Skocz do zawartości

Regulamin Lig Roto

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.09.2025 o 12:20, wiLQ napisał(a):

Nie znam takiej opcji, to juz pewnie tylko admin forum ma.

Tez mi sie tak wydaje, ale wtedy struktura troche dziwnie wyglada bo mamy tylko jedna lige na poziomie III.

To jest jakies rozwiazanie, jakbys mogl to pusc i poczekamy z organizacja te kilka dni.

Posłałem maile, ale podobno jest problem z Captchą na forum i nie da się zarejestrować. Ktoś ma kontakt z @Borys?

• 6 miesięcy temu...

W dniu 11.04.2026 o 08:35, goozman napisał(a):

mnie to nie boli bo juz się prawie zmaxowałem ale imponujace ultra dick ruchy  @Mikowal83 vs reszta ligi 🤣 po rozegraniu wszystkich spotkań powinien być ban na wymiany z FA imao

[...]

są to działania na pewno niezbyt w tzw. duchu gry. gdy ma się już zaklepane, bezpieczne 7 miejsce - bez praktycznie żadnych perspektyw przesunięcia w górę tabeli to przez robienie 13 wymian na raz albo się robi przysługę KOMUŚ innemu albo się nosi w sobie jakiś nieodgadniony dla mnie zespół deficytów.

W dniu 11.04.2026 o 17:08, Tecu napisał(a):

Mi też to się od razu nie spodobało, oczywiście jest to dopuszczalne ale takie mocno egoistyczne moim zdaniem, zwłaszcza, że nie "walczy" ani o podium ani o uniknięcie spadku.

W dniu 12.04.2026 o 11:04, Mikowal83 napisał(a):

Może i chamówa z mojej strony ale realnie wciąż mam 5pkt roto do stracenia i 2pkt roto do zyskania a do wskoczenia na podium brakuje mi 5 pkt roto więc chociaż mam nikłe szanse to walcze wciąż o podium a nawet  jeśli nie to po prostu zdecydowanie wolę skończyć sezon nawet na 4 czy 5 miejscu niż na 7. Ja zawsze walczę do końca o jak najlepszy wynik.  

Po przetrawieniu tematu zgodze sie, ze nie bylo to ladne zagranie, ale uwzgledniajac okolicznosci traktuje to jako unikalne i kreatywne podejscie, ktorego bym sie spodziewal po umownej pierwszej lidze, jesli jakims dzialaniem podwyzszasz sobie szanse [chocby minimalnie] i obnizasz innym to wlasnie jest walka na maxa o punkty roto w tabeli czyz nie?
Mozna bylo pobrac graczy wczesniej.

W dniu 11.04.2026 o 23:38, goozman napisał(a):

w każdym razie 20 lat gry nie przypominam sobie czegoś takiego. wg mnie skala tego (mimo że ruchy z FA) łapie się pod zapis z 17 pkt regulaminu - "zmniejszenie zagrożenia na kontrowersyjne wymiany, które decydowałyby o tabeli w końcówce". w każdym razie apeluję o regulaminowe zablokowanie takich działań w przyszłości - np zabrania się więcej niż 5 pobrań dziennie + zakaz ruchów z FA po wymaxowaniu by załatwiło temat 

W/w propozycje sa IMO fatalne bo jak odrabiasz mecze to wielokrotnie moze sie zdarzyc, ze wymienisz pol skladu [sam tak mialem w innych ligach!], a gdyby wszedl "zakaz ruchów z FA po wymaxowaniu" to by kazdy sobie zostawil 1 mecz na ostatni dzien i nic by to nie rozwiazalo.

Nie przesadzajmy z reakcja, zdarzenie "raz na 20 lat" to raczej za malo by zmieniac zasady, a nie jakis poczatek nowej plagi, ktora trzeba zwalczac.
Co najwyzej do monitorowania sytuacji czy stanie sie to regularna bron w koncowce czy ot tak Mikowal83 wyszlo, ze mu sie to oplaci.

Ja też uważam, że zagranie było sprytne, cwane, ale nie przekraczało całkiem umownych zasad fair-play. Gdyby wywaleni przez Mikowala gracze wrócili na rynek FA/W przed końcem sezonu i ktoś mógłby skorzystać z bardzo dobrego gracza (który normalnie nie poszedłby na FA), to wtedy komisarz powinien zareagować, ale tutaj po prostu było zmniejszenie podaży graczy na FA, co jest dopuszczalne, bo nikt nie pilnuje nikogo, kto kim gra i kiedy.

7 minut temu, barcalover napisał(a):

Gdyby wywaleni przez Mikowala gracze wrócili na rynek FA/W przed końcem sezonu i ktoś mógłby skorzystać z bardzo dobrego gracza (który normalnie nie poszedłby na FA), to wtedy komisarz powinien zareagować, ale tutaj po prostu było zmniejszenie podaży graczy na FA, co jest dopuszczalne, bo nikt nie pilnuje nikogo, kto kim gra i kiedy.

Dokladnie tak, gdyby te gwiazdy na pewno nie skonczyly sezonu na waiverze i ktos moglby dostac chociaz 1 mecz od nich to juz by pewnie podchodzilo pod 17 pkt regulaminu.
A tak, chwalmy pomyslowosc w maxowaniu swojej sytuacji, nawet jesli inaczej oceniamy szanse GMa na osiagniecie zamierzonych celow.

wg mnie szanse na jakiś awans punktowy kolega miał iluzoryczne.. no ale ok, skoro nikt nie widział w tym nic dziwnego to apeluję do wszystkich za rok, nawet jeśli Wam zostanie np 3 sloty do zagrania (jak np. mnie w tym roku) to i tak bierzcie z FA ile wlezie żeby innym, np. realnie o coś walczącym zablokowac ruchy i będziecie uznani za kreatywnych i cwanych. gdy się takich "cwaniaków" zbierze naraz np. 5 może komisz uzna to za zagranie niedopuszczalne

Edytowane przez goozman

Moje szanse na zyskanie 2 pkt roto lub utratę  5pkt roto nie były iluzoryczne tylko zupełnie realne a w związku z tym awans z 7 na 4 a nawet teoretycznie 3 miejsce również był realny ponieważ różnica między 7 a 3 miejscem wynosiła 5pkt roto a między 7 a 4 chyba tylko 2pkt czy 3pkt roto.

Pierwszy raz w historii miałem przed ostatnimi dwiema kolejkami wykorzystane wszystkie sloty a jednocześnie wciąż realną szansę na awans o parę miejsc w tabeli więc postanowiłem utrudnić zadanie innym i dać sobie szansę na awans w tabeli. Tylko tyle i jak widzę aż tyle.

Specjalnie zaczekalem do przedostatniego dnia sezonu żeby wyrzuceni przeze mnie gracze nie mogli już być przez nikogo pobrani przed końcem sezonu a nawet nie chcąc robić większego zamieszania zrobiłem to tylko raz ze wszystkimi zawodnikami że składu bo po tych pobranich co zrobiłem, następnego dnia mogłem ponownie pobrać kolejnych nowych 13 FAsow i jeszcze bardziej utrudnić zadanie innym i zwiększyć szanse dla siebie ale tego nie zrobiłem.

Edytowane przez Mikowal83

16 godzin temu, Mikowal83 napisał(a):

następnego dnia mogłem ponownie pobrać kolejnych nowych 13 FAsow i jeszcze bardziej utrudnić zadanie innym i zwiększyć szanse dla siebie ale tego nie zrobiłem.

to prawda i dzięki za powstrzymanie się od tego i naświetlenie kolegom tej dodatkowej dziury w systemie :) łącznie mogłeś więc zablokować 26 zawodników z FA w momencie, gdy o kolejności często decydują pojedyncze staty i można je już w te ostatnie dni dużo realniej estymować. ciekawe czy moje prucie Cię przed tym krokiem powstrzymało?

ja mogłem zablokować kolejnych 10 graczy ale miałem jeszcze aktywne sloty, więc i tak czułbym się do tego bardziej umocowany niż osoba, która się już wymaxowała wcześniej i wg mnie powinna mieć automatycznie blokadę na ruchy z FA. jeśli to dopuszczalny element strategii a nie sztuczne psucie tabeli i wymiany decydujące o tabeli w końcówce (na czym opierają się zapisy pkt 16 i 17 regulaminu) to się poddaję..

To nie Twoje "prucie" mnie przed tym powstrzymało. Prawdę mówiąc nie wiem czemu nie skorzystałem z tej możliwości jeszcze raz. 

Nie mniej jednak w sytuacji w której byłem walczyłem o punkty i awans z 7 na 4 a nawet 3 pozycj, właśnie to że pojedyncze statsy decydowały było powodem dla którego to zrobiłem. W tej sytuacji nie jest to psucie tabeli ani robienie komuś na złość tylko walka o punkty i miejsce w tabeli. Gdybym nie widział szans na awans w tabeli nie robiłbym tego.