lorak Opublikowano 18 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia może ci podejdzie, bo niezły był z niego ruchacz, który wprawdzie prosił boga o pomoc w porzuceniu hedonizmu, ale jednocześnie dodawał, że jeszcze nie teraz, bo musi się wyszumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 18 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 3 minuty temu, lorak napisał(a): może ci podejdzie, bo niezły był z niego ruchacz, który wprawdzie prosił boga o pomoc w porzuceniu hedonizmu, ale jednocześnie dodawał, że jeszcze nie teraz, bo musi się wyszumieć. Śmiechłem Widzę potencjał na zbiór recenzji jednozdaniowych dzieł wybitnych filozofów - zrób na początek listę 10. potem się zobaczy co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Wójcik Opublikowano 22 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia W dniu 18.08.2025 o 19:51, lorak napisał(a): może ci podejdzie, bo niezły był z niego ruchacz, który wprawdzie prosił boga o pomoc w porzuceniu hedonizmu, ale jednocześnie dodawał, że jeszcze nie teraz, bo musi się wyszumieć. cos jak Ignacy Yolo'la Lojola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braveheart22 Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września (edytowane) Moje ostatnie odkrycie to Wiesław Helak. Przeczytałem dwie jego powieści, jedna po drugiej. Pierwsza, "Nad Zbruczem". Elegancko napisana, ładny język. Akcja rozciągnięta na kilkadziesiąt lat, zaczyna się jeszcze pod koniec XIX wieku, a kończy ważnymi wydarzeniami historycznymi XX wieku. Sporo poruszających momentów. Tytułowy Zbrucz to rzeka będąca granicą między zaborem rosyjskim a austriackim. W książce pokazana jest zarówno prowincja polskich Kresów, jak i życie dworu wiedeńskiego. O głównym bohaterze się nie wypowiem, żeby za bardzo nie spoilerować. Opisy są ciekawe, nie nużą czytelnika. Interesująca jest też fascynacja autora końmi, które są stawiane w tej książce, że tak powiem, równolegle do ludzi, niekiedy nawet można odczuć, że są ważniejsze. Bardzo dobra powieść. Druga, "Lwowska noc". Pokazane męczeńskie losy Lwowa (ale nie tylko, bo też sporą rolę odgrywają tu Brzeżany) w trakcie II wojny światowej. Okupacja sowiecka, niemiecka, potem znowu sowiecka. Rzeź Ukraińców na Polakach. Pokazane wszystkie okrucieństwa, radzenie sobie ludzi z tą rzeczywistością, walka o byt, skazane na niepowodzenie w wielu przypadkach. Książka bolesna, smutna, ale takie ciężkie, przykre to były niestety czasy. Po przeczytaniu tego typu książek, człowiek bardziej docenia normalne życie, wolność, bezpieczeństwo, państwowość. Dobra powieść. Polecam obie pozycje. Edytowane 2 Września przez Braveheart22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 30 Września Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września https://babylonbee.com/news/sad-man-could-have-been-profoundly-moved-by-classic-piece-of-literature-if-it-had-only-contained-a-character-of-his-exact-race-sex-and-socio-economic-class?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBExbGZyU2FyVGlpNmdybU56dQEeb3uFPkK2cak8pQbkREHrN-uNDDMu74JXFSLkW85tIRaiKpJaSUgueVaP05M_aem_scQYfkNCD77lYilppCZx2A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 Października Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października Andrzej Sapkowski brał niedawno udział w sesji AMA na reddicie. Jego odpowiedzi dobitnie pokazują ekonomię językową polszczyzny i przewagę nad angielskim. Np. na pytanie "How do gnomes and dwarves live together in Mahakam (especially in the capital)?" odpowiedział: "No idea. None of the plots I've created required such information, so there hasn't been any, and there probably never will be. To clarify for the future, which would also apply to other questioners: please ask me about what is in the books, not about what is not. If something isn't there, it's for two reasons: a. the reader doesn't need that information because it is not essential to the plot, b. the author intends for that information to remain a secret from the reader. In both cases, as you can probably understand, I won't answer any questions". A każdy, kto brał udział w jakimś spotkaniu autorskim z Panżejem wie, że po polsku wyraziłby tę myśl w zaledwie pięciu słowach: "nie wiem, bo nie napisałem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Game 85 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Ostatnio czytałem kilka ciekawych reportaży dotyczących głośnych spraw. I warto przeczytać zanim pojawi się serial o katastrofie Heweliusza książkę Adama Zadwornego Heweliusz. Tajemnica katastrofy na Bałtyku. Natomiast książka Tomasza Patora Łowcy skór. Tajemnice zbrodni w łódzkim pogotowiu przybliża historię o kiedyś trochę słyszałem, ale nie miałem pojęcia o jej długości i skali ( być może nie tylko Łódź). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi