Skocz do zawartości

gdzie oglądać NBA?

mccarthy

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

sam nigdy nie byłem fanem komentarza WM, a już najbardziej tego, że zmonopolizował sobie NBA w Polsce, przez lata nie dopuszczając nikogo wartościowego do komentowania, nie licząc jakich starych parchów

ale, no bez jaj, jak na Twój osąd wpływają głównie jedne finały sprzed 26 lat, to trochę niepoważnie jest się tak kategorycznie wypowiadać

edit. sprzed 16 lat oczywiście

Wiesz, z reguły po prostu oglądam wyłącznie NBA po angielsku, wtedy miałem po prostu dłuższy kontakt z WM w serii pod rząd, bo z ojcem i wujkiem się umowiliśmy na wspólne oglądanie. Później już tylko okazyjne powtórki z jego komentarzem, pewnie łącznie kilkanascie meczów z komentarzem WM na przestrzeni tych 16 lat obejrzałem i za każdym razem to samo. Oczywiście, możesz powiedzieć, że to zbyt mała próbka, z kolei ja mogę się powołać na cytat przypisywany Einsteinowi: "Definicją szaleństwa jest robienie wciąż tego samego i oczekiwanie różnych rezultatów”.

Edytowane przez P_M

Godzinę temu, Wyparlo napisał(a):

Niedawno Kanał Sportowy zrobił transmisję z walki Gamrot - Oliveira bez obrazu i nabili na tym 95 000 wyświetleń. Zapewne Republika wzorowała się na tym. Tutaj jednak było wesoło, bo Piotr Hallmann (były zawodnik UFC, obecnie freak) sobie pił wódeczkę z kubka i się nakręcał. 

Potencjał w tej transmisji Republiki był, ale potrzebny skład Michałowicz, Ansley mówiący po polsku i Hyży. Polać im wódki po kubkach i byłoby wesoło 😄

nie ma potencjalu Wyparlo

uwielbiam twoje posty ale maniaczysz

ja sam mialem taka chwile bo wlaczylem ta transmisje i mi sie troche ich zrobilo zal, niby kazda proba propagowania nba w naszym kraju powinna byc chwalona

ale kanal sportowy ma Wyparlo - zbudowane sportowe zasiegi

przed taka transmisja miales relacje, programy, promujace to wydarzenie, debaty, dyskusje na temat jak potoczy sie walka itd itp

i to byla walka Polaka z legenda UFC, wygrana by skutkowala walka o pas moze jakims cudem

i wypowiadali sie ciekawi ludzie, ktorych opinia interesuja sie inni

a czy ktos na tym forum interesuje sie tym co maja do powiedzenia obecni w studiu?

maja dostep do jakichs inside informacji?

powiedza cos co cie zdziwi?

to nie moglo sie udac

ciekawe tez czy im nie bedzie to spadac z rowerka, bo oni jeszcze jakies tam hajlajty wrzucali chyba podczas

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Chciałby zapytać kogo wieć warto słuchać i kto tego ego u nas nie ma? Czym się ten mitomanizm WM objawia? w przeciwieństwie do wszystkich innych on rzeczyście tam był i to wszystko widział przez ponad dwie dekady, natomiast co do merytoryki, to wystarczy mu rzucić temat dowolnej drużyny i potrafi o niej powiedzieć sporo faktów, łącznie ze zmianami w rosterach, statystykami czy nawiązaniami do historii, patrząc na przykład na to co ostatnio odstawili Janusz z Woodenem, to Pan Wojtek ich po prostu wciąga dupą czy się to Tobie podoba czy nie.

nie bylo tak ogolnie ze oni wiekszosc meczy to komentarz nakurwiali ze studia?

pytam bo nigdy nie ogladalem z pl komentarzem, moze z 2 razy w pubie z ziomkami

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Generalnie bardzo mało WM słuchałem, tylko jak kiedyś dawno temu oglądałem finały Magic Lakers w 2009 i naprawdę nawet wtedy obrażało to moją inteligencję. Ilość błędów, przejęzyczeń, wymyślania historii, które nie miała miejsca, powtarzania w kółko tych samych frazesów, jakoś zdarzało mi się raz na parę lat u teścia jakieś powtórki na C+ złapać i niezależnie od tego kto gra, to dalej opowiada te same swoje farmazony. Nie bronię nikomu lubieć WM, każdy może mieć swoje fetysze, ale po prostu tego nie rozumiem. Gość swoim usposobieniem, całym anturażem jaki wokół siebie tworzy jest dla mnie totalnie antypatyczny.

wiesz nas to razi, bo to jest wiedza z poziomu troche wyzej niz casual, plus pewnie ze tam byl uwaza te swoje historie za wiedze premium

ktora wiedza premium nie jest

takie cos jak ja mam z tym keepdebeatem, po prostu dla nas tutaj wiekszosci przebywajacych przez lata zaden z jego filmikow nie zrobi wrazenia, bo znamy to i wiemy pewnie sami duzo wiecej, zwlaszcza jesli ktos slucha, czyta, pisze na zagranicznych forach, wchlania zagraniczne media co ja na przyklad robie od lat

ale taka robota jak on robi jest potrzebna, moze nie mi, ale komus jest

a oni juz od wjazdu zle zaczeli, za to udawanie ze moze bedzie transmisja meczu przez do samego konca, nalezy sie c*** do dupy

bo nie zaczyna sie czegos polslowkami, dezinformujac widzow albo celowo nie informujac

plus ruszasz taki program z januszami dla januszy, to juz pewna czesc ludzi sobie odcinasz czytaj nas

niech zaprosza pare ludzi z forumka, z denisem polecimy i zrobimy prawilny format

wezmiemy lbs'a zebym mial sie z kim klocic jak stephen a ze skipem, denis bedzie nas obu wyjasnial, widownia wzrosnie

20 minut temu, Kubbas napisał(a):

nie bylo tak ogolnie ze oni wiekszosc meczy to komentarz nakurwiali ze studia?

Finały i ASG zawsze ze Stanów relacjonował

40 minut temu, P_M napisał(a):

"Definicją szaleństwa jest robienie wciąż tego samego i oczekiwanie różnych rezultatów”.

Wydaje mi się, że mijamy się u podstawy, Ty krytykujesz Wojtka komentatora, a ja próbuje go bronić jako eksperta w studio, to dwie zupełnie inne sprawy

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Trzeba mu przyznać że się wkręcił nieźle w NBA i dwie trzy dekady zdominował dłużej niż LBJ. Im bardziej rosła nasza świadomość tym niestety zbiegało się to z jego zacofaniem wynikającym z wieku i nieogarniania nowych narzędzi. I tak jak kiedyś wystarczyło za komentarz ulaaa tak później wraz z większymi wymaganiami publiki linia obrony mogła być tylko taka że robi to w prosty sposób dla niedzielnego zjadacza kotleta. Poszły konkurencyjne opcje w tym LP w dobrym oryginale ( tych duetów lokalnych czasem też nie idzie słuchać) i facet nie zauważył braków. Im było gorzej tym bardziej się blokował w swoim narcystycznym mało uroczym stylu. A z wiekiem było coraz gorzej i nie ma co ukrywać oczywistości. Wybrał ukrywanie poprzez dobór słabszych co-komentatorów. I o to głównie mam pretensje. 

Facet uwierzył że dupa z wiekiem szlachetnieje jak to mawiał Marcelus W. 

A jest wybitnie kwaśno. 

Ale było kiedyś dobrze. I nie możemy o tym zapominać. 

ej a co to była za akcja (prehistoryczna, rok bodajże ok 2007 +/- 2 lata) że w przerwie, bodajże meczu gwiazd, został włączony mikrofon i transmisja szła na cały kraj a oni tam sobie bluzgali? to też Michałowicz był czy kto?

Edytowane przez rw30

W dniu 6.12.2025 o 01:07, elwariato napisał(a):

Cholercia nie wiedzialem ze tyle lig mamy🤯😋 ale to juz dadzą z obrazem czy format nba😄 

Dali normalną transmisję z meczu, którą z miejsca komentował Rachoń z Wojtusiem i nie powiem, ale kurka wodna wyszła im ona, co prawda ten dron latający po hali aby dać ujęcia z góry kilka razy o mało co nie wleciał w pole piłki albo w tablicę no ale bywa. Było nawet pseudo studio i wywiady przed/pomeczowe (choć, babka która je przeprowadzała nie ogarniała, ale myślę, że @Koelnerowi i tak by się spodobały)

Co do tego Studio NBA to ja mam wrażenie, że oni sami nawet tego meczu oglądali, bo co słuchałem to gadali o wszystkim tylko nie o tym co się działo na parkiecie. Wojtuś oczywiście opowiadał kogo to on nie zna, z kim to on nie rozmawiał i który z zawodników to nie jest z jego rocznika czyli generalnie standardowo u niego. Ansley też mnie zdziwiło, że po Polsku nie mówił, bo coś mi się kojarzy, że kiedyś z nim jakiś wywiad w naszym języku słyszałem. W ogóle moment w którym poszedł do domu dość zabawny. 

W każdym razie do meritum, jakby zamiast tego komentowania bez komentowania zrobili jakiś magazyn podsumowujący w stylu Basket Office (nie mieli widać problemów aby pokazywać klipów z innych spotkań, więc pokazywanie skrótów z YT raczej nie stanowiłoby problemu dla nich) to mogłoby to mieć jakieś ręce i nogi a tak to zdecydowanie nie ma to większego sensu.

12 godzin temu, P_M napisał(a):

Nie wiem czy jest większy mitoman z bardziej wywalonym ego w Polsce związanym z koszykówką niż WM.

a53927693fbd347f0eb8d2275751f4a2.jpeg

8 godzin temu, Pepis21 napisał(a):

Dali normalną transmisję z meczu, którą z miejsca komentował Rachoń z Wojtusiem i nie powiem, ale kurka wodna wyszła im ona, co prawda ten dron latający po hali aby dać ujęcia z góry kilka razy o mało co nie wleciał w pole piłki albo w tablicę no ale bywa. Było nawet pseudo studio i wywiady przed/pomeczowe (choć, babka która je przeprowadzała nie ogarniała, ale myślę, że @Koelnerowi i tak by się spodobały)

Co do tego Studio NBA to ja mam wrażenie, że oni sami nawet tego meczu oglądali, bo co słuchałem to gadali o wszystkim tylko nie o tym co się działo na parkiecie. Wojtuś oczywiście opowiadał kogo to on nie zna, z kim to on nie rozmawiał i który z zawodników to nie jest z jego rocznika czyli generalnie standardowo u niego. Ansley też mnie zdziwiło, że po Polsku nie mówił, bo coś mi się kojarzy, że kiedyś z nim jakiś wywiad w naszym języku słyszałem. W ogóle moment w którym poszedł do domu dość zabawny. 

W każdym razie do meritum, jakby zamiast tego komentowania bez komentowania zrobili jakiś magazyn podsumowujący w stylu Basket Office (nie mieli widać problemów aby pokazywać klipów z innych spotkań, więc pokazywanie skrótów z YT raczej nie stanowiłoby problemu dla nich) to mogłoby to mieć jakieś ręce i nogi a tak to zdecydowanie nie ma to większego sensu.

a53927693fbd347f0eb8d2275751f4a2.jpeg

1.Czyli jednak ktoś to obejrzał w całości. To co opowiedziałeś co się działo na transmisji nawet zachęca do sprawdzenia tego „dla beki”. 

2. Napieprzacie o tym wydarzeniu już dwie strony.

Hmm, czyli chyba ewidentny sukces WM i tv Republika 

Edytowane przez RonnieArtestics

21 godzin temu, RonnieArtestics napisał(a):

1.Czyli jednak ktoś to obejrzał w całości. To co opowiedziałeś co się działo na transmisji nawet zachęca do sprawdzenia tego „dla beki”. 

W całości to nie, ale większą część widziałem.

https://www.sportmarketing.pl/media/93698/telewizja-republika-w-swiecie-nba-projekt-ktory-podzielil-srodowisko-koszykarskie/?fbclid=IwY2xjawOs77lleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFxVWJaNTRGTllQZlA1bzhPc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHr1M9ErYQeQ6haJhQ38itjQVqfzq0c_ufKgkfvTLrml7D4_F576brCtNKsoy_aem_3yBdWuxsXtA_rGIodmal7g taki mały "ciąg dalszy" waszych wcześniejszych rozkminek w tym temacie ;) Od razu zastrzegam, że tego artykułu jeszcze nie czytałem ani nie wyrabiałem sobie zdania co do jego rzetelności. Wrzucam dla zapoznania się :)

Przeczytałem ten artykuł i rzucił mi się mocno w oczy ten fragment Kosmy Zatorskiego:

Cytat

Sama NBA ma się dobrze – jest w Eurosporcie, komentują ją fachowcy jak Radosław Spiak czy Bartosz Tomczak, a internetowa scena też ma się świetnie: Szósty Gracz, Pro-Basket, Gwiazdy Basketu, podcasty z Gortatem, Keepthebeat. TV Republika i NBA? Trudno, by bez praw do meczów stała się dla kogoś pierwszym źródłem informacji.

Dla mnie krajowa scena NBA, a w zasadzie całej koszykówki od dawna leży na ziemi osrana, oszczana i robi pod siebie. Wszystko się rozwija, ale Polska scena NBA to swój prime miała w latach 2005-2010, kiedy funkcjonowało e-basket (nie ma dziś takiej strony o koszu w Polsce) czy świetny blog zawszepopierwssze.

Z ciekawości wszedłem na Szóstego Gracza gdzieś po 1-2 latach. Tam trzeba mieć abonament, żeby to czytać. Cena jest 30 złotych za miesiąc. Za tyle się ma HBO Max, prawie Netflixa czy za 20 złotych można sobie kupić Polsat i oglądać PLK/Eurolige. Nie wiem jak oni to utrzymują i zdziwiony jestem, że to jeszcze istnieje z takim systemem. Za 48 złotych wziąłem na Black Friday suba w Canal+Online i mam na cały rok masę filmów, seriali i sportu. 

Wszedłem na te Gwiazdy Basketu, bo może byłem z 1-2 razy w życiu na tej stronie. Na samej górze oczywiście baner zakładów bukmacherskich i po kliknięciu w artykuły sprzedają też jakąś książkę "I Love This Game 2". W opisie jej jest napisane, że dla osób borykających się z hazardem. I to jest najpiękniejsze podsumowanie tej strony 😄 Z jednej strony najpierw baner i zarejestrować się u buka, a po przegraniu kasy i wpadnięciu w problemy kupić książkę.

ProBasket i Keepthebeat nie lubię. To takie odpowiedniki Bravo Sport dla ludzi, którzy interesują się na niskim poziomie koszykówką.

ja nigdy za bardzo nie czytałem tych polskich blogów itp, raz na kwartał coś z keepTheBeata obejrzę i myślę sobie, że to nie jest zły content dla jakichś entry-level bądź niedzielnych fanów. Ładnie zmontowane, chwytliwe tematy, trochę odniesień do legend, da się obejrzeć ogólnie. 

Wiadomo, dla większości z nas to płytkie i oczywiste.

a z powodu listy potencjalnych patronów, na jakiś super content w naszym języku w stylu bballBreakDown czy thinking basketball bym nie liczył

45 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Z ciekawości wszedłem na Szóstego Gracza gdzieś po 1-2 latach. Tam trzeba mieć abonament, żeby to czytać. Cena jest 30 złotych za miesiąc.

ale co, Twoim zdaniem za darmo gość ma robić? pewnie ma z 50 subskrypcji jak dobrze pójdzie, opłaci se prąd, wodę i gaz i tyle ma ze swojej pasji, ale pewnie przynajmniej jest jakaś motywacja żeby siedzieć i pisać

to w ogóle wg mnie nie jest konkurencyjny produkt dla subskrypcji C+ czy innego HBO, to raczej dla ludzi którzy ciągle lubią czytać jakieś dłuższe arty (czytaj: 30+ czy 35+, bo strzelam że mało komu z młodszych odpowiada konsumpcja treści przez czytanie jakichś długich artów) i którzy są w takim wieku że im to nie robi różnicy wielkiej, a chętnie coś dobrego poczytajo.

5 minut temu, rw30 napisał(a):

ale co, Twoim zdaniem za darmo gość ma robić? pewnie ma z 50 subskrypcji jak dobrze pójdzie, opłaci se prąd, wodę i gaz i tyle ma ze swojej pasji, ale pewnie przynajmniej jest jakaś motywacja żeby siedzieć i pisać

to w ogóle wg mnie nie jest konkurencyjny produkt dla subskrypcji C+ czy innego HBO, to raczej dla ludzi którzy ciągle lubią czytać jakieś dłuższe arty (czytaj: 30+ czy 35+, bo strzelam że mało komu z młodszych odpowiada konsumpcja treści przez czytanie jakichś długich artów) i którzy są w takim wieku że im to nie robi różnicy wielkiej, a chętnie coś dobrego poczytajo.

Tylko ich tam kilku to pisze, a nie jedna osoba. Dlatego nie wiem, jak im się to spina finansowo, bo trzeba siedzieć w nocy i potem rano opisywać te mecze. 

Ja tylko napisałem jak widzę to z mojej strony. Zawsze będę wolał kupić sobie HBO, Netflixa czy Polsat z PLK/Euroligą, niż w tej samej cenie ograniczać się do czytania autora/autorów i budowania mojego świata koszykówki na ich opiniach/wizjach w 2025 roku. Dodatkowo jest opcja oglądania darmowych skrótów NBA na YouTube, co pochłonie tyle samo czasu, co czytania u nich artykułu. W każdym razie niech im się wjedzie, bo Maciej Kwiatkowski, który tam pisze akurat ma najlepszą klawiaturę do NBA w Polsce. A przynajmniej miał, bo odkąd tam się schował za subami przestałem go czytać.