Skocz do zawarto艣ci

Update Regulaminu FBX - draft-and-stash?

wiLQ

Czy zmieniamy podejscie do wydraftowanych graczy, ktorzy nie graja od razu w NBA?  

29 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Czy zmieniamy podejscie do wydraftowanych graczy, ktorzy nie graja od razu w NBA?

• nie [niech zostanie jak bylo]
    • tak, niech nie zajmuja slota, a pensja pozostaje taka jak w dniu draftu [bo tak jest w NBA]
    • tak, niech nie zajmuja slota, a pensja rosnie o np 5fp za sezon [by jednak jakis koszt byl]

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem komiszem i nawet nie wiem kto sie tym powinien zajmowac, ale bylo omawianych kilka propozycji zmian w przepisach i poki co nic z tego nie wyniknelo pomimo iz poprzednia ankieta skonczyla sie 3 miesiace temu, a draft jest tuz za rogiem.

Poniewaz pisalem ostatnia wersje regulaminu czesciowo czuje sie za niego odpowiedzialny, wiec nie wytrzymalem i zamierzam pociagnac znane mi kwestie wiszace w prozni do jakiegos rozstrzygniecia.

W tym watku na tapecie laduja prawa do wydraftowanych graczy, ktorzy nie graja od razu w NBA.

W skrocie o co chodzi i dla ulatwienia wezmy konkretny przyklad Rubio. Zostal wydraftowany w 2009, ale pierwszy mecz w NBA zagral w 2011. Teraz pytanie brzmi czy GM, ktory go wydraftowal w 2009 powinien trzymac go w skladzie przez 2 lata czy Rubio powinien zostac dodany do FBXowej druzyny gdy podpisal kontrakt z NBA w 2011 [bo takie jest podejscie do takich zawodnikow w NBA]?

Czy posiadanie zawodnika musi sie wiazac z fizyczna obecnoscia w rosterze bo tak bylo dotychczas czy bazujac na zasadach NBA chcemy wprowadzic prawa do zawodnikow, ktorzy nie maja kontraktu, wiec sila rzeczy moga wniesc 0 fp?

Przy czym to mialoby dotyczyc tylko rookich takze dla np graczy, ktorzy wyladowali po lockoucie w Chinach juz nie. Przynajmniej tak mi sie wydaje, gdybym sie mylil w razie czego mozna rozszerzyc definicje. To samo odosnie graczy amerykanskich, ktorzy podpisali kontrakt poza NBA. Ogolnie to ankieta wymagajaca najwiecej omowienia takze do boju i sie nie krepujcie.

Wg mnie to jeden z tych tematow, w ktorych z odpowiedniej perspektywy obie strony maja racje i dobre argumenty ergo to sie sprowadza do preferencji wlasnych. Albo trzymamy sie podejscia "wydraftowales, wiec go trzymaj, a jak Ci ciazy to go wywal" albo uznajemy, ze skoro gracz nie ma kontraktu w NBA i nie ma szans na produkcje to trzymanie go w aktywnym skladzie tworzy de facto bezwartosciowy pusty slot, ktory niczemu sensownemu nie sluzy.

Poniewaz draft zaczyna sie za niecale 2 tygodnie zmiana moze wejsc w zycie od 2013 tylko poprzez aklamacje i obowiazuje prawo weta. Tzn jak chociaz jeden GM uzna, ze nowa zasada paskudzilaby mu tegoroczne plany ewentualna zmiana weszlaby w zycie dopiero w 2014. Oddanie glosu na "tak" bez napisania posta o sednie "weto" [z ewentualnym wyjasnieniem] jest uznawane za zgode na wprowadznie od 2013.

Nie ustawilem zadnej daty koncowej, ale gdzies w 2 polowie wrzesnia dobrze by bylo zamknac temat.

Oczywiscie zadecyduje wiekszosc glosow [ale przy minimum 20 takze w razie czego bedziemy czekac].

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ciekawy problem. Ja bym tu bardziej dostosowa艂 si臋 do reali贸w NBA. User zbytnio traci na nieaktywnym trzymaniu takiego Rubio, a obni偶anie potem mu pensji za ka偶dy rok nie grania by艂 po prostu idiotyzmem. Taki Rubio czy Valanciunas nic si臋 nie po艂amali, 偶e ich warto艣膰 uleg艂a obni偶eniu - ba, przez to, 偶e zdecydowali si臋 jeszcze pogra膰 w Europie - jak pokaza艂y oba przypadki - wzros艂a! Ja bym tu zwi臋kszy艂 nawet ich salary o 5 fpg mi臋dzy dat膮 wybrania a dat膮 zagrania w NBA (pod warunkiem, 偶e powodem jest Europa, a nie jak w przypadku Odena - kontuzja!), ale r贸wnocze艣nie bym oczywi艣cie pozwoli艂 takiemu userowi zatrzyma膰 prawo do ww. zawodnika, bez zajmowania slota. Przy czym do salary bym wlicza艂 i warto艣膰 takiego przys艂owiowego "Rubio" i grajka, kt贸ry by zape艂ni艂 brakuj膮cy slot. Przy czym ten wzrost o 5 fpg bym da艂 dopiero przed debiutem tego gracza w NBA, a nie ju偶 po wyborze w drafcie (przed zagraniem jeszcze jednego sezonu w Europie warto艣膰 si臋 nie zwi臋ksza - dopiero po). Nie wiem, czy taki by艂 zamys艂 Wilqa w opcji nr 3, ale ona najbardziej odpowiada mojej opinii.

Odno艣nik do komentarza

W prostszych s艂owach:

- wybierasz w drafcie gracza z salary na poziomie 30 i z takim salary wliczasz go do sk艂adu w pierwszym sezonie,

- ziomek nie przychodzi do nba,

- trzymasz go na slocie numero 14 (nieaktywnym oczywi艣cie i nayzwam umownnie 14-tym),

- pensja gracza wlicza si臋 do salary, wi臋c musisz zmie艣ci膰 si臋 w 460sc na 14 graczy,

- warto艣膰 gracza ro艣nie z ka偶dym niezagranym sezonem w nba o 5fp, a nie o 5 jednorazowo.

Uwa偶am 偶e ostatni punkt wyr贸wnuje korzy艣膰 z faktu, 偶e mimo 偶e wybra艂e艣 zawodnika, kt贸ry nie gra w NBA, masz prawo zar贸wno do niego, jak i mo偶liwo艣膰 wzi臋cia kolejnego zawodnika.

Odno艣nik do komentarza

Taki Rubio czy Valanciunas nic si臋 nie po艂amali, 偶e ich warto艣膰 uleg艂a obni偶eniu - ba, przez to, 偶e zdecydowali si臋 jeszcze pogra膰 w Europie - jak pokaza艂y oba przypadki - wzros艂a!

Sluszna uwaga, ze to przy okazji jest dyskusja co zrobic z pensjami takich graczy, czy powinna malec bo nic nie graja i marnuja slot czy rosnac bo gracz sie rozwija poza NBA takze przypadkowo moze wyjsc uporzadkowanie tej kwestii.

(pod warunkiem, 偶e powodem jest Europa, a nie jak w przypadku Odena - kontuzja!),

Oden jak byl polamany mial kontrakt z NBA, wiec by sie nijak nie kwalifikowal. Wg mnie wlasnie na podstawie kontraktu z NBA powinno byc to rozstrzygane czy gracz moze byc traktowany jako draft-and-stash.

ale r贸wnocze艣nie bym oczywi艣cie pozwoli艂 takiemu userowi zatrzyma膰 prawo do ww. zawodnika, bez zajmowania slota. Przy czym do salary bym wlicza艂 i warto艣膰 takiego przys艂owiowego "Rubio" i grajka, kt贸ry by zape艂ni艂 brakuj膮cy slot.

Hmmmmm, o tym nie wspomnialem bo wydawalo mi sie oczywiste, ale jak widac takie nie jest. Wg mnie albo przechodzimy na prawa jak w NBA albo gracz pozostaje w rosterze. W/w opcja mieszana tzn placenie pensji za gracza, ktorego nie ma, ale zwolnienie slota wg mnie byloby niespojne z reszta przepisow bo gdyby ktos mial placic za niego i dostac 0 rozegranych gier to wg mnie slusznym argumentem byloby by mu obnizyc pensje. Co gorsza, de facto powstaloby przekroczenie limitu 13 zawodnikow, za ktorych placisz.

Przy czym ten wzrost o 5 fpg bym da艂 dopiero przed debiutem tego gracza w NBA, a nie ju偶 po wyborze w drafcie (przed zagraniem jeszcze jednego sezonu w Europie warto艣膰 si臋 nie zwi臋ksza - dopiero po). Nie wiem, czy taki by艂 zamys艂 Wilqa w opcji nr 3, ale ona najbardziej odpowiada mojej opinii.

Wlasnie taki byl moj zamysl. Zreszta trudno w dniu draftu przewidziec ile lat gracz spedzi poza USA ;-)

- - - Updated - - -

- wybierasz w drafcie gracza z salary na poziomie 30 i z takim salary wliczasz go do sk艂adu w pierwszym sezonie,[...] - pensja gracza wlicza si臋 do salary, wi臋c musisz zmie艣ci膰 si臋 w 460sc na 14 graczy,

Wlasnie odpisalem wyzej bulkowi dlaczego wg mnie ta czesc bylaby kontrowersyjna. Tym bardziej, ze w NBA nic nie placa takiemu graczowi dopoki nie przejdzie do ligi. Ale moze sie myle i dobrze, ze temat zostal poruszony, zobaczymy co wiekszosc o tym sadzi.

- warto艣膰 gracza ro艣nie z ka偶dym niezagranym sezonem w nba o 5fp, a nie o 5 jednorazowo

To mialem na mysli w opcji 3, dlatego napisalem "na sezon". Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

W prostszych s艂owach:

- wybierasz w drafcie gracza z salary na poziomie 30 i z takim salary wliczasz go do sk艂adu w pierwszym sezonie,

- ziomek nie przychodzi do nba,

- trzymasz go na slocie numero 14 (nieaktywnym oczywi艣cie i nayzwam umownnie 14-tym),

- pensja gracza wlicza si臋 do salary, wi臋c musisz zmie艣ci膰 si臋 w 460sc na 14 graczy,

- warto艣膰 gracza ro艣nie z ka偶dym niezagranym sezonem w nba o 5fp, a nie o 5 jednorazowo.

Uwa偶am 偶e ostatni punkt wyr贸wnuje korzy艣膰 z faktu, 偶e mimo 偶e wybra艂e艣 zawodnika, kt贸ry nie gra w NBA, masz prawo zar贸wno do niego, jak i mo偶liwo艣膰 wzi臋cia kolejnego zawodnika.

mi si臋 podoba ;]

nie [niech zostanie jak bylo]

Odno艣nik do komentarza

Z33 prowadzi, jak widz臋, typowy konserwatyzm. We wszystkim jest na "nie". Z wyj膮tkiem technik贸w, ale je usuwa Roger odg贸rnie, do czego oczywi艣cie te偶 si臋 dostosuj臋.

A to jest ju偶 wg mnie istotna kwestia do dyskusji i warto j膮 wprowadzi膰. Natomiast osoby, kt贸re s膮 przeciw, prosi艂bym o argumenty. Bo jak na razie to "lepsze jest wrogiem dobrego" tudzie偶 "za czas贸w mojej babci by艂o inaczej i by艂o dobrze"...

No i Wilq - widz臋, 偶e nie zag艂osowa艂e艣, ale Twoj膮 opini臋 pozna艂em.

Przy czym ew. zmiany by wchodzi艂y od next season. Je艣li kolega Z33 zrezygnuje z powodu braku czasu, nawet przy pozostawieniu salary 460, na co si臋 zanosi, jego g艂os trzeba b臋dzie odj膮膰.

Odnosz膮c si臋 do Wilqa. Wiesz, to jest kwestia dyskusyjna. Ja uwa偶am, i偶 gdyby si臋 nie wlicza艂y, to taka osoba by mia艂a za du偶y atut w gar艣ci, a jakie艣 utrudnienie by膰 musi. My艣l臋, 偶e rozwi膮zanie zaproponowane przeze mnie, zaaprobowane przez Rogera to pewien kompromis mi臋dzy "utrudnianiem 偶ycia posiadaczowi eurosa" a "zach臋ceniu go do takiego wyboru"

Wliczanie 14 zawodnik贸w to w pewnym sensie pewien precedens, ale z drugiej strony sk艂ady dru偶yn NBA te偶 nie zawsze s膮 r贸wne 15 czy tam ilu.

Edytowane przez bulek
Odno艣nik do komentarza

Z33 prowadzi, jak widz臋, typowy konserwatyzm. We wszystkim jest na "nie".

ale偶 upierdliwy jeste艣... widz臋 偶e dla Ciebie jedyna s艂uszna opinia to taka jak膮 Ty uwa偶asz za s艂uszn膮. ja jestem za wolno艣ci膮 wyboru i tak膮 w艂a艣nie wolno艣膰 prezentuj臋 g艂osuj膮c - mam do tego prawo, mog臋.

tylko jak nazwa膰 Twoj膮 postaw臋 (krytyka wolnego wyboru - pisz臋 na wszelki wypadek gdyby艣 nie zrozumia艂 o jak膮 chodzi) ? komunizm, faszyzm ? ;-)

Odno艣nik do komentarza

Komunizm, faszyzm? Mylisz poj臋cia. Bardziej bym stawia艂 na innowacyjno艣膰, jednocze艣nie jednak szanuj臋 opinie innych. Chcia艂bym jednak zapoznawa膰 si臋 z argumentami.

Zauwa偶, i偶 nie skrytykowa艂em Twojej postawy, nazwanie kogo艣 konserwatyst膮 (czy bardziej w tym uj臋ciu pasowa艂by neokonserwatyzm) - to zaakcentowanie czyjej艣 ideologii, postawy. Nie krytyka. Konserwaty艣ci, neokonserwaty艣ci s膮 w ka偶dym pa艅stwie wr臋cz niezb臋dni. Nie jestem tylko przekonany, czy r贸wnie偶 tutaj, nie chcia艂bym nigdzie przesadnego konserwatyzmu, wypierania wszelkich usprawnie艅. To mi si臋 z czym艣 kojarzy...

Edytowane przez bulek
Odno艣nik do komentarza

M贸j argument przeciw takiej zmianie jest taki, 偶e doprowadzi to do niepotrzebnego zamieszania, bo kto艣 mo偶e mie膰 kilku takich wybranych (a dlaczego by nie?) i wtedy co rooster na 13 zawodnik贸w + 2-3 w pami臋ci?

Bo je偶eli tankowa艂 to dodatkowe salary nie b臋dzie dla niego problemem i potem przed kolejnym sezonem wybiera sobie team spo艣r贸d tej grupy. Zbyt du偶e udogodnienie.

Poza tym nie wiem czemu odnosi膰 to tylko do graczy z Europy, bo wydaje mi si臋 ze mo偶e taka sytuacja dotyczy膰 r贸wnie偶 kolesi z USA, cho膰 tutaj nie mam pewno艣ci, dlatego nie to zdecydowa艂o o moim g艂osie.

Odno艣nik do komentarza

bulek, ja jestem zwyk艂y in偶ynier, ze mn膮 trzeba prosto. nic nie zrozumia艂em z Twojego posta, zgubi艂em si臋 po 4 wyrazie ;)

a w temacie : uznaj臋 zasad臋 wolno艣ci wyboru, chcesz ? to wybieraj Rubio - ale ponie艣 tego konsekwencje, nie mo偶na zje艣膰 ciastka i wci膮偶 je mie膰. FBX to nie NBA tylko zabawa.

Odno艣nik do komentarza

uznaj臋 zasad臋 wolno艣ci wyboru, chcesz ? to wybieraj Rubio - ale ponie艣 tego konsekwencje, nie mo偶na zje艣膰 ciastka i wci膮偶 je mie膰.

Rzadko bo rzadko ale tym razem si臋 z Tob膮 zgadzam ;)

Pytania do popieraj膮cych:

- ile lat mia艂oby obowi膮zywa膰 to prawo do zawodnika? (Rubio przecie偶 nie trafi艂 do NBA po roku, a nie wiem czy by艂y jakie艣 przypadki z d艂u偶szym "przeczekaniem")

- ile takich praw do zawodnika na jeden team? (w jednym roku wybieram Rubio, w drugim roku jakiego艣 innego lub nawet dw贸ch)

- kiedy si臋 w ko艅cu straci takie prawa, gdyby to si臋 przed艂u偶a艂o? Czy trzeba b臋dzie samemu z nich zrezygnowa膰?

Odno艣nik do komentarza

No i Wilq - widz臋, 偶e nie zag艂osowa艂e艣, ale Twoj膮 opini臋 pozna艂em.

Nie zaglosowalem w zadnej ankiecie bo je zalozylem, wie czekam na minimum... ale po poscie i tak pewnie mozna sie zorientowac jaki glos oddam, wiec w 100% obiektywizm mi sie raczej nie udal.

Odnosz膮c si臋 do Wilqa. Wiesz, to jest kwestia dyskusyjna. Ja uwa偶am, i偶 gdyby si臋 nie wlicza艂y, to taka osoba by mia艂a za du偶y atut w gar艣ci, a jakie艣 utrudnienie by膰 musi.

Utrudnieniem jest zuzyty pick... przeciez na Rubio czy Jonasa poszedl wysoki loteryjny pick zamiast na kogos kto mogl pomoc od razu.

M贸j argument przeciw takiej zmianie jest taki, 偶e doprowadzi to do niepotrzebnego zamieszania, bo kto艣 mo偶e mie膰 kilku takich wybranych (a dlaczego by nie?) i wtedy co rooster na 13 zawodnik贸w + 2-3 w pami臋ci?

W tej kwestii to komisze sie powinni wypowiedziec. Czy traktowanie 2-3 zawodnikow jak przyszle picki bedzie jakas przeszkoda czy to bez znaczenia?

Poza tym nie wiem czemu odnosi膰 to tylko do graczy z Europy, bo wydaje mi si臋 ze mo偶e taka sytuacja dotyczy膰 r贸wnie偶 kolesi z USA, cho膰 tutaj nie mam pewno艣ci, dlatego nie to zdecydowa艂o o moim g艂osie.

Wg mnie powinno to dotyczyc wszystkich rookich.

- ile lat mia艂oby obowi膮zywa膰 to prawo do zawodnika? (Rubio przecie偶 nie trafi艂 do NBA po roku, a nie wiem czy by艂y jakie艣 przypadki z d艂u偶szym "przeczekaniem")

3 lata? 5? Z drugiej strony wg mnie trzeba pamietac, ze jak gracz nie przechodzi prawie od razu to jego szanse na jakas wartosc spadaja. Czy jakby do dzis ktos mial Vasqueza komus by to przeszkadzalo?

- ile takich praw do zawodnika na jeden team? (w jednym roku wybieram Rubio, w drugim roku jakiego艣 innego lub nawet dw贸ch)

Na razie nie wiemy czy dozwolony bedzie chociaz 1 zawodnik ;-)

Choc ten temat jak najbardziej do omowienia. Czy powinien byc limit czy nie? W polaczeniu z poprzednim pytaniem moze niech bedzie tylko limit czasowy, ale nie ilosciowy?

- kiedy si臋 w ko艅cu straci takie prawa, gdyby to si臋 przed艂u偶a艂o? Czy trzeba b臋dzie samemu z nich zrezygnowa膰?

Tez do ustalenia. Problem z tymi pytaniami jest taki, ze na razie omawiamy sprawe podstawowa, a to jest jakby szczegol realizacyjny.

niesprawiedliwe by by艂o gdyby kto艣 tankuj膮cy trzyma艂 13 graczy z nadziej膮 na wybuch talentu a jeszcze mia艂 do kilku prawa...

Bardzo dziwny argument. Przeciez contenderzy z niskimi pickami tez beda mogli takich graczy draftowac!
Odno艣nik do komentarza

Marcos:

Przypadki takich graczy si臋 zbyt cz臋sto nie zdarzaj膮. Rubio, Valanciunas, Motiejunas w ostatnich latach. Ma艂o prawdopodobnym jest, iz kto艣 wybierze dw贸ch takich graczy w jednym roku. A nawet je艣li ju偶, to po dokooptowaniu dw贸ch innych nie藕le zape艂ni mu to salary.

Uwa偶am, i偶 osoba po wybraniu takiego eurosa (oczywi艣cie grajkow z USA te偶 to dotyczy, ale tacy po wyborze w drafcie rzadko kiedy id膮 do Europy - jak juz to drugorundowcy, czyli grupa zupe艂nie dla nas nieistotna) w trakcie sezonu nie藕le si臋 "m臋czy" z 12 zawodnikami, ma bardzo ograniczon膮 rotacj臋 i troche nawet olewaj膮ca trwaj膮cy sezon. My艣l臋, i偶 powinna mie膰 jaki艣 handicap, bo z drugiej strony, czemu taka osoba ma sta膰 z g贸ry na przegranej pozycji ni偶 osoba wybieraj膮ca ameryka艅c贸w?

Po drugie zauwa偶, i偶 ta osoba w aktualnych zasadach jest uprzywilejowana ni偶szym salary takiego Rubio, co realnie jest po prostu irracjonalne i z tym sie chyba zgadzamy. W zaproponowanych osoba ta ma mie膰 handicap w postaci 13 graczy i praw do eurosa, ale z drugiej strony przed next season salary takiego zawodnika si臋 nie zmniejsza, a zwi臋ksza, czyli ten fakt w pe艂ni wyr贸wnuje ten pierwszy handicap.

Dzi臋ki temu user od pocz膮tku do ko艅ca nie b臋dzie odpuszcza艂 sezonu (zw艂aszcza, je艣li ma sk艂ad do powalczenia o co艣 wi臋cej), ale przed nast臋pnym nie b臋dzie mia艂 偶adnego handicapu w postaci absurdalnie niskiego salary jak w przypadku rubio czy valanciunasa. Co艣 za co艣 po prostu, to nie jest tak, 偶e propagatorzy zmian chc膮 tylko samych handicap贸w dla posiadaczy euros贸w. A fakt, i偶 taki user, je艣li ma planach zawojowa膰 next season, takie podwy偶szenie salary zamiast obni偶ki stanowi diametraln膮 r贸偶nic臋...Tak wi臋c handicap, ale tylko pozorny - valanciunas zamiast 24, by mia艂 35. Wysoko. A przecie偶 w 1 sezonie NBA zrobi艂 28,5. Natomiast Rubio "doczeka艂" si臋 marnego 19,20! A przecie偶 od razu wykr臋ci艂 44,80. Mocny handicap, jak si臋 okaza艂o. Wg planowanych zasad by mia艂 40, czyli du偶o bardziej adekwatnie. Tak wi臋c mo偶e w pierwszym sezonie by艂aby uprzywilejowana, ale w kolejnym, kiedy by to by艂o bardziej istotne - na pewno nie.

No my艣l臋, 偶e taki Vasquez by nikomu nie przeszkadza艂. On by si臋 chyba jakiej艣 setki salary doczeka艂 :)

Edytowane przez bulek
Odno艣nik do komentarza

@ bulek

Ja rozumiem Twoje argumenty, pewne sytuacje pisze 偶ycie i potem z nimi si臋 trzeba zmierzy膰, kwestia czy jest sens to komplikowa膰. Tym bardziej 偶e jak sam napisa艂e艣 takich przypadk贸w by艂o ledwie kilka.

A poza tym podnoszenie warto艣ci sc jest dyskusyjne bo kwesta rzeczywistej warto艣ci potem takiego rookie (np. Rubio) b臋dzie wystarczaj膮cym handicapem rekompensuj膮cym dwa lata trzymania i to bardziej rekompensuj膮cym ni偶 mo偶liwo艣膰 wybierania 13 spo艣r贸d 14 grajk贸w.

A r贸wnocze艣nie jest konieczno艣膰 trzymania w sk艂adzie i blokowania miejsca przez takiego Griffina (偶eby nie wspomina膰 Odena) i jemu obni偶amy sc a potem jest +50.

My艣l臋 偶e obecny system jest prosty i jasny tym bardziej 偶e wybieramy raptem 20 grajk贸w, z czego i tak po艂owa w trakcie sezonu lub najp贸藕niej po sezonie jest na FA.

Odno艣nik do komentarza

@ bulek

Ja rozumiem Twoje argumenty, pewne sytuacje pisze 偶ycie i potem z nimi si臋 trzeba zmierzy膰, kwestia czy jest sens to komplikowa膰. Tym bardziej 偶e jak sam napisa艂e艣 takich przypadk贸w by艂o ledwie kilka.

A poza tym podnoszenie warto艣ci sc jest dyskusyjne bo kwesta rzeczywistej warto艣ci potem takiego rookie (np. Rubio) b臋dzie wystarczaj膮cym handicapem rekompensuj膮cym dwa lata trzymania i to bardziej rekompensuj膮cym ni偶 mo偶liwo艣膰 wybierania 13 spo艣r贸d 14 grajk贸w.

Je偶eli nawet bardziej rekompensuj膮cym, to ju偶 nie ma argument贸w, i偶 propagatorzy zmian daj膮 wi臋ksze handicapy ;)

A r贸wnocze艣nie jest konieczno艣膰 trzymania w sk艂adzie i blokowania miejsca przez takiego Griffina (偶eby nie wspomina膰 Odena) i jemu obni偶amy sc a potem jest +50.

My艣l臋 偶e obecny system jest prosty i jasny tym bardziej 偶e wybieramy raptem 20 grajk贸w, z czego i tak po艂owa w trakcie sezonu lub najp贸藕niej po sezonie jest na FA.

Chyba nie w pe艂ni zrozumia艂e艣. Przypadki Odena czy Blake'a to inna parafia i niczym si臋 nie powinny r贸偶ni膰 od rose'贸w czy bynum贸w.
Odno艣nik do komentarza

Po drugie zauwa偶, i偶 ta osoba w aktualnych zasadach jest uprzywilejowana ni偶szym salary takiego Rubio, co realnie jest po prostu irracjonalne i z tym sie chyba zgadzamy. W zaproponowanych osoba ta ma mie膰 handicap w postaci 13 graczy i praw do eurosa, ale z drugiej strony przed next season salary takiego zawodnika si臋 nie zmniejsza, a zwi臋ksza, czyli ten fakt w pe艂ni wyr贸wnuje ten pierwszy handicap.

Obecnie ta spadajaca pensja ma sens bo przez rok byl zawalony slot, ale zgadzam sie, ze nowa zasada ladnie rozwiazywalaby ten problem. Tzn wieksza elastycznosc za bardziej realna pensje.

No my艣l臋, 偶e taki Vasquez by nikomu nie przeszkadza艂. On by si臋 chyba jakiej艣 setki salary doczeka艂 :)

Sluszna uwaga, przy podwyzkach limity bylyby zupelnie zbedne. Uplywajacy czas zalatwialby to za nas. Toz z Vasqezem powyzej np 45 fp bym go wywalil tylko po to by nie przypominac sobie tej wpadki draftowej ;-) Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

ja jestem za pozostawieniem statusu quo.

niesprawiedliwe by by艂o gdyby kto艣 tankuj膮cy trzyma艂 13 graczy z nadziej膮 na wybuch talentu a jeszcze mia艂 do kilku prawa...

Dlaczego pr贸bujemy naprawia膰 system dzia艂aj膮cy w NBA? Wydaje mi si臋, 偶e chcemy mie膰 system zbli偶ony do prawdziwego, a w tym temacie mamy wszystko na odwr贸t.

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.