Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 10/11

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Najrozsądniejsze jest pozostawienie systemu bez zmian co argumentowału wielu starych wyjadaczy z sukcesami w ligach Fanatsy ...

Acha i niby z jakiej paki i od kiedy jakiekolwiek zmiany zachodza w przypadku nierozstrzygniętego głosowania ?

Wracamy do sprawy za rok.

Koniec imprezy. Dziękuje, dobranoc.

najrozsądniejszym wyjściem to jest wprowadzenie zmiany, co Wilq doskonale wykazał. niestety jego argumenty są ignorowane.

a ja uwazam, ze najrozsadniejszym wyjsciem to jest nie wprowadzanie tej zmiany, co Marcinek doskonale wykazal. niestety jego argumenty sa ingnorowane przez zwolennikow wprowadzenia tej zmiany. poza mna jest jeszcze 9 innych takich osob, ktore maja podobne zdanie. wiec zupelnie nie rozumiem, dlaczego ta zmiana musi zostac wprowadzona, skoro polowa ligi ma odmienne zdanie. potrafisz to racjonalnie wytlumaczyc?

Lorak, czekam na wyjaśnienie w takim razie. Jeżeli jesteś mądrzejszy niż pół ligi w tym temacie i potrafisz tego dowieść to zrób to, bo jak narazie zachowujesz się jak mędrzec który zna tajemnicę uratowania całego świata, ale nie powiesz nam wprost bo skoro do tej pory tego nie odkryliśmy to i tak jesteśmy zbyt głupi żeby to pojąc i świat uratować anyway.

problem w tym, że nie wiem czy jest sens się produkować skoro argumentacja Wilqa została tak zignorowana.

na przykład oto co zostało bez odpowiedzi:

Dlaczego uwazasz, ze wystawianie gracza tuz po jego pobraniu nie wymaga myslenia?

Jeśli 15 minut przed meczem możesz zmodyfikować skład i wiesz kto zagra a kto nie bo czytałeś newsy to nie wymaga myślenia.
Tzn wierzysz we wszystko co czytasz i nie musisz podumac komu przypadnie wiekszosc minut?

Nie musisz sie zastanowic czy zagra dobrze? Przeciwnik nie ma zadnego znaczenia?

Nie musisz rozwazyc czy zawodnik, ktorego wywalasz nie przyda Ci sie bardziej?

Czy jak go wywalisz to nie zostanie pobrany? Bo ja tak wlasnie bym zrobil.

i mniej lub więcej ta wymiana zdań oddaje sedno problemu. przeciwnicy tej zmiany ją... jakby to powiedzieć... demonizują, gdy tymczasem ani nie będzie możliwa taka non stop rotacja graczami, ani tym bardziej nie będzie to bezmyślne działanie - wręcz przeciwnie: stworzy do dodatkowe pole do kalkulacji i przemyśleń nad składem. poza tym z tego, co piszecie wynika, że głównym problemem jest obawa przed tym, iż ktoś więcej czytający/oglądający, no ogólnie poświęcający więcej czasu zgarnie więcej dobrych graczy z FA. pomijam już argument przywołany wcześniej (który też został przez was zignorowany - że osoba poświęcająca więcej czasu grze, to osoba której bardziej zależy, wiec czemu jej przeszkadzać), ale przecież jeśli ktoś się uprze to i bez tej opcji będzie zgarniał fajnych FA.

Tak, jest to osoba której bardziej zależy, ale weź pod uwagę że komuś może bardzo zależeć ale ze względu na rodzinę, pracę nie może spędzić na tym tyle czasu ile by chciał. I nie myślę o sobie, ale wiem że są takie osoby i biorąc pod uwagę że to jednak tylko zabawa nie mozna robić czegoś, co tak diametralnie wpłynie na rozgrywkę.

nie sądzę aby był ktokolwiek, kto może poświęcać na to tyle czasu ile by chciał. nie to jest jednak najważniejsze, lecz że zaprezentowałeś to, co czym pisałem - demonizujesz znacznie tej zmiany. bo jej wpływ na grę nie byłby diametralny, jak Wilq to już napisał - przed każdym takim ruchem trzeba by się i tak zastanowić kogo wyrzucić, czy np. opłaci ci się wyrzucić jakiegoś młodego prospecta by jednorazowo zyskać 10 fp i tak dalej.

1. Wydaje mi się, że ludzie głosowali przede wszystkim przeciwko wilqowi, który swoją nadaktywnością i pytaniami ludzi tylko wkurwia.

2. Moim pierwszym impulsem też było poparcie Lu i bycie przeciwko tej zmianie.

3. Przemyślałem sprawe. Moim zdaniem wpłynie to na atrakcyjność ligi. A nie będę blokował czegoś bo mi jest nie wygodnie. Jeżeli liga będzie lepsza to to ma sens.

W tej chwili te głosowanie zrobiło się nie czy ta zmiana jest dobra czy nie.. Tylko, czy wygra stara gwardia czy młoda w tej dyskusji..

A zachowanie, podejście typu naburmuszonego Krzemyka jest według mnie karygodne i totalnie bez szacunku do dyskusji i podejmowania dobrych dla ligi decyzji.

Nie wierzę, że nikt nie zrobi sobie jednego lub dwóch slotów wolnych na mieszanie w FA.

każdy raczej ma w swoim składzie takich graczy, których uważa że warto mieć (z różnych powodów). czy będzie się zatem opłacało wyrzucić jednego takiego za teoretyczny (bo nie wiadomo jak jakiś zawodnik z końca ławki - tacy bowiem w większości są dostępni na FA - nagle zagra w S5, czy przy zwiększonej ilości minut) jednorazowy zysk np. 10 FP? istnieje równie duże prawdopodobieństwo, że straci się slot na niewypał. do tego jednocześnie istnieje ryzyko, że ktoś inny połakomi się na tego wyrzuconego.

ile w ogóle jest takich sytuacji, gdy pojawia się jakiś news danego dnia, że wiemy na pewno iż zawodnik X nie zagra w jednym* meczu, a na jego miejsce wskoczy Y, który jest takim scrubem, że akurat znajduje się na naszym przeczyszczonym FA? ile Findek? między innymi dlatego uważam, że demonizujecie.

*

to też ważny tu aspekt, o którym chyba zapominacie.

Do mnie mimo wszystko nadal bardziej przemawia argument Marcinka, że znacznie trudnej jest przewidzieć produkcję zawodnika w dłuższym okresie czasu, lub z pewnym wyprzedzeniem. W takiej sytuacji lepiej sprawdza się stary system, który promuje graczy, którzy potrafią taką sytuację odpowiednio wcześnie przewidzieć.

Nowe zasady promują graczy, którzy (trzymajac się już tego wałkowanego przykładu) najwcześniej przeczytają o absencji danego gracza i wezmą na jeden mecz jego zastępstwo.

Ale abstraHUJąc juz od tych rozważań, mamy w tym momencie sytuację, że liga podzieliła się niemal dokładnie na pół. A niestety demokracja to taki głupi system, że 51% narzuca swoją wolę 49%-om. Dobrze by było w naszym przypadku jakoś się dogadać aby nie doszło do bardzo prawdopodobnej w tym momencie sytuacji, że 50% ligi będzie niezadowolony.

Proponuję aby jednak warunkowo na jeden rok wprowadzić ten system na próbę i w przyszłym sezonie przeprowadzimy taką samą ankietę opartą już na konkretnej wiedzy jak ten system sprawdza się w praktyce.

nie mówiąc o tym, że ta zmiana raczej wpłynie pozytywnie dla ludzi z góry tabeli, którzy własnie tą zmiane blokują..

bo Ci z dołu tankują i zazwyczaj mają składy zapakowane prospectami, których nie będą chcieli puszczać.. Ci z góry mają więcęj możliwości do częstszych zmian..

i jeszcze jeden argument.. ta decyzja wpłynie na większą rotacje.. co wpłynie na większą ilość ludzi na waiverze co z koleii wpłynie na zwiększenie znaczenia waiver prioryty..

Dobrze by było w naszym przypadku jakoś się dogadać aby nie doszło do bardzo prawdopodobnej w tym momencie sytuacji, że 50% ligi będzie niezadowolony.

Ale widzisz jakąś nierównośc pomiędzy dwoma obozami ? Bo jeżeli teraz uszczęsliwimi nieszczęsliwych, to szcześśliwy staną się nieszczęśliwymi i nadal 50% będzie nieszczęśliwe z powodu pozostałych 50%. Widzisz tu sens Rob ?

Tylko, czy wygra stara gwardia czy młoda w tej dyskusji..

Ze mnie np. żadna stara gwardia. A argument, że głosujemy przeciwko Wilqowi a nie tezie skąd wytrzasnąłeś ? Z tego, że ja tak wcześniej zażartowałem ?

Dobrze by było w naszym przypadku jakoś się dogadać aby nie doszło do bardzo prawdopodobnej w tym momencie sytuacji, że 50% ligi będzie niezadowolony.

Ale widzisz jakąś nierównośc pomiędzy dwoma obozami ? Bo jeżeli teraz uszczęsliwimi nieszczęsliwych, to szcześśliwy staną się nieszczęśliwymi i nadal 50% będzie nieszczęśliwe z powodu pozostałych 50%. Widzisz tu sens Rob ?

Tylko, czy wygra stara gwardia czy młoda w tej dyskusji..

Ze mnie np. żadna stara gwardia. A argument, że głosujemy przeciwko Wilqowi a nie tezie skąd wytrzasnąłeś ? Z tego, że ja tak wcześniej zażartowałem ?

Proponuję aby jednak warunkowo na jeden rok wprowadzić ten system na próbę i w przyszłym sezonie przeprowadzimy taką samą ankietę opartą już na konkretnej wiedzy jak ten system sprawdza się w praktyce.

Bez jaj Rob... To nie jest 50% / 50%, tylko 10-9 (nie chce mi się sprawdzać i liczyć tego od nowa). Nie ma quorum, a więc więcej głosujących "za" aniżeli "przeciw" w związku z czym brak jest jakichkolwiek formalnych przesłanek do dokonywania zmian w regulaminie. Ta kwestia ucina wszelkie spekulacje i wywody.

Jeśli chcecie wprowadzać zmiany bez quorum, to niedługo będziemy mogli zacząć wyskakiwać z pomysłami, że wystarczą 3 głosy "za" albo każdy z pomysłów Loraka. Przykro mi, ale w FBX1 chyba mamy demokrację. Dura lex, sed lex...

Ja sie nie chce licytowac, czyje 50% ma byc kluczowe.

Ale teza, że osoby, które sa za tą opcją, maja w składzie ze 2 odpady jest de facto niczym nie poparta. Zostały zanalizowane sklady tych osób, czy jak? Czy kazda sposrod tych osób, chcących zmiany widzi w tym własny interes?

Zeby wziać pierwszego lepszego typka na jeden mecz, który przy dobrych wiatrach zdobedzie 25 fpg, a przy złych, nie wyjdzie z 10, trzeba kogos poświecic. Czy nikt tu nie widzi jednak elementu ryzyka? Czy myślicie, że tu wszystko funkcjonuje w realiach pewności? Na zasadzie, że wywale jednego typka, wezme sobie jakiegos barszcza, ten mi zrobi 50 fpg, fajnie, to potem moze wrócić na FA, a to, czy poprzedniego znow bede miał, czy nie, nie ma znaczenia... Hmm, czy to nie jest mimo wszystko za proste? Bo ja uwazam, ze zdarzą sie też sytuacje, że wywalony grajek w niedługim okresie moze sie okazac lepszy od barszcza, którego wzielismy, bo sie okaże, że ten barszcz okaże sie dosyc ciężkostrawny i dostaniemy niezła sraczkę... A grajek, którego lekką reka poswiecilismy, nagle za 2-3 mecze otrzyma zaufanie trenera/polamie sie inny gracz jeden z drugim/zostanie strejdowany/whatever i zacznie grac...

Nie powiem całkowicie, ze to idealne rozwiazanie, a to stare jest do dupy, ale czyz naprawde nie warto spróbować? Od czasu inauguracji Fbx kilkakrotnie zmienialiśmy system draftu - można zmienic i to.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.