Skocz do zawartości
Borys

Polityka w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, fluber napisał:

Nom, przykre że mówiąc o tym, że Polacy mogą sobie kupić w 2021 roku więcej beznyny zapomniał wspomnieć, że Happy Meal podrożał;) 

Dziwnym trafem zapomniałeś dodać, że dobrobyt tak zapierdala, że stać nas na 0,12m2 mieszkania mniej po 9 latach, między Białorusią a Rosją gdzieś na dnie Europy.

Ale nie dziwię się.

8 minut temu, julekstep napisał:

a już wrzucanie tego pod szyldem 'indeks Big Maca' to tak jakbym na forum założył temat nazwany Nikola Jokic i pisał w nim o Jamalu Murrayu

No, Indeks Big Maca jak cholera

image.thumb.png.95aa022262f069bd1671e0ae8c611b75.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Cardi napisał:

No, Indeks Big Maca jak cholera

image.thumb.png.95aa022262f069bd1671e0ae8c611b75.png

czy ja właśnie nie piszę od 3 postów że śmieszy mnie używanie innego porównania pod szyldem 'indeksu Big Maca'?

jprdl xDDD

Edytowane przez julekstep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś, że wrzucili pod szyldem BigMaca gdy to nie jest BigMac, co zresztą zaznaczyli w tytule grafiki. No ale czepiać się każdy może pierwszej z kilkunastu grafik, a raczej nie grafiki tylko śmiesznego tytułu. Nie spodziewałem się więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Cardi napisał:

Napisałeś, że wrzucili pod szyldem BigMaca gdy to nie jest BigMac, co zresztą zaznaczyli w tytule grafiki. No ale czepiać się każdy może pierwszej z kilkunastu grafik, a raczej nie grafiki tylko śmiesznego tytułu. Nie spodziewałem się więcej.

Nagłówek tego akapitu nosi poniżej zacytowany tytuł. Jest tłustym drukiem i większą czcionką. Trudno go nie zauważyć:)

Cytat

Indeks Big Maca - gorzej

Tymczasem dopiero potem mniejszym normalnym drukiem w tekście:

Cytat

Posiłkujemy się danymi numbeo.com, gdzie ludzie wpisują dane o cenach z całego świata i tam niestety Big Maca nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, julekstep napisał:

pierwszy porównawczy akapit nazwany 'Indeks Big Maca - gorzej' w którym autor posługuje się mcmealem dość wesoły 

przecież napisał , że nie ma danych z indeksu bigmaca tylko mcmeala , który jest tak samo miarodajny i stosowany ( jak np Iphona )

45 minut temu, julekstep napisał:

pierwszy porównawczy akapit nazwany 'Indeks Big Maca - gorzej' w którym autor posługuje się mcmealem dość wesoły 

trochę zjebał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Cardi napisał:

no jeśłi w akapicie nazwanym Indeks Big Maca - gorzej pisze się o czymś innym to jest to słabe/śmieszne 

4 minuty temu, Koelner napisał:

przecież napisał , że nie ma danych z indeksu bigmaca tylko mcmeala , który jest tak samo miarodajny i stosowany ( jak np Iphona )

nie wiem czy jest tak samo miarodajny skoro np w US w standardzie masz kilo frytek i litr coli

nie mówiąc o tym że same mcmeale się przecież różnią cenowo w obrębie jednego kraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Cardi napisał:

Dziwnym trafem zapomniałeś dodać, że dobrobyt tak zapierdala, że stać nas na 0,12m2 mieszkania mniej po 9 latach, między Białorusią a Rosją gdzieś na dnie Europy.

Polska wraca we współczynniku Giniego do stanu z 2015 , więc ogólnie eksperyment z 500 plus i innymi socjalami zaczyna się kończyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, fluber napisał:

...

wniosek - business insidera nie stać na subskrypcje the economist :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, julekstep napisał:

nie wiem czy jest tak samo miarodajny skoro np w US w standardzie masz kilo frytek i litr coli

nie mówiąc o tym że same mcmeale się przecież różnią cenowo w obrębie jednego kraju

rozmiar bigmaca też się różnił zawsze 🤷🏼‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Koelner napisał:

Polska wraca we współczynniku Giniego do stanu z 2015 , więc ogólnie eksperyment z 500 plus i innymi socjalami zaczyna się kończyć :)

mówisz że cwaniaki znów zaczynają cwaniakować? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, julekstep napisał:

kanapka Big mac jest globalnym produktem i jej porównywanie jest miarodajne

Oj proszę Cię, w Niemczech McDonald's jest sporo droższy, podczas gdy inne produkty nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Koelner napisał:

Trzeba po prostu teraz zrobić 100 plus i odbudowywać Giniego na nowo:)

Ale jak widać jak się da pieniądze tym, którzy wydają, to koniec końców i tak trafią one do tych, którzy ciężko pracują:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, fluber napisał:

Ale jak widać jak się da pieniądze tym, którzy wydają, to koniec końców i tak trafią one do tych, którzy ciężko pracują:)

Dokładnie.

Dlatego właśnie @quevas @Artlan @Cardi mają teraz sporo gorzej i narzekają :(

Edytowane przez RappaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Koelner napisał:

rozmiar bigmaca też się różnił zawsze 🤷🏼‍♂️

o to w sumie nie wiedziałem - ale i tak tu różnice globalne będą mniejsze niż w mcmealach (gdzie poza różnicą w kanapach dochodzi różnica w rozmiarówce dodatków :P )

3 minuty temu, Pablo81 napisał:

Oj proszę Cię, w Niemczech McDonald's jest sporo droższy, podczas gdy inne produkty nie :)

w Niemczech mieszka diabeł to przede wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, julekstep napisał:

mówisz że cwaniaki znów zaczynają cwaniakować? :) 

cwaniaki przeznaczają 500 plus na spłatę kredytu które w czasie rządów PiSu zrobiły się ok więc ogólnie bogatsi robią się bogatsi a biedni wracają do 2015 roku :P

4 minuty temu, fluber napisał:

a kto to zatrzyma? 🤣 zamiast 100 plus proponuje w końcu dobudować 3 pas na autostradzie A2 ( wiem , trudniej to zrobić :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, quevas napisał:

Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego, pozwala mi leżeć na zielonych łąkach i prowadzi nad wodę, gdzie mogę odpocząć

Tak więc, Czcigodny pisze najwyraźniej dla poprawy własnego samopoczucia, nadwątlonego zbyt długim przebywaniem w niewoli prozy owadziego życia

a państwo uprawiające jawną kradzież z mojej kieszeni do kieszeni różnych nieudaczników i nierobów, obiektywnie zasługuje na całopalenie

To nie kradzież, to efekt synergii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, quevas napisał:

Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego, pozwala mi leżeć na zielonych łąkach i prowadzi nad wodę, gdzie mogę odpocząć, stół dla mnie zastawia wobec wrogów moich i wiedzie po właściwych ścieżkach przez wzgląd na swe imię

Tak więc, co do mnie, to koło mnie, Czcigodny pisze najwyraźniej dla poprawy własnego samopoczucia, nadwątlonego zbyt długim przebywaniem w niewoli prozy owadziego życia

a państwo uprawiające jawną kradzież z mojej kieszeni do kieszeni różnych nieudaczników i nierobów, obiektywnie zasługuje na całopalenie

Równie okrada Ciebie państwo, jak Ty Pana :)

Ale w sumie cieszę się, że jestem obywatelem i mam państwo, a nie niewolnikiem co się cieszy, że jego Pan na coś mu łaskawie zezwala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, quevas napisał:

państwo ma Ciebie

a ja mam Pana

Kilku userów na forum oskarżyło mnie o to, że ja rucham państwo :)

Czyli skoro Ty masz pana, jak mnie ma państwo :)

Ale póki jest jak w chińskim przysłowiu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, quevas napisał:

Szanowny chwali się posądzaniem go o status żigolaka ?

Raczej sugeruję, że tego co Ty nazywasz pieszczotliwie panem, ludzie bez wykształconego syndromu sztokholmskiego nazywają Alfonsem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wtorku targowica 2.0 a Wy jak zwykle uprzejmości sobie prawicie.

K.....a jaka ta EU jest upolityczniona, to rajstopy opadają. Żadnej merytorycznej dyskusji, żadnego odniesienia do orzecznictwa sądów w innych krajach, które wytyczają standardy  interpretacji traktatów. Tak bo tak i ch....j.

A jeszcze modni targowiczanie, trans, PRL bis. Po wnikliwej analizie, to niczym się od naszych łachuder nie różnią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi