Skocz do zawartości

Książki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie się podniecają wypowiedzią Sapkowskiego, że książka nie powinna kosztować więcej niż pół litra, by człowiek miał wybór.

Po pierwsze - nie kosztuje. Książki są tanie jak nigdy, generalnie przy czytaniu dwóch książek tygodniowo budżet miesięczny wychodzi w granicach jednej kolacji na mieści i jest tańszy od wyjścia na miasto.

Po drugie - jak byłem w szkole, leciało się z pdf, których na chomikuj dalej pełno.

Po trzecie - ten cytat ma 20 lat, Sapkowski go powtórzył, po to, by przypomnieć ludziom, że od 20 lat nie ma nic nowego do przekazania. 

Edytowane przez RappaR

• 2 tygodnie później...
7 minut temu, memento1984 napisał(a):

Agnieszka Szpila - "Heksy" - feministyczny "Lod Dukaja" dla bardzo ubogich okraszony "koalicyjnym" wyobrazeniem o katolach-PISduszkach

"Anna Szajbel, prezeska polskiego koncernu paliwowego, zostaje przyłapana na uprawianiu namiętnej miłości z drzewem w ekskluzywnej podwarszawskiej miejscowości. Zostaje przez to zdymisjonowana i potępiona publicznie. To tragiczne zdarzenie prowadzi ją jednak do bardzo ważnego odkrycia – kłamstwa męża, które rujnowało jej życie przez wiele lat. Za poznanie prawdy zapłaci atakiem szaleństwa, a tym samym, zaburzeniem osobowości. Wskutek urojeń bądź opętania przeistoczy się w Mathilde Spalt – żyjącą w XVII wieku, w biskupim Księstwie Nyskim, „Ziemistą”, wyznającą wiarę w Matkę Ziemię i zrodzoną z Niej córkę – Starodziewicę.

Mathilde żyje z innymi kobietami w lesie, wyrzekłszy się wszystkich mieszczańskich wygód i mieszczańskich wartości, a także patriarchalno-religijnego ładu. Kiedy Kościół postanawia wyciąć las, by wreszcie je stamtąd przegonić, wypowiadają mu walkę, na którą długo nie był gotowy."

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

"Anna Szajbel, prezeska polskiego koncernu paliwowego, zostaje przyłapana na uprawianiu namiętnej miłości z drzewem w ekskluzywnej podwarszawskiej miejscowości. Zostaje przez to zdymisjonowana i potępiona publicznie. To tragiczne zdarzenie prowadzi ją jednak do bardzo ważnego odkrycia – kłamstwa męża, które rujnowało jej życie przez wiele lat. Za poznanie prawdy zapłaci atakiem szaleństwa, a tym samym, zaburzeniem osobowości. Wskutek urojeń bądź opętania przeistoczy się w Mathilde Spalt – żyjącą w XVII wieku, w biskupim Księstwie Nyskim, „Ziemistą”, wyznającą wiarę w Matkę Ziemię i zrodzoną z Niej córkę – Starodziewicę.

Mathilde żyje z innymi kobietami w lesie, wyrzekłszy się wszystkich mieszczańskich wygód i mieszczańskich wartości, a także patriarchalno-religijnego ładu. Kiedy Kościół postanawia wyciąć las, by wreszcie je stamtąd przegonić, wypowiadają mu walkę, na którą długo nie był gotowy."

Widze że o amazonkach, Netflix będzie robił ekranizację?

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Widze że o amazonkach, Netflix będzie robił ekranizację?

nieladnie Rapcio przywalil spoilerem. ~1/4 ksiazki na poczatku to pelne "lore" postepowych o niespostepowych. potem jakis nudny barbaryzm w lesie i slabo sie to czyta. ksiazke ktos mi "polecil" i ze po PL TO-SIE-MUSI-CZYTAC! troche mnie rozjebalo ale faktycznie wyszla ENG wersja.

13 minut temu, memento1984 napisał(a):

nieladnie Rapcio przywalil spoilerem. ~1/4 ksiazki na poczatku to pelne "lore" postepowych o niespostepowych. potem jakis nudny barbaryzm w lesie i slabo sie to czyta. ksiazke ktos mi "polecil" i ze po PL TO-SIE-MUSI-CZYTAC! troche mnie rozjebalo ale faktycznie wyszla ENG wersja.

Znaczy ja tylko przytoczyłem tekst z okładki.

Głównie w ramach oburzenia do porównania do Lodu, który jest w moim top3.

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Anna Szajbel, prezeska polskiego koncernu paliwowego, zostaje przyłapana na uprawianiu namiętnej miłości z drzewem w ekskluzywnej podwarszawskiej miejscowości

Znaczy się, aż wióry leciały? xD

Chryste Panie...