Skocz do zawartości

Portland Trail Blazers 2026/2027 - 3 all-starow! ... z sezonu 2022/23, na tej samej pozycji...

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Zaskoczyl mnie brak tematu tej druzyny bo ponizsze bylo dla mnie najwiekszym zaskoczeniem tego mlodego sezonu:

Cytat

The Portland Trail Blazers have acquired Ja Morant from the Memphis Grizzlies for Jerami Grant and Kris Murray.

Czy moze mi ktos wyjasnic co tu sie stalo i przede wszystkim po co?!?

Na ten moment to wyglada jak parodia:

PG Jrue, Scoot, Morant, Lillard, Krejci
SG Sharpe, byc moze Thybulle
SF Avdja,
PF Camara
C Clingon, RWill, Hansen, Carlson

Jakims cudem zebrali 3 allstarow z sezonu 2022/23, ale wszyscy graja na tej samej pozycji.
Plus ich ostatni topowy pick rowniez.

Po obiecujacym poprzednim sezonie nie ogarniam jak im wyszlo by wrzucic tyle kasy w przeszlosc.
Sentyment do Lillarda jeszcze jakos moge zrozumiec, ale widze tylko mozliwosc wpadki z Morantem. A Wy?

Czy tu bedzie w offseason jakis trade za winga, ktory to wszystko ladnie wyrowna? Za kogo?!?
Bo uwgledniajac okolicznosci pewnie musialby poleciec Jrue...

Edytowane przez wiLQ

Jrue to combo i z Ja/Dame będzie grał SG.

Morant poszedł za darmo, więc to raczej próba gamblingu, że coś jeszcze ma do udowodnienia. 

Vit od dawna gra SG/SF i jest niegwarantowany.

Cissoko SF niegwarantowany.

RWIII może grać spokojnie z Clinganem/Carlsonem na wymiennym PF/C

Avdija zapewne wiecej pogra PointForwarda jak Camara będzie schodził.

Także choć może niektóre elementy dziwią, to nie ma tu tragedii - niemniej spodziewam sie ruchu po PF albo jakiegoś DDR po buyoutcie za min ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

Avdija zapewne wiecej pogra PointForwarda jak Camara będzie schodził.

To nie zmieni faktu, ze maja 2 skrzydlowych...

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

Jrue to combo i z Ja/Dame będzie grał SG.

Morant poszedł za darmo, więc to raczej próba gamblingu, że coś jeszcze ma do udowodnienia. 

Nie bylo moim podstawowym zmartwieniem, ze nie wystawia legalnej pierwszej piatki tylko czy to ma jakis sens sportowy? Bo go nie dostrzegam...

A Morant nie poszedl za darmo bo Jerami akurat by sie do tej rotacji bardzo przydal... i wg mnie jest duzo mniej przeplacony od Moranta.

Jaki w ogole dostrzegasz upside tej wymiany? Czy Morant ma jakiekolwiek szanse wrocic do swojej formy w takim rosterze?

17 godzin temu, ely3 napisał(a):

Anfernee za 12,5/2 ... Tak sie podpisuje 1 wymiarowych  zadaniowców

A mam jeszcze w zakatkach pamieci reakcje jakie byly po jego oddaniu przez Blazers. No nie, moze jednak lepiej bylo miec Jrue?

Edytowane przez wiLQ

mało pilki, kazdy jej tu potrzebuje

Hendersona nie wyjebia bo sie nie oplaca za mala ma wartosc w tym momencie

o Hachimure to oni sie powinni zabijac a nie slychac zeby do niego startowali

dziwne wszystko

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

A Morant nie poszedl za darmo bo Jerami akurat by sie do tej rotacji bardzo przydal... i wg mnie jest duzo mniej przeplacony od Moranta.

Jaki w ogole dostrzegasz upside tej wymiany? Czy Morant ma jakiekolwiek szanse wrocic do swojej formy w takim rosterze?

Grant do niczego się nie przydawał, ujemny gracz. Rozumiem Twoja miłość do niego od lat, ale czas o tym zapomnieć w kontekście jego wartości.

Co do Moranta, rok temu (jak sam wiesz) wierzyłem, ze tak, ale dziś już jestem bardziej sceptyczny. Niemniej oni mają rok, żeby zobaczyć czy Scoot ma jakikolwiek potencjał na szybszy postęp i myślę, że wzięli podobnie Moranta, bo inaczej zostaliby w przyszłym sezonie z 37 letnimi Dame i Jrue za 51 mln na PG.

Jak Morant sie nie sprawdzi, to go wyjebią i tyle. ;)

Kilka myśli ode mnie:

- Morant nijak nie fituje z tym składem. Poszli po niego, bo i tak od lat chcieli spuścić kontrakt Granta, a  jakaś szansa na jego reaktywację pewnie istnieje. Na pewno w Memphis mu się już kompletnie nie chciało, a to może być jego ostatnia szansa w lidze. Jeśli wypali (duże "jeśli"), wtedy zajmą się dopasowaniem. Jak nie wypali, trudno, nic wartościowego nie oddali.

Ogólnie to obie drużyny wymieniły się gorącymi kartoflami (Blazers już tak kilka lat temu zrobili w wymianie Nurkic/Ayton).

- Scoot w zeszłym sezonie zaczął dobrze grać, gdy został przesunięty na SG, więc naturalnie będzie tak ustawiany dalej.  Może to jest właśnie jego miejsce, tak na parkiecie, jak i w lidze. Jrue spędzi zapewne sporo minut na SF, więc tych guardów jest sporo, ale to nie wygląda jak poważny problem.

- Problemem jest natomiast, gdyby rzeczywiście zgodnie z tym, co było wspominane w necie tuż po wymianie po Moranta (sic!), miał on z Lillardem tworzyć startujący backcourt. W obronie to nie przejdzie, nawet jak masz Clingana. Zbyt wiele też wyjmujesz w ten sposób piłki z rąk Avdiji. Trochę mu jej trzeba zabrać, bo sporo traci, ale bez przesady, on nadal powinien dużo grać na piłce.

- Faktycznie brakuje rzucającego PF i Hachimura wszedłby tutaj jak złoto. To, że nic nie słychać, akurat nic nie znaczy. U nich od lat nic nie słychać przed ruchami, co oczywiście nie znaczy, że pojawi się akurat Rui. Stawiam jednak, że kogoś jeszcze na skrzydlo dodadzą. 

- Rotacja centrów wygląda fantastycznie. Mega sukces, że udało im się zatrzymać RW3.

- Pożegnanie Krisa Murray'a robi mi offseason niezależnie od wszystkiego innego. Nie mogłem już na niego patrzeć.

Ogólnie, o ile trener bedzie grał graczami, a nie nazwiskami, to są dość wyraźnie lepsi niż rok temu (samo dodanie Lillarda robi dużą robotę). Są też zdecydowanie dziwniejsi. Sporo tu będzie pracy z charakterami dla trenera. Podobno jest w tym niezły i  oby to się sprawdziło. Obiad z Ja w każdym razie już zjadł, teraz poleciał do Jrue, więc chłopak już zasuwa. W końcu dostał roczny kontrakt ;)

Edytowane przez Behemot

Aktualizacja składu po ostatnich podpisach:

PG: Lillard, Morant

SG: Scoot, Sharpe, Krejci

SF: Camara, Jrue, Cissoko, 

PF: Avdija, Potter

C : Clingan, RW3, Carlsen, Hansen

Przy dobrych wiatrach można się bić o miejsca 4-6 na zachodzie.

Edytowane przez Behemot

A jak Wasz Chinski Jokić? Bo było spore jaranie się nim w zeszłą ligę letnią. Potem chyba w ogóle nie grał a teraz jakoś akurat Blazers nie śledzę bo nie ma tam młodziakó  , których bym chciał zobaczyć

23 minuty temu, ely3 napisał(a):

A jak Wasz Chinski Jokić? Bo było spore jaranie się nim w zeszłą ligę letnią. Potem chyba w ogóle nie grał a teraz jakoś akurat Blazers nie śledzę bo nie ma tam młodziakó  , których bym chciał zobaczyć

Spędził sezon głównie w g-league. Dziś w nocy grał pierwszy mecz w summer league i wyglądał podobnie jak rok temu. Dobrze podaje, czasem trafi trójkę i to w zasadzie tyle. Jak był wolny, tak nadal jest, siły też przez ten rok nie nabrał.

Na ten moment nie spodziewam się żeby kiedykolwiek był kimś więcej niż rezerwowym centrem.

Edytowane przez Behemot