Skocz do zawartości

Chicago Bulls 2013/14

Benon

Rekomendowane odpowiedzi

No i jest tak, można zaobserwować przy najgłupszej kontuzji, złapanej przy schodzeniu po schodach, że się podświadomie chroni bolące miejsca i obciążenia przenosi na zdrowe partie ciała, co z kolei je - przynajmniej czasowo - degeneruje. Zmienia się sposób poruszania.

Rzecz jasno można zakładać, że Rose był otoczony opieką i tak dalej. I nie przesadzono z obciążeniami w rehabilitacji, na co zresztą wskazuje czas powrotu, ale z drugiej strony - te wszystkie głosy wrócę silniejszy. Propaganda czy coś więcej?

Pewnie zbyt wcześnie o tym pisać, ale jeśli Rose'a by nie było, to Bulls będą rozwalać układankę? Choć mają zbyt silny skład i zbyt ciężko tradeowalny (Boozer) by zrobić numer w stylu Spurs, ale... może? Sezon jeszcze młody.

Edytowane przez Iwo

haha good one :smile:

No i Bulls chyba popłyną. ja ich typowałem na kolesi którzy mają największą szansę awansować do Finałów, ale bez zdrowego Rose'a to sie nie uda. 

Jestem ciekaw czy ludzie którzy forowali teorii aby Derrick wrócił jeszcze na poprzednie playoffy nadal tak uwazają i jakie są ich podstawy argumentów.

Nie znam się za bardzo na kontuzjach, ale jak Rose wrócił do grania od razu 30+ min z obciążeniem psychicznym że ma poprowadzić zespół nawet nie do PO ale co najmniej do ECF, to jednym z możliwych scenariuszy jest taki że przeciąży organizm nie znając jego nowych możliwości.

Gdyby natomiast wrócił powoli do gry w zeszłym sezonie po trochę minut to i psychika byłaby lepsza, i chemia z zespołem, a i wiedziałby jak najlepiej przepracowac lato i nie zaczynałby w tym sezonie od zera z wielką pieska presją.

Ale to oczywiście tylko gdybanie

Rose powinien wrocic rok temu chocby po to by a)nie miec rocznej przerwy B) wejsc w Nba speed przed offseasonem i wakacje pracowac nad gra c) presja dzis byla wieksza niz presja w Marcu i nikt wtedy nie oczekiwal MVP formy

d) nie wiem jak mozna byc nadczlowiekiem atleta i przy zwyklym biegu rozjeac ACL

where amazing happens

liczmy na naderwanie, lekotke cokolwiek

choc uwazam ze to co najbardziej ucierpialo to psychika Rose bo acl dzis to nic degenrujacego a na pewno nie w perspektywie najblizszych lat

Nawet jeśli to ACL to nie przekreślał bym tak od razu kariery Derricka, mimo wszystko porównywanie ACL do zaniku chrząstki (jak w przypadku Roya) jest błędem, chrząstki nie da się naprawić, natomiast ACL w większości przypadków nie psuje się po raz kolejny. Kłopot w tym, że jeśli to ACL to do pełnej formy Rose wróci dopiero na początku sezonu 2015/2016. Będzie miał wówczas 27 lat więc nawet zakładając najczarniejszy scenariusz zostanie mu jeszcze trochę lat gry. Dla Roya gra skończyła się już definitywnie.

Porównanie do Roya śmieszne, całkiem inny rodzaj kontuzji. 

Pech, co poradzić. Najprawdopodobniej prawa noga była podświadomie bardziej obciążana, ale mnie ciekawi coś innego - możliwe, że podczas rehabilitacji i obudowywania lewej nogi, zaniedbana została prawa? Bo ogólnie chyba często się zdarza, że noga po zerwaniu ACL i konkretnej rehabilitacji jest mocniejsza?

Pech, co poradzić. Najprawdopodobniej prawa noga była podświadomie bardziej obciążana, ale mnie ciekawi coś innego - możliwe, że podczas rehabilitacji i obudowywania lewej nogi, zaniedbana została prawa? Bo ogólnie chyba często się zdarza, że noga po zerwaniu ACL i konkretnej rehabilitacji jest mocniejsza?

Jak najbardziej jest to możliwe, aczkolwiek nie sądzę, żeby tak poważni specjaliści do tego dopuścili.

Chociaż jak sobie przypomnę teksty Rose'a, że wróci jak będzie w stanie pakować z lewej nogi to jestem przekonany, ze kładł na nią nieporównywalnie większy nacisk, więc chcąc nie chcąc, ta druga, zdrowa noga nie była tak ciężko ćwiczona.

Edytowane przez Maciek9020

Bzdura z tym wracaniem w zeszłym sezonie. Nie po to się wraca na playoff aby pomóc druzynie grając po pare minut ostroznie wprowadzając sie do gry gdzie zespoły grają już w zasadzie na maksa mozliwości.

Nie śledziłem tej całej rehabilitacji ale prawidłowa rehabilitacja powinna zawierać wprowadzenie organizmu, aby w pełni był w formie.

//ja np bez ACL już do konca życia bede sie babrał z bólem w obu kolanach i ograniczeniem ruchowym /dosyć sporym/. Czasami czuje sie jak dziad w klatce :) ....Zazdroszczę profesjonalistom którzy mają szansę reperowania członków organizmu swego//

Wie ktoś kiedy będzie oficjalne info? Mam go w dwóch ligach na yahoo :(
Szkoda mi w c*** Bullsów jeśli się okaże że lipa, bo na wschodzie oprócz nich nie ma kto grać POważnego basketu z Miami i Indianą. Brooklyn wygląda póki co jakby tankowali, Knicksi są jeszcze bardziej do bani. Nie zdziwię się jak HCA w 1st round zdobędą Atlanta i/lub Toronto bo do tej pory (o zgrozo!) są to najlepiej wyglądające teamy na wschodzie...