Skocz do zawartości

Bryant, jego klasa i miejsce w historii

Jendras

Rekomendowane odpowiedzi

żadna z nich nie była specjalnie zbudowana po to, by zatrzymać Jordana.

trzeba byloby byc idiota, zeby budowac zespol od podstaw, ktory mialby za zadanie zatrzymac 1 zawodnika

co innego dostosowac zespol, ktory sie podiada do tego by 1 gosciowi zniechecic granie w kosza. na takie ekipy wpadal mj (pistons) jak i kobe (celtics'08, w mniejszym stopniu pistons'04 bo ci raczej na shaqu byli skoncentrowani)

Wszystkie były w ten sposób budowane.

Możemy się w ten sposób bawić cały miesiąc.

Chuck Daly wiedział ze mistrzostwo można zdobyć tylko powstrzymujac bulls już w sezonie 87/88

reszta wschodu odrobila ta lekcje do 91 (niezależnie od seedu Jordana byli w stanie powstrzymać przez 3 lata tylko pistonsi). Sztab Dalego opracował Jorda rules, o czym nie omieszkal przypomniec w zeszlym roku z okazji HOF. Podobna taktyke stosowali knicksi i w pewnym stopniu pacers. Nic Na Jordana nie przygotowali Magic pewni ze ich superduo penny-szaq nie musi sie go bac. Skonczylo sie tym ze Szaq podkulil ogon I uciekl Na zachod (podobnie Barkley zmeczony dostawaniem beckow od kolegi - ten przynajmniej postawil sie pieknie w finalach 93).

Zastanawiales sie kiedys czemu czasem Bulls mieli wieksze problemy Na wschodzie w PO niz w finalach? Ja mam taka teorie:

wschod przygotowywal sie Na Jordana bo bylo wiadomo ze droga do finalow prowadzila przez bulls. Zachod musial sie glownie troszczyc o siebie, a w finalach bylo za pozno.

Gdyby nie Jordan rules mialbys MJ co najmniej 2 razy w finalach przed 91, z banda scrubow (jak wynika z win shares i wins produced "support" Jordana był mniej wiecej na poziomie supportu KG z 06 gdzie wygrali 35 meczy)

swoją droga ciekawe czy wygralby wtedy z lal i ptb.

Tyle zapamietalem z tamtych czasow, ale kto wie, demencja starcza I Internet potrafia zmienic wszystko.

Btw: miałem odpowiedzieć eleariato:

tem muzg to taki dowcip, tak naprawdę nie chodziło o używanie mózgu, bo tego używa każdy a także większość zwierząt, ale o używanie rozumu, intelektu czy tez umysłu.

Ale widać zamiast tego stalbys przed ściana z pudlem pomidorów i rzucalbys nimi bo może któryś się nie rozklapcia?

Ja nie twierdze zaraz ze muszę mieć absolutna racje w tym co pisze (np. W tych porownaniach) ale to nie znaczy ze nie mogę tego robić "bo większość ekspertów" tego nie robi (co btw tez nie jest prawda, jakoś przy wybieraniu best 50 NBA musieli ustalić ze ktoś był od tych 50 gorszy ). Większość ekspertów uważała ze lebron zdobędzie mistrzostwo w cavs i ze zajmie mu to mniej czasu niż Jordanowi (pozdro lorak)

Chuck Daly wiedział ze mistrzostwo można zdobyć tylko powstrzymujac bulls już w sezonie 87/88

LOL

tak jak wcześniej sugerowałem, o Jordan Rules to Ty tylko słyszałeś, co samo w sobie nie jest niczym dziwnym, aczkolwiek wrzucanie tego do kazdego posta jako pseudoargumentu już tak, gdy się o czymś nie ma pojęcia ; )

LOL

tak jak wcześniej sugerowałem, o Jordan Rules to Ty tylko słyszałeś, co samo w sobie nie jest niczym dziwnym, aczkolwiek wrzucanie tego do kazdego posta jako pseudoargumentu już tak, gdy się o czymś nie ma pojęcia ; )

doooobra. Masz racje mistrzu chyle czoła.

A teraz mi napisz krok po kroku jak idiocie o co Ci chodzi, bo jak na razie nie bardzo rozumiem.

LOL

doooobra. Masz racje mistrzu chyle czoła.

A teraz mi napisz krok po kroku jak idiocie o co Ci chodzi, bo jak na razie nie bardzo rozumiem.

Najwidoczniej Chuck Daly ściemnia i rw30 wie o tym.

Budowane, żeby zatrzymać MJ'a to chyba trochę za duże słowo ale na pewno Jordan Rules można nazwać sposobem gry przeciw niemu specjalnie do tego celu wymyślonym. Wymuszanie na nim określonych zagrań poprzez odpowiednie ustawianie się drużyny w zależności od tego gdzie akurat Jordan się znajdował. I to właśnie ten sposób był adaptowany głównie przez Knicks (Pacers raczej nie bardzo), aczkolwiek z dużo mizerniejszym skutkiem i jednak w trochę innym stylu (mniej podwojeń, więcej gry 1na1 ze Starksem) ale generalnie zasada uprzykrzania życia Jordanowi była ta sama (ciaśniutkie krycie, prowokowanie itd.).

Ale generalnie rzecz biorąc raczej nikt nie pod MJ'a drużyny nie budował. Ot chociażby biorąc za przykład Pistons. Bad Boysowy skład uformował się właściwie jeszcze przed Jordanem i utrzymywał się właściwie w niezmienionej formie przez 5 lat (jedyny znaczący transfer to Aguirre w 88 czy 89). Wcześniejszy znaczący trade to 86 rok i wymiana Tripucki na Dantley'a ale to akurat nie wiem czy można rozpatrywać pod kątem zatrzymywania MJ'a tak z racji czasu kiedy ten trade był robiony (połamany Jordan) jak i samej charakterystyki AD.

nic nadzwyczajnego. z taką obroną a jeszcze lepszą 1 vs 1 styka się każdy większy gwiazdor w NBA. to były początki obrony (prawdziwej) zespołowej ,która jest wdrożona dzisiaj z tym naciskiem ,że dzisiaj w obronie przepisy pomagają guardom wbijać się w pole 3 sekund ale poza polem trzech sekund jest obrona szczelniejsza(oczywiście ograniczona przez gwizdane aptekarskie faule). support dzisiaj ma większe znaczenie.

p.s. oczywiście nie komentuje tych zagrań poniżej pasa.

Jumpery z 9 m i pretensje do sedzow...

:lol:

triple teamy miały głównie miejsce w pomalowanym ,a ty tu piszesz o jumperkach z 9m z pewnością Bryant wyszedłby z trumny po to żeby oddać rzut z 9 m.

Rozumiem ,że takie wyolbrzymanie dla hejtera KB to normalka ,więc co tam będę się czepiać.

I z tego co widzę taka obrona nastawiona głównie na penetracje jednego zawodnika zostawia sporo miejsca pozostałym i w zależności od tego jak rzucają partnerzy mogą być z tego dość łatwe punkty ( wide open ). I tak wątpię ,że Kobe w tym przypadku by piłki nie oddał partnerom aż się o to prosi i z pewnością by to wykorzystał ,ale skoro wy dalej żyjecie w świecie gdzie KB to ballhog i samolub to cóż nie będę wam przeszkadzał.

Muszę przyznać ,że sposób w jaki radził sobie MJ z tym kryciem jest zaskakujący, coś nieprawdopodobnego.

edit : spójrzcie w mój avek - Derek Fisher z triple teamami radzi sobie całkiem nieźle nieprawdaż? :twisted:

I z tego co widzę taka obrona nastawiona głównie na penetracje jednego zawodnika zostawia sporo miejsca pozostałym i w zależności od tego jak rzucają partnerzy mogą być z tego dość łatwe punkty ( wide open ). I tak wątpię ,że Kobe w tym przypadku by piłki nie oddał partnerom aż się o to prosi i z pewnością by to wykorzystał ,ale skoro wy dalej żyjecie w świecie gdzie KB to ballhog i samolub to cóż nie będę wam przeszkadzał.

No moze by oddał komus pilke, ale ile razy jest tak ze Fisher czy Artest bądź ktoś z ławki stoją w naroznikach zupelnie nie kryci, nie raz podnosza ręce a Kobe ballhoguje i siluje rzuty?

I nie pisz mi ze jestem haterem i dlatego tak mowie...Ten hejterzym nie wziął sie z kosmosu tylko wlasnie z takich sytuacji.

I z tego co widzę taka obrona nastawiona głównie na penetracje jednego zawodnika zostawia sporo miejsca pozostałym i w zależności od tego jak rzucają partnerzy mogą być z tego dość łatwe punkty ( wide open ). I tak wątpię ,że Kobe w tym przypadku by piłki nie oddał partnerom aż się o to prosi i z pewnością by to wykorzystał

http://www.youtube.com/watch?v=sqcgy6xLrEM

No moze by oddał komus pilke, ale ile razy jest tak ze Fisher czy Artest bądź ktoś z ławki stoją w naroznikach zupelnie nie kryci, nie raz podnosza ręce a Kobe ballhoguje i siluje rzuty?

Powiem szczerze - że za często , nie jest nowością ,że Kobe ma czasem wręcz żenujące shot selection. Co poradzić.

Kobe w tamtych latach był frustratem i okazywał to w takich sytuacjach jak właśnie ta. Jednak obecnie trochę się to zmieniło.

I nie pisz mi ze jestem haterem i dlatego tak mowie...Ten hejterzym nie wziął sie z kosmosu tylko wlasnie z takich sytuacji.

Jak najbardziej rozumiem ,że takie zagrnaia z jego strony ttylko zniechęcają ludzi do jego osoby ,ale nie zapominajmy też ,że nie robi tak przy kazdym possesion , fanom LA też nieraz działają na nerwy te szarpane under pressure jumpshoty Kobe'go ,gdy może piłkę po prostu podać ,ale no cóż ... jakoś trzeba z tym żyć :)

Jednak IMO z czasem jego gra coraz mniej właśnie tak wygląda. I pewne lata w których za wsparcie miał Cooków, Kwame Brownów itd. też swój udział w tym mają.

Wszystkie były w ten sposób budowane.

Możemy się w ten sposób bawić cały miesiąc.

bez jaj Xamel. zobacz jakie są konsekwencje tego, gdy tak wyolbrzymiasz sprawy: Bryant naśladował Jordana, więc fani Kobe naśladują fanów MJ, a zatem nic dziwnego, że potem o KB czytamy takie cuda niewidy jak w tym temacie.

co do pistons, to "jordan rules" jest strasznie przerysowaną sprawą. przywołuje się to tak, jakby Jordan był jedynym zawodnikiem w historii, co do którego przeciwne drużyny stosowały specjalnie przygotowane sposoby obrony. głupie, prawda? a mimo tego ludzie tak robią.

a ty jeszcze idziesz dalej i mówisz, że pistons oraz kilka innych zespołów SPECJALNIE BUDOWANO TAK, BY ZATRZYMAĆ JORDANA. nieźle Xamel, nawet najbardziej fanatyczni fani Kobe nie poszli tak daleko w gloryfikowaniu swego idola.

fakty są takie:

pistons z sezonu, gdy Jordan nie przeszedł nawet pierwszej rundy (1987) od pistons z pierwszego mistrzostwa (1989) różnili się TYLKO JEDNYM graczem z ośmioosobowej rotacji w PO. ta jedyna zmiana to Aguirre za Dantley'a, a motyw jej dokonania był z Jordanem zupełnie niezwiązany. z kolei rok później doszło też tylko do jednej zmiany (odszedł Mahorn) i również jej powód był daleki od MJa.

Zastanawiales sie kiedys czemu czasem Bulls mieli wieksze problemy Na wschodzie w PO niz w finalach?

to akurat oczywiste: zachód zwykle był słabszy. nawet w złotych latach '80 był taki sobie, poza lakers nie było wielkich zespołów i między innymi dlatego Magic ma aż tyle występów w finałach.

Większość ekspertów uważała ze lebron zdobędzie mistrzostwo w cavs i ze zajmie mu to mniej czasu niż Jordanowi (pozdro lorak)

miło że zaliczasz mnie do grona ekspertów ;P

Wtrącając się trochę w nowo powstały wątek w tej dyskusji :D

Jordan Rules:

naprawdę bym chciał, bez cienia złośliwości to piszę, zobaczyć Kobiego przeciwko takiej obronie na nim. pytający wzrok i opadające ręce

Finały 08, 10

Koleś zrobił o tym filmik, tylko żaden z trenerów nie nazwał tego Kobe Rules, niestety legenda KB jeszcze nie doszła do legendy MJ'a

Tak jeszcze nawiązując do ery Jordana nie uważacie ,że w tamtym czasie liga była po prostu SŁABA?

W których teamach było po 2/3 allstarów? I jacy ci all starzy wtedy byli? Niektórzy lata 90. określają jako jedną z najsłabszych epok w koszykówce i czasem nie sposób się z tym nei zgodzić.

Nic nie ujmując MJowi on zwyczajnie w świecie ten czas w pełni wykorzystał.