Skocz do zawartości

Celtics 12/13 - czyli Wielka Niewiadoma...

obywatelPP

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz obwód Celtów wygląda bardzo ciekawie, Rondo, Terry, Lee, Barbosa. Ciekawe jak to będzie wyglądać po powrocie Bradleya, bo chyba nie będzie znów zastępstwem za Rondo na PG. Co do Melo, to będzie dobrze jeśli wyrośnie z niego drugi Perk.

ktoś będzie dłuuugo grzał ławkę poza tym Rondo i Bradley umieją coś pograć w obronie reszta nastawiona na atak więc za długo w ewentualnych seriach z MIA, NYK czy BKN nie pograją

ta barbosa to bardzo nieciekawy ruch z ich strony, nie wiem po co im on tam

ja też nie wiem po co

Szczerze mówiąc, nie bardzo widzę Melo latającego nad innymi jak DeAndre. Ale może się mylę.

nie mylisz się

nie mylisz się

To kim może stać się Fab Melo w najlepszym przypadku? Bo póki co widać, że dużo pracy przed nim. Ogólnie zaczynam myśleć, że branie Melo z 22pickiem, to był zły ruch.

Co do Barbosy - najwyraźniej po odejściu Doolinga Doc chciał kolejnego guarda i dostał. On chyba wie lepiej co mu jest potrzebne. ;)

Ja w Melo nie widzę potencjału na nic więcej niż solidny obrońca do zadań specjalnych. W dodatku słabo zbiera.

Właśnie to jest najgorsze, koleś jest bardzo wysoki a zbiera jak pizda. Mam złe przeczucia co do niego.

A tak swoją drogą C's zakończyli pre sezon. Wynik 3-5, co oczywiście dobre nie jest, ale to tylko pre sezon. Jeff green pokazał się z dobrej strony w tych 8 meczach jestem ciekaw jak to będzie wyglądało w sezonie. Póki co jestem z niego bardzo zadowolony mam nadzieję, że w normalnym sezonie będzie grał podobnie. Lee także pozytywnie.

Nie mogę się już doczekać 1 meczu z Heat. :)

Co do podpisania Barbosy. Widac, ze Rondo tym razem nie bedzie trade'owany i druzyna jest budowana pod niego. Rajon uwielbia biegac, a Barbosa to jeden z najszybszych grajkow NBA, ktory bedzie zasuwal do kazdej kontry. Mysle, ze czeka nas troche inne Celtics, ktore bedzie gralo zdecydowanie szybciej w ataku.

Barbosa będzie świetnym uzupełnieniem tak jak był Bradley. On świetnie biega po linii koncowej, co wykorzystywał często Nash. Rondo z Bradleyem w końcówce ubiegłego sezonu też często tak grali, że Rondo mijał pierwszą linie obrony na obwodzie i znajdował pod koszem ścinającego Bradleya. Nie zdziwiłbym się, gdyby podobnie grał własnie z Barbosą.

Barbosa to kolek ktory chyba nigdy nie zagral dobrej serii w PO i cale zycie nabijal statsy na cieniasach w regularze, nie mam pojecia po co on tam

A kto powiedział, że Barbosa będzie grał w PO? Jest Rondo, Terry, Lee i mam nadzieję jeszcze lepszy Bradley. Barbosa przyda się najbardziej właśnie w regularze kiedy nie będzie Bradleya i też po to, żeby oszczędzać innych.

Nie rozumiem jak dodatkowy zawodnik może zaszkodzić, zwłaszcza jak został podpisany za minimum.

Barbosa to kolek ktory chyba nigdy nie zagral dobrej serii w PO i cale zycie nabijal statsy na cieniasach w regularze, nie mam pojecia po co on tam

Ten sam Leandro był GTG Pacers w serii z Heat. :D Wiem, że to świadczy o ich pizdowatości, ale Barbosa ma swoje plusy, a że Celtics trenuje Doc Rivers, a nie Scott Brooks, znaczy, że te plusy albo zostaną wykorzystane, albo Leandro pogrzeje ławę i będzie zabawiał drużynę i nikt nie będzie stratny.

Preseason zakończony. 3-5. Bez rewelacji, ale nie ma specjalnie się czym przejmować.

Roster skompletowany, 15 spot dla Krisa Josepha. I słusznie, choć gra Micaha Downsa też przypadła mi do gustu.

Co tu dużo gadać, Boston posiada bardzo fajną "głębię" składu. Mnogość opcji ofensywnych jest naprawdę imponująca.

Świetnie pokazał się Jeff Green, widać że odnalazł się w systemie Celtów. A i ma gigantyczny potencjał do bycia super obrońcą. Jet, KG, PP - wiadomo, klasa weteranów.

Podoba mi się gra 2 rookies - Sullingera i Josepha. Sully wiadomo, 1st all america NCAA, świetne post moves, b.dobry jumpshot, przypomina mi Zacha Randolpha. Do poprawy obrona, chłopak często gubi się, szczególnie na pickach. Ale młody jest ('92) i jeszcze sporo upside'u do wykorzystania. Niemniej, dla mnie gość absolutnie do starting5. Kris Joseph - dobry slasher, sporo ft wymuszał, niezły jumpshot (4-6 metrów od kosza), fajny ballhandling. Podejrzewam, że Doc bedzie ogrywał go w Maine (D-League, razem z Melo), ale w perspektywie na pewno się przyda. A propos Melo, dotychczas kiepsko to wyglądało. Warunki fizyczne ma kapitalne... i narazie tyle. Oby tylko nie skończyło się jak z Thabeetem. Fab na chwile obecną jest strasznie drewniany i surowy.

Milicic, Wilcox i J.Collins - dobra, nawet bardzo, polisa na pozycje podkoszowe. Chris narazie jakies problemy ze zdrówkiem, ale jak wróci licze na jego impact z ławki, zarówno w O jaki i w D. Zaimponował mi (oczywiście w zdroworozsądkowych normach) Collins. Wyszczuplał, zrzucił chyba z 15 funtów, świetnie porusza się po parkiecie. Uzmysławiam sobie i przekonuje się, że był to dobry "veteran move' Danny'ego.

Aha, i na koniec słowko o Leo Barbossie. IMO, to świetny, najlepszy z ruchow jakie Ainge mogł wykonać. Doc zapowiedział, że stosowana bedzie koncepcja gry bez rezerwowego back-upu na PG. Leo to konkretny ballhandler, szybki, świetny w kontrze. Dobrze, że znalazł się w Bostonie. Liczę na niego. Jak mówię, była to najlepsza z możliwych opcji, jakie na tamten czas były na rynku FA. I brawa dla Danny'ego, że potrafił go "sprzątnąć' konkurencji.

Konkluzje ? Świetna głębia rosteru i dopasowanie (wreszcie!) wszystkich zawodników po obu stronach parkietu czynią z Celtów imo jeszcze lepszą ekipą niż przed rokiem.

Szczerze, nie mam jakiś ambicji i oczekiwań względem Celtów. Chce po prostu oglądać i cieszyć się ich grą, bo ekipa, która została skompletowana w tym roku, jest naprawdę rewelacyjna.

jak mozesz pisac, ze nie masz oczekiwac wzgledem tej druzyny? imo tegoroczni celtics beda mieli najwieksze szanse na mistrzostwo od sezonu 2007/08. wraca green, za jednowymiarowego raya beda the jet i lee, backupu dla pg nie potrzebujecie. milicice i inne wilcoxy juz zapewniaja konfort pod koszem a tu jeszcze dojda rookies.

jak dla mnie jest to spokojnie 2-4 sila w lidze. wiem doskonale ile doc potrafil wyciagnac w zeszlym sezonie z tak oslabionych zielonych, teraz ma czym zaskoczyc reszte druzyn. cholernie boje sie tegorocznych c's, i mysle, ze nie tylko ja. zreszta pokaze to juz 1 starcie sezonu z heat.

właśnie zgoda z BB2

o ile wcześniej trochę przespałem zielonych to po poczytaniu na zagranicznych forach wielu fanów wskazuje na duzo większy komfort grania szerszą ławą wysokich ( Darko + 2 rookasy), powrót Greena - wiadomo ale i wielu wskazuje że Terry+Lee >> Allen co może zrobić różnicę...

dodatkowo spokojniejszy sezon może bardziej posłuzyć 1 rok starszym weteranom (KG PP) a wielu czeka na dalszy rozwój RR...

wielu wręcz stwierdza że dawno tak zbilansowanego składu Celts nie widzieli.....

zobaczymy