Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2011/12

matek

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze, ale dlaczego wy tylko patrzycie od jednej strony? Nie zastanowiło was co jeszcze robi w LA Gasol, którzy na 90% miał być wytransferowany przed trade deadline?

Odpowiedź jest dosyć prosta: prócz z niewiadomych przyczyn Houston, nie było organizacji zainteresowanych przejęciem jeszcze 2,5 letniego blisko 20 mln kontraktu Hiszpana.

ktoś zainteresowanie może i wyrażał, ale za jaką cenę? Z tego co było słychać, to bardziej wam zależało na pozbyciu się Pau niż innym na pozyskaniu go, więc trudno oczekiwać, żeby wszyscy spełniali spore oczekiwania Mitcha. To że jednak nie doszło do żadnej wymiany, pokazuje tylko, że nikt za Gasola "umierać" nie chciał. Bulls może jeśli już, to byliby w stanie oddać maksymalnie Boozera(+filler), bo jeżeli Carlos nie jest wykorzystywany i tak w ofensywie, to Hiszpan byłby w tym przypadku znacznie przydatniejszy.

oszczędźmy sobie przykłady rodem z Was DC ;)

btw. ten deal zaproponowany przez matka całkiem rozsądny - Beasley'a można było mieć za pick, Webster gra słabo i za parę miesięcy może być FA, więc w praktyce zostaje Gasol za Noah. moim zdaniem ciągle za duże obciążenie finansowe dla Lakers, podobnie zresztą jak w przypadku Bulls (kontrakty Boozera i Pau).

przeciez nie napisalem nic nierealnego, ale niektorzy nie maja pojecia jaka jest u nas sytuacja i pierdola za przeproszeniem.

nie wiem dlaczego oceniasz kontrakt Noaha jako jakies monstrum

[TABLE=width: 650]

[TR=bgcolor: #CCCCCC]

[TD=bgcolor: #CCCCCC]Joakim Noah[/TD]

[TD=bgcolor: #CCCCCC]

$10,000,000

[/TD]

$11,050,000

[/TD]

$12,100,000

[/TD]

$13,150,000

[/TD]

[TD]

$14,200,000

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

to jego kontrakt. jak na świetnego podkoszowego defensora ktory ma dopiero 27 lat nie wydaje mi sie wielkim obciazeniem (w stosunku do Gasola zadnym). do tego potrafi niezle podac i dobrze zbiera. nieskonczone poklady energii. w ostatnim roku kontraktu Kobe to 12 mln. pozniej nasze salary lapie spory oddech (raczej)

w lato amnestia Artesta lub moze Blake'a tez zluzuje troche płace

theo:

rox byli od dluzszego czasu mocno napaleni na pau. mowilo sie, ze po zakonczeniu kariery przez yao szukaja jakiegos wysokiego, ktory bylby w stanie pociagnac zespol (w houston podobno zarowno wlasciciel jak i gm sa zdania, ze wokol C powinno bydowac sie druzyne). problemem byla osoba lowry'ego, ktorego chcieli lakers. sprawe skomplikowal fakt, ze lowry doznal dziwnego urazu. niemniej na stole byla oferta rox zlozona z dragica, martina, scoli oraz wyboru w drafcie za pau. do tego jak widac, rox byli sklonni pomoc lakers w pozbyciu sie fishera.

o innych ofertach nie wiemy prawie nic ale byly rozmowy z warriors (gasol - monta) i bulls (chodzilo bardziej o boozera, problemem byl jednak jego kontrakt i to,m ze bulls nie chcieli rozszerzyc trade'u o denga -> MWP?)

reszta plotek nie wyzszla poza swiatlo dzienne. gasol nie ma latwego kontraktu ale ten deadline pokazal, ze byl jak najbardziej do opchniecia. stwierdzono jednak, ze za malo by zyskano, a ten zespol stac na misia przy dodaniu sessionsa.

jestem niemal przekonany, ze gasol odejdzie w offseason. pisalem juz to w trakcie deadline. po przeanalizowaniu sytuacji finansowej klubu i nowych progow podatkowych + syper taxu dla zespolow bedacych przez 3 lata powyzej luxury, jasnym sie dla mnie stalo (+ wypowiedzi mitcha i mlodego bussa), ze gasol poleci, bo klubu nie stac na taki luksus.

theo

Gdyby Lakers tak bardzo chcieliby się pozbyć Gasola, to od draftu Pau byłby graczem Minnesoty, a w barwach LA grałby Derrick Williams. Oczywiście, że nikt nie chciał rozbić banku za Pau, ale nie znaczy to, że nie pojawiały się oferty godne rozważenia (vide Martin, Scola, Dragic). Latem będzie więcej czasu i pewnie nieco większa presja na osiągnięcie kompromisu. No i większa elastyczność, bo Lakers mają już pg.

matek

Kobe, Bynum i Noah w 2013 będą zgarniać w sumie prawie 60 milionów. Dodaj Sessionsa za 6-7 i pozostaje ci uzupełniać skład zawodnikami za minimum, żeby znacząco nie przekroczyć progu podatku. Gdyby w grę wchodziło pozyskanie superstara - to może. Ale za Noah, z całym szacunkiem dla niego, bo to dobry zawodnik, bardzo wątpię.

niemniej na stole byla oferta rox zlozona z dragica, martina, scoli oraz wyboru w drafcie za pau.

wow, jeśli to prawda, to ja się dziwię, że tego nie przyjęliście. Scola myślę, że dobrze zastąpiłby Pau i może nawet lepiej pasował do Drew. Martin jako shooter z ławki, a Dragic > Sessions.

tylko weź mi jeszcze bb2 powiedz jaką wizję budowy drużyny mają w Rox, skoro chcieli to robić wokół prawie 32-letniego gracza, którego kariera zdecydowanie już jest na równi pochyłej..

jedna jaskolka wiosny nie czyni

A w drugą stronę juz czyni i można go nazywać "pan 3/21"? :D

@Jendras

A w czym oprócz playmakingu Sessions jest lepszy od Dragica? Obrona i rzut to przepaść na korzyść słoweńca. Kreować tez zreszta potrafi fajnie.

Edytowane przez Maciek9020

W tym sezonie Dragic w 24 minuty daje 10 pts 2,5 reb 4,7 as TS 56%, dla porównania Ramon grając 40 kilka meczów w bardzo słabej drużynie notuje w 25 min punkt więcej, troszkę lepiej zbiera, i podaje, a wszystko to na TS 54%. Do tego trzeba dodać, tak jak mówiłeś lepsze playmaking skills, oraz to, że w dobrej/solidnej drużynie jaką są Lakers jego staty wręcz eksplodowały. A Dragic, był solidnym backupem dla Nasha, a teraz jest tym samym dla Lowrego. A Ramon jest z miejsca najlepszym PG Lakers (co dużą sztuką oczywiście nie było), oraz niesamowitym game changerem. Nie wiem, czy Dragic mógłbym mieć, aż tak wielki wpływ na postawę CAŁEJ drużyny, co jest imo jedną z najwazniejszych cech u PG.

w ogóle kolejny k**** raz, przepraszam, ale nie mogę inaczej, dajecie powody dla których właśnie nie można z wami dyskutować. k**** człowiek grzecznie sobie wyrazi opinie i już jakieś głupie odpowiedzi. Ciekawe czy byłby to dla ciebie taki żart, jakby obecnie to jednak Dragic prowadził grę Lakers a nie Ramon..

Ogólnie zawodnicy prezentują podobny poziom i już kwestia indywidualna, kto komu bardziej przypasuje. Ja Dragicia bardzo lubię i nie to, microlab, że się w nim zakochałem ostatnimi czasy, tylko po prostu od początku obserwuję jak się rozwijał, jakie postępy robił i na dziś dla mnie to naprawdę niezły ligowy startujący pg. Kwestia tylko taka, żeby właśnie był tym podstawowym pg, bo powiedzmy sobie szczerze: rozgrywający to chyba najtrudniejsza pozycja żeby wnieść coś będąc rezerwowym. Tu trzeba czuć pewność, mieć minuty, żeby być efektywnym. A teraz pod nieobecność Lowry'ego Goran gra doskonale. Dla mnie jest zawodnikiem lepszym od Sessionsa, ale na pewno, do huja pana, jak napisze mi tu ktoś, że jest wg niego odwrotnie to nie będę zaraz wyskakiwał z jakimiś żartami jak kolega Jendras, bo nie ma aż takiej różnicy na korzyść jednego czy drugiego, żeby ocena mogła być tylko w jedną stronę..

tyle mam do powiedzenia, mam nadzieję, że nie zostanę zaraz zjedzony przez lakersfanów..

dobrej/solidnej drużynie jaką są Lakers

uważaj, bo zaraz trafisz na "czarną listę" ;)

e: żeby nie być gołosłownym nt Dragicia to jego cyferki jako starter w Rox:

SPLIT G GS MPG FG% 3P% FT% OFF DEF RPG APG SPG BPG PPG

As a Starter 13 13 36.9 0.510 0.421 0.837 1.0 2.5 3.5 9.3 1.9 0.2 16.5

Edytowane przez theo001

dragic gdy stal sie full timem gra jak maszyna ostatnie 13g : ponad 18ppg , 3p%ok 50% przy ponad 3 probach , %fg ponad 53, prawie 9 asyst ,

full time dragic jest w tej chwili zdecydowanie lepszy.

w obronie dzieli ich prawie przepasc dragic jest jednym z lepszych defensorow na swojej pozycji ramon odwrotnie, dosc powiedziec ze dragic broni spot up na poziomie 31% a ramon na 45% w izolacjach rowniez przepasc dragic pozwala na 29% ramon na 41%.

dragic strasznie pozytywnie mnie zaskoczyl w suns byl kiepski i dlatego zostal oddany , zawsze myslalem ze moze byc tylko backupem, ateraz gdy dostal szanse napierdala az milo.