Skocz do zawartości

all time wg dekad

elwariato

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiem czy przy okazji tych fantasy było coś takiego, jesli tak to sorka, jesli nie to sprawa prosta lecimy wg dekad piątki na każda pozycję i kolejność wyboru. Myślę możemy pyknąc 3 dekady od lat '80, wydaje mi się że prime danych zawodników można spokojnie przypisać do danego dziesięciolecia, plus prosiłbym nie powtarzać danych wyborów tylko kiedy kto dominował/miał swój najlepszy okres. Według dekad myślę najbardziej sprawiedliwie bo chyba tylko ktoś niepoważny musi myśleć że poziom nba jest jakąś stałą, a 3 dziesiątki to chyba ta "współczesna" koszykówka. swoje picki muszę przemyśleć ale spoko zapodam niedługo, myślę że niektórzy nie będą mieli z tym problemów na poczekaniu :)

Zanim zaczną się kłótnie jak ma wyglądać liczenie dekad z argumentami w rodzaju "21 wiek zaczął się w 2001 roku, więc rok 2000 to już inna dekada" ja proponuję przyjąć proste założenie.

Na użytek tej zabawy przyjmijmy najlepiej, że dekada to 10 lat z tą samą cyfrą na początku (czyli np. całe lata 80' tzn. 1980-1989). Przy czym jako rok 1980 liczymy cały sezon 1979/80, bo w 1980 został wyłoniony pierwszy mistrz tej dekady i nie ma znaczenia, że sezon się zaczął jeszcze w latach 70-tych.

Analogicznie lata '90 liczymy od sezonu 1989/90 do 1998/99, a "zerowe"od sezonu 1999/2000 do 2008/09.

To w takim razie zapodam swoje typy :)

lata 80:

PG Magic Johnson -> Zastanawiałem się czy nie wybrać Zeke, ale nienawidzę ***** to raz, a dwa Magic był zdecydowanie lepszym teammate niż Isiah. Czego trzeba więcej? Koleś to esencja lat 80. Show-time, no look passes, clutch no i mam w szatni gościa który będzie utrzymywał dobrą atmosferę.

SG -> tutaj miałem straszny problem na kogo postawić, ale biorę Icemana Gervina. Potrzebny jest w mojej drużynie strzelec który zawsze znajdzie drogę do kosza.

SF -> Wybór jest oczywisty. LARRY BIRD. Potrzebuje kogoś kto pociągnie drużynę w najgorszym momentach i jest gotowy zrobić wszystko żeby zwyciężyć.

PF -> Tutaj też jest problem, bo wtedy liga obfitowała w świetnych podkoszowych, biorę McHale'a. Świetny defensor, wysoki FG %, można na niego liczyć z półdychy.

C -> Post-prime, ale nadal świetny. Kareem Abdul-Jabbar! Jego sky-hook doprowadzi każdego obrońcę do myśli samobójczych :)

Później wrzucę typy z lat 90 i 00s

Na jakiej zasadzie oceniamy przynależność kogoś do danej dekady?

Na przykład Barkley i Drexler to 80s czy 90s?

no kiedy grali swój najlepszy basket, może być czasem cięzko ale myślę że mozna dać radę, plus zawsze można iść też z konkurencją, czyli np tutaj się łąpie gość w tym dziesięcioleciu bo dominował na swojej pozycji.

Tak w ogóle temat nie do rozstrzygnięcia ale jak sklasyfikować przydział pozycji dla Johnsona i Jamesa???

Tak w ogóle temat nie do rozstrzygnięcia ale jak sklasyfikować przydział pozycji dla Johnsona i Jamesa???

Serio chcesz się bawić w jakieś analizy i rozstrzyganie kogo do jakiej przypisać pozycji? Po co sobie komplikować życie? Po prostu weźmy pod uwagę pozycje nominalne (czyli w tym przykładzie PG dla Magica i SF dla Jamesa) zamiast nadmiernie kombinować. Zresztą np. co do Magica nie ma za bardzo co się zastanawiać, w końcu dziwnie byłoby najlepszego podającego wszechczasów nie traktować jako PG.

I nie wiem czy dobrze rozumiem twój pierwszy post " lecimy wg dekad piątki na każda pozycję i kolejność wyboru". Mamy z każdej dekady wybrać 5 najlepszych graczy z każdej z 5 pozycji, tak?

w końcu dziwnie byłoby najlepszego podającego wszechczasów nie traktować jako PG.

I nie wiem czy dobrze rozumiem twój pierwszy post " lecimy wg dekad piątki na każda pozycję i kolejność wyboru". Mamy z każdej dekady wybrać 5 najlepszych graczy z każdej z 5 pozycji, tak?

Ja Stocktona bankowo na pg wystawie o to się nie martw :)

Chodziło mi o wybór 5 normalnie pozycjami ale też o to żeby podawać kolejność wyboru, czyli kogo najpierw byśmy wzieli, czyli jak tutaj kolega @Tomeczeg zapodał to jeszcze przydałoby się aby dopowiedział czy wybiera Magica jak #1 czy np Birda.

A czemu dajecie takie sztywne przedziały ?

Mi się zawsze wydawało, że można by to podzielic na:

85 do 94

95 do 2004

2005 -....

Ogólnie tak jak się zmieniała warta w nba. Wg mnie to może byc:

Przed jordanem

od jordana do kobyego

i po lebronie

Bo z niektórymi zawodnikami może być problem.