Skocz do zawarto艣ci

DRTG, RAPM, rankingi i inne statystyki

TrueLA24

Rekomendowane odpowiedzi

@vasquez

ciekaw jestem, czy ty w og贸le wiesz jak oblicza si臋 ten DRTG, kt贸rym tak rozpaczliwie si臋 pos艂ugujesz? Poprosz臋 pe艂ny wz贸r na niego. Bez tego nie p贸jdziemy dalej i brak odpowiedzi b臋dzie oznacza艂, ze jeste艣 typowym internetowym ekspertem, kt贸ry m贸wi o rzeczach, o kt贸rych nie ma poj臋cia.

Edytowane przez matek
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

To jest wiecej drtg ni偶 jedno? Tio Deana Oliviera?

Defensive Rating= ( Opponent's Points Allowed /Opponent's Possessions ) x 100

The result is the expected amount of points that an individual player will allow on defense over 100 possessions.

This stat can be significantly influenced by the defense of a player's teammates

Odno艣nik do komentarza

Nie

Zespolowy jest ilo艣ci膮 traconych punkt贸w przez zesp贸艂 na 1 posiadanie pi艂ki razy 100, a dla zawodnika to samo ale tylko wtedy kiedy jest na boisku (logiczne nie?)

Inna statystyka b臋dzie si臋 nazywa艂a inaczej ni偶 drtg.

Edit: w sumie 艣rednia wa偶ona mo偶e dac ten sam wynik, ale chodzi mi o to ze si臋 tego tak nie liczy.

Odno艣nik do komentarza

To jest dla "individual player", jak mo偶e by膰 dla jeszcze bardziej poszczeg贸lnych zawodnik贸w ni偶 individual?

To nie jest dla "individual player". Jak chcesz na przyk艂ad na podstawie box score obliczy膰 dla pojedynczego gracza ile by艂o opp pts i poss w czasie, gdy przebywa艂 on na boisku?

Wz贸r Olivera na "indivudal player drtg" jest bardziej skomplikowany.

czy dru偶ynowy drtg nie wynika z ind. drtg? :D (艣r. wa偶ona)

Nie wynika. Za to indywidualny wynika z dru偶ynowego i dlatego na przyk艂ad w 2008 mamy multum celt贸w w top 50 pod wzgl臋dem indywidualnego drtg.

Odno艣nik do komentarza

no w艂a艣nie, ale bior膮c 艣rednio wa偶on膮 (czyli bior膮c wag臋 ka偶dego gracza na podstawie jego minut, np 30/48) to wydaje mi si臋, 偶e otrzymujemy to samo i to nie jest 偶aden b艂膮d. Maj膮c drtg ka偶dego zawodnika, kt贸ry zagra艂 cho膰by minut臋 mo偶e ustali膰 team drtg.

TrueLA: jak nie wynika? Maj膮c ind. drtg ka偶dego z graczy dru偶yny mo偶na obliczy膰 tdrtg, a znaj膮c dru偶ynowe drtg i rozk艂ad minut, nie obliczymy ind. drtg.

Chodzi mi w tej sytuacji o kwesti臋 matematyczn膮 bardziej, a nie to, 偶e np. przeci臋tni obro艅cy 艣wietnie wypadaj膮 w drtg, dzi臋ki znakomitej obronie zespo艂u.

Odno艣nik do komentarza

no w艂a艣nie, ale bior膮c 艣rednio wa偶on膮 (czyli bior膮c wag臋 ka偶dego gracza na podstawie jego minut, np 30/48) to wydaje mi si臋, 偶e otrzymujemy to samo i to nie jest 偶aden b艂膮d. Maj膮c drtg ka偶dego zawodnika, kt贸ry zagra艂 cho膰by minut臋 mo偶e ustali膰 team drtg.

TrueLA: jak nie wynika? Maj膮c ind. drtg ka偶dego z graczy dru偶yny mo偶na obliczy膰 tdrtg, a znaj膮c dru偶ynowe drtg i rozk艂ad minut, nie obliczymy ind. drtg.

Chodzi mi w tej sytuacji o kwesti臋 matematyczn膮 bardziej, a nie to, 偶e np. przeci臋tni obro艅cy 艣wietnie wypadaj膮 w drtg, dzi臋ki znakomitej obronie zespo艂u.

Dlaczego chesz liczy膰 drtg na podstawie minut? W ten spos贸b na dzie艅 dobry serwujesz se kilkuprocentowy b艂膮d.
Odno艣nik do komentarza

no tak, ale wiadomo, 偶e jakby艣 sam mia艂 liczy膰 w ilu posesjach przebywa na parkiecie dany zawodnik to troch臋 czasoch艂onne by to by艂o. Waga "czasowa" raczej nie robi艂aby wielkich r贸偶nic, ale faktycznie masz racj臋, 偶e te kilkuprocentowe odchy艂y mog艂yby mie膰 miejsce.

Nie chce mi si臋 teraz liczy膰, ale potem zobacz臋 czy stosuj膮c czas gry jako wag臋, wyjdzie prawid艂owe dru偶ynowe drtg. Wydaje mi si臋, 偶e max to 1 pkt r贸偶nicy by艂by.

Odno艣nik do komentarza

trula a czemu chcesz to liczy膰 na podstawie boxscora?

Moje chcenie nie ma tu nic do rzeczy ;] DRTG to po prostu box scorowy stat.

Oczywi艣cie mo偶na go te偶 obliczy膰 na podstawie play by play, wtedy b臋dzie dok艂adniejszy ni偶 ten z basketball-reference, bo b臋dziemy wiedzie膰 dok艂adnie jaki by艂 wynik podczas possessions z danym zawodnikiem na parkiecie, ale Oliver i co za tym idzie basketball-reference nie u偶ywa play by play.

I sk膮d masz info ze to bardziej skomplikowane?

Oliver mi powiedzia艂.

Odno艣nik do komentarza

Box scorowy w sensie obliczany na podstawie box scora. 呕adne inne dane nie s膮 do tego u偶ywane - przynajmniej nie w wersji na basketball-reference. Przy dru偶ynach problemu nie ma, bo wiemy prawie dok艂adnie ile ka偶da z nich mia艂a possessions. Ale prze艂o偶enie tego na indywidualnych graczy to ju偶 k艂opot. Problem ten pr贸bowa艂 rozwi膮za膰 Oliver, ale przy u偶yciu tak wielu za艂o偶e艅 偶e na poziomie indywidualnym ten stat jest niemal bezu偶yteczny.

Odno艣nik do komentarza

To "inaczej" jest tutaj diabelnie istotne. Co innego wiedzie膰 ile zesp贸艂 faktycznie straci艂/zdoby艂 punkt贸w na 100 possession w ci膮gu ca艂ego meczu, a co innego estymowa膰 ile zesp贸艂 straci艂/zdoby艂 punkt贸w na 100 possesions w czasie, gdy dany zawodnik przebywa艂 na parkiecie. U偶ywaj膮c tylko box scora nie mo偶emy tego drugiego w praktyce sprawdzi膰 i dlatego ten zawodnikowy drtg jest tak uzale偶niony od wyniku dru偶yny, a co za tym idzie niemal bezu偶yteczny przy pozr贸wnywaniu pojedynczych graczy.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.