Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 10/11

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

na razie mozesz zaczac od dopisania/wywalenia tego co wiesz, ze jest (lub tez nie) faktycznie przestrzegane. Masa rzeczy w nim jest ok, a bardziej chodzi o jakies mniejsze niuanse.

Jak napisalem znam tylko dwie duze zmiany tzn kolejnosc draftu i wyliczanie pensji u zlamasow, a niuanse sa zwykle potrzeba konkretnej chwili/GMow, wiec to jak wynajdywanie jeszcze raz kola na co juz nie mam ochoty.

skoro nikomu tak na tym nie zależy jak tobie, to nie mam nic przeciwko, abyś cały regulamin napisał według własnego uznania i zacząłby on obowiązywać wraz z zakończeniem draftu. tzn. co wiesz, albo czego się domyślasz, to umieszczasz w regulaminie, a resztę robisz jak uważasz, że będzie najlepiej.

To przegiecie w druga strone, bo moglbym calkiem przemeblowac lige ;-)

Ale w sumie mam nowy pomysl: napisze czego IMHO brakuje w regulaminie, a Wy mi dacie znac czy dyskusja i/lub jakies ustalenia na ten temat juz byly czy to trzeba napisac od nowa, ok? O ile zgodzicie sie, ze trzbea ;-)

Choc niestety w ten sposob umkna mi wszelakie zmiany do punktow, ktore juz istnieja, a ktorych trudno sie przyczepic np "Maksymalna ilość zespołów w lidze to 20". Jak dla mnie ok, ale moze kiedys Was naszlo by to zmienic ;-)

Ok.

Pewnie powinienem poczekac na wiecej niz jedno OK, ale co tam ;-)

Mi np. na mysl przychodzi ta akcja z foyem, ktory po tym jak go marcinek wyrzucil na FA, bo sie zorientowal, ze przekroczyl SC stal sie nazwijmy to free agent, a powinien trafic na waiver list. Chyba nie ma o tym nic w regulaminie.

Yup, to bylo niepotrzebne zamieszanie i w ten sposob mamy dosyc losowy pierwszy punkt:

- nie ma slowa o tym co sie dzieje z FAsami pobranymi na chwile [dla zasady powinni wyladowac na waiverze czy moga byc znow FAsami? A moze po prostu to co ustawi Yahoo jest obowiazujace bo tak wygodniej?].

A dalej wspomnialbym o:

- "6d. Zasady przyjmowania GM'ow do gry okreslaja komisarze" - nie przydaloby sie konkretniej? Nawet w kontekscie mojego dolaczenia gdzie byla przeciez debata ja czy Mazik. Plus co z usuwaniem GMow? Tez komisz?

- "6e. Zespoły podzielone są na konferencje i dywizje". Z ciekawosci zapytam "po co to?", a w kwestii regulaminu cos tu nie gra bo przeciez w standings na Yahoo jest jedna wielka liga, a nie konferencje i dywizje.

- "7a. Limit Salary Cap dla każdego teamu jest stały i wynosi 460fppg" - kto to kontroluje? Tylko komisz? Czy to co zrobilem przy okazji Lu i Boykinsa bylo swinstwem czy to co trzeba/mozna zrobic jak sie zauwazy?

- "7b. Płace zawodnika określona jest na podstawie jego FPPG z poprzedniego roku" - zaokraglane tradycyjnie? W dol? W gore? Co wiecej, wyszlo juz pare razy, ze dane na Yahoo ani na 1 stronie tego watku NIE sa obowiazujace, wiec moze wypadaloby podac zrodlo i skad dane sie tam biora skoro nie z Yahoo?

- "8a. Każda z wymian jest zaakceptowana w momencie jej zatwierdzenia przez obie strony" - nie do konca,

przeciez w lidze przechodza dosyc losowo [tzn jak komisz je pusci, a to zalezy z kolei od tego kiedy zajrzy do ligi], a nie mozna ustawic by przechodzily natychmiast po klepnieciu przez obu GMow i ewentualny ban za przekroczenie pensji?

- "8b. Jeśli w wyniku zatrudnienia nowego FA salary zespołu przekroczy limit, zmiana ta jest automatycznie cofana".

Tu tez rzeczywistosc juz zdarzyla nam pokazac, ze to nie jest takie proste [aka afera z Hayesem] bo pobrania ciagna za soba inne ruchy chocby ze wzgledu na pensje, strategie czy pozycyje ergo wypadaloby o tym wspomniec.

- "8c. Dodatkowo w przypadku złamania pkt. 7b tego regulaminu" - to raczej literowka bo powinno byc 8b ;-)

- odnosnie dalszej czesci 8c brakuje informacji czy ten miesiac bana jest od przekroczenia pensji czy od zauwazenia tego przez komisza czy kogos innego.

- "10a. Co roku draft startowac będzie 1 wrzesnia" - chyba, ze bedzie lokaut/strajk czy inna katastrofa to wtedy zostanie przesuniety do dnia zakonczenia offseason w NBA/innej daty uzgodnionej na forum/przez komisza?

- "Szerszy regulamin draftu znajdować się będzie w corocznym topicu draftu" tego regulaminu draftu nie mozna wrzucic do regulaminu glownego? Zwlaszcza, ze to chyba tylko pare punktow. Co wiecej, IMHO nie jest oczywiste kto trafia do draftu rookich... np dlaczego Mozgov trafil na ta liste gdy byl FAsem podpisanym z Europy?

Ponadto czy kwestia Rubio nie jest nieco, um dziwna/bezprecedensowa? Tzn nie ma go w NBA a jest w skladzie ligi... to niesie za soba ciag dalszy: czy mozna wydraftowac/pobrac gracza, ktorego nawet nie ma na Yahoo?

- "11a. W celu urozmaicenia zabawy, po każdym sezonie podliczana będzie jeszcze jedna punktacja" - tu z ciekawosci, jak to sie sprawdza? Ktos na to zwraca uwage czy tylko komisz ma dodatkowa zbedna robote?

- "W razie nieścisłości lub przypadku, który nie jest określony w regulaminie, decydujacy głos w rozwiazaniu sprawy maja komisarze i prowadzący ligę" - skad liczba mnoga? Bylo kiedys wielu komisarzy?

- "12a. Pomysłodawca ligi jest Xamel" - dozywotni zapis sobie zagwarantowal? ;-)

- "12b. Odpowiedzialnym za podliczanie salary i ogólną pieczę w FBX#1 jest Marcinek" - to chyba nieaktualne ;-)

I jeszcze a propos tego punktu, jak jest wybierany komisz. Zwykla wiekszosc? Ktokolwiek sie zglosi?

A z rzeczy, ktorych w regulaminie w ogole nie ma, a o ktorych moze warto byloby wspomniec:

- zawsze gramy i bedziemy grali na Yahoo? Czy gdyby sie znalazl ktos bardziej czepliwy/upierdliwy niz ja [o ile to mozliwe] i jeszcze zostalby komiszem spokojnie moglby przeniesc lige na ESPN czy inne miejsce?

- w tej samej kwestii, co z pozycjami graczy? "Takie jak ustawia na Yahoo i tyle"? Czy gdyby dali mozliwosc ich edytowania cos by sie zmienilo?

- nie ma nic o limicie ruchow na FAsach ani o trade-deadline... jak domniemam dlatego iz ich po prostu nie ma, ale to pytanie pewnie bedzie zadawal kazdy nowy [i zapominalski] GM.

- nie ma nic o wetowaniu trejdow [ponownie pewnie dlatego, ze tego nie ma], ale tez chyba nie zaszkodziloby info o braku takiej mozliwosci, jak GMowie sie dogadaja nie ma odwolania i koniec?

- nie ma nic o tym ze dodany FAs do skladu dochodzi dopiero nastepnego dnia - to pewnie wynika z tego, ze zawsze tak bylo, ale od ostatniego offseason mozna to zmieniac.

- nie ma nic o wywalaniu graczy pod pick. Mozna czy nie? Pytam bo bodaj rok temu mieliscie afere z Kenyonem, a i deadline nam sie zbliza.

- nie ma nic o deadlinie na pobieranie graczy [zawsze 1 kwietnia? I wychodzi na to, ze znam wiecej niz 2 zmiany],

- nie ma nic o mozliwosci trejdowania pickow, rowniez tych dalszych niz tegoroczne. Co istotne to trzeba oglaszac na forum bo przeciez na Yahoo nie ma pickow.

- nie ma nic o rozegranych meczach, zwlaszcza w tej dolnej polce tzn czy jesli ktos rozegra 520 gier w calym sezonie z uzasadnieniem "przebudowa" to takie jego prawo i basta czy moze wielka czerwona flaga?

- co sie dzieje z graczami, w tym niewydraftowanymi rookasami, przed rozpoczeciem sezonu? Laduja na waiverze, right? Zreszta w ogole o samym waiverze chyba nic nie ma, a AFAIR mozna to ustawic inaczej.

- nie ma nic o powszechnym dyskryminowaniu weteranow... ok, to byl zart na koniec ;-)

To chyba tyle, jak cos pominalem to dorzuccie.

Dopisek: "Na każdym slocie możemy rozegrac 82 spotkania, co daje łączna liczbe meczy równa 820" - co sie dzieje w sytuacji jak ktos rozegra wiecej wykorzystujac buga na Yahoo? Komisz cofa ostatnie punkty? Jakas kara?

nie wiem o co chodziło w aferze z Kenyonem, ale jak dla mnie wyrzucać można sobie przed draftem i Lebrona jak ktoś ma taki kaprys, jego drużyna - jego strategia.

QAS, w tym wszystkim chodzi jednak o zachowanie minimum realizmu. O ile wywalenie Kenyona, który miał mieć pół roku przerwy ( i miał) i ważył w c*** w salary można to było jakoś umotywować.

Dobra, mam nadzieję, że unikniemy lockoutu. Mamy blockbuster.

Deron Williams, Tim Duncan i Brandon Rush do Detroit Pistons

Serge Ibaka, Derrick Favors i James Johnson do New York Knicks

Derron, Westbrook, Gay, Love, Duncan - szykujta dupy tam na podium, bo robie wynik i jak nie będzie lockoutu to będzie bez mydła. Oddaje mega potencjał i rewelacyjną młodzież za Derona i Timmiego, który za rok gra ostatni sezon w lidze więc stawiam wszystko na jedną kartę.

Dobra, mam nadzieję, że unikniemy lockoutu.

Jesli to Twoje podstawowe zalozenie to IMHO lezysz i kwiczysz bo lockout to bedzie na pewno, a pytanie brzmi ile sezonu pochlonie. Przeciez roznica miedzy stronami to jakas przepasc.

Derron, Westbrook, Gay, Love, Duncan - szykujta dupy tam na podium, bo robie wynik i jak nie będzie lockoutu to będzie bez mydła.

Nie zartuj, na razie masz rewelacyjna piatke, ale i dramatyczna glebie. Jasne, to do poprawienia, ale zwykle wymaga czasu i dopoki tego nie zrobisz jestes "tylko" zwyklym contenderem. Tak czy inaczej gratulacje za ciekawy trejd.

BTW, najwiekszym wygranym tej wymiany jest... PeWee!

Dostal wlasnie piekny prezent od loraka i bedzie mial dwa pierwsze picki w drafcie ;-)

Dobra, mam nadzieję, że unikniemy lockoutu.

Jesli to Twoje podstawowe zalozenie to IMHO lezysz i kwiczysz bo lockout to bedzie na pewno, a pytanie brzmi ile sezonu pochlonie. Przeciez roznica miedzy stronami to jakas przepasc.

Derron, Westbrook, Gay, Love, Duncan - szykujta dupy tam na podium, bo robie wynik i jak nie będzie lockoutu to będzie bez mydła.

Nie zartuj, na razie masz rewelacyjna piatke, ale i dramatyczna glebie. Jasne, to do poprawienia, ale zwykle wymaga czasu i dopoki tego nie zrobisz jestes "tylko" zwyklym contenderem. Tak czy inaczej gratulacje za ciekawy trejd.

BTW, najwiekszym wygranym tej wymiany jest... PeWee!

Dostal wlasnie piekny prezent od loraka i bedzie mial dwa pierwsze picki w drafcie ;-)

No to jeden c***, ważne żeby był krótki.

Głębia to c***, co udowodnił w tym roku ai3, bo z jakichś Villanuevów i innych śmieci wyrwał na koniec Calderona. Ja zresztą też robiąc Gaya z Thabeeta. Trzon mam tak mocny jak nikt aktualnie, pozostaje tylko trzymać kciuki i skupić się na FA. Dla Loraka wymiana jest całkowicie uzasadniona bo robi przebudowę ale prawda taka, że nie ma sie co pi*****ić w tańcu bo przecież nie ma czasu, będę czekał 2 lata aż się Favors rozwinie ofensywnie i znajdzie miejsce w s5, Ibaka już osiaga swoje maksimum, a przez ten czas Gay dostanie raka prostaty, Westbrook zmieni klub jak JJ i powie że pierdoli Duranta ,to są takie przykłady z dupy wzięte ale chodzi o to, że dużo się może zmienić więc muszę kombinować teraz kiedy mam taką możliwość a nie czekać w nieskończoność i stawiać wiecznie na młodzież. W ostatecznym rozrachunku, nawet jak nie uda sie za rok i Timmy okaże sie bezużyteczny to będę zmuszony rozmienić kogoś z czołówki ale koniec końców spadnę na 4 łapy.

Liczy sie 6 najlepszych, pozostali to już w razie konieczności.

No tym trejdem Findek mocno skomplikował mi pick.

Zresztą on jest dla mnie dosyc dziwny, poziomu Derona nie osiągnie ani Ibaka ani Favors. Johnsona w ogole nie biore pod uwage, bo to FA. Za Derona i Duncana - Ibaka i Favors. Hmm, mogł chyba Lorak otrzymac wiecej, zwłaszcza, że nie ma swojego picku.

Na całe szczęście w tegorocznym drafcie dosyc sporo potencjalnych prospectów. Po wzięciu Jamisona przez Wilqa jest szansa, że bede miał od niego wyższy pick.

- nie ma slowa o tym co sie dzieje z FAsami pobranymi na chwile [dla zasady powinni wyladowac na waiverze czy moga byc znow FAsami? A moze po prostu to co ustawi Yahoo jest obowiazujace bo tak wygodniej?].

Jak sie ich wywali po chwili na FA to powinni byc FAsami, ale gdy zostaleni wywali wskutek przekroczenia SC to wowczas waiver list.

- "6d. Zasady przyjmowania GM'ow do gry okreslaja komisarze" - nie przydaloby sie konkretniej? Nawet w kontekscie mojego dolaczenia gdzie byla przeciez debata ja czy Mazik. Plus co z usuwaniem GMow? Tez komisz?

Niech to bedzie komisarz i tyle. Odpowiedzialnosc spadnie na 1 osobe.

- "6e. Zespoły podzielone są na konferencje i dywizje". Z ciekawosci zapytam "po co to?", a w kwestii regulaminu cos tu nie gra bo przeciez w standings na Yahoo jest jedna wielka liga, a nie konferencje i dywizje.

To wynikalo z faktu, ze na samym poczatku, przez bodajze 3 pierwsze lata dostawalismy punkty za zwyciestwo w dywizji, awans do PO oraz punkty za nagrody zawodnikow, ktorzy akurat u nas graja. Jednak z czasem nie bylo chetnego by to zliczac. Moim zdaniem te podzialy mozna obecnie zniesc. bo sie na nic nie przekladaja. No chyba, ze zyjemy nostalgia do dawnych dziejow.

"7a. Limit Salary Cap dla każdego teamu jest stały i wynosi 460fppg" - kto to kontroluje? Tylko komisz? Czy to co zrobilem przy okazji Lu i Boykinsa bylo swinstwem czy to co trzeba/mozna zrobic jak sie zauwazy?

Powinien kontrolowac komisarz. Ale ja bym nie wykluczal tego, ze jezeli ktos inny zauwazy fakt przekroczenia SC przez innego gracza to nie moze nic z tym zrobic. Jednym slowem - kazda pomoc wskazana, ale musisz przejsc przez komisarza, ktory w tej sytuacji podejmuje stosowna decyzje.

- "7b. Płace zawodnika określona jest na podstawie jego FPPG z poprzedniego roku" - zaokraglane tradycyjnie? W dol? W gore? Co wiecej, wyszlo juz pare razy, ze dane na Yahoo ani na 1 stronie tego watku NIE sa obowiazujace, wiec moze wypadaloby podac zrodlo i skad dane sie tam biora skoro nie z Yahoo?

Tutaj marcinek powinien zabrac glos, bo mi to tlumaczyl kiedys. Generalnie sa te roznice i caly sek w tym zaokraglaniu. Trzymal bym sie jednak naszego sposobu liczenia, bo ono bylo od samego poczatku brane jako to prawidlowe.

- "8a. Każda z wymian jest zaakceptowana w momencie jej zatwierdzenia przez obie strony" - nie do konca,

przeciez w lidze przechodza dosyc losowo [tzn jak komisz je pusci, a to zalezy z kolei od tego kiedy zajrzy do ligi], a nie mozna ustawic by przechodzily natychmiast po klepnieciu przez obu GMow i ewentualny ban za przekroczenie pensji?

Nie mam nic przeciwko temu by wymiany odbywaly sie tylko miedzy zainteresowanymi. W koncu to liga dzentelmenow (lol) i kazdy wie co robi. Nawet jak oddaje all-stara za pick.

- "8b. Jeśli w wyniku zatrudnienia nowego FA salary zespołu przekroczy limit, zmiana ta jest automatycznie cofana". Tu tez rzeczywistosc juz zdarzyla nam pokazac, ze to nie jest takie proste [aka afera z Hayesem] bo pobrania ciagna za soba inne ruchy chocby ze wzgledu na pensje, strategie czy pozycyje ergo wypadaloby o tym wspomniec.

Powinna byc cofnieta i koles powinien byc na waiver. POjawia sie problem wowczas z waiver by on odpowiedni, czyli taki jak przed wzieciem gracza z FA. Ale to sie chyba da ustawic?

- odnosnie dalszej czesci 8c brakuje informacji czy ten miesiac bana jest od przekroczenia pensji czy od zauwazenia tego przez komisza czy kogos innego.
-

I tu jest dobre pytanie. Roznie to chyba bylo interpretowane. Ja osobiscie bylbym za tym, zeby ban byl od momentu zauwazenia bledu. Wowczas faktycznie nikt tej kary by nie uniknal i jej cel bylby spelniony.

"10a. Co roku draft startowac będzie 1 wrzesnia" - chyba, ze bedzie lokaut/strajk czy inna katastrofa to wtedy zostanie przesuniety do dnia zakonczenia offseason w NBA/innej daty uzgodnionej na forum/przez komisza?

Mi wsio ryba. Chociaz nawet jakby mial byc lockout to i tak mozna sobie draft zrobic.

- "Szerszy regulamin draftu znajdować się będzie w corocznym topicu draftu" tego regulaminu draftu nie mozna wrzucic do regulaminu glownego? Zwlaszcza, ze to chyba tylko pare punktow.

Regulamin draftu powinien byc w regulaminie glownym.

Co wiecej, IMHO nie jest oczywiste kto trafia do draftu rookich... np dlaczego Mozgov trafil na ta liste gdy byl FAsem podpisanym z Europy?

Jezeli tak bylo to faktycznie trzeba doprecyzowac kogo uwazamy za rookiego. Moim zdaniem w przypadku takim jak Mozgov mozemy isc sladem NBA i tacy gracze, ktorzy nie przystepuja do draftu niech ida na FA.

Ponadto czy kwestia Rubio nie jest nieco, um dziwna/bezprecedensowa? Tzn nie ma go w NBA a jest w skladzie ligi... to niesie za soba ciag dalszy: czy mozna wydraftowac/pobrac gracza, ktorego nawet nie ma na Yahoo?

Sytuacja ta wynika z faktu, ze trzeba miec te 13 graczy, a za puste miejsce wskakuje 15fp. Chociaz mozna zrobic mysle tak, ze po wybraniu gracza drafcie zachowuje sie do niego prawa a sklad uzupelnia sie o gracza, ktory faktycznie wystepuje na parkietach NBA. Jak taki Rubio wroci, to wowczas trzeba zwolnic miejsce i kogos wywalic.

- "11a. W celu urozmaicenia zabawy, po każdym sezonie podliczana będzie jeszcze jedna punktacja" - tu z ciekawosci, jak to sie sprawdza? Ktos na to zwraca uwage czy tylko komisz ma dodatkowa zbedna robote?

Pisalem o tym wczesniej. Duzo roboty z tym bylo i w koncu po pewnym czasie nie aktualizowalismy tego. Ja bym z tym spasowal.

- "W razie nieścisłości lub przypadku, który nie jest określony w regulaminie, decydujacy głos w rozwiazaniu sprawy maja komisarze i prowadzący ligę" - skad liczba mnoga? Bylo kiedys wielu komisarzy?

W FBX2 bylo kiedys chyba nawet 5 komisarzy. Obecnie mysle, ze rzeczy nie ujete w regulaminie, ktore wyjda w praniu powinien rozstrzygac komisarz, chocby daltego by nie tracic czasu. Jak bedzie chcial to niech sie konsultuje, ale ma decydujacy glos.

- "12a. Pomysłodawca ligi jest Xamel" - dozywotni zapis sobie zagwarantowal? ;-)

Akurat tego mu nikt nie zabierze, bo to fakt, ale w regulaminie chyba tego nie musi byc :)

- "12b. Odpowiedzialnym za podliczanie salary i ogólną pieczę w FBX#1 jest Marcinek" - to chyba nieaktualne ;-)

To trzeba zaktualizowac.

I jeszcze a propos tego punktu, jak jest wybierany komisz. Zwykla wiekszosc? Ktokolwiek sie zglosi?

Jak sie wycofa obecny, to powinno byc glosowanie i nawet nie wiekoszciowe, bo mozemy czekac na glosy ludzi bog wie ile, tylko czasowe. Jak zdobedzie wiecej glosow od rywala to jest komisarzem.

A z rzeczy, ktorych w regulaminie w ogole nie ma, a o ktorych moze warto byloby wspomniec:

- zawsze gramy i bedziemy grali na Yahoo? Czy gdyby sie znalazl ktos bardziej czepliwy/upierdliwy niz ja [o ile to mozliwe] i jeszcze zostalby komiszem spokojnie moglby przeniesc lige na ESPN czy inne miejsce?

Ja osobiscie nie widze powodow do jakichkolwiek zmian w tej kwestii.

- w tej samej kwestii, co z pozycjami graczy? "Takie jak ustawia na Yahoo i tyle"? Czy gdyby dali mozliwosc ich edytowania cos by sie zmienilo?
-

Dla mnie sa optymalne.

nie ma nic o limicie ruchow na FAsach ani o trade-deadline... jak domniemam dlatego iz ich po prostu nie ma, ale to pytanie pewnie bedzie zadawal kazdy nowy [i zapominalski] GM.

Nie ma limitow na ruchy na FA i nie ma trade-deadline. Zapisow jak nie ma, tak powinny sie znalezc w regulaminie.

- nie ma nic o wetowaniu trejdow [ponownie pewnie dlatego, ze tego nie ma], ale tez chyba nie zaszkodziloby info o braku takiej mozliwosci, jak GMowie sie dogadaja nie ma odwolania i koniec?

Liga dzentelmenow wiec wet nie ma. Zapis faktycznie powinien byc o tym.

- nie ma nic o tym ze dodany FAs do skladu dochodzi dopiero nastepnego dnia - to pewnie wynika z tego, ze zawsze tak bylo, ale od ostatniego offseason mozna to zmieniac.

No to dopisujemy i zostawiamy po staremu.

- nie ma nic o wywalaniu graczy pod pick. Mozna czy nie? Pytam bo bodaj rok temu mieliscie afere z Kenyonem, a i deadline nam sie zbliza.

Jak ktos sobie wywali jego sprawa, ale zrobi to najwyzej do konca marca. Nie za bardzo chyba jest pomysl jak tego unikac. Obecny zapis wydaje sie byc ok.

- nie ma nic o deadlinie na pobieranie graczy [zawsze 1 kwietnia? I wychodzi na to, ze znam wiecej niz 2 zmiany],

Jakie 2 zmiany? A 1 kwietnia obowiazuje od paru lat, bo wczesniej byly wlasnie przytpadki czeste wywalania graczy juz w kwietniu.

- nie ma nic o mozliwosci trejdowania pickow, rowniez tych dalszych niz tegoroczne. Co istotne to trzeba oglaszac na forum bo przeciez na Yahoo nie ma pickow.

Osobiscie jestem za tym zeby mozna bylo trejdowac picki z lat nastepnych. Wystarczy adnotacja w topicku ligi na 1 stronie i mozna to spokojnie kontrolowac. Oczywiscie mozna wprowadzic zapis, ze wymiana moga byc objete picki np. z 3 kolejnych lat i nie dalsze.

- nie ma nic o rozegranych meczach, zwlaszcza w tej dolnej polce tzn czy jesli ktos rozegra 520 gier w calym sezonie z uzasadnieniem "przebudowa" to takie jego prawo i basta czy moze wielka czerwona flaga?

Trzeba wziasc pod uwage fakt, z czego niska liczba meczy wynikala. Jak z kontuzji to ok, jak z olewania samej gry i braku czasu na wystawienia skladu, to powinno sie usuwac takiego gracza i dac szanse nastepnemu. Kwestia do rozstrzygniecia jest to, jaka liczba meczy rozegranych ma decydowac to uznaniu kogos za olewajacego gre.

- co sie dzieje z graczami, w tym niewydraftowanymi rookasami, przed rozpoczeciem sezonu? Laduja na waiverze, right? Zreszta w ogole o samym waiverze chyba nic nie ma, a AFAIR mozna to ustawic inaczej.

Chyba nie na waiverze, a po prostu byli FA, ale reki sobie nie dam uciac. Ja bym ich na FA dal tak czy siak.

Dopisek: "Na każdym slocie możemy rozegrac 82 spotkania, co daje łączna liczbe meczy równa 820" - co sie dzieje w sytuacji jak ktos rozegra wiecej wykorzystujac buga na Yahoo? Komisz cofa ostatnie punkty? Jakas kara?

Zmieniamy zapis i pozwalamy na tyle gier na ile system. Bo potem pojawi sie problem, ktore punkty odejmowac. Zreszta od poczatku bralismy tego buga pod uwage i nic z tym nie robilismy.

Cos mi chodzi po glowie, ze chyba w miedzy czasie wyszla kwestia z liczeniem SC graczy powracajacych do NBA po jakims czasie. I chyba kwestia Childressa to spowodowala. Jak liczyc SC takiemu graczowi wowczas? Nie pamietam ustalen, ale chyba sie pomniejszalo SC tak jak w wypadku gracza kontuzjowanego caly sezon.

Wielkie dzieki Mar za wyczerpujaca i dluga wersje, ale mialbym prosbe by inni zerkneli czy wszystko sie zgadza.

Zwlaszcza w takich przypadkach gdzie odpowiedz nie byla jednoznaczna jak np...

To wynikalo z faktu, ze na samym poczatku, przez bodajze 3 pierwsze lata dostawalismy punkty za zwyciestwo w dywizji, awans do PO oraz punkty za nagrody zawodnikow, ktorzy akurat u nas graja. Jednak z czasem nie bylo chetnego by to zliczac. Moim zdaniem te podzialy mozna obecnie zniesc. bo sie na nic nie przekladaja. No chyba, ze zyjemy nostalgia do dawnych dziejow. [...]

Tutaj marcinek powinien zabrac glos, bo mi to tlumaczyl kiedys. Generalnie sa te roznice i caly sek w tym zaokraglaniu. Trzymal bym sie jednak naszego sposobu liczenia, bo ono bylo od samego poczatku brane jako to prawidlowe. [...]

I tu jest dobre pytanie. Roznie to chyba bylo interpretowane. Ja osobiscie bylbym za tym, zeby ban byl od momentu zauwazenia bledu. Wowczas faktycznie nikt tej kary by nie uniknal i jej cel bylby spelniony.[...]

Jezeli tak bylo to faktycznie trzeba doprecyzowac kogo uwazamy za rookiego. Moim zdaniem w przypadku takim jak Mozgov mozemy isc sladem NBA i tacy gracze, ktorzy nie przystepuja do draftu niech ida na FA.

Lub w takich sprawach, ktore wygladaja wrecz jak osobista preferencja, a nie aktualny stan ;-)

Osobiscie jestem za tym zeby mozna bylo trejdowac picki z lat nastepnych.

Sytuacja ta wynika z faktu, ze trzeba miec te 13 graczy, a za puste miejsce wskakuje 15fp. Chociaz mozna zrobic mysle tak, ze po wybraniu gracza drafcie zachowuje sie do niego prawa a sklad uzupelnia sie o gracza, ktory faktycznie wystepuje na parkietach NBA. Jak taki Rubio wroci, to wowczas trzeba zwolnic miejsce i kogos wywalic. [/quote:1wqc0lyr]

Tu mnie zupelnie nie zrozumiales, tzn nie chodzi mi o miejsce w rosterze tylko o dwuznacznosc posiadania w skladzie gracza poza liga. Moglbym pobrac kogos kto jest w tej chwili w NCAA? Albo w Europie? W obu przypadkach zakladajac, ze za rok przyjdzie do NBA. IMHO bardzo niebezpieczny temat.

I wychodzi na to, ze znam wiecej niz 2 zmiany],
Jakie 2 zmiany?[/quote:1wqc0lyr]

Liczenie kolejnosci pickow i pensji u zlamasow, wiec ponizszym sie nie przejmuj:

Cos mi chodzi po glowie, ze chyba w miedzy czasie wyszla kwestia z liczeniem SC graczy powracajacych do NBA po jakims czasie. I chyba kwestia Childressa to spowodowala. Jak liczyc SC takiemu graczowi wowczas? Nie pamietam ustalen, ale chyba sie pomniejszalo SC tak jak w wypadku gracza kontuzjowanego caly sezon.

nie zrozumiales, tzn nie chodzi mi o miejsce w rosterze tylko o dwuznacznosc posiadania w skladzie gracza poza liga. Moglbym pobrac kogos kto jest w tej chwili w NCAA? Albo w Europie? W obu przypadkach zakladajac, ze za rok przyjdzie do NBA. IMHO bardzo niebezpieczny temat.

Ale Rubio znalazl sie w skladzie w skutek przystapienia do draftu. Dlatego nikt nie pojdzie w kierunku zaklepywania sobie jakiegos gracza z Euro/NCAA, bo na jakiej zasadzie by sie to mialo odbywac? Jedynie draft, a takze pojawienia sie jakiegos gracza na liscie zawodnikow na yahoo, moze powodowac, ze sa oni uwzgledniani w skladzie. Sek w tym, czy sensem jest trzymanie miejsca w skladzie dla zawodnikow, ktorych w NBA nie ma i wliczanie ich wartosci do SC druzyny, tym samym operowanie przez sezon jedynie 12 zawodnikami. Moim zdaniem nie.

Na całe szczęście w tegorocznym drafcie dosyc sporo potencjalnych prospectów. Po wzięciu Jamisona przez Wilqa jest szansa, że bede miał od niego wyższy pick.

Yup, z jednej strony mile mnie zaskoczyliscie odpuszczajac Jamisona, ale z drugiej powstal dylemat z pickiem ;-)

Ale Rubio znalazl sie w skladzie w skutek przystapienia do draftu. Dlatego nikt nie pojdzie w kierunku zaklepywania sobie jakiegos gracza z Euro/NCAA, bo na jakiej zasadzie by sie to mialo odbywac? Jedynie draft, a takze pojawienia sie jakiegos gracza na liscie zawodnikow na yahoo, moze powodowac, ze sa oni uwzgledniani w skladzie.

Rubio nie ma na Yahoo... a samo "przystapienie do draftu" oznaczaloby, ze moznaby pobrac rok temu np Splittera [byl wydraftowany pare lat wczesniej!] oraz graczy, ktorzy zglosili sie do draftu, ale nie zostali wydraftowani, wiec poszli do Europy i tam rozwineli skrzydla.

Zeby uszczegolowic. Mialem na mysli albo draft albo pojawienie sie gracza na FA moze powodowac, ze moze byc przypisany do danej druzyny.

Poza tym nie widze problemu w tym, ze ktos wybierze sobie w drafcie zawodnika X a ten pojdzie w swiat. Czy ktos chce trzymac na niego miejsce w skladzie przez bog wie ile lat - jego sprawa. Tak mowia obecne zasady. To co ktos zrobi ze swoim pickiem to jego decyzja. A wspomnianego Splittera faktycznie mozna bylo wziac z FA i czy tu byl jakis blad?

Sek w tym ze ta zasada trzymania gracza w skladzie, czyli wliczania jego fp do SC dla mnie jest chybiona. Powinno sie miec do niego prawa i tyle.

Poza tym nie widze problemu w tym, ze ktos wybierze sobie w drafcie zawodnika X a ten pojdzie w swiat.

OK, ale co z pobraniem z FAsow graczy juz wydraftowanych?

Zeby nie bylo teoretycznie, czy w tej chwili moge pobrac Tibora Pleissa albo Sergio Llulla?

Czy ktos chce trzymac na niego miejsce w skladzie przez bog wie ile lat - jego sprawa. Tak mowia obecne zasady. To co ktos zrobi ze swoim pickiem to jego decyzja. A wspomnianego Splittera faktycznie mozna bylo wziac z FA i czy tu byl jakis blad?

Nie w tym rzecz, zupelnie mi nie przeszkadza jak ktos trzyma gracza z ligi japonskiej w skladzie, ot IMHO z punktu widzenia przepisow jest to wlasciwie szara strefa i moje pytanie brzmi czy byla na ten temat dyskusja/ustalenia czy to wciaz lezy odlogiem.

Sek w tym ze ta zasada trzymania gracza w skladzie, czyli wliczania jego fp do SC dla mnie jest chybiona. Powinno sie miec do niego prawa i tyle.

Tzn omawiany Rubio istnialby jako zapis na 1 stronie tego watku kosztujacy zero?

I kazdy GM moglby miec nieskonczonosc takich graczy?

OK, ale co z pobraniem z FAsow graczy juz wydraftowanych?

Zeby nie bylo teoretycznie, czy w tej chwili moge pobrac Tibora Pleissa albo Sergio Llulla?

Na to wyglada, ze mozesz i tak tez bylo do tej pory praktykowane. Ty chcesz isc w kierunku - nie gra w NBA to nie moze byc brany do skladu?

Nie w tym rzecz, zupelnie mi nie przeszkadza jak ktos trzyma gracza z ligi japonskiej w skladzie, ot IMHO z punktu widzenia przepisow jest to wlasciwie szara strefa i moje pytanie brzmi czy byla na ten temat dyskusja/ustalenia czy to wciaz lezy odlogiem.

Jakas tam dyskusja byla. Generalnie wychodzi sie z zalozenia, ze: jezeli bierzesz gracza w drafcie a on gra np. w Europie to trzymasz na niego miejsce w skladzie i tyle. A jesli w danym sezonie jakis zawodnik przystapil do draftu, a nie byl wybrany w ogole, to zawsze widnial jak FA i tak samo byl traktowany w kolejnych sezonach. Nie powracal on do draftu.

Tylko tak mi teraz na mysl przychodzi, ze jak jedna osoba, wezmie sobie takich 4x Rubio, to wowczas faktycznych zawodnikow do gry ma w tym wypadku 9 i tu bym sie zastanowil nad wymagna minimalna iloscia zawodnikow aktywnych, ktory jednak trzeba miec w skladzie, no chyba ze idziemy w kierunku o ktorym mowa ponizej:

Tzn omawiany Rubio istnialby jako zapis na 1 stronie tego watku kosztujacy zero?

A stoi cos na przeszkodzie by nie mogl miec? Mamy takie sytuacje w NBA. Druzyny wybieraja zawodnikow z draftu na draft mlodych, z potencjalem, ktorzy graja np. w Europie. Budzet ich nie jest obciazany tym, ale zachowuja prawa i jak zajdzie potrzeba podpisuja zawodnika i wowczas mowimy juz o rzeczywistym wplywie takiego gracza na druzyne (czyt. jest zarobki sa fakryczne wliczane do salary). Stad tez u nas fp wliczane byloby w momencie kiedy zawodnik faktycznie gra w NBA. Wowczas odpada problem o ktorym pisalem punkt wyzej (4x Rubio itp).

czy w tej chwili moge pobrac Tibora Pleissa albo Sergio Llulla?

Na to wyglada, ze mozesz i tak tez bylo do tej pory praktykowane. Ty chcesz isc w kierunku - nie gra w NBA to nie moze byc brany do skladu?
Na razie tylko probuje ustalic jak jest by moc to umiescic w regulaminie ;-)

A co do pytania IMHO obie strony mialyby racje [sa dobre argumenty by trzymac sie tylko graczy z kontraktami w NBA, ale i sa dobre by moc kisic prospekty spoza NBA] i to po prostu zalezy od priorytetow ligi, bardziej nam zalezy na tu i teraz czy na poszerzeniu puli graczy / mozliwosci przebudowy? A ponizsze jakby laczy oba swiaty...

A stoi cos na przeszkodzie by nie mogl miec?
Nie, ale po 1 to brzmi jak Twoj pomysl sklecony dzisiaj [a nie stan aktualny ligi], po 2 to dosyc mocno zmienialoby oblicze naszego draftu, zwlaszcza w 2 jego polowie, a po 3 trzebaby stworzyc jakies zasady odnosnie ich pensji gdy juz przyjda do NBA [iMHO zero nie wchodziloby w gre, po dodaniu do rostera staja sie 15 chyba, ze jak Rubio byli wydraftowani wysoko wtedy stosuje sie zwykle zasady z opuszczonymi sezonami?].

Dla jasnosci, podoba mi sie ten pomysl bo to zbliza nas o krok do NBA, zwieksza pule graczy i daje nowe klocki do zabawy bez dosyc sztucznego blokowania slotow w czasie sezonu, ale to chyba wymagaloby zgody wiekszosci czy cos? Swoja droga, to dobre miejsce by zapytac w jaki sposob sa przeprowadzane istotne zmiany w regulaminie/zasadach? Komisz? Zwykla wiekszosc? 3/4 za? Wszyscy za?

Nie, ale po 1 to brzmi jak Twoj pomysl sklecony dzisiaj [a nie stan aktualny ligi], po 2 to dosyc mocno zmienialoby oblicze naszego draftu, zwlaszcza w 2 jego polowie, a po 3 trzebaby stworzyc jakies zasady odnosnie ich pensji gdy juz przyjda do NBA [iMHO zero nie wchodziloby w gre, po dodaniu do rostera staja sie 15 chyba, ze jak Rubio byli wydraftowani wysoko wtedy stosuje sie zwykle zasady z opuszczonymi sezonami?].

Po 1, to jest moj pomysl, ktory chyba nigdy nawet nie byl rozwazany. Co do pensji to moja pierwsza mysl jest taka - wchodza do ligi z takim z fp z jakim zostali wybrani w drafcie. Co do Rubio, czy generalnie debiutantow nie stosowalismy zasady z obnizaniem fp za nierozegrany sezon.

Dla jasnosci, podoba mi sie ten pomysl bo to zbliza nas o krok do NBA, zwieksza pule graczy i daje nowe klocki do zabawy bez dosyc sztucznego blokowania slotow w czasie sezonu, ale to chyba wymagaloby zgody wiekszosci czy cos? Swoja droga, to dobre miejsce by zapytac w jaki sposob sa przeprowadzane istotne zmiany w regulaminie/zasadach? Komisz? Zwykla wiekszosc? 3/4 za? Wszyscy za?

Roznie sie to odbywalo, byly i glosowania i dyskusje. W zaleznosci od kalibru sprawy. Chyba najlepsze sa glosowania bo nikt matactwa nie zarzuci. Z tymze, moim zdaniem najlepiej jest dac jakies ograniczenie czasowe na to glosowanie, bo z frekwencja roznie bywalo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.