Skocz do zawartości

Meanwhile in Beantown - Boston Celtics 11/12

havlicek

Rekomendowane odpowiedzi

Boston nie zauważa braku Rondo ponieważ on powiedzmy sobie szczerze jest startem TYLKO, niby jest play-makerem lecz jego rzuty są bardzo ubogie i to mało daje zespołowi.

15 pkt - jak na 2x all-star to nie jest tyle ile powinien dać...

Ktoś powie że on taki dobry w obronie, ja na to, on ma 4 straty na mecz w tym sezonie, więc?

No to analogicznie:

Ktoś powie, że Wade jest dobry? A ja powiem, że ma słaby dystans jak na superstara. No i co? To oznacza, że nie jest graczem ponadprzeciętnym?

Już do Wade :D

Wade mimo swojego słabego dystansu ( choć o 10% więcej trójek trafia w karierze niż Rondo) potrafi zdobywać punkty i być clutch.

Rondo nie ma tak wielkiego talentu do tego, i by się nie rozwinął bez Big Three in Boston.

Szczerze mówiąc bardziej na ASG zasługuje już Nash, który w słabej drużynie potrafi zdobyć 10 asyst..

Nie mówię że Rondo jest słaby tylko nie jest superstarem, ani all-starem.

Prawdziwy superstar na PG to Chris Paul, Derrick Rose.

Edytowane przez krecik01236

Wade nie rzuca z dużą skutecznością trójek, to fakt, ale pisanie że ma mały range, nawet jak na superstara podchodzi po sofizmat ;p Z 16-23 feet rzuca z podobna skutecznością co Kobe (Wade ma mniejszy procent asystowanych fg), który uważany jest za bardzo dobrego mid range scorera.

@down

Widze że szerokie spektrum obrałeś, polockoutowy sezon w którym Wade nie zagrał połowy meczów, a w pozostałych zmagał się z kontuzją.

W poprzednim sezonie Wade z 16-23 feet miał około 37 procent bodajże, Kobe 38.

Edytowane przez Gortat1998

Wade z 16-23 ma 33% przy 5.6 oddanych rzutów

Kobe 45% przy 8.9

powyżej 50% z pułapu 4.2-8.9 mają Nowitzki , Durant, Mo ,Bass ,Curry (66%) więc Kobe bardzo dobry mid-range scorer to trochę naciągane. jeśli średnia ligowa to 38 % więc można uznać ,że jest dobry.

Wade w 12tu meczach w tym sezonie nie trafił żadnej trójki i ma 0% więc Pan Krecik nie ma racji. Wade nie ma słabego dystansu obecnie tylko ma beznadziejny albo praktycznie go nie ma.

Nie wiem czy uda mi się to jeszcze znaleźć,ale w zeszłym sezonie Rondo był najgorszym rzucającym rzuty wolne PG(wychodzącym w s5) w historiii NBA od czasu wprowadzenia zegara 24 sekundowego.Nie chce mi się wierzyć żeby Rajon nie trenował wolnych czy jumperków - może to zabrzmi śmiesznie,ale przyczyną ceglenia mogą być też jego nienaturalnie wielkie dłonie :) Faktem jest,że widać poprawę w skuteczności względem poprzedniego sezonu to droga przed nim jeszcze daleka.

Wade z 16-23 ma 33% przy 5.6 oddanych rzutów

Wade w 12tu meczach w tym sezonie nie trafił żadnej trójki i ma 0% więc Pan Krecik nie ma racji. Wade nie ma słabego dystansu obecnie tylko ma beznadziejny albo praktycznie go nie ma.

Gratuluje czytania ze zrozumieniem :P

Pisałem w karierze, nie w sezonie.

za trzy ligowa średnia zwykle to około 35%, 16-23 feet 37%-40%.

więc sumując razem to na tle średniej ligowej Wade jest słaby za trzy , z 16-23 średniak.

zawsze na tym forum ciężko określić znaczenie wybitny, bardzo dobry ,dobry ,średni, słaby,bardzo słaby,beznadziejny.

Wade range porównujemy do ligowej średniej gdzie jest np. Gortat a jeśli mielibyśmy go porównywać do elity czyli Dirka, Durant ,Nash ,Kobe czy LeBron ,Wade wygląda bardzo słabo.

No wiesz, ale koniec koncow rozchodzi sie tylko o semantyke, dla mnie jego zasieg jest relatywnie dobry biorac pod uwage jego shot selection, bez watpienia Wade to swietny shooter off balance off the dribble. Za 3 rzuca gorzej niz wiekszosc starterow na jego pozycji, to fakt, ale rzuty te to bardzo maly wyimek z calej puli, najczesciej z nieprzygotowanych pozycji. ;p

No ale wiesz, powszechnie wiadomo, nawet bez statsów (choć dzięki Koelner, nie wiedziałem, że jest u niego aż tak słabo) widać, że Wade dystansem nie bryluje i jak napisał kolega Gortat1998 penetracje i naciągane faule to jego specjalność. Z kolei kolega Krecik trochę źle wcześniej sformułował argument i teraz już z desperacją się broni.

@Krecik01236: Ja nie porównywałem RR do Wade'a (pod względem rzutu), tylko po prostu chciałem udowodnić, że podałeś c***, a nie argument. :D

nie no bez jaj, chyba nie będziemy % allstarów z konkretnych odległości porównywać do średnich ligowych, gdzie większość rzutów jest asystowana i często bez contestowania obrońcy..

też tak myślałem. zastanawiałem się nad jak zobaczyłem w tym sezonie Kobe'iego. nagle zaczęła mi się podobać jego gra. dlaczego? ano dlatego ponieważ więcej rzuca bez piłki ,po zasłonach. i w statystykach też to widać.

z 16-23 feet ma 45 % (najwyższy w karierze) bo ma 52% rzutów po asystach (w karierze około 35% z podań)

z innych lokacji już nie jest tak kolorowo ponieważ też nie ma więcej po asystach ale lokacji 16-23 rzuca najwięcej w karierze.q

więc chyba warto nauczyć się gry bez piłki dla odmiany a nie forsować rzuty.

Dirk z okolic 16 do trójki rzuca od 80-100% po asystach i wcale nie jest przez to słaby. :)

Nash odbiega całkowicie no ale dlatego jest zajebisty ale też tych rzutów oddaje mniej.