Skocz do zawartości

Gry komputerowe

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Szabla napisał(a):

Jakiś wnioski chyba wyciągnęli z pierwszych tygodni czy tam miesięcy Cyberpunka

konkretnie jakie?

przecież oni obiecują coś, co na dziś dzień nie jest osiągalne choćby w połowie

zresztą o jakich wnioskach mówimy? że lepiej nie wypuszczać produktu w stanie beta i nie okłamywać ludzi przez lata do czasu premiery?

faktycznie, ciężko wykminić, że to może nie pyknać

1. Chyba

2. Drugi raz świadomie popełniać ten sam błąd? 

Raz wypuścili produkt mem. Ciężko, bardziej ciężko pracowali by odzyskać utracona reputację i zaufanie. Środki, nakłady, czas mogli poświęcić na coś innego gdyby wypuścili pełnoprawny produkt.

Uważasz, że drugi raz świadomie wprowadzają graczy w błąd, kładąc na szale swoje imię i nadwyrężając ciężko odbudowana reputację?  

10 godzin temu, Szabla napisał(a):

Drugi raz świadomie popełniać ten sam błąd? 

jeśli zbudowałeś sobie taką markę jak po wypuszczeniu W3 z dodatkami, to nie miał prawa stać się ten pierwszy raz

ja jedynie mam spore wątpliwości, bo to co jest na tym demie nie jest na dziś do osiągnięcia na najlepszych kompach, a co dopiero na podstawowej PS5, gdzie gier z super grafiką chodzących w 60 klatkach praktycznie nie ma, w ogóle prawie nie ma żadnych gier z pełnymi 60fps

to mniej więcej jakby ktoś od dziś zaoferował loty w kosmos za 5k od osoby dla każdego chętnego, uwierzyłbyś? 

26 minut temu, RappaR napisał(a):

Stworzyli moim zdaniem dwie najlepsze gry w historii. Można im dać kredyt zaufania

ale ja im kibicuje i też doceniam, to co zrobili do tej pory

jedynie mam świadomość, że żeby zagrać w takiego KCD 2 na full detalach trzeba mieć kompa za kilkanaście tysi, a to co ta gra oferuje, to jest z trzy półki niżej od tego co widzimy w tym demie - ultrarealistyczne otoczenie, setki unikatowych kapitalnie animowanych postaci, dynamiczne cut-scenki i tak można wymieniać jeszcze

i z tego co mówią oni JUŻ to mają na sprzęcie pokroju basic PS5, długo przed premierą (w sensie 60fps z ray tracingiem)

dużo było wałków i pustych obietnic w tej branży, ale czegoś takiego, to jeszcze nikt nie obiecał :)

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

A to nie jest tak, że to faktycznie jest demo ale technologii a nie demo gry, które ma pokazać możliwości silnika w sprzyjających okolicznościach. I ta gra po skończeniu, uruchomieniu całej struktury nawet nie ma prawa tak działać? Tak pytam, nie znam się na tym ale tak rozumiem termin demo technologiczne. 

6 minut temu, jack napisał(a):

A to nie jest tak, że to faktycznie jest demo ale technologii a nie demo gry, które ma pokazać możliwości silnika w sprzyjających okolicznościach. I ta gra po skończeniu, uruchomieniu całej struktury nawet nie ma prawa tak działać? Tak pytam, nie znam się na tym ale tak rozumiem termin demo technologiczne. 

wyraźnie mówią na początku gdy zaczyna się gameplay, że to jest uruchomione na standardowej PS5

nigdzie chyba potem nie zaznaczają, że to nie będzie tak wyglądać, albo cokolwiek podobnego, jedynie co się dowiedziałem, że to co widzimy nie musi w żaden sposób odpowiadać grze jeśli chodzi o faktyczny wygląd świata, w sensie, że wszystko co widzimy może być stworzone jedynie na potrzeby tego dema i nie pojawi się w grze w takiej samej formie, ale to może ktoś wie coś więcej

ja też się nie znam, trochę tam ostatnimi czasy liznąłem podstaw, ale no właśnie sprzedałem niedawno basic PS5 za lekko ponad 1k i tak z grubsza myślałem, że ten sprzęt ma jednak spore ograniczenia i jak już to być może z wersji Pro będą w stanie  wyciskać więcej, ale ogólnie mówiło się, że Unreal 5 jest bardzo niewdzięczny do pracy, cały czas badany i trochę czasu minie aż zostanie wykorzystywany na zadowalającym poziomie

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wyraźnie mówią na początku gdy zaczyna się gameplay, że to jest uruchomione na standardowej PS5

Again to nie jest gameplay. To jest tech demo jak napisał jack, ale zgadza się było odpalone na ps5.

9 minut temu, P_M napisał(a):

Again to nie jest gameplay.

no nie jest rzeczywistym gamplayem, zresztą tam czytego gameplayu jest bardzo mało jako takiego, jak natomiast tłumaczyć zasadność takiej prezentacji, czego mamy oczekiwać? bardziej bym to rozumiał gdyby to była prezentacja możliwości Unreal 5 pod patronatem CDP, który stworzył tech demo by pokazać możliwości silnika, a tak jest to bardzo ciężkie do ogarnięcia i nie wiem czego mam realnie się spodziewać

5 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no nie jest rzeczywistym gamplayem, zresztą tam czytego gameplayu jest bardzo mało jako takiego, jak natomiast tłumaczyć zasadność takiej prezentacji, czego mamy oczekiwać? bardziej bym to rozumiał gdyby to była prezentacja możliwości Unreal 5 pod patronatem CDP, który stworzył tech demo by pokazać możliwości silnika, a tak jest to bardzo ciężkie do ogarnięcia i nie wiem czego mam realnie się spodziewać

Z tego co się zorientowałem ta prezentacja odbyła się w czasie jakiejś konferencji/targów technologicznych i miała właśnie zaprezentować możliwości silnika, który jest do tej pory raczej średnim sukcesem. 

4 minuty temu, jack napisał(a):

Z tego co się zorientowałem ta prezentacja odbyła się w czasie jakiejś konferencji/targów technologicznych i miała właśnie zaprezentować możliwości silnika, który jest do tej pory raczej średnim sukcesem. 

tak, to faktycznie był pokaz możliwości UE5, wiec z jednej strony ma to sens, z drugiej wszędzie podkreślane jest, że to nie jest gameplay, tylko w takim razie co rzeczywiście przedstawia i w ilu % będzie podobne do gry na premierę, bo jeśli ma się wizualnie i wydajnościowo mocno różnić to jednak imo takie pokazy nie są zbyt korzystne

nie ma co bić piany, ale trochę chłopy namieszały w głowach

Dwie kwestie:

1. CDPR i Cyberpunk to nie tylko niegrywalne gówno na premierę, które musiało być usuwane ze sklepu PlayStation jako scam. Tam z pierwszego trailera nie trafiło ostatecznie praktycznie nic o właściwej gry, więc i tu nie przywiązywałbym się do trailera czy tym bardziej dema technologicznego, które ma za zadanie narobić szumu wokół CDPR i Epica.

2. PS5 ma z całą pewnością większe możliwości niż do tej pory wykorzystano w grach. Rynek wciąż tkwi na poziomie tego, co poznaliśmy w poprzedniej generacji.
Jeśli szukać tego jak to może wyglądać na bazowym PS5 w przyszłości to właściwym adresem jest IMO drugi zwiastun GTA VI. Zastrzeżenie Rockstara jest takie, że zwiastun w proporcjach mniej więcej 50:50 bazuje na gameplayu i cut-scenkach, wszystko na bazowym PS5, no i gry Rockstara do tej pory wyglądały naprawdę tak jak wcześniej wynikało ze zwiastunów.

13 minut temu, Kily napisał(a):

gry Rockstara do tej pory wyglądały naprawdę tak jak wcześniej wynikało ze zwiastunów

btw co do Rockstara, widzieliscie GTA V po updacie z ray tracingiem? 
Wygląda naprawdę zacnie:

20 minut temu, szybkaanetka napisał(a):

Macie może do polecenia jakieś gry o tematyce koszykówki? Próbuję trochę wkręcić niemojego młodego w ten świat, ale dzieciak z pokolenia ekranowego. Mogą być na telefon/tablet, ew. pc.

Polecam piłkę do kosza.

najlepiej działa na boisku

2 godziny temu, szybkaanetka napisał(a):

Macie może do polecenia jakieś gry o tematyce koszykówki? Próbuję trochę wkręcić niemojego młodego w ten świat, ale dzieciak z pokolenia ekranowego. Mogą być na telefon/tablet, ew. pc.

Aby wzmocnić prośbę aby mimo wszystko tego komputera było mniej wspomnę o grze supercards dla NBA. Świetna gra karciana. Fantastycznie poprzez nieregularny sen - co godzinę miałem budzik nastawiony aby zagrać z poziomu przyrostu darmowej „energii” - przybrałem 7 lat temu na wadze z niczego a wykupywane mikropłatności poprawiły mi standing finansowy i to tsk myślę o 30.000 PLN lekko. Bo tyle wydałem minimum. 
Gra pomagała poznawać tajniki szybkiego liczenia i wygrywanie z przeciwnikami indywidualnie jak i zespołowo. Bycie w topowym zespole na świecie znakomicie ułatwiło podejmowanie decyzji o taktyce pay for win. Im lepszy zespoł tym wyższe oczekiwania i do dziś nie wiem czy przepalenie pieniędzy w piecu czy swojego czasu uważam za głupsza rzecz. 
Może rozwojowy manager byłby tu jakimś kompromisem? 
klasyk? Nieźle oceniony jest 

NBA 2k Mobile Basketball Game 

Ale gorąco polecam boisko. 

Jeżeli zna się na koszykówce i realiach NBA obecnie łącznie z przypisami finansowymi  ligi to gramy w grę stworzona przez nas. Ale to jest gra relacyjna polegająca na prowadzeniu ekipy NBA szukania graczy w drafcie wymian zawodników i robionych opisów zespołu i systemu gry. 

https://www.ppe.pl/news/373706/cd-projekt-red-ostrzega-wiedzmin-4-zachwyca-ale-gra-moze-wygladac-zupelnie-inaczej.html

no tak, szkoda, że nie podkreślili tego na pokazie

gra jest we wczesnej fazie produkcji, to ona będzie za 2 lata+?

bez sensu imo takie pokazy możliwości silnika, które realnie osiągniemy in-game pewnie za dekadę