Skocz do zawartości

SĘDZIOWIE w NBA - uwagi i spostrzeżenia sezon 2013/14

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Znany jestem z marudzenia na pasiaki, czasem coś wymyślę z teorią spiskową, napiszę że jednym gwiżdżą drugim nie. Nic nowego w nowym sezonie.

Po obejrzeniu pierwszych meczy w NBA pierwsza myśl to komentarz nad zapowiedzią oficjali NBA.

Sędziowie mają uważnie zająć się kolejnymi konikami:

1) częstsze gwizdanie kontaktów przy jumpshotach;

2) wrócenie uwagi na kroki;

3) Zwrócenie uwagi na piłkę noszoną;

4) gwizdanie przewinienia opóźniania zegara ( dotykanie piłki/siatki po koszu)

5) zwrócenie uwagi na zasłony ruchome

wydaje mi się, że albo trochę na początku sędziowie poczyszczą te elementy a potem wróci wszytko do normy!

Może też tak być, ze zaczną rzeczywiście to gwizdać ale nie wszystkim co jeszcze bardziej da władzę sędziom i pokaże że są równi i równiejsi. Nie wierzę że LBJ gwizdną niesioną ale rookie już gwizdek dostanie.

w Indianie i Miami już były pierwsze gwizdki opóźnień w grze i piłek niesionych.

Ja bym chciał aby akcja uczciwie się udała bo te czterokroki nie miały zbytnio wspólnego z zasadami Pana Pastora.

W meczu z UTah Durantowi gwizdneli piłkę noszoną więc jak na razie jadą równo choć akurat zasady zasłon ruchomych to chyba dużo zależy od ich chciejstwa bo Perkinsa to mogliby wyfaulować już w drugiej kwarcie z tego powodu choć trzeba przyznać że nawet on nie robi już tego tak ostro jak jeszcze rok czy 2 lata temu

Najbardziej w tym sezonie mnie irytuje Delay of Game rule... Przepis mówiący o opóźnianiu gry sam ją opóźnia 10 razy więcej! Cały pre-season i teraz na start sezonu widziałem w akcji jak zawodnicy latami przyzwyczajeni do trącania piłki po koszu zapominają o tym przepisie i będą zapominać jeszcze długo. Po czym są gwizdki, zatrzymanie gry i jeżeli to jest już po ostrzeżeniu to gość wędruje cały parkiet żeby sobie rzucić osobisty... to się dopiero nazywa delay-of-game!! Rozumiem jakieś wywalenie piłki wyraźnie w drugą stronę, celowe przeszkadzanie itd... można gwizdnąć raz kiedyś, ale nie jak gościu podaje piłkę sędziemu, tam gdzie ma być wyprowadzana, albo jak ją muśnie palcem... no c'mon

Oczami wyobraźni : play-offy, remis i ta reguła ...

• 2 tygodnie później...

Nie wiedziałem gdzie to napisać, a sobie przypomniałem, ż etaki temat gdzieś był. Chicago Bulls - Utah Jazz, około 5 minut do końca drugiej kwarty. Pod koszem Boozer fauluje Favorsa, a chwilę później osobiste rzuca Kanter, który w czasie akcji stał z boku i się przyglądał. Najwyraźniej nikt, poza mną tego nie dostrzegł, bo wszyscy przeszli do tego na porządku dziennym.

Sędziowie: Bravo!!!

EDIT: Na około 3 minuty przed końcem 2 kwarty po defensive 3 seconds Joakima, Utah rzuca dwa osobiste, później kolejny za jakiegoś technika i jeszcze mają piłkę. Oglądam mecz właśnie z odtworzenia, a żadnego wyjaśnienia sytuacji nie było. Jak coś będzie, to zedytuję jeszcze raz.

Tak mnie obie sytuacje rozbawiły, że aż je tu opisałem...

Edytowane przez Benon

Mi się rzuciło w oczy jak podczas meczu chyba POR-SAC, gracz wybijający piłkę z końcowej zrobil 3 długie kroki i dopiero podał. Coś takiego jest dozwolone?

Kiedyś widziałem coś takiego odgwizdane i usłyszałem komentatorów, mówiących, że to nie NCAA. Od tamtego czasu widziałem to kilka, jak nie kilkadziesiąt, lub kilkanaście razy, lecz już bez żadnego odzewu ze strony pasiastych. Ktoś coś więcej wie w tej kwestii?

Edytowane przez Benon