Skocz do zawartości

Nowe forum - zmiany i propozycje...

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to chyba nie dziala od czasu ataku. Do tego to z jezykiem zaczelo sie dopiero teraz dziac, wiec nadal gdzie musi byc dziura...

Niefartownie sie zlozylo, ze firm,a ktora robila aktualizacje forum i stawiala dla mnie ten system, chyba juz nie istnieje, od paru tygodni z nikim sie nie moge skontaktowac, a byla to jedyna w zasadzie firma obslugujaca forum vBulletin.

Takze albo znajde kogos prywatnie kto zajmuje sie takimi rzeczami, albo alternatywa to zmiana forum na inny system, a z komercyjnych (w darmowe nie mam checi sie juz bawic typu PHPBB) alternatywa jest IP Board i pewnie na nie przejde.

Jesli chodzi o pomysly to zaczne od tabeli i wynikow.

Rzeczywiscie jest to malo potrzebne, z drugiej strony nie wyobrazam sobie portalu tematycznego bez tak podstawowej informacji. Nie chodzi mi, zeby ludzie wchodzili na sprawdzenie wynikow na e-nba zamiast nba.com, ale bedac juz na e-nba, czasem ktos moze zechciec przypomniec sobie jakis wynik...

albo jesli ktos rano wejdzie zeby przeczytac jakas wiadomosc, to przy okazji odrazu sprawdzi wyniki skoro beda.

a zrobione one sa bardzo sprytnie przez Loqsh1 i wymagaja doslownie 1 minuty pracy. Wszystko sciaga sie automatycznie, a tabela aktualizuje sie sama na podstawie dodawanych wynikow. Takze z tego bym nie rezygnowal, a zostawil jako taki dodatek.

Do tego ja musze tez na serwis patrzec przez pryzmat googla, reklam itp. a wyniki jednak generuja prawie 1.000 odslon dziennie.

Jesli chodzi o serwis to ja widze 2 opcja (choc jedna wychodzi na to, ze sie nie sprawdzila i ogolnie z tego co piszecie nie sprawdzi.

1. to jak najwiecej krotkich informacji, prawie wszystko co dzieje sie w NBA. Najmniejsze absensje, urazy, zwolnienia mniej istatnych graczy... ale do tej pory tak niby bylo, ale sie nie sprawdzilo, bo trzeba regularnie piszacych osob. Ja z kolei uwielbiam forme realgm.com gdzie wchodze codziennie i jak na dloni mam wszystkie najwazniejsze fakty z NBA w formie mini informacji. I chyba dlatego probowalem zawsze z E-NBA zrobic wlasnie taki maly realgm.

2. to taka forma jak piszecie i z tego co widac, po gwiazdachbasketu i innych serwisach, cos takiego ma najwieksze rece i nogi. Tylko tutaj tez potrzebni sa ludzie, ktorzy beda mieli zajawke i beda umieli pisac na poziomie. Upatrywalbym taka szanse wlasnie w forumowiczach. Sam czesto sie porywalem na pisanie, ale poprostu sily nie starcza na wszystko.

3. konsolidacja z innymi. To odrazu skreslam. Niestety natura ludzka jest taka, ze kazdy chce cos dla siebie. Takze kazdy bedzie upatrywac w takiej konsolidacji zarobku dla siebie, a niestety NBA w Polsce to jest taki margines, ze ciezko cokolwiek zarobic. Osobiscie mam nadzieje rozwinac sklep, dzieki czemu bede mogl robic to co kocham, a przy okazji serwis czerpal z tego zyski i zebym mogl dzieki temu go rozwijac. Jak to wyjdzie zobaczymy, narazie nie jest najgorzej.

Jak narazie najwiekszy sens widze, ze ma wieksze eksponowanie forum na stronie glownej + artykuly raz na jakis czas z przeroznych dziedzin. Opis meczu, prognoza, analiza jakiegos zespolu... natomiast zrobienie z glownej takiej statystyki forum z najciekawszymi tematami i innymi statystykami z forum nie wiem czy ma wiekszy sens, poniewaz stworzy sie tylko serwis dla uzytku dla forumowiczow i nic ponad to, a chodzi bardziej o to, zeby serwis przyciagal tez coraz to nowych uzytkownikow, ktorzy potem przechodziliby tez na forum.

Tak czy siak do wszystkiego sa potrzebni ludzie. Jak tak patrze nawet na enbiej.pl to tam codziennie pojawaiaj sie wieksze opracowania. Tak samo na gwiazdybasketu.pl dzis juz byly 4 teksty. Wiadomo, nie da sie od razu zbudowac takiego serwisu, tak jak e-nba.pl tez nie powstalo z dnia na dzien. Ale mysle, ze mimo wszystko teskty co 1-2 dni musza sie pojawiac, zeby to mialo rece i nogi. A do czego takiego trzeba z 4 solidne osoby, ktore beda miala zapal i beda wymyslaly fajne tematy do napisania.

Mozna jechac po gwiazdachbasketu, ze maja malo ambitne wiadomosci, ale jak ktos wspomnial rowniez czasem tam wchodze z ciekawosci i te teksty sa chwytliwe izawzze cos jest takiego co przyciagnie uwage. Czy ktos ogolnie mialby wieksza czy mniejsza ochote na pisanie takich tekstow na e-nba.pl?

Widze, ze wstepnie Ignazz by sie pisal.

jeżeli nie będę drażnił zbyt wielu osób to oczywiście

Jeśli to do mnie pijesz ignazz to zapewniam Cie, że mnie nie drażnisz wręcz przeciwnie. Pamiętam jednak ze poprzedni sezon też zacząłeś z wysokiej półki a potem entuzjazm jakby opadł i brakowało nieco Twoich analiz.

A może mi się wydaje

Ale to w takim razie po co rozdrabniasz się na tysiące tematów z czego połowa warta jest krótkiego posta a nie dogłebnej analizy.

Wtracam się w zupełnie nie moje sprawy ale jeśli będziesz pisał tak ciekawie o spurs to na pewno będą mieli więcej sympatyków.

Z drugiej strony niepotrzebnie Ci zwracam głowę pisz jak najwięcej świetnie się to czyta.

Pozdrawiam

nie odczułem tego jakoś źle. Za to na cięta ripostę RW30 zawsze można liczyć. Chirurgiczne cięcie zawsze w cenie. Szkoda że przeważnie jednozdaniowcami ale nie można mieć wszystkiego.

Co do zamierzeń ewolucji naszego forum to chętnie poprowadzę coś w stylu - kontrowersje miesiąca gdzie moze uda mi się regularnie wychwytywać albo przegięcia ligii, albo kontrowersje związanie z nią bo to chyba zawsze jest w cenie. Tania sensacja kto komu zażygał cabrioleta.

TO fajnie licze na twoje analizy, oczywiscie ruszymy z nimi jest zmienie strone glowna, a to troche potrwa, mysle ze do 3-4 tygodni.

Obecnie chce jak najszybciej przejsc na nowe forum, a pozniej zajme sie strona glowna. Bede tutaj omawiac z Wami kwestie funkcjonalnosci i wygladu.

I odrazu mam propozycje, zebyscie wrzucali linki do stron, ktore wam sie podobaja. Chodzi mi nawet bardziej o funkcjonalnosc i sposob umiejscowienia wiadomosic, artykulow... na stronie glownej i sposob przedstawiania wiadomosci.

----------------

INNA WIADOMOSC OGOLNA:

Na dniach forum bedzie przekonwertowane na inna wersje, tym razem IP BOARD. Jak widac z tym forum dzieje sie coraz gorzej, a niestety support w Polsce cos sie wykruszyl i nie chce czekac zanim bedzie za pozno.

Takze na dniach zapewne bedzie przejscie na nowe forum, djak wyglada forum funkcjonalnie mozna zobaczyc tu:

http://forum.invisionize.pl/

skrypt jest ogolnie bardzo popularny, wiec moze juz ktos sie z nim zetknal. Tak czy siak, bedzie duzo osob narzekac, ale jak po ostatnich zmianach wiecie wszystko jest kwestia przyzwyczajenia, a nowe forum w niczym nie bedzie gorsze od obecnego. Dodatkowo zostanie zrobiona wersje na urzadzenia mobilne, czego kilka osob sie juz od dluzszego czasu domagalo.

Na poczatku pewnie wyglad bedzie standardowy, ale potem wraz ze zmianami na serwisie glownym, moze bedziemy tez zmianiac wyglad forum.

Wchodząc teraz na forum ze swoich zakładek, zamiast strony moim oczom ukazał się fajny komunikat na czerwonym tle, że strona została zablokowana i że witryna jest zgłoszona jako dokonująca ataki. No i opcja wyboru "zabierz mnie mnie stąd" i ignoruj ;) Używam Eset Smart Security i w przeciągu iluś lat pojawiło mi się to może z trzeci raz, więc jak widać nie do końca jest coś halo ze strona...

Wait! Please don't visit that site right now!

Google detected badware on the site you were visiting. Firefox uses Google's blacklist to warn you about "Reported attack sites." We understand that you may know and trust this site, but it's possible for good sites to be infected with badware without the site owners' knowledge or permission.

Fajnie, że przechodzicie na invision bo to najlepszy skrypt wedlug mnie. Tylko proponuję wszelkie takie zmiany i możliwe przerwy techniczne zrobić po zaplanowanych draftach w szeroko zakrojonej lidze fantasy, nasza chyba jako ostatnia 27.10 ma. Potrzebne jest wtedy funkcjonujące forum.

Komunikat jest, bo jak widac obecny system zostal mocno zainfekowany i jest coraz gorzej, takze z aktualizacja nie mozemy czekac, a blokada dluzsza w google tylko odbije sie na calym forum. Dzis w nocy/jutro rano powinno byc juz nowe forum. NAtomiast strona glowna bedzie prowadzic zapewne na forum, poniewaz musze wytepic wszystkie stare pliki, zeby miec pewnosc, ze nie ma juz zadnej dziury w skrypcie. Tak smao jak strony klubowe beda przeniesione na inne serwery.

Ok, to powoli wracamy do tematu strony z wiadomosciami. Troche przez przypadek wyszlo, ze forum zostalo zainstalowane do glownego katalogu, czyli bezposrednio do www.e-nba.pl i nie moze dzialac pod jakas podstrona typu www.e-nba.pl/forum.php

ale po dluzszym namysle nad rozwiazaniem sytuacji (poniewaz na glownej docelowo widzialem serwis informacyjny) mam torche inny pomysl. Kiedys tez sporo osob mowila (glownie stara gwardia z E-NBA.PL - jak Szak :smile: ) zeby zamknac serwis skoro nie funkcjonuje i dac poprostu forum.

I zasanawiam sie, czy nie polaczyc strony glownej 2 w 1 z naciskiem na forum. 

Czyli glowna funkcjonowalaby jak jest, ale dolozymy jej kilka okienek/dodatkow/... zwiazanych z newsami, a jak sie kliknie na newsa to dopiero przechodzi do podstrony, gdzie beda same wiadomosci i ogolnie serwis informacyjny. Ponizej daje screena, oczywiscie jako szkic jakbym to moglo wygladac...

xgef.jpg

Myślę, że górę podzieloną na 3 części (był taki pomysł aby rozdzielić tematy na te od wschodu i od zachodu i dołożyć ogólne/inne) byłby fajny i nie wymuszał aż takiej rotacji.

East...(ramka kolorowa Konferencji  Wschodu)...............................................Ogólne/Inne........................................West(ramka Zachodu)

Bardzo dobry pomysł z tym połączeniem.

ja gwarantuję aktywność na Zachodzie jak i w Innych gdzie mógłby na pierwszy ogień opisać wizyty lub plany wycieczki do USA, podzielić się odczuciami Rotoligii czasem przy wsparciu większych autorytetów dopisać o  NCAA.

Podział na Konfy uważam za próbę podkreślenia antagonizmów których w USA jest sporo a których u nas przez brak historyczności i brak podziału geograficznie czasowo NIE WYSTĘPUJE WCALE.

Na pierwszy ogień poszły by arty dlaczego East/West jest lepszy z ankietą

potem dalsze arty.....