Skocz do zawartości

With the first pick in the 2015 NBA draft...

Jendras

Rekomendowane odpowiedzi

nie załamujcie mnie z tym Russelem, to był mój pewniak do pick 3, nikt inny nie jest tak bardzo potrzebny w Phily jak on.

Chyba, ze czegoś nie wiemy... Kristaps, ok ale jst Noel i Saric w drodze,

chyba, że ze zdrowiem Embida jest kiepsko i Phila bedzie szła w PF/C.

To chyba jeden z bardziej zagadkowych draftów last year.

Pierwsze top 6 picków i każdy Mock inny.

Pytanie, co zrobi Phila gdy Russell pójdzie z 2? Wezmą Okafora i będą myśleć nad trejdem (prawdopodobnie to) czy wystrzelą z jakimś Porzingisem (trejd też możliwy, a może Noela wytransferują).

Hinkie jest odważny, ale tradowanie DPOTY-caliber wysokiego i to dopiero po swoim debiutanckim (!) sezonie to już nie jest odwaga, tylko głupota:)

Swoją drogą, Noel jest chyba najlepszym defensywnym rookiem od czasów Davida Robinsona? Absolutny szef.

Hinkie jest odważny, ale tradowanie DPOTY-caliber wysokiego i to dopiero po swoim debiutanckim (!) sezonie to już nie jest odwaga, tylko głupota:)

Tylko Embiid może ci zapewnić trochę gorszą obronę, ale wyborny atak. Towns to kolejny kandydat na wybornego obrońcę, a w ataku umie więcej od Noela. Okafor to gracz, który rządzi w ataku, a obronę zdąży wypracować jeśli się przyłoży. Cała ta trójka jest lepsza od Noela. Noel ma potencjał do znakomitej obrony i bycia statystą w ataku. To może być genialny gracz, ale wszystko zależy od systemu jakim będzie grać jego drużyna. Koniec końców to nie potrzeba aż tak wybornego rim protectora, aby odnosić sukcesy. Wg mnie duet Towns - Embiid zapewniłby wystarczająco dobrą (a nawet znakomitą) obronę pod koszem, za to o wiele lepszy atak.

Nie chodzi tylko o obronę, ale o balans. Dlatego nie zdziwiłbym się jakby przez następny sezon pograła cała trójka razem i sprawdzić jak sobie radzą. I wtedy decydować się na ew. wymiany, ale wiadomo - czekanie cały sezon i wybranie najgorszego na handel obniża wartość tego, co dostaną w zamian.

Cała ta trójka jest lepsza od Noela.

Odważnie, a jednocześnie przykro, bo Noel jest materiałem na ścisłą czołówkę podkoszowych i już potwierdził to w lidze. Embiid nie pokazał nic, oby miał w ogóle okazję. Okafor i Towns to projekty i zagadki. Nie ma sensu teraz pisać, że któryś da lepszą obronę lub rządzi w ataku, nie ma nic, co mogłoby to potwierdzić. Niektórzy chyba zapominają, co się mówiło o Noelu do tego pechowego wypadku. 

Nie liczyłbym, że Towns lub Okafor wyleci poza top 2. Ludzie za dużo sobie dopowiadają poprzez takie wydarzenia, jak wczorajsze odwołanie treningu. Mudiay miał już być w Lakers przecież, bo kolację zjadł. Tylko jak to samo spotkało pozostałych, to już cisza. 

W dodatku Okafor i Embiid do siebie nie pasują. Noela można parować z każdym z nich.

Pozytywne nastawienie się chwali, ale zakładanie, że ktoś "się nauczy/wypracuje jak się przyłoży", to pisanie palcem po wodzie. 

Okafor może być równie dobrze drugim Olowokandim, więc warto stopować oczekiwania, a już na bank darować sobie oddawanie sprawdzonego Noela, bo jakiś znak zapytania może się trafić. Chociaż i samo ostanie się tego znaku zapytania jest wątpliwe. 

Panowie... wróżenie z fusów.

Embiid, Okafor, Noel, Towns, Porzingis, Sarić.

Możemy miec tutaj Hakeema/Robinsona, lżejszego Shaqa, ubogiego w ataku Garnetta, rich mans Horforda, i 2ch Dirków...

A może być tak, że mamy Odena, Ala Jeffersona, Tysona Chandlera, Darko Milicicia.

Albo np. Odena, Jeffersona, Chandlera i jednego Dirka - może być nim Saric, może Porzigins.

Dzisiaj wszyscy patrzymy pod kątem logiki - Sixers mają 2 bardzo utalentowanych Bigs + Saricia - nie powinni celować w PF/C. Z drugiej strony, jak Embiid okaże się Odenem/Samem Bowie, a Porzingis Dirkiem to będziemy się pukać w czoło, jak można było brać kogoś innego.

Anything is possible.

Ogólnie coraz mniej ekscytuję się tymi wszystkimi plotami, bo to generalnie jeden wielki bullshit.

Rok temu przeczytałem o potencjalnych wyborach Sixers wszystko co się dało, jak to nie będą walczyć o Wigginsa, kogo to nie bierzemy z 10, a i tak wyszło inaczej.

Odwołany workout Russella może być niepokojący, a może być tylko jakąś zasłoną dymną. Może my spuszczamy się nad DAR w Sixers, a Hinkie wie, że chce kogoś innego - niezależnie od tego, czy DAR będzie dostępny z 3, czy nie. 

Co do Noela - oczywiście nie będzie on nigdy kozakiem w ataku, ale defensywnie już widać, że będzie absolutnie elite, w ataku jest przede wszystkim niezłym podającym, w ciagu 1go roku sporo poprawił jumper + jest szybki na nogach - coś da się z tego wyrzeźbić. Z drugiej strony czasami lepiej jest nie być elite w jakimś elemencie, ale być elite jeżeli chodzi o fit do zespołu...

Ja generalnie mam dziwne przeczucie, że trafi do nas... Okafor... tak jak w zeszłym roku - wiadomo było, że na C jest Noel, że Embiid średnio do niego pasuje, że mamy dziure na G, więc może Exum? A jednak skonczyło się na Joelu, bo jego upside rozpierdalał system. 

Jeżeli Hinkie stwierdzi, że nie odpowiada mu jednoręczność DAR, jego przeciętny atletyzm i słaba D, to może wręcz zawalczyć o Okafora - bo dałoby mu to przynajmniej mega zabezpieczenie na deskach. No i Embiid ma przecież redflag jeżeli chodzi o kontuzje...

Hinkie mogł go potraktować na zasadzie - biorę, bo jak wypali to wygram, a jak wezmę Exuma to i tak gość nie zabierze mnie tam gdzie chcę.

Okafor może być szansą na zabezpieczenie się na fuckup z Embiidem, na zapewnienie zespołowi ofensywnego firepoweru, a jeżeli cała 3ka rozwijałaby się OK i zdrowo, to ich wartość w wymianach będzie całkiem spora.

A Sarić? Jesteście pewni, że kiedykolwiek zagra w Sixers, a nie będzie tylko assetem w jakiejś wymianie, czy próbie zdobycia wyższego picku...? Bo ja nie.

Edytowane przez Julius

wydaje mi się, że ten draft jest tak wyrównany i różne zespoły mają różne oczekiwania kadrowe, że potęguje to plotki które raczej nie powinny mieć odniesienia w rzeczywistości. tzn. jestem skłonny się założyć, że w top1-2 (w takiej kolejności) pójdą Towns i Okafor. dziwią mnie rozmowy o 1. picku, bo przecież ludzie pracujący w NBA nie są idiotami, Wolves potrzebują obrony i wysokiego rozciągającego grę, szczerze powiedziawszy to niewybranie Townsa byłoby jednym z najdziwniejszych ruchów ostatnich lat. tercet Rubio-Wiggins-Towns, abstrahując od zdrowia, to zdumiewająco świetne zestawienie po obu stronach parkietu. zdumiewająco - jak na Wolves, ale rzadko na tak wczesnym etapie spotyka się tak dobrze dopasowany trzon zespołu. tak wczesny etap - abstrahując od faktu, że Minny jest w rebuildingu od momentu oddania Garnetta...

Porzigins ma olbrzymi upside, dlatego wydaje mi się, że Knicks mogliby rewelacyjnie skończyć pozyskując go - olbrzymi, świetnie wyszkolony, bardzo dobry atletycznie, już teraz solidny obrońca (!), imponująco szybki - to może być rewelacyjny zawodnik i jestem sobie go w stanie wyobrazić jako najlepszego gracza tego draftu, bo ma skillset który MUSI przebić się na poziomie NBA na bardzo dobrym poziomie, a który może okazać się jeszcze czymś więcej. swoją drogą to bardzo ciekawa sytuacja - wydawało się, że Knicks są przegranymi tej loterii, a tu się okazuje, że: a) albo zostanie im zachwycający wszystkich na workoutach Łotysz, B) Lakers wybierają Russella, wtedy Philadelphia bierze Porziginsa, wtedy zostaje im Okafor c) wcześniej idzie Porzigins i zostaje Russell lub Okafor.

co do Philadelphii i Porziginsa, i tych plotek, to miałbym na uwadze, że Hinkie wie pewnie więcej na temat zdrowia i przyszłości Embiida niż my, a duet Porzigins-Noel mógłby być pasjonujący - i pewnie każdy fan 76ers już wolałby mieć święty spokój z Russellem w rosterze, ale jestem sobie w stanie wyobrazić tutaj różne scenariusze. i ciężko będzie się do nich odnieść, bo w organizacji po prostu na ten temat wiedzą więcej.

po drugiej stronie drogi, w przeciwieństwie do Knicks, jest Orlando. może się okazać, że zostanie im Mudiay/Winslow, a tym samym do rosteru dołożą kolejnego dobrego prospekta który niekoniecznie pasuje do składu (Mudiay) albo który nie ma takiego upside'u żeby jakoś istotnie tę koncepcję budowania składu przez Magic zmienić. sporo prospektów, sporo assetów, chyba żadnego difference makera na poziomie wyższym niż borderline allstar - taka sobie sytuacja w obecnej lidze.

zupełnie nie dziwi mnie spadek w drafcie Stanleya Johnsona, zespołowi mogącemu pozwolić sobie na inwestowanie w wysokiego polecałbym Turnera. podobno Cousins naciska na wybór WCS - to byłby rewelacyjny fit biorąc pod uwagę impakt na obronę DMC i potencjalny impakt Cauleya Steina.

niesamowicie mocny draft.

Coraz bardziej przekonuję się do Porzingisa, szczególnie że większość jego problemów ostatnio opiera się na braku masy, a to jest w sumie żaden problem (Valanciunas). Valanciunas przychodził jako super-atleta i koszykarski-kołek i jak go przykoksili to nadal pozostał świetnym atletą, ale kołkiem jest nadal. Porzingis już teraz wygląda od niego dużo lepiej. 

Jeśli ja miałbym się do czegoś przyczepić to stosunkowo kiepski ball handling i shot creation jak na jego przyszły profil w NBA czyli stretch5.

Porzingisa wybierze zespół który chce iść w projekt i który nie szuka fitu - Lakers, Orlando są głównymi kandydatami, intencje Knicks są nieznane. o ile ci pierwsi chyba jednak słusznie są skoncentrowani na Okaforze, o tyle ci drudzy mają Paytona (Mudiay), Gordona (WCS) i Oladipo (Winslow), a do tego jak nikt potrzebują upside'u - więc wybiorą Łotysza jeżeli tylko się ostanie. ciekawe, co zrobią Knicks, bo dla nich wybranie gotowego od pierwszego dnia (WCS?) wydaje się sensowne, ale z drugiej ten draft jest zbyt mocny by bawić się w takie kunktatorstwo. gdyby ostał się Okafor/Russell to pewnie by nie kombinowali, a tak trudno wg mnie postawić na jeden wariant. jeżeli Porzingis rozczaruje, to i tak powinien być zawodnikiem poziomu Ryana Andersona, więc być może opłacalne jest to ryzyko. wg mnie w pozycji Knicks szukanie półśrodków jest błędne, bo IMHO nie ma szans spełnić oczekiwań.

kiepsko broniący 6th man punktujący na dobrej skuteczności to wg Ciebie dosyć optymistyczne comparison? w zasadzie to trudno mi sobie wyobrazić, żeby Porzingis nie był lepszy od Andersona, cofam to porównanie. po co Orlando miałoby wybierać Cauley Steina, gdy zainwestowali niecały rok temu w dublującego się z nim Gordona? po co ktokolwiek w tej lidze miałby cokolwiek dostosowywać do Vucevicia, który w dwóch ostatnich sezonach w zespole 23 W i 25 W miał ZEROWY statystycznie wpływ na grę (trochę plusowy w sezonie 13/14 i trochę minusowy w tym)? Orlando ma kilku zawodników, którzy mają potencjał by być starterami poważnej drużyny - żaden z nich nie ma potencjału do zrobienia różnicy. w takiej sytuacji bierzesz najbardziej utalentowanego zawodnika jakiego będziesz mgł, a kto wie czy w najbliższym czasie Orlando dostanie szansę do zdobycia czegoś choćby blisko utalentowanego jak ten cały Łotysz. tyle, że ja jednak myślę, że nie będą mieli możliwości go wybrać...

Edytowane przez BigManFan

Powiedz mi proszę, w jaki sposób WCS dubluje się z Gordonem? To właśnie wybór Porzignisa by przystopował Gordona i zblokował mu minuty. 

Ogólnie Magic mają trochę problem ze swoim pickiem, moim zdaniem. Jeśli Knicks zabiorą WCS, to powinni brać Winslowa i mieć już obsadzone pozycje 1-3 talentem na niskich umowach.