Skocz do zawartości

Rangi na forum vs liczba postów

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Temat uruchamiam bo rangi zniknęły.

Mamy dwie możliwości kierować się czysto NBA lub wpleść w to NCAA.

Dla mnie stary porządek może lekko zmodyfikowany jest OK.

1) aby uniknąć nazywania komet wpadających na 3-13 postów i znikających nie nazwałbym ich rookie tylko wprowadził nową nazwę ( DL lub Summer leager)

2) dla najbardziej aktywnego czyli top #1 wprowadził bym kategorię All Time Greatness/ GOAT ewentualnie ustawiłbym próg na 10.000 postów lub lepiej 15.000.

3) resztę bym reaktywował wg starego porządku z tą adnotacja że zaostrzyłbym kryteria w górę..

1-49 postów - D-leager/Summer Leager

50-199 - rookie

200-999 - 6th man

1000-3999 - starter

4000-4999 - All Star

5000-6999 - Hall of Famer ( zamiast Legend)

7000-9999 - Legend top #50

10000 - GOAT

edit: i prośba do Borysa bo na starym Forum oprócz rankingu były przypomnienia miles stones'ów każdego Forumna.

Po pierwsze warto do tego wrócić.

Czy dałoby się wprowadzić taki myk aby o tych najlepszych czyli od AllStara Forum informowało w uroczysty sposób (coś jak level completed w grach) dużym czytelnym komunikatem (nawet całostronicowym).

Np. wchodzę rano na Forum i pierwsze co mi się otwiera to wielki komunikat z gratulacjami że X uzyskał status Y.

Oczywiście taka opcja jest trudna technicznie stąd pytanie czy nie zakrzaczy Forum bo im prościej tym szybciej ale byłoby miło aby te NAJWAŻNIEJSZE awanse nie były tylko kwitowane tekstem x przekroczył 5000 postów.

Żeby każdy zobaczył i zapamiętał awans innego ( w tym znaczeniu)

Za duże przedziały, to po pierwsze. Forum funkcjonuje już długo, a 5 tys. przekroczył tylko bb. Nie ma sensu tego rozrzucać. 

Poza tym nowym nie dawałbym żadnej rangi, do powiedzmy 50 postów. 

Moja propozycja:

do 50 nic, ewentualnie do 15 nic, a 16-50 prospect

51-150 rookie

151-300 sophomore

301-500 6th man

501-1000 starter

1001-2000 all-star

2001-4000 superstar

> 4001 Hall of Famer

i ewentualnie coś powyżej 6000, ale nie wiem co i czy jest sens...

Do ogłoszeń, że ktoś wskoczył na poziom np. all-stara nie jestem przekonany. 

patrząc na amerykańskie fora i liczniki 15.000-17.000 postów uważam, że podwyższyć kryteria warto ale propozycja Matka jest OK.

Ciut wyższe kryteria i ktoś ponad 6000 brzmi dobrze. startera ustawiłbym na co najmniej 1000 bo nie jest łatwo przebić się do S5 w NBA. ;-)

Edytowane przez Kubbas
Test systemu

jak zaczynałem to patrzyłem i było to dla mnie istotne stąd myslę że teraz młodzież także może potrzebować tego.

inaczej jest jak ktos wpadnie na forum nie znając nas spytać się o koszulkę. BB2 odpowie i nie ma pytań

To może lepsze będą jednak dedykowane rangi?

np.

BB2 - koszulkowy expert

Wilq - roto expert

itp

Takie wynikające z ilości postów to coś w czym trudno znaleźć jakiś głębszy sens.

A takie etykietowanie ma jakiś sens poza stygmatowaniem? JA wiem że jest takie coś na zachodnich forach ale to wszędzie chyba tylko po to aby starszyzna czuła się dobrze. Ja do tego mam totalnie ambiwalentny stosunek więc jak będą to niech sobie będą ale ogólnie jestem pewien że nikt totalnie nie zwraca na to uwagi ( powiedzmy 95% forum ma to gdzieś czy ktoś jest starterem all starem czy kims tam jeszcze i jestem pewien że większość nie zwróciła nawet uwagi na to że to zniknęło na nowym systemie)

Ja prawdę mówiąc nawet nie patrze ani na rangi ani na ilość postów.

Ale jak się chcecie w to bawić to niech rama zależy nie tylko od ilości postów ale jakości. Niech będzie dodatkowy warunek na ilość lajków.

Od ilosci postow z co najmniej 5 lajkami.

Czy coś takiego.

Btw: czy można też coś nielajkowac?? Talie -1

Ja prawdę mówiąc nawet nie patrze ani na rangi ani na ilość postów.

Ale jak się chcecie w to bawić to niech rama zależy nie tylko od ilości postów ale jakości. Niech będzie dodatkowy warunek na ilość lajków.

Od ilosci postow z co najmniej 5 lajkami.

Czy coś takiego.

Btw: czy można też coś nielajkowac?? Talie -1

Moze jest jakis taki dodatek. Ale znajac polskie spoleczenstwo to zaraz sie zacznie wojna na antylajki. Takie mini dzialanie na szkode, generalnie sie nie sprawdza w spolecznosciowych mechanizmach. Miedzy innymi dlatego facebook nie wprowadza cos takiego jak -like.

Na forum jedynym narzedziem, by pokazac komus, ze jest "gorszy" ma byc merytoryczna dyskusja, a nie klikanie w minusiki :)

Natomiast co do kryterium, ze ranga ma byc zalezny i od likow i od postow, to mysle, ze to jest technicznie nie do zrobienia. A jak juz to napewno nie jako ogolnodostepny dodatek, tylko trzeba bedzie komus zaplacic za podyfikacje, a to tez problem przy kolejnych aktualizacjach skryptu. Takze jednym slowem same utrudnienia ;)

Generalnei jak wczesneij wspomnialem rangi sa na forum od ponad 10 lat i nigdy nikomu nie przeszkadzaly, sa juz jakby nawet elementem tego forum. Wiec nie wiem, czy dyskusja nad nimi tak naprawde ma sens, nie ma w nich nic zlego. Jak ktos bedzie chcial nabijac sobie posty to nabije, ale tez umowmy sie, jesli ktos na forum bedzie dla ilosci postow, czy rangi to rownie szybko jak zdobedzie posty, minie mu tez zapal do pisania i wiecej tej osoby nie zobaczymy.

Takze propoponuje skupic sie na nazewnictwie rang i ilosci, od jakich maja byc. Czy te podane wczesniej wszystkim odpowiadaja?

Cześć, chce tylko powiedzieć że jako w miarę świeży(roczny) użytkownik forum nigdy nie patrzyłem na rangi, praktycznie nie wiem nawet jakie były. Jeśli już na coś patrzałem to na ilość postów ale i to rzadko, czasem tam zobaczyłem że Chytruz matek i ignazz maja po 4 kafle

bb2 5, ale no cóż, mi to rybka, nie zwracałem uwagi na to.

Zwracałem za to uwagę na to co dana osoba pisze, bo, można mieć i 4k, i 300 postów i prowadzić normalną dyskusje(no, Ci co mają mniej to wykazują więcej pokory po prostu) można mieć 600 jak ely ( i inni, nie pamiętam teraz nicków) i posiadać dużą wiedzę o NBA co własnie wykazują te osoby w postach, a można też po prostu pi*****ić jak Bastillion czy Jaggy ostatnio, i ja zwracam uwagę na to akurat =]