Skocz do zawarto艣ci

WCF [2] Spurs - Grizzlies [5]

Bia艂aCzekolada

Rekomendowane odpowiedzi

Here we go again

Kluczem dla Grizzlies b臋dzie utrzymanie bagnistego tempa jak przez dwie ostatnie serie, a raczej ostatnie 9 spotka艅, z kt贸rych wygrali 8, a ta 1 pora偶ka powinna da膰 do zrozumienia, 偶e to ci膮gle Grizzlies i trwonienie przewagi oraz dziwne decyzje w 4q to ich mini-specjalno艣膰, niestety.

Mieli艣my zobaczy膰 czy Popovich rzeczywi艣cie nie daje si臋 dyma膰 Thunder dwa razy z rz臋du, no i zobaczymy ale w tej roli - Grizz.

Ciekawe czy b臋dzie grane Bonnerem, 偶eby wyrwa膰 spod kosza Gasola, jak cz臋sto i jak bardzo ucierpi膮 Grizzlies na pickach z Zachiem jako obro艅c膮 oraz czy Popovich odwa偶y si臋 na small ball?

Grizzlies si臋 艣wietnie matchupuj膮 ze Spurs na obwodzie, czyli maj膮 kogo rzuci膰 na Parkera i Manu, jednocze艣nie nie tworza膰 mismatch贸w bo Conley spokojnie powinien sobie poradzi膰 z TP. To powinno by膰 kluczowe, szczeg贸lnie 偶e Manu, kt贸ry jest kluczowy na etapie WCF dostanie w艣ciek艂ego pitbulla na przydzia艂.

player2watch: Kawhi Leonard - w small ballu b臋dzie kluczowy bo b臋dzie musia艂 radzi膰 sobie jako艣 pod koszem, a po drugiej stronie wyci膮ga膰 wysokich spod dziury i trafia膰 tr贸jki. Mia艂 dobr膮 seri臋 z Warriors i przynajmniej mentalnie wydaje si臋 ju偶 gotowy do grania na wysokim poziomie po obu stronach.

player-not2-watch: Bonner, Splitter, Leonard, Diaw vs Zach - robimy zak艂ady ile pi艂ek zbierze w ataku Randolph?

xfactor: Manu Ginobili - je艣li Spurs dadz膮 si臋 wmanewrowa膰 w wolne tempo i gr臋 inside (a pewnie dadz膮) oraz b臋d膮 mogli liczy膰 na 艣wietnego Tony Parkera tylko w co drugim meczu (a tak b臋dzie), to b臋d膮 potrzebowali instant offense i du偶o kreatywno艣ci, 偶eby z艂ama膰 艣wietn膮 obron臋 Memphis. Manu jest w g艂臋bokim rzutowym do艂ku, ale wr贸ci艂 do formy jako czarodziej na pick n rollu.

Acha no i jest jeszcze HCA - zdecydowanie niedoceniane akurat w tej serii, bo Grizzlies raczej nie dadz膮 si臋 wydyma膰 u siebie.

serce Spurs

rozum Grizzlies w 6

- - - Updated - - -

EDIT:

regular regularem, Grizzlies byli troch臋 innym zespo艂em, Spurs mieli r贸偶ne zdrowie, ale mecze raczej by艂 na walk膮 na no偶e - 2 x OT i 1x 92-90.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

wybitne teamy raczej u siebie gdzie w RS by艂o 2:2 i ka偶dy wygra艂 w domciu: 99:95 i 103:82 oraz 98:101 i 90:92 co pokazuje o zaci臋to艣ci...

kluczem IMO s膮 2 pierwsze mecze gdzie dzie艅 wi臋cej odpoczynku mieli Memfizzzz.

jednym z element贸w na kt贸ry warto zwr贸ci膰 uwag臋 jest fakt, ze Mem w tych PO bardzo bardzo 偶adko traci pi艂k臋 (10,4TPG) i praktycznie ka偶dy ograniczy艂 g艂upie starty do minimum ( Zach ciut ponad 2 straty reszta mniej). To bardzo dobry wska偶nik kt贸ry pokazuje 偶e spurs nie b臋d膮 mie膰 艂atwych punkt贸w. tylko jest jeden problem. Spurs w przeciwie艅stwie do Clips Denver Thunder czy Heat tym sie akurat nie karmi膮.

Dodatkowo w tym PO Gasol gra ponad 40 minut a Splitter oszczedzany poprzez uraz tylko 21. IMO tu je偶eli Tiago jest juz zdrowy nale偶y upatrywa膰 cie艅 szansy....

Z drugiej strony boj臋 sie Zacha i tego jego talentu do zbi贸rek ofensywnych bo to moze flustrowa膰 przeciwnik贸w.

Nadal natomiast nie jestem fanem Prince'a kt贸ry owszem po艣wi臋ci艂 sie dla druzyny siedz膮c na Durancie ale i tak jego produkcja w ponad 33 minuty jest nie tylko gorsza od Leonarda ale tak偶e od krytykowanego przeze mnie Greena. Ja nadal twierdz臋 偶e Gaya moze zabrakn膮膰

Kolejny klucz to faule bo para wysokich Grizz fauluj膮 3,7 i 3,3 FPG w por贸wnaniu do Duncana i Splitera 2,4 i 2,5.

Owszem zabaw臋 zaczynamy od nowa i spurs z GSW mieli i mniej k艂opot贸w podkoszowych i wi臋cej z produkcji bo szybko艣膰 akcji by艂a wi臋ksza ale chetnie por贸wnam te wska偶niki w boju bezpo艣rednim.....Memphis zamula ale OKLA to u艂omek ofensywny nawet bez russa nie jest..

najwi臋cej marginesu do poprawy ma Manu kt贸ry na razie gra statystycznie licho jak nigdy ( owszem wp艂yw i tak ma spory) i tu upatruje mimo Allena na karku poprawy bo mo偶e spurs w ko艅cu troch臋 odpoczn膮 na pozycjach SG SF w obronie.

Ciekawi mnie Cory Joseph kt贸ry mimo ma艂ej ilosci minut wyp艂yn膮艂 ponad DeColo i praktycznie gra bez strat robi膮c 6,0 ATO ratio na dodatkowo 53% FG jako艣ciowo zjada nawet Neala. Przy blowoutach bym to nawet zrozumia艂 ale tu gra by艂a na styku do艣膰 cz臋sto st膮d ciekawi mnie on jako prospect z nik膮d.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li TP9 nadal b臋dzie przypomina艂 PKP po liftingu, a nie francuskie TGV, to ofensywa SAS praktycznie le偶y i kwiczy.

Wiele b臋dzie zale偶e膰 od postawy Manu, ale czy od prawie 36-letnie go艣cia mo偶na oczekiwa膰, 偶e b臋dzie game-changerem w wi臋cej ni偶 2 grach? To ju偶 nie te nogi...

Czy Duncan, kt贸ry nie wyrabia艂 kondycyjne w serii z GSW b臋dzie potrafi艂 gra膰 na poziomie 20/10? Raczej nie.

Wygra ten zesp贸艂, kt贸ry ma wi臋cej paliwa w baku. Obawiam sie, 偶e SAS jad膮 ju偶 na oparach...

Memphis z tym swoim metodycznie granym atakiem, lepsz膮 defensywn膮 i bardziej fizycznym stylem gry s膮 po prostu faworytem. Powinni ogarn膮膰 temat w sze艣ciu spotkaniach. Chcia艂bym si臋 bardzo, ale to bardzo pomyli膰...

Odno艣nik do komentarza

Krytykowanie Parkera jest chyba po prostu modne, bo mia艂 na razie obie serie dobre, a mecze g1 ig3 to jedne z najlepszych popis贸w w tych PO, jest jednym z najlepszych pg i graczy w tych PO.

Co do orb Zacha, to on akurat mo偶e nie za du偶o nalapac, Spurs byli w regularze trzecim w drb zespo艂em w lidze, co jest cz臋sto pomijane maja bardzo dobrych zbierajacych na obwodzie, szczeg贸lnie Kawi, ale Manu i Green tez mi sie podobaj膮 w walce pod tablicami.

Odno艣nik do komentarza

.Conley jak i Parker mog膮 by膰 liderami swoich dru偶yn , ale lepszym rzutem minimalnie dysponuje Conley.

Czy my m贸wimy o tym samym Conleyu co w tych PO ma jak na razie gorsz膮 skuteczno艣膰 ni偶 Melo? i zar贸wno za 2 jak i za 3 ma ok10% ni偶sz膮 ni偶 Parker ?

Prawda jest taka 偶e du偶o zale偶y od Parkera . W serii z Golden za ka偶dym razem kiedy odpala艂 sw贸j niewiarygodny tryb to Spurs byli nie do zatrzymania. I nawet ci臋偶ko powiedzie膰 偶e zawodzi bo w serii z Golden za ka偶dym razem kiedy by艂o gor膮ce to on gra艂 艣wietnie.

Przej膮艂 mecz nr 1 kiedy wydawa艂o si臋 偶e ju偶 pozamiatane. W pierwszej po艂owie meczu nr 3 zagra艂 niebotycznie wr臋cz i spurs odzyskali parkiet. W meczu nr 5 te偶 nie pozostawi艂 z艂udze艅. W pozosta艂ych meczach sza艂u nie robi艂 to fakt ale i tak moim zdaniem wygra rywalizacj臋 z Conleyem

Co do Zacha to akurat Splitter ca艂kiem nie藕le go broni. Sprawia 偶e ZBo gra znacznie dalej od kosza. Mniej zbiera, mnie dobija itp. Ogl膮dam 3 mecze Spurs-Memphis i je艣li Tiago ju偶 zapomnia艂 o kostce to para Splitter-Duncan mo偶e w defensywie mocno ograniczy膰 podkoszowych Mi艣k贸w. Bo post-up to g艂贸wna opcja ofensywa Memphis a Spurs z kolei w RS i nawet tych PO to czo艂贸wka obronna w tym wzgl臋dzie

Ci臋偶ko wytypowa膰 zwyci臋zce bo to b臋dzie wojna. Ju偶 w RS by艂o wida膰 偶e Pop najbardziej spina艂 si臋 na Memphis( s艂ynny odpuszczony mecz w Miami aby mie膰 wi臋cej odpoczynku na Grizzlies). Moim zdaniem akurat Spurs to najgorszy z mo偶liwych zespo艂贸w dla nich. Z ka偶dym innym sobie spokojnie radz膮 bez spacingu bo nikt praktycznie na ma dw贸jki podkoszowych zdolnych zabi膰 ich gr臋 przez post ale akurat Spurs ma. Pytanie tylko czy Splitter-Duncan s膮 gotowi na gr臋 na wysokich obrotach przez ca艂膮 seri臋 ?? Duncan z Golden w 4 kwarcie nie wygl膮da艂 za dobrze i cz臋sto to Splitter ko艅czy艂 mecze ( tym Pop r贸偶ni si臋 od reszty 偶e on potrafi posadzi膰 swoj膮 najwi臋ksz膮 gwiazd臋 je艣li widzi 偶e to mu pomo偶e wygra膰).

Jak bym mia艂 stawia膰 to Spurs w 6

Odno艣nik do komentarza

sorry za spam, ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰:

I za to Ciebei Ignazz lubi臋 :D

aby nie za艣mieca膰 by艂 to koment do mojego typu 4:1 dla Spurs w serii z Memphis.... ale w temacie " tylko typy"

t艂umaczenie....

1) wierz臋 w zwyci臋stwo spurs;

2) ma艂o realne wydaje mi si臋 4:2 gdyz znaczy to ze juz podm臋czeni spurs wtgrywaj膮 G6 na wyje偶dzie co jest mega ci臋偶kie

3) za艂o偶enie by艂o takie 偶e s膮 to ekipy w艂asnego parkietu wi臋c co najwy偶ej rozum m贸wi 4:3 dla spurs

4) 艂atwiej spurs b臋dzie wygra膰 mimo wszystko wyjazd np. #3/4 ni偶 na wi臋kszym zm臋czeniu #6

5) mam strat臋 punktow膮 w klasyfikacji wi臋c albo rybka albo pipka i najwy偶ej wi臋cej jeszcze strac臋 ale jakbym trafi艂 to nadrabiam patrz膮c na inne typy sporo punkt贸w st膮d ryzyko i wiara 偶e w ko艅cu spurs u siebie zagraja 3 razy na poziomie i raz mimo wszystko przy dniu konia za 3 wyszarpn膮 wyjazd...

logiczne rappi?

Odno艣nik do komentarza

Licz臋, 偶e Tony Parker si臋 odbuduje. W serii z Warriors nie mia艂 kogo kry膰, bo ka偶dy go niemi艂osiernie je藕dzi艂, ale teraz z Conleyem albo Tonym Allenem b臋dzie zdecydowanie 艂atwiej. Szkoda, 偶e Parker nie ma formy z RS albo innych lat, kiedy znakomicie si臋 wkr臋ca艂 w pomalowane i pokazywa艂 nieprawdpodobn膮 koordynacj臋 ruchow膮. Z Warriors cz臋sto pud艂owa艂 z 艂atwych dla niego pozycji od lat i je艣li Spurs chc膮 rozwali膰 Elvis贸w on musi trafia膰 te rzuty. I Ginobili niech si臋 troch臋 obudzi rzutowo, bo ostatnio mia艂 drewno w r臋c臋.

Odno艣nik do komentarza

Parker rzuca wi臋cej ni偶 w RS. Nie wiem o co wam chodzi z tym narzekaniem na Parkera, no Lebronem to nie jest, ale swoje gra.

1) wierz臋 w zwyci臋stwo spurs;

2) ma艂o realne wydaje mi si臋 4:2 gdyz znaczy to ze juz podm臋czeni spurs wtgrywaj膮 G6 na wyje偶dzie co jest mega ci臋偶kie

3) za艂o偶enie by艂o takie 偶e s膮 to ekipy w艂asnego parkietu wi臋c co najwy偶ej rozum m贸wi 4:3 dla spurs

4) 艂atwiej spurs b臋dzie wygra膰 mimo wszystko wyjazd np. #3/4 ni偶 na wi臋kszym zm臋czeniu #6

5) mam strat臋 punktow膮 w klasyfikacji wi臋c albo rybka albo pipka i najwy偶ej wi臋cej jeszcze strac臋 ale jakbym trafi艂 to nadrabiam patrz膮c na inne typy sporo punkt贸w st膮d ryzyko i wiara 偶e w ko艅cu spurs u siebie zagraja 3 razy na poziomie i raz mimo wszystko przy dniu konia za 3 wyszarpn膮 wyjazd...

1. W艂a艣nie do tego si臋 odwo艂ywa艂em :]

2. Memphis grali wi臋cej meczy w PO+nie byli oszcz臋dzani w RS.

3. Cz臋sto lepsza dru偶yna, za jak膮 uwa偶am Spurs w艂a艣nie ko艅czy w g6, g7 s膮 bardzo rzadkie. Miami w zesz艂ym sezonie obali艂o fortece w Bostonie i Pacers w g6, wcze艣niej np. LA w g6 w PHO i DEN przyk艂ady mo偶na mno偶y膰.

4. R贸wnie dobrze mog膮 podzieli膰 si臋 po 2-2.

5. No ok, ale i tak w艂a艣nie ta wiara w Spurs mi sie w tobie podoba, kiedy prawie wszyscy daj膮 g6 MEM :)

Odno艣nik do komentarza

pozamiatane juz chyba skoro conley zach duncan parker i gino siedza

ale ja bym jeszcze maczap贸w wzorem niekt贸rych nie robi艂, bo Bulls przegrali 20+ g.1 z NJN i zakonczyli serie dla siebie

Mem musza wyciagnac wnioski, zrobic cos z podwojeniami wysokich, bo w przeciwienstwie do wielu wysokich zach nie potrafi odrywac, wiec wiecej ruchu po stronie s艂abej zeby niscy SAS nie mogli tak bezkarnie schodzic do podwojen, tym bardziej ze wiedza iz mem s艂abo rzucaja zza 艂uku

do tego ksi膮zkowo grane picki i masa otwieraj膮cych sie dzieki nim szans dla SAS- Memphis pokazaywali przez caly rs ze potrafia bronic na zas艂onach i dzis tego zabrak艂o

plus te mordercze tr贸jki Spurs- um贸wmy sie ze takich mecz贸w rzutowo zza 艂uku nie bedzie juz wiecej

Spurs mieli dzien konia i zas艂u偶enie zmietli memphis, ale seria zapowiada sie wy艣mienicie

Odno艣nik do komentarza

WOW! Zdecydowanie najlepszy mecz SAS w tych p.o.

Prezencja Parkera wysmienita. Dwie rowno zagrane polowy, na wysokim poziomie.

Duncan slabszy w ofensywie, ale na tablicach spisywal sie bez zarzutu. Piekny bloczek na Gasolu.

Green+ Leonard - nadal graja nadspodziewanie dobrze.

Bonner - odpalil swoje rakietowe pociski. Ja wiem, ze predko tego nie powtorzy, ale jak dotad gra p.o. zycia

Neal - wszyscy wiedza, ze jest shooterem. Musi miec tylko swoj dzien.

Wielki minus dla Splittera, ktory mial tradycyjne klopoty z wykanczaniem akcji, a pod bronionym koszem wygladal beznadziejnie.

Kto wygra game 2, ten gra z Miami Heat?

Edytowane przez duncan_24
Odno艣nik do komentarza

1:0

daleki jestem jednak od hurra optymizmu!

1) Po pierwsze tak ograniczy膰 Zacha ( nie maj膮c do tego a偶 tyle materia艂u bo Bonner 艂adnie z Diawem przykry艂 ale to nie s膮 jacy艣 specjali艣ci od obrony) w kolejnych 3 meczach z rz臋du si臋 nie da a mimo wszystko Memphis wr贸ci艂o na poziom -6.

Pami臋tajmy to opcja nr 1 w ataku i takie 1/8 si臋 nie powt贸rzy st膮d b臋dzie na pewno trudniej.

2) nie da si臋 trafia膰 ci膮gle tr贸jek na 60% ( pomijam rzuty niecelne jak by艂o po meczu kt贸re obni偶y艂y staty).

3) Leonard wygl膮da艂 na tak przem臋czonego 偶e si臋 powa偶nie martwi臋 a znamienna by艂a akcja gdzie ledwo docz艂apa艂 kontr臋 kt贸r膮 normalnie smeczowa艂by w RS tak samo jak w 1 po艂owie jego widok na 艂awce gdzie siedz膮c obok Duncan po paru minutach i tak nie m贸g艂 z艂apa膰 tchu i by艂 dziwnie nieobecny (trzymaj膮c si臋 za nog臋 ). Staty wygl膮daj膮 bajecznie, doskonale si臋 ustawia艂 w ataku ( 4 tr贸jki) ale ju偶 te dokoz艂owania, czy w艂a艣nie p贸艂sprint wygl膮da艂 藕le - tak samo ( na szcz臋艣cie tu mo偶e odpoczywa膰 poprzez u艂omno艣膰 ataku SG/SF) nie podoba艂a mi si臋 jego D mimo 偶e ca艂y zesp贸艂 fajnie zagra艂.

4) dobry wyst臋p Bonnera ale i profesorski Parkera mo偶e si臋 nie powt贸rzy膰 co mecz a wp艂yw Manu i jego rzuty s膮 jeszcze gorsze ni偶 by艂y, Diaw s艂abo, Tiago przeci臋tnie, nie wspominaj膮c o dobrym wej艣ciu w 1Q a tragicznym ze strony Memphis.

5) pomys艂 Popa ( o nim ni偶ej ) - nie mo偶e by膰 poprzez wiek graczy ( ten system dw贸ch zas艂on na Parkera i jego bieganie w k贸艂ko wzd艂u偶 linii ko艅cowej na obiegni臋cie do lewego rogu boiska a potem kontynuacja akcji z pi艂k膮 co strasznie m臋czy TP plus ci膮g艂e podkr臋cenie tempa aby odmuli膰 gr臋) ci膮gle skuteczny i tu potrzebna b臋dzie tzw. zamra偶arka ( rola Duncana i przede wszystkim Manu). Na razie ich w formie i dobrym ataku statycznym nie widz臋 i st膮d zmartwienie!

reasumuj膮c - patrz膮c na wynik wcale nie by艂o z mojej perspektywy tak spokojnie, mimo prowadzenia 20 punktami przy bajecznej grze Spurs i mizernej (poza PondeXXX i Marc'iem) Memphis dali rade szarpn膮膰 i zbli偶y膰 si臋 na 6 punkt贸w nic takiego wielkiego nie robi膮c. Dodatkowo chyba rzeczywi艣cie na tym etapie rozgrywek zjad艂a ich troch臋 trema bo byli ciut wypaleni psychicznie.

No i zadzia艂a艂 efekt zaskoczenia na kt贸ry teraz musz膮 znale藕膰 odpowied藕 Grizz.

Efekt zaskoczenia? Pop nakaza艂 (i nie wiem czy to zauwa偶yli艣cie) ca艂kowite odmulanie gry i ka偶dy spurs mia艂 za zadanie podkr臋ca膰 tempo gry, nawet a mo偶e przede wszystkim przy wybijaniu pi艂ki z autu lub po utraconym koszu zza linii.

O ile rzuty zza 艂uku, mn贸stwo poda艅 i kombinacji z pickami, sporo asyst i penetracji to by艂o stare dobre San Antonio to ten ostatni element sprawi艂 偶e Memphis za ka偶dym razem byli ciut sp贸藕nieni w D lub co najmniej zdezorientowani.

Pop:Hol -1:0

Odno艣nik do komentarza

Gratulacj臋 dla Spurs, 艣wietny mecz. Kiedy Memphis nadrobi艂 do -6, pomy艣la艂em, 偶e jeszcze b臋dzie ciekawie, ale sko艅czy艂o si臋 miazg膮. Wed艂ug mnie nawet jak Spurs wygra game 2, to jeszcze nie koniec. Rok temu ka偶dy widzia艂 fina艂 Spurs-Heat, bo po game 2 obie ekipy prowadzi艂 2-0, a potem Spurs dosta艂o 4-2 i Miami 3-2, ale LeBron wszed艂 w sw贸j god mode i pozamiata艂. Mimo to w tym roku licz臋 na ten pojedynek :D

Odno艣nik do komentarza

By艂em ciekawy tego meczu i powt贸rz臋 to co napisa艂em w pierwszym po艣cie. Spurs to najwi臋kszy koszmar dla Memphis. Grizzlies od wymiany z Toronto wi臋szko艣膰 swojej ofensywy opieraj膮 na parze Conley-Zach ( pewnie tu wowo wyprostuje bo ja jednak ogl膮da艂em tylko te wa偶niejsze mecze). Spurs ma zawodnik贸w aby wy艂膮czy膰 Zacha. I to zrobi艂o. I te podwojenia b臋d膮 si臋 powtarza膰 bo zar贸wno Green jak i Leonard s膮 艣wietni w takich doj艣ciach do PF-a. Grizzlies nie ma strzelc贸w za 3 ( pondexter ju偶 tego nie powt贸rzy , mo偶e raz podobny mecz wypali Bayless i to wszystko), nie ma nawet za bardzo mid rangu. Ich g艂贸wna opcja to post-up kt贸ry im w艂a艣nie wy艂膮czono.

Na dodatek taki Bonner to koszmar dla Zacha i Memphis. Bo w obronie dzi臋ki pomocy koleg贸w daje rade za to w ofensywie nie ma go kto kry膰 bo Zach na obw贸d nie pobiegnie. I je艣li co艣 z tym nie zrobi膮 to b臋dziemy widzie膰 du偶o tr贸jek Bonnera w tym p贸艂finale NBA

No i to ci pisa艂em je艣li Parker ma taki mecz jak wczoraj to nie ma mocnych na Spurs

P.S. Nie ma korelacji mi臋dzy zesz艂orocznymi Spurs a tymi. Rok temu z Thunder zagrali 2 mecze na takim poziomie ofensywy 偶e nie by艂o o czym rozmawia膰 . W tym roku Spurs wygrywa defensyw膮 a ofensywa chyba ani razu nie zbli偶y艂a si臋 do poziomu tego co robili rok temu

Odno艣nik do komentarza

pewnie 偶e wszystko jeszcze mo偶liwe a nawet do 2:0 daaaleka droga

tylko ja tamt膮 seri臋 z Olka to pami臋tam ze w G#5 i g#6 spursi byli lepsz膮 dro偶yna ale liga chcia艂a inny fina艂...

teraz IMO liga chce Miami : Spurs wi臋c mo偶e s臋dziowie nie tyle pomog膮 co nie b臋d膮 przeszkadza膰....

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.