Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, blackmagic napisał(a):

k**** to już nigdy nie zagramy 

W 2004 na EURO 16 zespołowe awansowała i przede wszystkim bardzo dobrze się zaprezentowała się reprezentacja Łotwy i to w grupie śmierci. Oczywiście nie będę przypominał, kogo wyprzedziła w grupie eliminacyjnej do tychże mistrzostw :)

Za małolata, jak powoli "poznawałem" historię piłki nożnej zastanawiało mnie jak tak mocna reprezentacja Polski w latach 70 czy 80 ubiegłego wieku nigdy nie awansowała na EURO, ale wtedy w zabawie tej finalnie uczestniczyło 4 drużyny, co wtedy byśmy napisali "double k**** to już nigdy nie zagramy" :)

1 godzinę temu, antek napisał(a):

W 2004 na EURO 16 zespołowe awansowała i przede wszystkim bardzo dobrze się zaprezentowała się reprezentacja Łotwy i to w grupie śmierci. Oczywiście nie będę przypominał, kogo wyprzedziła w grupie eliminacyjnej do tychże mistrzostw :)

Za małolata, jak powoli "poznawałem" historię piłki nożnej zastanawiało mnie jak tak mocna reprezentacja Polski w latach 70 czy 80 ubiegłego wieku nigdy nie awansowała na EURO, ale wtedy w zabawie tej finalnie uczestniczyło 4 drużyny, co wtedy byśmy napisali "double k**** to już nigdy nie zagramy" :)

Ogólnie na euro zawsze trudniej awansować niż do WC bo na euro wszystkie zespoły są lepsze od pogoni Szczecin ;)

6 godzin temu, fluber napisał(a):

Raczej w żadnym

Na upartego można powiedzieć, że eksperci go nominowali do Złotej Piłki 2012 (w głosowaniu zajął ostatnie miejsce), więc może wtedy, ale patrząc na tamten sezon to poza Messim i Ronaldo to jeszcze luźno Van Persie, Rooney, Aguero, Falcao, Benzema, Lewandowski, Ibrahimovic i Mario Gomez byli od niego lepsi w tym czasie. Nie widzę tutaj TOP 10.

Jeszcze Higuain (który strzelił 22 gole w LaLiga). 

4 godziny temu, DLT_Braddock napisał(a):

Widziałem parę dni temu te talenty z roczników 2008-2009 xd

...

Btw, @jack rocznik 2006, którym się tak zachwycałeś swego czasu. Chłopaki już po 20 lat. Ilu z nich rzeczywiście regularnie gra w ekstraklasie? Dwóch (Gurgul, Reguła)? No i najwyżej na ten moment Rózga (bo już dostał szansę w pierwszej reprezentacji), który w sumie żadną postacią nie był w tamtym zespole.

Czy któryś z nich to talent na skalę europejską? 

Masz przykładowo, gdzie jest Borys, a gdzie Bergvall obecnie (spotkali się kiedyś na testach w Man Utd i podobno Polak w tamtym momencie wyglądał zdecydowanie lepiej). 

Edytowane przez Braveheart22

W dniu 1.04.2026 o 21:08, jack napisał(a):

Jak do tego doszło? Hujowi selekcjonerzy? Upieranie się na grę z 3 stoperami i wahadłowymi?

W sumie do dzisiaj nie wiemy co właściwie odjebało się na Mundialu w Rosji. W przypadku takiego Euro 2012 wyszły nawet takie kwiatki, że Obraniak celowo nie podawał Lewemu a Boenish grał z kontuzją (plus oczywiście błędy taktyczne Smudy) a ten Mundial owija jakaś dziwna mgła tajemnicy. Nawałka niby sporządził jakiś raport ale podobno nic w nim konkretnego nie było. 

Jednak ważniejsze było to co się stało później czyli zatrudnienie Brzęczka, który nie miał za bardzo pomysłu na wykorzystanie naszego ofensywnego potencjału (Lewandowski i Zieliński wchodzący w swój prime, wyjątkowo zdrowy Milik i będący w kapitalnej formie Piątek). Potem to był efekt domina - zbyt późne zwolnienie Brzęczka -> Sousa mający trochę pecha (kontuzje, czerwo Krychowiaka) i negatywnie nastawiony do Kuleszy -> Michniewicz sprawdzający się jako ratownik ale ciężki z charakteru -> Santos który chyba nie zrobił dobrego researchu i trochę ten nasz bałagan go zaskoczył -> Probierz zatrudniony po znajomości. 

Gdyby w 2018 roku został zatrudniony ktoś sensowny to raczej przez te trzy lata coś fajnego by zbudował a potem to już by poszło siłą rozpędu po pojawieniu się w kadrze Casha czy Zalewskiego. 

2 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

W sumie do dzisiaj nie wiemy co właściwie odjebało się na Mundialu w Rosji.

Co się odjebało? Dania się odjebała. Od momentu porażki z nimi gdzie trener Duńczyków pochwalił się rozpracowaniem naszej taktyki to Nawałka zaczął na siłę szukać nowego stylu gry zamiast zostać przy swoim.

No i Glik rozwalił nogę będąc najebanym, ale to chyba każdy wie.

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

przecież lewy zatrudniał i zwalniał trenerów. c*** nie lider z bolącym serduszkiem i bólem po porażce plus osoba która musi sobie odpowiedzieć na pytania ( to taki skrót z jego zajebistych wywiadów )

uid_3d1219b87c2c7732ddb874ecb1f3c9601592

Nie wiem czy trzeba coś dodawać. 

5 minut temu, Pepis21 napisał(a):

Co się odjebało? Dania się odjebała. Od momentu porażki z nimi gdzie trener Duńczyków pochwalił się rozpracowaniem naszej taktyki to Nawałka zaczął na siłę szukać nowego stylu gry zamiast zostać przy swoim.

No i Glik rozwalił nogę będąc najebanym, ale to chyba każdy wie.

Ja bym jeszcze dodał że premie ogarniał xD.

6 godzin temu, Pepis21 napisał(a):

.

volksdeutsche. może trochę beka i pamiętam że w strojach Bayernu ( Scholla??? ) czy Borussi się chodziło ale żeby ktoś z wroną popierdalał na piersi to nie kojarzę 

10 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

...

Btw, @jack rocznik 2006, którym się tak zachwycałeś swego czasu. Chłopaki już po 20 lat. Ilu z nich rzeczywiście regularnie gra w ekstraklasie? Dwóch (Gurgul, Reguła)? No i najwyżej na ten moment Rózga (bo już dostał szansę w pierwszej reprezentacji), który w sumie żadną postacią nie był w tamtym zespole.

Masz przykładowo, gdzie jest Borys, a gdzie Bergvall obecnie (spotkali się kiedyś na testach w Man Utd i podobno Polak w tamtym momencie wyglądał zdecydowanie lepiej). 

Piekutowski łapie występy w Jagiellonii, Orlikowski i Gurgul grają w ekstralidze, Wolski, Krzyżanowski w 1 lidze, Brzyski łapie minuty w Primaverze a Mikołajewski gra tam i strzela. Mogłoby być lepiej. Ale idą następni. Brzęczkowi wypadła połowa składu a następcy wcale nie są gorsi. 

11 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

...

Jak mają dostawać szansę gry skoro - dla właścicieli klubów - bardziej opłaca się sprowadzić 30-letniego Bośniaka. Poza Zagłębiem Lubin ktoś wystawia młodych? Przecież taka Pogoń w wyjściowej jedenastce ma tylko jednego Polaka. Kluby prowadzą antypolską politykę 

1 godzinę temu, Koelner napisał(a):

volksdeutsche. może trochę beka i pamiętam że w strojach Bayernu ( Scholla??? ) czy Borussi się chodziło ale żeby ktoś z wroną popierdalał na piersi to nie kojarzę 

Na początku lat 90-tych? Połowa dzieciaków na osiedlach 

Teraz, DLT_Braddock napisał(a):

Jak mają dostawać szansę gry skoro - dla właścicieli klubów - bardziej opłaca się sprowadzić 30-letniego Bośniaka. Poza Zagłębiem Lubin ktoś wystawia młodych? Przecież taka Pogoń w wyjściowej jedenastce ma tylko jednego Polaka. Kluby prowadzą antypolską politykę 

Zagłębie tez nie takie super bo Mikołajewski szans nie dostawał w zeszłym sezonie, gdy bronili się przed spadkiem. A on idealnie by pasował do Lechii (na wypożyczenie) jako następca Bobcka w przyszłym sezonie. Lechia ściągnęła ostatnio Głogowskiego, Weiraucha, Kłudkę, Wójtowicza z młodych jeszcze zawodników i właściwie tylko Wójtowicz się wybronił. Do tego Kurminowski. Najlepiej grają wychowankowie Sezonienko i Neugebauer ale że poprzedni właściciel rozjebał dokumentnie szkółkę to nie ma nowych i jeszcze trochę czasu minie zanim będą. 

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

moj stary taką miał reprezentacji niemiec w latach 90-tych mi ją dał, wyjebałem do kosza  juanlaugh.gif

To moja pierwsza z 96 roku jaka za dzieciaka mama mi kupila (ten model) z dychą na plecach wiadomo kogo 

1996-97 JUVENTUS *ZIDANE* KOSZULKA XL | Kluby włoskie \ JUVENTUS |  Classic-Shirts.com

potem byl jeszcze Zidane w Juve i jeszcze jedna  barwach Francji przed mundialem 98 , i czerwona vodafone z Beckhama i to wszystko.