Skocz do zawarto艣ci

all time wg dekad

elwariato

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiem czy przy okazji tych fantasy by艂o co艣 takiego, jesli tak to sorka, jesli nie to sprawa prosta lecimy wg dekad pi膮tki na ka偶da pozycj臋 i kolejno艣膰 wyboru. My艣l臋 mo偶emy pykn膮c 3 dekady od lat '80, wydaje mi si臋 偶e prime danych zawodnik贸w mo偶na spokojnie przypisa膰 do danego dziesi臋ciolecia, plus prosi艂bym nie powtarza膰 danych wybor贸w tylko kiedy kto dominowa艂/mia艂 sw贸j najlepszy okres. Wed艂ug dekad my艣l臋 najbardziej sprawiedliwie bo chyba tylko kto艣 niepowa偶ny musi my艣le膰 偶e poziom nba jest jak膮艣 sta艂膮, a 3 dziesi膮tki to chyba ta "wsp贸艂czesna" koszyk贸wka. swoje picki musz臋 przemy艣le膰 ale spoko zapodam nied艂ugo, my艣l臋 偶e niekt贸rzy nie b臋d膮 mieli z tym problem贸w na poczekaniu :)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Zanim zaczn膮 si臋 k艂贸tnie jak ma wygl膮da膰 liczenie dekad z argumentami w rodzaju "21 wiek zacz膮艂 si臋 w 2001 roku, wi臋c rok 2000 to ju偶 inna dekada" ja proponuj臋 przyj膮膰 proste za艂o偶enie.

Na u偶ytek tej zabawy przyjmijmy najlepiej, 偶e dekada to 10 lat z t膮 sam膮 cyfr膮 na pocz膮tku (czyli np. ca艂e lata 80' tzn. 1980-1989). Przy czym jako rok 1980 liczymy ca艂y sezon 1979/80, bo w 1980 zosta艂 wy艂oniony pierwszy mistrz tej dekady i nie ma znaczenia, 偶e sezon si臋 zacz膮艂 jeszcze w latach 70-tych.

Analogicznie lata '90 liczymy od sezonu 1989/90 do 1998/99, a "zerowe"od sezonu 1999/2000 do 2008/09.

Odno艣nik do komentarza

To w takim razie zapodam swoje typy :)

lata 80:

PG Magic Johnson -> Zastanawia艂em si臋 czy nie wybra膰 Zeke, ale nienawidz臋 ***** to raz, a dwa Magic by艂 zdecydowanie lepszym teammate ni偶 Isiah. Czego trzeba wi臋cej? Kole艣 to esencja lat 80. Show-time, no look passes, clutch no i mam w szatni go艣cia kt贸ry b臋dzie utrzymywa艂 dobr膮 atmosfer臋.

SG -> tutaj mia艂em straszny problem na kogo postawi膰, ale bior臋 Icemana Gervina. Potrzebny jest w mojej dru偶ynie strzelec kt贸ry zawsze znajdzie drog臋 do kosza.

SF -> Wyb贸r jest oczywisty. LARRY BIRD. Potrzebuje kogo艣 kto poci膮gnie dru偶yn臋 w najgorszym momentach i jest gotowy zrobi膰 wszystko 偶eby zwyci臋偶y膰.

PF -> Tutaj te偶 jest problem, bo wtedy liga obfitowa艂a w 艣wietnych podkoszowych, bior臋 McHale'a. 艢wietny defensor, wysoki FG %, mo偶na na niego liczy膰 z p贸艂dychy.

C -> Post-prime, ale nadal 艣wietny. Kareem Abdul-Jabbar! Jego sky-hook doprowadzi ka偶dego obro艅c臋 do my艣li samob贸jczych :)

P贸藕niej wrzuc臋 typy z lat 90 i 00s

Odno艣nik do komentarza

Na jakiej zasadzie oceniamy przynale偶no艣膰 kogo艣 do danej dekady?

Na przyk艂ad Barkley i Drexler to 80s czy 90s?

no kiedy grali sw贸j najlepszy basket, mo偶e by膰 czasem ci臋zko ale my艣l臋 偶e mozna da膰 rad臋, plus zawsze mo偶na i艣膰 te偶 z konkurencj膮, czyli np tutaj si臋 艂膮pie go艣膰 w tym dziesi臋cioleciu bo dominowa艂 na swojej pozycji.

Tak w og贸le temat nie do rozstrzygni臋cia ale jak sklasyfikowa膰 przydzia艂 pozycji dla Johnsona i Jamesa???

Odno艣nik do komentarza

Tak w og贸le temat nie do rozstrzygni臋cia ale jak sklasyfikowa膰 przydzia艂 pozycji dla Johnsona i Jamesa???

Serio chcesz si臋 bawi膰 w jakie艣 analizy i rozstrzyganie kogo do jakiej przypisa膰 pozycji? Po co sobie komplikowa膰 偶ycie? Po prostu we藕my pod uwag臋 pozycje nominalne (czyli w tym przyk艂adzie PG dla Magica i SF dla Jamesa) zamiast nadmiernie kombinowa膰. Zreszt膮 np. co do Magica nie ma za bardzo co si臋 zastanawia膰, w ko艅cu dziwnie by艂oby najlepszego podaj膮cego wszechczas贸w nie traktowa膰 jako PG.

I nie wiem czy dobrze rozumiem tw贸j pierwszy post " lecimy wg dekad pi膮tki na ka偶da pozycj臋 i kolejno艣膰 wyboru". Mamy z ka偶dej dekady wybra膰 5 najlepszych graczy z ka偶dej z 5 pozycji, tak?

Odno艣nik do komentarza

w ko艅cu dziwnie by艂oby najlepszego podaj膮cego wszechczas贸w nie traktowa膰 jako PG.

I nie wiem czy dobrze rozumiem tw贸j pierwszy post " lecimy wg dekad pi膮tki na ka偶da pozycj臋 i kolejno艣膰 wyboru". Mamy z ka偶dej dekady wybra膰 5 najlepszych graczy z ka偶dej z 5 pozycji, tak?

Ja Stocktona bankowo na pg wystawie o to si臋 nie martw :)

Chodzi艂o mi o wyb贸r 5 normalnie pozycjami ale te偶 o to 偶eby podawa膰 kolejno艣膰 wyboru, czyli kogo najpierw by艣my wzieli, czyli jak tutaj kolega @Tomeczeg zapoda艂 to jeszcze przyda艂oby si臋 aby dopowiedzia艂 czy wybiera Magica jak #1 czy np Birda.

Odno艣nik do komentarza

A czemu dajecie takie sztywne przedzia艂y ?

Mi si臋 zawsze wydawa艂o, 偶e mo偶na by to podzielic na:

85 do 94

95 do 2004

2005 -....

Og贸lnie tak jak si臋 zmienia艂a warta w nba. Wg mnie to mo偶e byc:

Przed jordanem

od jordana do kobyego

i po lebronie

Bo z niekt贸rymi zawodnikami mo偶e by膰 problem.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.