - jak sama nazwa wskazuje Przy Twojej charakterystyce pójdź raczej w przysiady i martwy. Przy tej masie prędzej brakuje Ci siły w udach i pośladkach niż dynamiki, którą poprawisz sprintami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Ile ok brakuje mi cm do zrobienia dunka nromalną piłką o rozmiarze 7 ? czemu z jednej nogi wyżej lece niż z obydwóch ? ;/ Ma ktoś jakiś plan trenigowy na sprinty ?ponoć bardzo dobrze wpływają na wyskok ad.1. zależy też od gabarytu Twojej dłoni, ale mniej więcej 10-15cm ad.2. to jest uwarunkowane mechaniką ruchu. Z dwóch nóg większe znaczenie odgrywa szybkość i dynamika, natomiast przy naskoku decydującą rolę odgrywa siła, zwłaszcza mięśnia czworogłowego i pośladkowego mniejszego. ad.3. Sprinty są fajną sprawą(chociaż nie wiem czy plyometrics nie jest lepszą alternatywą), ale żeby to miało sens, to najpierw musisz zbudować mięśnie. Dopiero odpowiednia siła pozwoli zwiększyć dynamikę. Jakbyś miał jakieś pytania to pisz na priv. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Nemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 ad.1. zależy też od gabarytu Twojej dłoni, ale mniej więcej 10-15cm Skoro wkłada do ręcznej to przy 15 cm więcej klasyczną siódemką będzie na luzie jebał plecaki. czemu z jednej nogi wyżej lece niż z obydwóch ? ;/ Jw. z tym że na tym etapie, siła w czwórkach i pośladkach pozwoli Ci wyżej latać zarówno przy próbach obunożnych, jak i po dwutakcie. Skacząc z jednej, pamiętaj o tym, żeby nogę, z której się NIE wybijasz podnieść jak najwyżej, tzn. podciągnąć kolano do klatki piersiowej. Jeżeli uda Ci się to zgrać z wyrzutem ręki w górę (tej z piłką) lub obu rak, również odczujesz różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 ad.2. to jest uwarunkowane mechaniką ruchu. Z dwóch nóg większe znaczenie odgrywa szybkość i dynamika, natomiast przy naskoku decydującą rolę odgrywa siła, zwłaszcza mięśnia czworogłowego i pośladkowego mniejszego. Czyli mamy gotową metodę jak rozpoznać, kto często zalicza, a kto niezbyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Skoro wkłada do ręcznej to przy 15 cm więcej klasyczną siódemką będzie na luzie jebał plecaki. No nie do końca. Wkładałem piłkę do siatkówki, ale żeby swobodnie jebać siódemką, to musiałem dodać te 10cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 No nie do końca. Wkładałem piłkę do siatkówki, ale żeby swobodnie jebać siódemką, to musiałem dodać te 10cm. Ale to w takim razie masz naprawdę niedużą dłoń bądź nie próbowałeś w międzyczasie zwykłą piłką. Jeśli chodzi o wsadzanie, 10 cm to kosmiczna różnica... am I right, P_M ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgadzam się, że to duża różnica, ale zależy o jakim dankowaniu mówimy. Zrobić dziesięć kroków bez kozła i wsadzić raz na pięć podejść, a pierdalnąć sobie z góry na rozgrzewce, to dwie różne kwestie. Mi chodzi o tę drugąW takim razie na ile byś to oszacował?Najlepiej jak Venglas sam sprawdzi i nam powie jak było w jego przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 A to zalezy jak wygląda ten wsad piłką do ręcznej. Czy jest to wciśnięcie na granicy wyjebki na plecury czy w miarę solidny dunk ? Ale jeśli już jesteś "above the rim", często kwestia lekkiego poprawienia techniki potrafi być decydująca i rozmiar piłki nie ma większego znaczenia, chyba że masz naprawdę małą dłoń i zero mocy w palcach.Technika nadrabia, a nawet "robi" dodatkowe cm w verticalu. Dalej twierdzę, ze 10 cm to naprawdę kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem czy małą... Wg numerologii bramkarskich rękawic mam tak nr 10. Piłkę łapię ledwo-ledwo.Wstyd się przyznać, ale nad techniką się nie skupiałem. Braki nadrobiłem siłownią. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Nemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nie wiem czy małą... Wg numerologii bramkarskich rękawic mam tak nr 10. Piłkę łapię ledwo-ledwo. Wstyd się przyznać, ale nad techniką się nie skupiałem. Braki nadrobiłem siłownią. W takim razie jesteś nieoszlifowanym kawałkiem węgla. Po oszliwowaniu będzie z Ciebie... oszlifowany kawałek węgla. Pooglądaj koszykarzy w akcji na zbliżeniach, poczytaj http://msuathletics.ru/books/bible/vert_jump_bible.pdf Pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Te, stary. Zluzuj konie, chodziło mi tylko o danki:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 No danki, danki. Jak będziesz technicznie skakał to będziesz robił lepsze danki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirkozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja z ćwiczeń polecę jeszcze martwy ciąg na jednej nodze i oczywiście olimpijskie ciężary i ich odmiany. Podobno to właśnie ciężarowcy mają najlepszy wyskok ze sportowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Ja z ćwiczeń polecę jeszcze martwy ciąg na jednej nodze i oczywiście olimpijskie ciężary i ich odmiany. Podobno to właśnie ciężarowcy mają najlepszy wyskok ze sportowców. Jakieś video? ze względu na ich budowę ciała jakoś nie mogę w to uwierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirkozi Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Chociażby to ostatnio na wykopie było: http://www.wykop.pl/link/2307012/bez-grawitacji/ Podejrzewam, że jak na yt poszukasz to też znajdziesz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Kradne na fejsbuki. Malutki mistrz świata. A tam w komentarzach można znaleźć filmik jak Żyła bije swoje rekordy na meczu gwiazd siatkarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasidwa Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 http://www.michaeljordan.pl/trening_super_dunks_2.php próbował ktoś programów treningowych tego typu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Tak, 20 lat temu wszyscy próbowali i nie dla wszystkich się to dobrze skończyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venglas Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Trochę mnie tu nie było i nie wiedziałem, że zrobił się taki ruch w temacie Więc tak: Na siłownie chodzę od ok 2 lat więc moja sylwetka i mięśnie mają się dobrze W lutym zamierzam zacząć pracować nad techniką mojego wyskoku oraz nad jego siłą (siłownia) Jak się ociepli przewiduję sprinty Bardzo zależy mi na tym aby wpakować chociaż na chama tą siódemkę w przeciągu 2 msc Potrzebowałbym jakiejś pomocy kogoś kto ma doświadczenie w tych sprawach ponieważ pytałem u znanego już w Polsce i na świecie Hadzbe z tym, że on bierze 70 zł za trening i porady. Szczerze mówiąc wolałbym odłożyć te pieniądze i kupić sobie za to jakieś odżywki albo odłożyć do jakiegoś jerseya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi