Skocz do zawarto艣ci

FA

GeDDo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, caly czas pojawiaja sie pewne niescislosci/niedociagniecia odnosnie ogolnie panujacych zasad wybierania zawodnikow na FA. wypadaloby to uscislic w naszym gronie. pierwsza sprawa, to wystartowanie FA jak jeszcze trwaly zastrzegania birdow. przepraszam, ale tak byc nie moze. nigdy nie bylo tak, ze podczas pierwszego etapu fa, mozna bylo sobie jeszcze zastrzegac zawodnikow. no i teraz prosze mi powiedziec dlaczego niby maja liczyc sie birdy hyniu i gimmiego?

Maximum - maksymalny czas trwania 5 (lub 6 je艣li klub posiada prawa birda do zawodnika); maksymalna roczna podwy偶ka 10% (lub 12.5 klub posiada prawa birda do zawodnika); maksymalna kwota za pierwszy rok: $12 875 000 (od 0 do 6 lat sta偶u w lidze), $13 950 000 (7-9 lat), 16 275 000$ (10 i wi臋cej)

kolejna niescislosc, to maksymalne kontrakty. nie chodzi mi tutaj o zawodnikow rookie, lecz o zawodnikow z wiekszym stazem. rok temu sam dalem Melo 18 mln! a teraz widze, ze maksymalnie moglem jemu dac nieco ponad 16 mln! Artest podobnie dostal ponad limit. a zasady te byly kopiowane z poprzednich lat przeciez. wiec trzeba tego wszystkiego dokladnie pilnowac. bo raz jest tak, a za rok te same zasady i jest inaczej. nie wiem co jeszcze wyjdzie, ale apeluje abysmy starali sie wszyscy szybko reagowac na ewentualne niedociagniecia i tutaj ustatalali wspolne stanowisko.

inna kwestia, to co bedziemy robic z postami ktore pojawia sie np. pod koniec zamkniecia fa i nie beda spelnialy warunkow jakie okreslilismy (np. brak archiwum poprzednich skladanych propozycji)? normalnie sa tak samo wazne, czy wrecz odwrotnie?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Je艣li chodzi o zastrzeganie bird贸w, to zaspali艣my i zwyczajnie nie chcieli艣my op贸藕nia膰 i tak d艂ugo przeci膮gaj膮cego si臋 offsezonu... wg nikt na tym nie ucierpia艂, 偶e kto艣 tam zastrzeg艂 sobie kogo艣 ju偶 w czasie pierwszych dni FA...

a co do max kontraktu to tak膮 regu艂k臋 dosta艂em od Maslona, kt贸ry j膮 dosta艂 od Cichego i bazuje na regu艂ach NBA. Je艣li m贸wisz, 偶e co艣 nie gra to zerkn臋 do gry ile mo偶e max dosta膰 na pierwszy rok zawodnik ze sta偶em 9 i 10 letnim i wprowadz臋 poprawki.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chodzi o zastrzeganie bird贸w, to zaspali艣my i zwyczajnie nie chcieli艣my op贸藕nia膰 i tak d艂ugo przeci膮gaj膮cego si臋 offsezonu... wg nikt na tym nie ucierpia艂, 偶e kto艣 tam zastrzeg艂 sobie kogo艣 ju偶 w czasie pierwszych dni FA...

a co do max kontraktu to tak膮 regu艂k臋 dosta艂em od Maslona, kt贸ry j膮 dosta艂 od Cichego i bazuje na regu艂ach NBA. Je艣li m贸wisz, 偶e co艣 nie gra to zerkn臋 do gry ile mo偶e max dosta膰 na pierwszy rok zawodnik ze sta偶em 9 i 10 letnim i wprowadz臋 poprawki.

Nigdy, przenigdy nie rozpoczelismy FA przed zakonczeniem birdow. I nie ma tutaj zasady "nic nikomu sie nie stalo" tylko poprostu byly rulesy, ktore obowiazywaly lata. Nagle zostaja one traktowane z przymrozeniem oka. Ja uwazam, ze zostal popelniony blad! I wszystko co zostalo wpisane po rozpoczeciu FA nie powinno byc brane pod uwage.

Odno艣nik do komentarza

No to troch臋 zaspali艣cie z tym zwracaniem uwagi. Trzeba by艂o m贸wi膰 o tym kiedy by艂 na to czas, tzn jak widzieli艣cie, 偶e zastrzega膰 birdy mo偶na do ko艅ca tygodnia, a FA ma startowa膰 ju偶 w tym tygodniu (FA startowa艂o 3-4 dni, wi臋c mieli艣cie na to 3-4 dni i przez ten czas byli艣cie na forum). Teraz ju偶 jest po herbacie.

A b艂膮d zosta艂 pope艂niony przez ka偶dego z nas - nikt nie wrzuci艂 tematu do zastrzegania bird贸w. I to by艂 jedyny b艂膮d.

Odno艣nik do komentarza

ja nie zwalam winy na jednego z nas. uwazam, ze wszyscy zawinilismy. zreszta apelowalem, abysmy wszyscy szybko reagowali jak zobaczymy jakas niescislosc.

co do birdow, to ja bazujac na pamieci i doswiadczeniu z poprzednich lat, wiedzialem, iz kiedy fa wystartowalo to nie mozna juz birdowac. efekt, moja informacja jaka zapisalem w poscie hyniu (pozniej go edytowalem).

Kyle Singler

2.874.065 x 200% = 5.748.130

(...)

Nie ma juz starego Blaira. Po liftingu pojawil sie nowy w drafcie. Ponadto zastrzeganie birdow zawsze bylo przed FA. a pierwszy etap juz sie zaczal. tak wiec nie wiem jak sie inni zapatruja na bird odnosnie Singlera.

GeDDo

Najwy偶sza pora na zastrzeganie bird贸w - niestety nie mamy kopii postu z zasadami (jak kto艣 ma, to niech da zna膰).

(...)

Birdy zastrzegamy w tym temacie, do ko艅ca przysz艂ego tygodnia. Jak co艣 niejasne to pytajcie.

Panowie, albo w贸z albo przew贸z...

przepraszam, moj blad. wczesniej bylo tak, ze birdy byly zastrzegane przed startem FA. no i z pamieci napisalem informacje odnosnie Singlera. informacja ta zostala juz wykasowana.
nie poruszalem tego tematu, gdyz nie bylo sensu tego robic otwarcie przed wszystkimi graczami. napisales, iz konsultowales sie z Maslonem i birdy sa na 100% wazne. no i teraz mnie ciekawi po prostu na jakiej podstawie? wczesniej tego nie napisalem, gdyz czekalem do konca niedzieli i oficjalnego zakonczenia zastrzegania birdow. poza tym, czasu jak juz pisalem wczesniej mam ostatnio jak na lekarstwo i wiele postow przypadkowo pomijam, no i moje odpowiedzi rowniez moga zdarzyc sie ze sporym opoznieniem.

natomiast teraz zauwazylem kolejny blad, ktory mial wprawdzie miejsce w poprzednim sezonie, gdy podpisywalem Melo. jednak teraz musimy sobie to razem okreslic, jak jest i sie tego trzymac. bo jak ktos przypakuje 18 mln komus, a pozniej ktos z nas go poinformuje, ze tyle dac nie moze. to moze zrobic sie problem, bo rok temu mozna bylo. no i dobrze by bylo, abysmy wszyscy mieli takie samo zdanie. z czym ostatnio jest dosc ciezko w naszym komiszowskim gronie.

Odno艣nik do komentarza

Maslon, 艣wiadomy sp贸藕nienia z birdami, napisa艂 w temacie, 偶e zastrzega膰 prawa mo偶na do ko艅ca tygodnia. Jak konsultowa艂em z nim wystartowanie FA pyta艂em co mam zrobi膰 jak kto艣 zastrze偶e birdy po wystartowaniu FA i napisa艂 mi, 偶e uwzgl臋dni膰 je w salary. Z reszt膮 ja sam te偶 nie widz臋 偶adnego problemu - termin zastrzegania by艂 ustalony i jak kto艣 zastrzeg艂 swoich zawodnik贸w ju偶 w trakcie trwania FA to nic si臋 nie sta艂o. Nie jest to b艂臋dem do p贸ki kto艣 nie u偶yje tego jako luki do osobistych cel贸w. Je偶eli tak si臋 sta艂o to ja tego nie zauwa偶y艂em.

Napisz臋 jeszcze wprost, 偶eby ka偶dy zrozumia艂 - jest to rozwi膮zanie jednorazowe maj膮ce na celu zatuszowanie b艂臋du z p贸藕nym zastrzeganiem bird贸w, wi臋c pisanie tu o zmienianiu jakichkolwiek zasad, kt贸re obowi膮zywa艂y do tej pory jest, delikatnie m贸wi膮c, nie na miejscu.

Odno艣nik do komentarza

Pietras ju偶 napisa艂 o birdach. Nie rozumiem w czym problem, przecie偶 zastrzeganie bird贸w to formalno艣膰. Je艣li chcecie mi powiedzie膰, 偶e wp艂yw na zastrze偶enie bird贸w mia艂y 3 doby trwania day 1 fa, to powodzenia, pr臋dzej uwierz臋, 偶e Ziemia ma kszta艂t sk贸rki od banana.

Ju偶 t艂umaczy艂em na privie, przez gapiostwo mieli艣my takie opcje:

- op贸藕ni膰 o tydzie艅 fa - dla mnie zdecydowanie bez sensu, bo i tak b臋dzie ono trwa艂o za d艂ugo, a przez spieprzony draft mamy ju偶 za du偶o op贸藕nie艅.

- da膰 24h/48h na birdy - nie do zaakceptowania, wiele os贸b nie zd膮偶y艂oby. Nawet tydzie艅 to nie tak du偶o czasu.

- umo偶liwi膰 zastrzeganie podczas fa - jak pisa艂em, dla mnie pierwsze dni zg艂aszania ofert nie maj膮 wp艂ywu na zastrzeganie bird贸w, wi臋c nic z艂ego si臋 nie sta艂o. Jasno napisa艂em w po艣cie do kiedy zastrzegamy, mo偶na by艂o w Dziekanacie od razu rozmawia膰 o tym.

I oczywi艣cie nie jest to rozwi膮zanie wymarzone, ale tak si臋 sk艂ada, 偶e ca艂y offseason (a w艂a艣ciwie poprzedni RS te偶) nie wygl膮da tak jakbym chcia艂.

@maxy - Cichy podes艂a艂 mi te kwoty, podobno z regu艂 z e-basketu. Nie mam sejwa wi臋c licz臋 偶e sprawdzicie.

Odno艣nik do komentarza

ok, w takim razie napisze mu pe艂ne info i przypomn臋 o tych graczach. Sprawdz臋 te偶 ile stoi minimum minimum i te偶 mu napisz臋, bo jest nowy, wi臋c niech wie ocb.

Ostatni膮 ofert臋 (16 baniek) jednak mu wycofam, bo wyrzuca go ona ponad Luxa, wi臋c powinni艣my jej nie przyj膮膰 wg tego jak to rozumiem. Je艣li post臋powanie jest inne to czekam na info.

Odno艣nik do komentarza

Miami Heat: 15447535

• Al Jefferson - 5 000 000, 5 lat, 5%[/*:m:2fk9v5fw]
  • Fran Vasquez - 11 000 000, 1 rok[/*:m:2fk9v5fw]
  • Smush Parker - 2 000 000, 4 lata, 0%[/*:m:2fk9v5fw]
  • Patrick O'Bryant - 2 000 000, 3 lata, 5%[/*:m:2fk9v5fw]
  • Stephen Jackson - 5 000 000, 5 lat, 5%

[/*:m:2fk9v5fw]

teraz pytanie co robimy?

Po to wprowadzili艣my kolejno艣膰, 偶e powinni艣my wykre艣li膰 Vasqueza, kt贸ry dosta艂 zbyt wysok膮 ofert臋, a pozosta艂e oferty zatrzyma膰, bo mieszcz膮 si臋 pod capem i ich nie powinien m贸c wycofa膰, chyba 偶e zostan膮 przebite...

Odno艣nik do komentarza

Przebicie nast臋puje, gdy nowa oferta jest wi臋ksza od poprzedniej o co najmniej 200 000 $. W przypadku gdy r贸偶nica jest mniejsza od wy偶ej wymienionej sumy nowa oferta jest uznawana jako wyr贸wnanie i nie resetuje zegara etapu.

kolejna luka w regulaminie na ktora uwage zwrocil mi Krzemyk. dla przykladu jesli bedzie sobie robil kilka podbic o sumie mniejszej jak 200 tys., to wychodzi na to, ze zegar nie jest wtedy resetowany. natomiast on moze podbic sobie proponowany kontrakt o jakies 1-2 mln (albo i wiecej), pod sam koniec etapu FA. chyba powinno sie temu jakos zapobiec np. ograniczyc ilosc takich podbic do jednego. ewentualnie lepiej sformulowac zapis.
Odno艣nik do komentarza

odno艣nie Twojego wcze艣niejszego posta Geddo - je艣li kto艣 podbije wi臋cej ni偶 raz bez przebicia mi臋dzy podbiciami to liczymy podbicia jako jedno podbicie i automatycznie kwota podbicia = suma podbi膰, a wiec przy dwukrotnym podbiciu o 150k liczymy reset bo zasz艂o podbicie o 300k. Je艣li natomiast kto艣 go przebije w tzw mi臋dzyczasie to wszytsko jest ok.

Jeszcze pytanie jedno: nie mo偶na zmienia膰 w d贸艂 ani % ani lat kontrakt贸w jak kto艣 wyr贸wna, a co je艣li:

- nikt nie wyr贸wna? wtedy mo偶na zmienia膰 w d贸艂?

- zmienimy w g贸r臋? mo偶na w g贸r臋 lata i procenty?

Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.