Skocz do zawartości

Big 2,5 - NY Knicks 11/12

agresywnychomik

Rekomendowane odpowiedzi

Koelner, Tajwan to JEST państwo tylko, że bez szerokiego uznania międzynarodowego. Pisanie, że nalezy do CHRL gdzie jest zupełnie inny ustrój i prawo to po prostu jakieś głupstwo.

Choć 'ludzie' Ci sami i tu i tu(kwestia genezy i wyjazdu niedobitków partii narodowej na wyspę) - stąd kontynentalne Chiny się z nim mogą utożsamiać(plus to o czym napisał Chytruz).

nie ma czegoś takiego jak Tajwańczyk. CHRL uważa Tajwan za swoje terytorium więc nie widzę problemu. Tajwan jest tylko nazwą przyjętą od nazwy wyspy a tak to jakbyśmy mieli być już tacy dokładni to Lin jest obywatelem Republiki Chińskiej (chociaż nie wiem jakie ma obywatelstwo) ale narodowości chińskiej.

tylko ze Republika Chińska nie uznaje zwierzchności Chin, do 1991 oficjalnie uważała ze Chiny są w stanie komunistycznej rebelii. Lin jest obywatelem Republiki Chińskiej, która nie uznaje zwierzchności Pekinu I komunistów . Na pewno towarzysze przychylnie będą się przyglądać wzrostowi zainteresowania wyspa Lina.

Tajwan jest de facto osobnym państwem, militarnie chronionym przez USA. Co nie znaczy, że odciętym od kontynentu jakimś murem berlińskim, przynajmniej w ostatnich dekadach. Biznesowe powiązania występują na linii Tajwan-Chiny, a także Chiny-Hongkong. Nie wiem jak są formalnie unormowane stosunki między Pekinem a Taipei, czy w ogóle wstępują.

Ale ponad polityką jest jeszcze kwestia poczucia chińskiej jedności narodowej (chodzi o Chińczyków Han). A to jest silne, wszędzie gdzie mieszkają. I np. zwrot Hongkongu był symboliczny nawet dla Chińczyków emigrujących przed komunizmem do USA.

Koelner, Tajwan to JEST państwo tylko, że bez szerokiego uznania międzynarodowego. Pisanie, że nalezy do CHRL gdzie jest zupełnie inny ustrój i prawo to po prostu jakieś głupstwo.

Nie ma takiego państwa jak Tajwan. Nazywa się ten twór Republiką Chińską. Nie pisz "głupstw" :)

tylko ze Republika Chińska nie uznaje zwierzchności Chin, do 1991 oficjalnie uważała ze Chiny są w stanie komunistycznej rebelii. Lin jest obywatelem Republiki Chińskiej, która nie uznaje zwierzchności Pekinu I komunistów . Na pewno towarzysze przychylnie będą się przyglądać wzrostowi zainteresowania wyspa Lina.

nie musisz mi tych rzeczy pisać naprawdę. :)

Forbes wycenił ,że jego nazwisko już jest warte 16 mln $ (i ciągle rośnie)

Madison Squer Garden Co zanotowało wzrost 3.8% tylko w ciągu tygodnia

USA Today pisze o 70% wzroście oglądalności Knicks

Jego koszulki się najlepiej sprzedają od dwóch tygodni

jeśli za tym stoi ta mała wyspa w porównaniu do wielkich Chin i anglosascy Amerykanie to przyznam się do błędu.

Tajwan jest de facto osobnym państwem, militarnie chronionym przez USA. Co nie znaczy, że odciętym od kontynentu jakimś murem berlińskim, przynajmniej w ostatnich dekadach. Biznesowe powiązania występują na linii Tajwan-Chiny, a także Chiny-Hongkong. Nie wiem jak są formalnie unormowane stosunki między Pekinem a Taipei, czy w ogóle wstępują.

Ale ponad polityką jest jeszcze kwestia poczucia chińskiej jedności narodowej (chodzi o Chińczyków Han). A to jest silne, wszędzie gdzie mieszkają. I np. zwrot Hongkongu był symboliczny nawet dla Chińczyków emigrujących przed komunizmem do USA.

CHRL-RCH mają na pieńku. m.in przez to ,że CHRL uznaje wyspę za swoją a RCH uznaje ziemie kontynentalne za swoje ,nigdy obie strony nie zrzekły się tych terenów(chociaż wymiana handlowa trwa). ale przecież co innego kapitał prywatny w CHRl i po prostu miękkość serc chińczyków z CHrl ,którzy mogą się z tym zawodnikiem utożsamiać.

Ludność z NRD była dumna jak RFN wygrywał. :)

Edytowane przez Koelner

Koelner nie wiem czy ty wiesz co wiesz, ale z Twojego postu nie wynikało ze Republika Chińska to nie to samo co chiny ludowe. a jak ktoś nie wie/ nie sprawdzi to może się pogubić. po to mój post.

sam musiałem sprawdzić na wiki :-D

ręką w gore kto tydzień temu wiedział ze mamy Republic of China i People's Republic of China ?

Koelner nie wiem czy ty wiesz co wiesz, ale z Twojego postu nie wynikało ze Republika Chińska to nie to samo co chiny ludowe. a jak ktoś nie wie/ nie sprawdzi to może się pogubić. po to mój post.

sam musiałem sprawdzić na wiki :-D

ręką w gore kto tydzień temu wiedział ze mamy Republic of China i People's Republic of China ?

moja ręka w górze

Wracając do spraw koszykarskich to tu akurat zgadzam się z Chytrusem - nie ma możliwości, żeby pozostał na takim % rzutowo przez dłuższy okres.

Lin ma jednak jedną zaletę, której nie posiada chyba żaden inny gracz NYK - potrafi grać pick&roll , a to cenna i niebezpieczna broń. Amare i Chandler z pozycji wysokiego świetnie sprawdzają się w pickach. Także dopóki brodaty nie wróci i Lin będzie dostawał duże minuty, spodziewam się, ze może trzaskać po 8-10 asyst/mecz (wczoraj 13 w 26 min.).

Forbes wycenił ,że jego nazwisko już jest warte 16 mln $ (i ciągle rośnie)

Madison Squer Garden Co zanotowało wzrost 3.8% tylko w ciągu tygodnia

USA Today pisze o 70% wzroście oglądalności Knicks

Jego koszulki się najlepiej sprzedają od dwóch tygodni

Prawdopodobnie już w tym momencie jest więcej marketingowo warty niż Anthony i Stoudemire razem wzięci

JR Smith ponoć jedną nogą w Knicks.

Nie chce mi się szukać z jakiego serwisu wylazła ta plota, ale jeśli to prawda... cóż, Chris Paul i jego podania na alleyoop są niepocieszeni.

Po co NY jeździec bez głowy? I to w systemie D'Antoniego? I prosto po przygodach w Chinach, gdzie pewnie uwierzył, że może touch the sky?