marceli73 Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) https://www.money.pl/gospodarka/wyciek-danych-19-milionow-polakow-tak-mozna-zastrzec-numer-pesel-7317666990860416a.html?pvclid=01KZVBP5Q8WWAGA1J1E8XMANTP&FgW=takD0M8JAAJB0NRVgMOFwVJWEMGFQgFVltJRUNHVhIfFRUCEENRVgMIR1QKQQUJElheFVkKRgBYRFJaEFMKFQIIQgNSFwAOTgcPEVFeRVtaQ1dYQFlTQ1RbThdYVk1JAAgGERIfFQwbVltaQ1ldQVRbTFgW Te śmierdziele każą nam zastrzegać PESEL. To jest ku... bezczelność. Jak się bawią naszymi danymi to niech sami ewentualne straty spłacają. Z resztą parchy rządzące powinny uchwalić prawo że nikt nie może ci ściągać żadnych środków pieniężnych konta bez wcześniejszego udowodnienia że to ty masz zobowiązania kredytowe/pożyczkowe ect. Niech banki najpierw udowadniają że tobie pożyczyły pieniądze a nie masz się srać ze ci ktoś kredyt na twoje dane weźmie A TY MASZ UDOWADNIAĆ ZE KTOŚ NA TWOJE DANE ZACIĄGNĄŁ ZOBOWIĄZANIA inaczej mówiąc że nie jesteś wielbłądem a bez tego jesteś z założenia głównym winowajcą. Edytowane 17 godzin temu przez marceli73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 3 godziny temu, marceli73 napisał(a): https://www.money.pl/gospodarka/wyciek-danych-19-milionow-polakow-tak-mozna-zastrzec-numer-pesel-7317666990860416a.html?pvclid=01KZVBP5Q8WWAGA1J1E8XMANTP&FgW=takD0M8JAAJB0NRVgMOFwVJWEMGFQgFVltJRUNHVhIfFRUCEENRVgMIR1QKQQUJElheFVkKRgBYRFJaEFMKFQIIQgNSFwAOTgcPEVFeRVtaQ1dYQFlTQ1RbThdYVk1JAAgGERIfFQwbVltaQ1ldQVRbTFgW Te śmierdziele każą nam zastrzegać PESEL. To jest ku... bezczelność. Jak się bawią naszymi danymi to niech sami ewentualne straty spłacają. Z resztą parchy rządzące powinny uchwalić prawo że nikt nie może ci ściągać żadnych środków pieniężnych konta bez wcześniejszego udowodnienia że to ty masz zobowiązania kredytowe/pożyczkowe ect. Niech banki najpierw udowadniają że tobie pożyczyły pieniądze a nie masz się srać ze ci ktoś kredyt na twoje dane weźmie A TY MASZ UDOWADNIAĆ ZE KTOŚ NA TWOJE DANE ZACIĄGNĄŁ ZOBOWIĄZANIA inaczej mówiąc że nie jesteś wielbłądem a bez tego jesteś z założenia głównym winowajcą. najlepiej dla takich ziutkow jak ja, w jakiejs hipotetycznej sytuacji, jak bede np za kilka lat lecial do "dziadkow" a mnie zlapia za jakies gigantyczne zobowiazanie na kredo przekraczajac granice PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 7 godzin temu, marceli73 napisał(a): https://www.money.pl/gospodarka/wyciek-danych-19-milionow-polakow-tak-mozna-zastrzec-numer-pesel-7317666990860416a.html?pvclid=01KZVBP5Q8WWAGA1J1E8XMANTP&FgW=takD0M8JAAJB0NRVgMOFwVJWEMGFQgFVltJRUNHVhIfFRUCEENRVgMIR1QKQQUJElheFVkKRgBYRFJaEFMKFQIIQgNSFwAOTgcPEVFeRVtaQ1dYQFlTQ1RbThdYVk1JAAgGERIfFQwbVltaQ1ldQVRbTFgW Te śmierdziele każą nam zastrzegać PESEL. To jest ku... bezczelność. Jak się bawią naszymi danymi to niech sami ewentualne straty spłacają. Z resztą parchy rządzące powinny uchwalić prawo że nikt nie może ci ściągać żadnych środków pieniężnych konta bez wcześniejszego udowodnienia że to ty masz zobowiązania kredytowe/pożyczkowe ect. Niech banki najpierw udowadniają że tobie pożyczyły pieniądze a nie masz się srać ze ci ktoś kredyt na twoje dane weźmie A TY MASZ UDOWADNIAĆ ZE KTOŚ NA TWOJE DANE ZACIĄGNĄŁ ZOBOWIĄZANIA inaczej mówiąc że nie jesteś wielbłądem a bez tego jesteś z założenia głównym winowajcą. Mnie jeszcze bardziej martwi to, że hakerzy są w posiadaniu dokumentacji medycznej większości Polaków, co daje pole do szantażowania ogromnej liczby osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Te zastrzeżenie peselu też jest po c***u fest, byłem ostatnio w banku i żeby podpisać dokumenty to musiałem go odestrzec (tak, wymyśliłem nowe słowo) na stałe zamiast po prostu wyrazić jednorazową zgodę w mObywatelu na udostępnienie peselu bankowi. W ciągu godziny (bo tyle to mniej więcej czasu zabrało + czas jaki musi minąć między odestrzeżeniem a ponownym zastrzeżeniem) ktoś kto miałby dostęp do niego to mógłby się pobawić w złe rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 15 godzin temu, marceli73 napisał(a): https://www.money.pl/gospodarka/wyciek-danych-19-milionow-polakow-tak-mozna-zastrzec-numer-pesel-7317666990860416a.html?pvclid=01KZVBP5Q8WWAGA1J1E8XMANTP&FgW=takD0M8JAAJB0NRVgMOFwVJWEMGFQgFVltJRUNHVhIfFRUCEENRVgMIR1QKQQUJElheFVkKRgBYRFJaEFMKFQIIQgNSFwAOTgcPEVFeRVtaQ1dYQFlTQ1RbThdYVk1JAAgGERIfFQwbVltaQ1ldQVRbTFgW Te śmierdziele każą nam zastrzegać PESEL. To jest ku... bezczelność. Jak się bawią naszymi danymi to niech sami ewentualne straty spłacają. Z resztą parchy rządzące powinny uchwalić prawo że nikt nie może ci ściągać żadnych środków pieniężnych konta bez wcześniejszego udowodnienia że to ty masz zobowiązania kredytowe/pożyczkowe ect. Niech banki najpierw udowadniają że tobie pożyczyły pieniądze a nie masz się srać ze ci ktoś kredyt na twoje dane weźmie A TY MASZ UDOWADNIAĆ ZE KTOŚ NA TWOJE DANE ZACIĄGNĄŁ ZOBOWIĄZANIA inaczej mówiąc że nie jesteś wielbłądem a bez tego jesteś z założenia głównym winowajcą. Tez uwazam, ze jest to jakos hardcorowo postawione na glowe. Ze niby pol Polski ma dzisiaj zastrzegac PESEL??? Chyba raczej to powinno dzialac w druga strone i niech banki nie udzielaja zadnych pozyczek/kredytow dla ludzi z tej listy o ile nie stawia sie osobiscie w oddziale z dowodem. 8 godzin temu, fluber napisał(a): Mnie jeszcze bardziej martwi to, że hakerzy są w posiadaniu dokumentacji medycznej większości Polaków, co daje pole do szantażowania ogromnej liczby osób. Szantazowania czym? 99% tych danych to beda recepty/wizyty na pierdoly [bo do tego sluzyl myDr]. Jedyny 1% watpliwosci jaki mam to czy nie uzywaly tego narzedzia jakies kliniki aborcyjne czy inne szkalowane miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 58 minut temu Udostępnij Opublikowano 58 minut temu 9 minut temu, wiLQ napisał(a): Szantazowania czym? 99% tych danych to beda recepty/wizyty na pierdoly [bo do tego sluzyl myDr]. Jedyny 1% watpliwosci jaki mam to czy nie uzywaly tego narzedzia jakies kliniki aborcyjne czy inne szkalowane miejsca. Receptami i celami wizyt lekarskich? W kraju gdzie największym tematem ataków w kampanii było branie saszetek nikotynowych, nie sądzisz, że recepty na leki od psychiatry, silne leki przeciwbólowe, leczenie choroby alkoholowej, leczenie uzależnienia od narkotyków itd nie będzie paliwem do ataków? Ja jestem na tyle stary, że pamiętam jeszcze inbe Palikota z Kaczyńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 36 minut temu Udostępnij Opublikowano 36 minut temu 35 minut temu, wiLQ napisał(a): Szantazowania czym? 99% tych danych to beda recepty/wizyty na pierdoly [bo do tego sluzyl myDr]. Jedyny 1% watpliwosci jaki mam to czy nie uzywaly tego narzedzia jakies kliniki aborcyjne czy inne szkalowane miejsca. Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy co potrafi być w danych klinicznych. Nie bez podstawy tajemnica lekarska to absolutna podstawa medycyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 2 minuty temu Udostępnij Opublikowano 2 minuty temu 52 minuty temu, fluber napisał(a): Receptami i celami wizyt lekarskich? 29 minut temu, RappaR napisał(a): Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy co potrafi być w danych klinicznych. Nie w danych klinicznych tylko w taniej aplikacji do zapisow... 52 minuty temu, fluber napisał(a): recepty na leki od psychiatry, [...] leczenie choroby alkoholowej, leczenie uzależnienia od narkotyków itd nie będzie paliwem do ataków? ... i o ile rozumiem te teoretyczne mozliwosci [zawarte wyzej pod "inne szkalowane miejsca"] to kwestionuje czy jakakolwiek placowka z takimi wrazliwymi danymi uzywala myDr? Bo jesli tak to bym uznal za problem i wtedy sie myle odnosnie skali zagrozenia. Albo ujmujac to inaczej, w zyciu bym sie nie zapisal przez apke do psychiatry czy na leczenie odwyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi