Skocz do zawarto艣ci

Nowy wyglad E-NBA.PL

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, bardzo opoznione (bo mialo byc przed poczatkiem sezonu), ale nadchodza zmiany wyglada serwisu.

W momencie kiedy serwis przeszedl na nowe forum... dyskutowalismy o zmianach w temacie:

http://www.e-nba.pl/showthread.php?7248-NOWE-FORUM-uwagi-zmiany-techniczne-itd

Postanowilem teraz zalozyc nowy temat, na temat planowanych zmian. Nie sa one jeszcze zatwierdzone i chcialem zasiegnac Waszej opinii.

Tym razem sa to raczej kosmetyczne zmiany, poniewaz oczywiscie silnik i cala reszta serwisu zostaje ten sam, natomiast planuje zmienic troche wyglad, a glownie szerokosc strony, na ktora wiele osob narzekalo i przyznaje z perspektywy czasu, ze to byl raczej blad.

Dlatego planuje powrocic do szerokosci ok. 1000px, zeby calosc byla czytelniejsza, a przede wszystkim, zeby forum czytalo sie wygodniej...

Nowy planowany wyglada (pewnie dojda jeszcze jakies kosmetyczne zmiany) mozna zobaczyc pod linkiem:

http://www.e-nba.pl/new.jpg

Do艂膮czona grafika

Czekam na Wasze opinie co do tego posuni臋cia oraz Wasze inne sugestie, pomysly...

Z wiekszych zmian to beda wprowadzone boxscore wraz z wynikami meczy, calosc byla gotowa juz w drugiej polowie poprzedniego sezonu, ale budowa serwisu i troche brak funduszy na ten cel :) unimozliwila ich wprowadzenie w tamtym czasie.

Zmiany beda najpewniej wprowadzone pod koniec listopada, a do tego weekendu bede chcial zatwierdzic ich plan.

new.jpg

Edytowane przez Borys
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

z innej beczki: ja bym proponowa艂 o偶ywi膰 troch臋 stron臋 g艂贸wn膮 ,bo box score i gar艣膰 ciekawych, aczkolwiek nielicznych artyku艂贸w o nba to dla mnie troch臋 za ma艂o by cz臋sto na ni膮 zagl膮da膰, tote偶 bywam regularnie tylko na forum.

widz臋 tutaj jednak niewykorzystany potencja艂, mianowicie skoro forum ma ca艂kiem du偶膮 baz臋 sta艂ych u偶ytkownik贸w, dlaczegoby nie skrzykn膮膰 paru ludzi, kt贸rzy mogliby regularnie wrzuca膰 jakie艣 ciekawe niusy, ploteczki, linki do tweet贸w itp. wygodnie by艂oby mie膰 od razu w jednym miejscu te wszystkie najwa偶niejsze informacje dnia, kt贸rych osi膮gni臋cie wymaga codziennego przejrzenia kilku stron o tematyce nba.

Odno艣nik do komentarza

Ale masz na mysli cos wiecej niz newsy? Oczywiscie nie mowie o tych co sa obecnie, bo to sa stare wiadomosci i niestety nie znalazlem chetnych do pisania rzetelnie, a samemu nie znalazlem na tyle wolnego czasu by moc poswiecic go kosztem wlasnej pracy.

To tez po czesci dlatego uruchomilem sklep koszykarski, bo jesli z niego beda jakies profity dla strony, to dzieki temu bede mogl wiecej czasu przeznaczyc na serwis.

Czyli reasumujac, to czy gdyby byly regularnie pisane newsy na glownej w takim ukladzie graficznym jak na stornie to byloby ok? Czy myslisz o jakims innym eksponowaniu takich newsow?

Odno艣nik do komentarza

W tej chwili wygl膮d forum bardzo mi si臋 podoba i bym go nie zmienia艂, poza jedn膮 rzecz膮 - w艂a艣nie rozdzielczo艣ci膮. Mog艂aby by膰 mniejsza. Na laptopie, gdzie mam ustawion膮 najwi臋ksz膮 mo偶liw膮 rozdzielczo艣膰 to nie problem, ale na netbooku musia艂em zmniejszy膰 do 75% wielko艣ci, 偶eby nie przewija膰 na boki.

Odno艣nik do komentarza

Wylad forum sie nie zmieni (w sensje srodka), tylko zmieni sie otoczka czyli po bokach niebieskie paski itd. Dokladnie tak jak w pierwszym poscie w linku.

I wlasnie szerokosc bedzie troche mniejsza (nie liczac miejsca na reklame z prawej strony. Ale akurat jak ktos bedzie mial mniejsza szerokosc ekranu to mu obetnie reklame.

Odno艣nik do komentarza

wyglad sie prezentuje fajnie, dobrze by bylo jakos rozwinac strone itp. a co z serwisami pod patronem e-nba, nadal istnieja? no i ogolnie to jak wyglada sprawa z prawami autorskimi ze strony nba.com, mozna umieszczac takie fotografie itp? Poddrawiam.

Strony patronackie istnieja, ale duzo sie wykruszylo albo przenioslo na wlasna domene i albo sa dalej, albo umarly smiercia naturalna ;)

Co do praw to nasz serwis ze zdjec korzysta tylko i wylacznie w wiadomosciach, takze generalnie jest na to przymykane oko. Inaczej jest jak serwisy robia galerie zdjec slawnych zawodnikow, albo wykonuja tapety, albo jeszcze lepiej robia tapety potem je drukuja jako plakaty, albo wykonuja koszulki z podobiznami LeBronow i innych i sprzedaja. Chodz nawet i tacy nie sa scigani.

@wmks co do statystyk to tez o tym myslalem, ale stwierdzilem, ze na stronie glownej lepiej beda sie sprawdzac statystyki TOP5 kolejki, natomiast takie ogolne statystyki moglyby byc na osobnej podstronie. Bo tak naprawde zbytnio to sie w ciagu sezonu nie zmienia i takie ogolne statystyki moglby sie znudzic na stronie glownej i nie beda sprawowac swojej funkcji.

Takze mysle, ze dla kogos kto bedzie czesto wchodzic na glowna ciekawsza rzeczy beda TOP 5 kolejki, co o tym myslicie?

I jeszcze ogolnie pytanie, co do newsow jaka forme newsow byscie preferowali? Jeden dlugi news dziennie i ogolnie forma serwisu bardziej blogowa?

Czy jednak krotko, zwiezle i na temat? Czyli serwis z duza iloscia newsow (ze staraniem zeby nic nie umknelo) i zwiezlych i na temat?

Odno艣nik do komentarza

I jeszcze ogolnie pytanie, co do newsow jaka forme newsow byscie preferowali? Jeden dlugi news dziennie i ogolnie forma serwisu bardziej blogowa?

Czy jednak krotko, zwiezle i na temat? Czyli serwis z duza iloscia newsow (ze staraniem zeby nic nie umknelo) i zwiezlych i na temat?

Ja sklanialbym sie ku krotkim i zwiezlym wiadomosciom z jakims dluzszym tekstem raz na 2-3 tygodnie (np. dlaczego LAKERSOM nie idzie albo dlaczego KNICKS zaczeli sezon 6-0).

Odno艣nik do komentarza

@all

Naprawd臋 chcecie robi膰 z forum tablic臋 news贸w? 呕eby to mia艂o sens to musia艂oby by膰 lepsze od obecnie dost臋pnych blog贸w/serwis贸w polskich i ameryka艅skich itd. Moim zdaniem szkoda pr膮du- rol臋 informacyjn膮 spe艂nia forum. Boxscore? Statystyki? Przecie偶 takie rzeczy i tak sprawdzamy na ameryka艅skich serwisach, aktualizowanych kiedy my jeszcze 艣pimy, z naj艣wie偶szymi danymi do 艣niadania.

Odno艣nik do komentarza

@all

Naprawd臋 chcecie robi膰 z forum tablic臋 news贸w? 呕eby to mia艂o sens to musia艂oby by膰 lepsze od obecnie dost臋pnych blog贸w/serwis贸w polskich i ameryka艅skich itd. Moim zdaniem szkoda pr膮du- rol臋 informacyjn膮 spe艂nia forum. Boxscore? Statystyki? Przecie偶 takie rzeczy i tak sprawdzamy na ameryka艅skich serwisach, aktualizowanych kiedy my jeszcze 艣pimy, z naj艣wie偶szymi danymi do 艣niadania.

a co ma jedno do drugiego? Przeciez forum jest sobie, a strona glowna sobie. Niczym to sie nie rozni od tego co jest obecnie, tylko i wylacznie calosc chce zrobic bardziej przejrzysta. Forum w zasadzie sie nie zmieni, tylko i wylacznie zostanie zmniejszona szerokosc.

Natomiast co sie tyczy statystyk i newsow to zdziwisz sie ilu mlodych fanow NBA nie zna angielskiego i czyta polskie serwisy, a przy okazji czytania newsow z checia zajrzy odrazu do statystyk na stronie zamiast wertowac nba.com itd.

Odno艣nik do komentarza

Natomiast co sie tyczy statystyk i newsow to zdziwisz sie ilu mlodych fanow NBA nie zna angielskiego i czyta polskie serwisy, a przy okazji czytania newsow z checia zajrzy odrazu do statystyk na stronie zamiast wertowac nba.com itd.

To prawda. Wsz臋dzie wida膰 ludzi, kt贸rzy korzystaj膮 tylko z polskich stron i czerpi膮 wiedz臋 z jaki艣 gwiazd basketu czy enbijej... dlatego dobry polski portal na pewno przyda si臋 wielu m艂odym kibicom. Sam zaczyna艂em ponad 10 lat temu od e-b i innych stronek, dlatego rozumiem.
Odno艣nik do komentarza

Nie mia艂em na my艣li, 偶e zmiany dotkn膮 forum - tylko, 偶e szkoda pr膮du na rozbudowywanie strony newsowej. OK, skoro jest jak m贸wicie to pewnie ma to sens, powodzenia zatem 偶ycz臋 i wytrwa艂o艣ci w aktualizowaniu na bie偶膮co. Matek- za艂贸偶 mo偶e k膮cik "niezb臋dnik kibica LAL" i ewentualnie "niezb臋dnik hejtera Griffina":). napisz co

Odno艣nik do komentarza

Ja r贸wnie偶 jestem za kr贸tkimi, ale zwi臋z艂ymi newsami. Mam nadziej臋, 偶e uda si臋 Wam stworzy膰 najlepsz膮 polsk膮 stron臋 o NBA. Ch臋tnie bym pom贸g艂, ale to niestety nie moja dzia艂ka, lig臋 dopiero poznaj臋, a i na 偶adnych zaawansowanych statystykach si臋 nie znam. Niemniej jednak, 偶ycz臋 powodzenia!

Edit: Zapomnia艂bym - przyda艂oby si臋, 偶eby tabela dywizji te偶 by艂a aktualna. :single_eye:

Odno艣nik do komentarza

@ Borys

nowy layout jest jak najbardziej w porzadku. co do newsow, to nie twierdze, ze e-nba ma od razu przejmowac schede po e-baskecie, ale na forum jest kilka osob, ktore czesto wrzucaja jakies plotki i widac, ze maja dostep do licznych zrodel, moze dalyby sie namowic?

zauwazylem tez, ze serwis e-nba w ogole nie jest zintegrowany z licznymi stronami druzyn, ktore hostuje. a strony te z tego co widze sa regularnie aktualizowane. gdyby to jakos polaczyc to community spokojnie mogloby odwalac robote za redaktorow. wystarcza odnosniki do newsow ze stron poszczegolnych druzyn. nie wiem, na ile jest to mozliwe ale na pewno warto to rozwazyc :)

Odno艣nik do komentarza

Na tych stronach jest rozny poziom obiektywizmu, jak i rozny poziom jezykowy. Teraz akurat zostaly strony, ktore naprawde dlugo juz sa prowadzone i redaktorzy sa bardzo "ogarnieci", natomiast czesto bywa, ze na stronach pisza fanboye, ktorzy nie przywiazuja duzej uwagi do polszczyzny... :)

Odnosnie zrodel... to nie sa one problemem, tego jest duzo i dokladnie kazdemu redaktorowi powiem co i skad. Najwazniejsze sa tak naprawde checi i konsekwencja. I to jest glowny warunek, a zarazem najciezsza rzecz do spelniania :) bo z doswiadczenia, malo kto wytrzymuje (wiem to i po sobie, kiedys mi konsekwencji zabraklo, a jak juz mam to nie ma ludzi, ktorzy byliby tez chetni :)

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

Dzis w nocy zaimplementowany zostal nowy wyglad, jak i caly system lacznie z forum zostal zaktualizowany na najnowsza wersje.

Jesli ktos zauwazy, ze cos nie dziala jak powinno, albo w ogole nie dziala, to prosze to zglaszac w tym watku.

Komentarze i uwagi mile widziane.

Teraz powoli bede pracowac nad rozkreceniem strony glownej, nie twierdze, ze odrazu bedzie perfekt, ale powoli do przodu. Gdyby ktos zglaszal checi w pomocy i redagowaniu strony to prosze do mnie pisac.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.